Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

TACTIC BLOG: game 2


Ο Ολυμπιακός απέδρασε από τη Βιτόρια με 80-85 και έκανε το 2/2 στην Euroleague... Διαβάστε στην σημερινή τακτική ανάλυση του Red Philosopher:
Το εκπληκτικό αμυντικό κατόρθωμα των παιχτών του Μπλατ, το οποίο κανείς δεν περίμενε.
Ο απίστευτος επιθετικός πλουραλισμός του Θρύλου.
Οι λόγοι του black out στην αρχή της 4ης περιόδου.
Το ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ τελευταίο τρίλεπτο  της ομάδας.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Ο Ολυμπιακός έφτασε στη δεύτερη νίκη του στην  Euroleague,  καθώς μετά τη Μόσχα πέρασε και από τη Βιτόρια, κάνοντας πραγματικά ένα ονειρεμένο ξεκίνημα στη σεζόν. Πάμε να δούμε τα στοιχεία του χθεσινού αγώνα, τα οποία επιλέξαμε στη σημερινή στήλη TACTIC BLOG:

Το εκπληκτικό αμυντικό κατόρθωμα των παιχτών του Μπλατ, το οποίο κανείς δεν περίμενε

O Ολυμπιακός για δεύτερο σερί παιχνίδι έπαιξε τρομερή άμυνα. Άπαντες περίμεναν ελέω Μπλατ μια full επιθετική ομάδα, αλλά ο Θρύλος έχει αμυντικό dna το οποίο ο προπονητής του εκμεταλλεύεται απόλυτα!!!
Ο Ολυμπιακός στην Fernando Buesa Arena, έπαιξε την ίδια άμυνα που επέλεξε στη Μόσχα. Μια άμυνα "χώρων" η οποία δείχνει να καθιερώνεται. Ουσιαστικά πλην της αλλαγής (όποτε είναι απαραίτητο) στον αντίπαλο χειριστή, οι παίχτες του Μπλατ λειτουργούν με απίστευτη αρμονία στις περιστροφές μοιράζοντας ιδανικά τις αλλαγές μακρυά από τη μπάλα! Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως ξανά, ο Θρύλος δεν έφαγε ΚΑΝΕΝΑ ουσιαστικά miss match.
Αυτό ουσιαστικά είναι η άμυνα match up  του Μπλατ, για την οποία ακούγαμε (και σας γράφαμε) όλο το καλοκαίρι. Ταυτόχρονες αλλαγές μακρυά από τη μπάλα, "ματσαρίσματα" στα μαρκαρίσματα, πολύ καλές αποστάσεις, κλείσιμο της άμυνας "μέσα".
Αυτό βέβαια που νομίζω ΚΑΝΕΙΣ μας δεν περίμενε, είναι τα εκπληκτικά deflections!!! Ειλικρινά σε κάθε μπάλα, υπάρχει ένα ερυθρόλευκο χέρι. Ο Ολυμπιακός έχοντας πολλούς παίχτες με μεγάλα άκρα (Τίμα, Τουπάν, Βεζένκοφ, Μάντζαρης, Γκος, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ) καταφέρνει και κλείνει ιδανικά τους χώρους στην ρακέτα του ενώ ταυτόχρονα κλείνει καλά και τα μακρινά σουτ. Οι όποιες αντιρρήσεις νομίζω για την αμυντική αθλητικότητα της ομάδας, έχουν ήδη ξεχαστεί. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έχει ελικόπτερα αλλά διαθέτει πολλούς εξαιρετικούς medium size αμυνόμενους που του κάνουν τη δουλειά...

Ο απίστευτος επιθετικός πλουραλισμός του Θρύλου

Ο Ολυμπιακός επιτέθηκε... από παντού στην Βιτόρια, διαλύοντας κάθε αμυντικό πλάνο του Μαρτίνεθ... Αν πέρσι ήταν προβλέψιμος, φέτος ειλικρινά είναι το ακριβώς αντίθετο!!!
Στο α' μέρος ο Θρύλος, με την άμυνα της Μπασκόνια ψηλά, σκόραρε κυρίως από μακρυά (με τους Τουπάν-Παπανικολάου να πυροβολούν!!!) αλλά εκμεταλλεύτηκε και τα κενά μέσα, βρίσκοντας drives (Στρέλνιεκς και Σπανούλης) και συνεργασίες και μέσα στην ρακέτα (με Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ).
Στο β' μέρος και ειδικά μετά το ερυθρόλευκο +18 (περίπου στο 25'), οι Βάσκοι έσφιξαν την άμυνά τους και τότε ο Ολυμπιακός απέδειξε πως τα πάει καλά και στο σετ. Με τρομερές συνεργασίες στο χαμηλό και στοχευμένη εκμετάλλευση της αδύνατης πλευράς! Παράλληλα, δεν έχανε ευκαιρία να τρέξει ακόμα και όταν οι μπάλες έκαιγαν..!!!
Ειλικρινά οι ερυθρόλευκοι σκόραραν στην Βασκονία με όλους τους τρόπους...

Οι λόγοι του black out στην αρχή της 4ης περιόδου

Καταρχήν πολλοί ξεχνούν πως παίζει και ο αντίπαλος. Η Μπασκόνια είναι μια ομάδα με βλέψεις f4 και δεν πρέπει να την υποτιμά κανείς.
Ε λοιπόν βρήκαν κάποια σουτ, βρήκαν ρυθμό (μέσω του Γκρέιτζερ κυρίως) και κατάφεραν το -18 να φτάσουν ως το -3! Τα έδωσαν όλα σε εκείνο το σημείο. Ίσως λοιπόν να αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς και όχι  ανάθεμα στους ερυθρόλευκους.
Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός έδειξε δεδομένα σημάδια απειρίας (πολύ λογικό), έχασε το ρυθμό του (επίσης λογικό, για αρχή της χρονιάς), ενώ κυρίως έκανε το λάθος να παίξει από πολύ νωρίς με το χρόνο. Έμπλεξε και λίγο με τις αλλαγές της άμυνας της Μπασκόνια (έπαιξε σε κάποιες περιπτώσεις ζώνη), δεν ήθελε και πολύ να γίνει το κακό...
Παράλληλα ο Μπλατ είχε να αντιμετωπίσει και την κούραση. Οι Λεντέι-Τίμα ήταν "εκτός αγώνα" και έτσι ο Μίλου έπαιξε γύρω στα 30' και ο Τουπάν περίπου 25'. Ο δε Στρέλνιεκς είχε μικροπρόβλημα τραυματισμού στο τέλος, με αποτέλεσμα οι Γκος και Σπαν να μην έχουν βοήθειες. Σε συνδυασμό με τον αρνητικό Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή σαν να ξέμεινε από λύσεις και ανάσες...

Το ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ τελευταίο τρίλεπτο  της ομάδας

Με αυτά και με αυτά σαν μαγική εικόνα , το ματς στο 37' ήταν μόλις στο +5 για τον Ολυμπιακό... Ε λοιπόν στο τελευταίο τρίλεπτο η αντίδραση της ομάδας ήταν ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ. Ο Ολυμπιακός με τη σφραγίδα του μαέστρου Μπλατ αλλά και με τους εντυπωσιακά ψύχραιμους Σπανούλη-Γκος (οργάνωσαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ), έπαιξε εκπληκτικά οργανωμένο και ώριμο μπάσκετ στο τέλος. Και αυτό νομίζω εν τέλει είναι το μεγαλύτερο κέρδος από το χθεσινό παιχνίδι!
Οι επιθέσεις που έβγαλε ήταν μία προς μία. Εκπληκτικές συνεργασίες, στόχευση στα miss matches και στην αδύνατη πλευρά, καλη κυκλοφορία ,κίνηση. Κι όλα αυτά, ενώ ένα ματς από το -19 έχει πέσει στο -3. Ειλικρινά η ωριμότητα της ομάδας στο τέλος, ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου