Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η τραγωδία στο Μπάμπεργκ έχει όνομα και επώνυμο

Αν έπρεπε να προεξοφλήσω, πως απόψε με το τρίποντο του Στρέλκιενς ο Ολυμπιακός αποχαιρετά την Ευρωλίγκα άδοξα, θα το έκανα για τον λόγο ότι ποτέ ο Ολυμπιακός δεν ευνοήθηκε από αποτελέσματα άλλων, οπότε όσο δεν κρατάμε την τύχη στα χέρια μας, για μένα το ταξίδι τελειώνει εδώ. Και υπάρχει εξήγηση για το γεγονός αυτό. spanios


Υπάρχουν δυο μορφές ανάλυσης που μπορούμε να κάνουμε απόψε.

Πρώτον η ψυχολογική.

Όχι δάκρυα για αυτήν την ομάδα! Ακόμα και αν ο κύκλος της θρυλικής παρέας που έκανε την ζωή μας καλύτερη και αναπτέρωσε στα ουράνια το ηθικό μας, έκλεισε, θα είμαστε εκεί να χειροκροτήσουμε και να δείξουμε πίστη.
Η ιστορία μας, άλλαξε στο τελευταίο σουτ, οπότε έχει κάθε δικαίωμα και ο αντίπαλός να σε πληγώνει στο τελευταίο σουτ, αυτό είναι το μπάσκετ.
Η ομάδα των τριών τελικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάποια στιγμή θα έκανε "κοιλιά", αυτό είναι νομοτελειακό και ιστορικό και όσο ανείπωτο ήταν το σημερινό φαρμάκι από την Μπάμπεργκ, πρέπει να το δεχτούμε περήφανα, αντρικά και με ένα ακόμα ζεστό χειροκρότημα στον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τα άλλα παιδιά.

Δεύτερον η μπασκετική.

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε απόψε την οκνηρία στην τελευταία επίθεση που άφησε μόνο του τον καλύτερο σποτ σουτέρ της διοργάνωσης (!!) , ενώ άφηνε την Μπάμπεργκ να τον πλησιάζει συνεχώς με τα τρίποντα επί 40' χωρίς να μπορεί να βρει λύση!
Γιατί δεν έγινε φάουλ στην τελευταία επίθεση; Πόσες άλλες προειδοποιήσεις ήθελες κόουτς, πως οι άνθρωποι είναι "τρελοί" και θα στο βάλουν το σουτ;
Η μπασκετική ανάλυση όμως πάει πολύ πολύ πίσω, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με τρομερά όνειρα και καταλήγει (εδώ θα είμαστε για να πανηγυρίσουμε το αντίθετο) σε έναν οδυνηρό αποκλεισμό από το TOP 16 που αν δεν κάνω λάθος μας πάει 8-10 χρόνια πίσω που συνέβη ξανά.

Πέρσι ο Σφαιρόπουλος ήρθε μετά από ζυμώσεις. Ο Μπαρτζώκας που έστησε την ομάδα έφυγε μετά από εξέγερση των οπαδών (νομίζω ότι ΟΛΟΙ μας το έχουμε μετανιώσει), ο Τόμιτς δεν έπειθε, ο Σούλης Μαρκόπουλος φοβήθηκε την μήνη των Βόρειων και ο κόουτς Σφαιρό αναλάμβανε.
Πήρε το καράβι και το οδήγησε με ηρεμία και νηφαλιότητα, έφτασε στον τελικό της Ευρωλίγκα με μια απόλυτα overachieving πορεία, σκούπισε τον ΠΑΟ στους τελικούς και όλοι μας περιμέναμε τον Ολυμπιακό της φετινής χρονιάς με τον κορμό έτοιμο και τον πήχη σταθερά ανεβασμένο.
Όσο νηφάλια οδήγησε λοιπόν ο κόουτς πέρσι, αλλό τόσο αλλοπρόσαλλα έριξε φέτος την ομάδα σε "παγόβουνο".

Ο Μπαρτζώκας πέρσι είχε Λαφαγιέτ, Ντάρντεν και Πέτγουεϊ. Κοινό χαρακτηριστικό; Το τρίποντο.
Φεύγει και ο Σλούκας που και αυτός είχε το τρίποντο.
Αυτό είναι το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σκληρή άμυνα και τρίποντο μπροστά για να βγαίνουν οι ανάσες. Το σουτ από τα 6 έως 2 μέτρα έχει σχεδόν καταργηθεί και ο Ολυμπιακός φτιάχνει μια ομάδα σχεδόν "άσουτη";

Οι περσινοί σουτέρ αντικαταστάθηκαν με παίκτες όπου κανένας -έστω ένας- δεν έχει στο αίμα του το σουτ;

Έστω παρόλα αυτά ότι ο κόουτς είχε κάτι άλλο στο μυαλό του. Γιατί το ανακάτεψε έτσι;
Βλέπεις τον Λοτζέσκι πως έχει μυικούς τραυματισμούς και δεν είναι η χρονιά του, παίρνεις όμως ασόδυο (Όντομ και αυτόν χωρίς σταθερό σουτ) και στέλνεις τον Μάντζαρη κομπάρσο και τον Αθηναίου που είχε βρει έναν χρήσιμο ρόλο και έβαζε σουτ στην εξέδρα.
Σου χτυπάει ο Γιανγκ, παίρνεις τον Τζέιμς, εντάξει δεν μπορούσε ο Σον, ψάχνεις πεντάρι επί 2 μήνες και τελικά παίρνεις τεσσάρι (τον Ουόρικ) που εν τέλει και αυτός δεν έχει σουτ! Ούτε καν το 1/2 τρίποντα του Πέτγουεϊ, ούτε καν το σουτ από μέση απόσταση που είχε ο Τζος Πάουελ!
Τον Ουόρικ που έχασε ρε παιδιά, τέσσερα καλάθια από κάτω και είχε συνολικά 0/6 δίποντα, σήμερα!

Τον Παπαπέτρου τον βολοδέρνεις από το 3 στο 4, υπάρχουν ματς που το παιδί αλλάζει θέση κάθε 1', τον Μιλουτίνοφ τον βάζεις 20' απέναντι στην Λαμποράλ του πιο φορμαρισμένου ψηλού (Μπουρούσης) και σήμερα δεν τον βάζεις δευτερόλεπτο! Ναι, ούτε δευτερόλεπτο! Και με τέτοιον Ουόρικ και τον Ραντόσεβιτς να κάνει πάρτι.
Την λέξη κίνητρο την γνωρίζει ο κόουτς;;;

Δεύτερο τεσσάρι, δεν υπάρχει, τρίποντο αξιόπιστο δεν υπάρχει, καμμένοι παίκτες (Μάντζαρης η πιο τρανταχτή περίπτωση), ομάδα που πάει να πάιξει τελικό σήμερα στην Γερμανία και βλέπεις φάτσες ανόρεκτες και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Εκτός αν είδα εγώ λάθος.

Και άστα όλα τα παραπάνω.
Χάνεις τέτοιο ματς;; Τρως τέτοιο τρίποντο στην τελευταία φάση, έχεις τον Χάκετ στον πάγκο, τους έχεις κάνει δυο back to back καρφώματα με τον Χάντερ, τρίποντο με τον Σπανούλη και δεν κερδίζεις;

Η τραγωδία έχει όνομα και επώνυμο λοιπόν και ο νοών νοείτο.

Η ομάδα μας, είναι η περηφάνια μας, ο λόγος της "αθλητικής" μας ύπαρξης και μόνη δεν θα την αφήσουμε ποτέ.

Αλλά τα κακώς κείμενα βγάζουν πλέον μάτι.

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαγγελακος Μαντζαρης= ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟ POINT GUARD ΣΤΟΝ OLYMPIACOS B.C. Στα 5 τελευταία ματς έχει πετύχει 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ πόντο συνολικά, μοίρασε 5 ασίστ και έκανε 4 λάθη. Ο Hackett πάγκο για να παίζει αυτός! Περαστικά μας λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σφαιρόπουλος δεν έχασε το ματς στην τελευταία φάση. Αλλά με την αμυντική του "τακτική" σε ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ!!!!

    Είχε ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (για το Θεό παιδιά! Μία εβδομάδα!!!) χωρίς αγώνα εντός Ελλάδος, με μόνο μέλημα να προετοιμάσει το ματς στη Γερμανία.

    Και όλα τα τρίποντα που έφαγε (ΟΛΑ ΟΜΩΣ!!!!) ήταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όπως στο ΣΕΦ. Έλεος...

    Μου θύμησε Γιαννάκη που έτρωγε το ίδιο ακριβώς πικ από Διαμαντίδη και Μπατίστ χωρίς σταματημό...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Spanios, είναι πολύ νωρίς για απολογισμό.
    Καταρχήν, η ομάδα έχει μαθηματικές ελπίδες, εφόσον κάνει το 4/4 και χάσουν ένα ματς η Μπαρτσελόνα και η Μπάμπεργκ. Το θέμα, βεβαίως, είναι αν με αυτήν την ψυχολογία μπορεί να κάνει το 4/4.
    Κατά δεύτερον, απαιτείται αυτή τη στιγμή απόλυτη ηρεμία μπροστά στο ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΟ ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Είναι ντέρμπι με τα όλα του και με διαιτητικό τρίο (Αναστόπουλος, Γκόντας, Ψαριανός) που θυμίζει τις κλασικές εκτελέσεις στους τελικούς με ΠΑΟ ατο ίδιο γήπεδο.
    Ας πάρουμε αυτό το ματς και μετά βλέπουμε...

    Court Central
    Υ.Γ.1 Είναι απόλυτα κατανοητή η επιλογή του coach να μην κάνει φάουλ στα τελευταία 12". Συνήθως οι ομάδες που είναι μπροστά στο σκορ δεν στσματούν τον χρόνο, στέλνοντας τον αντίπαλο να σουτάρει. Θυμίζω τον τελικό του 2009 και την επιλογή του Ομπράντοβιτς στα 6" να μην κάνει φάουλ στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, όντας ένα καλάθι μπροστά. Άλλοι κάνουν φάουλ και ακούνε τα ίδια και χειρότερα με αυτά που ακούει ο coach αν πάνε παράταση και χάσουν το παιχνίδι.
    Από τη στιγμή όμως που επιλέγεις να παίξεις άμυνα, παίζεις άμυνα. Βγάζεις τον Σπανούλη και βάζεις τον Χάκετ, εφιστάς την προσοχή στο να μην δοθεί σουτ από την αδύναμη πλευρά, από την οποία έχεις φάει δύο σερί τρίποντα (και το τρελό του Τάις και το σίγουρο του Ζήση είναι τελείως ελεύθερα, αφού ο Παπ. τρέχει ασθμαίνοντας να καλύψει, έχοντας δώσει πριν αλλού βοήθειες). Αυτό είναι το μεγάλο λάθος, όχι το ότι δεν στέλνεις τους άλλους στις βολές.

    Υ.Γ.2 Έχω γράψει ότι ο μόνος παίκτης που μού λείπει από τον περσινό Ολυμπιακό είναι ο Ντάρντεν. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά πιστεύω ότι αν χτες ήταν στην 5άδα δεν θα είχε αφήσει τον Στρέλνιεκς όχι να σουτάρει, αλλά ούτε καν να βγει στην weak.

    Y.Γ. 3 Όταν είχε σχηματιστεί ο όμιλος, ίσως θυμάστε ένα post στο οποίο επεσήμανα ότι βάσει των αριθμών και της αξιολόγησης της πρώτης φάσης, ο Ολυμπιακός είναι η 7η ομάδα του ομίλου! Βέβαια, και εγώ "έπαιζα" με τα νούμερα και κάθε άλλο παρά περίμενα αυτή τη συνέχεια (έγραφα για ξεκίνημα 4-0 που ποτέ δεν ήρθε...), αλλά δείτε τώρα την βαθμολογία! Μόνοι πίσω μας οι Λιθουανοί (βάσει αριθμών, όντως η 8η ομάδα του ομίλου -φωτιά) από τους οποίους μάλιστα έχουμε χάσει με 20 πόντους στο Κάουνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο ξεκίνημα της χρονιάς είχα κάνει την πρόβλεψη, βάσει ρόστερ και μόνο, ότι μόνο ο Παναθηναικός έχει τη δυνατότητα να πάει στο final-four.Η πρόβλεψη τείνει να επιβεβαιωθεί, παρ' όλο που για ένα μεγάλο διάστημα ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλύτερα απ' όσο περίμενα, και ο ΠΑΟ πολύ χειρότερα. Ο εύκολος όμιλος του ΠΑΟ έπαιξε κι αυτός ρόλο οπωσδήποτε, αλλά ας μην κοροιδευόμαστε. Την ώρα που εμείς φέρναμε στην ομάδα μετριότητες στη θέση καλών παικτών, ο ΠΑΟ έφερε Ραντούλιτσα και Καλάθη. Υπήρξαν και ατυχίες και λάθη στον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορεί κανένας να με πείσει ότι η ομάδα δυνάμωσε φέτος σε υλικό και δεν εξασθένησε. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.
    Συμφωνώ με την τοποθέτηση του court γιά το φάουλ στο τέλος.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Stouk, είναι ανεξήγητο το "πνευματικό κώλυμα" που χαρακτηρίζει φέτος κάποιες στιγμές τον coach και, κατά συνέπεια, και την ομάδα.Δυστυχώς είναι σε τρομερή πτώση το μυαλό στις τέσσερις γραμμές, ο Μάντζαρης και έτσι η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Να φέρω ένα παράδειγμα: είμαστε πια στα 3.2" Η Μπάμπεργκ πλέον έχει φτάσει στα 4 ομαδικά και κάθε φάουλ μάς στέλνει στις βολές. Ο Χάκετ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα με πλάτη τον Ουαναμέικερ, αλλά ο Μάντζαρης περιμένει να βγει ο Σπανούλης από τα σκριν και να πάρει την μπάλα στα 12 μέτρα από το καλάθι..

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Paratiritis, θα επισημάνω δύο πράγματα:
    -Ο όμιλος του Παναθηναϊκού είναι για τα πανηγύρια, κυριολεκτικά. Η πρόκριση είναι μια πολύ έυκολη υπόθεση και θα είναι πραγματική αποτυχία αν οι πράσινοι στο τέλος δεν τα καταφέρουν -συνυπολογίζοντας ότι κέρδισαν, όπως πάντα, και την Φενέρ...
    -Η βελτίωση του Παναθηναϊκού οφείλεται στον Ουίλιαμς, από τον Ραντούλιτσα και τον Καλάθη συνολικά κανείς δεν είναι ικανοποιημένος στον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος είναι ένας παίκτης που απλώς σκοράρει, αλλά αποτελεί απίστευτη τρύπα στην άμυνα, ο δεύτερος είναι το ανάποδο. Αξιόπιστος αμυντικός και "κλέφτης" αλλά ανύπαρκτος επιθετικά.
    Το ότι βεβαίως ο Ολυμπιακός απέτυχε να αντικαταστήσει ικανοποιητικά τον Young είναι προφανές, ωστόσο δεν συμφωνώ ότι ήταν κακές οι άλλες καλοκαιρινές επιλογές. Αλλά χάλασε συνολικά το puzzle.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστηχώς οι φόβοι όλων επαληθεύτηκαν. Οι κακές επιλογές του καλοκαιριού (από καλούς κατά τα άλλα παίκτες) με λάθος χαρακτηρηστικά και η μη αντικατάσταση κομβικών παικτών που φύγανε μας φέρανε σ αυτην την κατάσταση. Και επίσης θα μπορούσε το τεχνικό τιμ με δύο κινήσεις το χειμώνα να διορθώσει τα λάθοι του καλοκαιριού. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ``δεν υπάρχουν ελεύθεροι παίκτες με ποιότητα και οι ΝΒΑερς δεν εχουν ευρωπαική εμπειρία´´! Ο Ελιοτ Γουίλιαμς ξανάπαιξε Ευρώπη?Ο Σιγκλετον του Μπαρτζώκα? Ο Ούντοχ του Ζοτς? Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Με έναν σουτέρ αντί του Όντομ και ένα Ντόρσει ή έναν ΝΒΑερ free agent με τα χαρακτηριστικά του Joey, θα άλλαζε όλη η εικόνα προς το καλύτερο. Επίσης το σύχρονο μπάσκετ τι είναι?Σούτ και ταχύτητα όπως σωστά λες Spanios. Τι από αυτά έχουμε φέτος? Ευχαριστώ... Εχουμε την φήμη του αμυντικού ογκόληθου, βάση επιλογών των παικτών. άμυνα όμως δεν παίζουμε... Και κάτι τελευταίο. Ο Σπανούλης έφερε την αλλαγή δεδομένων στο λιμάνι και έγινε η σύγχρονη σημαία μας. Σεβασμός και προσοχή σε αυτόν. Όμως αν το παιχνίδι ``φύγει´´ από τον Βασίλη ίσως αναπνεύσει και η ομάδα. Ίσως έφτασε η ώρα να βάλει στην άκρη εγωισμούς και να αποδεχτεί ένα εξίσου ηγετικό ρόλο, αλλά από την θέση του άσσου. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε κάποια πράγματα και κάποιες αναπόφευφκτες αλλαγές. Ο χρόνος είναι δυστηχώς αδυσόπιτος... Και ο άλλος μεγάλος του ελληνικού μπάσκετ το αποδέχτηκε για χάρην του καλού της ομάδας του. Τεσπα.. Η πρόκριση χάθηκε (?) στις ήττες από Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ και απο Ζαλγκίρις. Κακά τα ψέματα. Αυτοκτονία. Μπορεί ο όμιλος να είναι φωτιά αλλά δεν αποκλειστήκαμε από τις ομάδες που ήταν φόβητρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Μάτζαρης κάηκε από τον χαμό που γίνετε φέτος στην ομάδα. Οι ρόλοι πήγανε περίπατο. όπως έχει χαθεί και ο Ιωάννης αλλά και το ίδιο προμηνείετε και για τον Παπ. Ο Μιλουντίνοβ έχει χάσει την μπάλα. Δεν ξέρει γιατί μπαίνει και παίζει και γιατί μένει έξω ενώ έπαιξε καλά. Μπάχαλο. Μακάρι να μην φάμε καμιά σκούπα στους τελικούς και μετά πάμε καμιά 5ετία πίσω πάλι.

    Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oloi stenaxwrethikame. Den einai ayti eikona gia tin omada pou agapame. Omws prepei na eimaste dipla kai sta dyskola. Kapoia stigmi tha ginotan i koilia. To simantiko einai na mathoume apo ta lathoi, opou oloi eythinomaste (akoma kai emeis oi filathloi) kai tou xronou na epistrepsoume (ean apokleistoume telika) stin Euroleague ws FAVORI!! Ews tote yparxei to poly symantiko elliniko prwtathlima!! Isws pio symantiko malista gia psyxologikoys kyriws logoys, gia oloys mas (kosmo, dioikisi, paiktes, proponitiko team).

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι μου, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ!!! Τί θέλουμε στη συνέχεια;
    -4/4 για εμάς.
    -Μία ήττα της Μπάμπεργκ (την θεωρώ δεδομένη στη Βαρκελόνη) και:

    -Δύο ήττες της Μπάρτσα, η οποία έχει δύο μεγάλα ντέρμπι εντός με την αδιάφορη ΤΣΣΚΑ αλλά και με τη Ρεάλ εκτός που καίγεται και ένα ντέρμπι εκτός με τη Λαμποράλ ή:

    -Αν η Ρεάλ κερδίσει απόψε στο Κάουνας, να χάσει τα υπόλοιπα ματς της. Πώς είπατε; Δεν γίνεται; Έχει ΣΕΦ, και Βιτόρια, καθώς και clasico με Μπάρτσα στη Μαδρίτη.

    Ξαναγράφω λοιπόν είναι πολύ δύσκολο, δεν εξαρτάται πια μόνο από εμάς, αλλά γίνεται. Να ηρεμήσουμε, να πάρουμε το ματς στο ΟΑΚΑ που είμαι βέβαιος ότι μας την έχουν στημένη και βλέπουμε. Ακολουθούν δύο ΣΕΦ με Ζαλγκίρις και Ρεάλ και με ρεκόρ 6-6 θα λέμε άλλα.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή