Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο άξονας θα μας απογειώσει...


Το δείγμα μας από τον νέο Ολυμπιακό, είναι πια ξεκάθαρο. Η ομάδα σίγουρα χρειάζεται χρόνο ακόμα, αλλά έχει χτιστεί σε πολύ γερά θεμέλια.
Κλειδί για την... απογείωση, αποτελεί το δέσιμο του άξονα, ο οποίος όπως φάνηκε χθες θέλει ακόμα δουλίτσα-αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί.
Αρθρογραφεί ποδοσφαιρικά, ο Αντιδραστικός


Το δείγμα πια είναι ξεκάθαρο και σαφές. Μετά από οχτώ επίσημα παιχνίδια (και αήττητο ρεκόρ έξι νικών-δύο ισοπαλιών) τα συμπεράσματα για τον νέο Ολυμπιακό, κρίνονται ως "ασφαλή".

Ο Ολυμπιακός ΝΑΙ. Θέλει χρόνο ακόμα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό μάγκες. Όλοι οι "βιαστικοί" πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα λοιπόν. Παρ'όλα αυτά, οι βάσεις της ομάδας, τα θεμέλια που έχουν μπει από διοίκηση και Μάρτινς, είναι ΠΟΛΥ ΓΕΡΑ. Και σε αυτό το σημείο της σεζόν (αρχή είναι ακόμα μην τρελένεστε!!!) αυτό είναι που μετράει. Οι βάσεις έχουν μπει, οπότε το νερό δεν θα αργήσει να μπει στο αυλάκι.

Ο Ολυμπιακός στις περισσότερες θέσεις του έχει κλειδώσει. Οι μόνες "ανοιχτές" είναι οι δύο του άξονα, κοινώς ο αμυντικός χαφ και το "οχτάρι". Ας γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος όμως.

  • Στο τέρμα ο Γιαννιώτης δικαιώνει όλους εμάς που ΟΥΡΛΙΑΖΑΜΕ υπερ του. Τερματοφύλακα για την επόμενη δεκαετία έβγαλε (επιτέλους) ο Θρύλος. 
  • Στην τετράδα άμυνας, οι Βούκοβιτς-Μεριά κολλάνε ιδανικά (ο Μεριά έχει την ταχύτητα και ο "Υπουργός" την προσωπικότητα), ενώ στα άκρα τα full back Ομάρ-Τσιμίκας παίρνουν τις φανέλες σπίτι τους (ειδικά ο νεαρός Έλληνας...). Back up, ο φιλότιμος και έμπειρος Μιράντα στα στόπερ και ο παθιασμένος Τόρο στα άκρα.
  • Στην επίθεση δε, οι Ποντένσε-Λάζαρος-Φέτφα καλύπτουν τις θέσεις των εξτρέμ-περιμένοντας τον τεχνίτη Ναχουέλ να μπει κι αυτός στο rotation , ενώ στην κορυφή ο Γκερέρο κάνει άπειρες δουλειές (θα έρθουν και τα γκολ, έχει μόνο... τρία σε εφτά συμμετοχές βλέπετε!) κι ο Χασάν σαν αλλαγή, έχει καλά στοιχεία, κλασικού φορ περιοχής.


Τι μας μένει; Ο άξονας... Οι Μπουχαλάκης-Καμαρά έβγαλαν ιδανικά το πρώτο group αγώνων. Τα πήγαν περίφημα σαν δίδυμο και η κριτική που τους ασκείται (ειδικά στον Μπούχαλο) είναι άδικη. Απλά όπως αποδείχτηκε ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ χθες η ομάδα εκεί, θέλει το κάτι παραπάνω. Χθες ο Ολυμπιακός έχασε το κέντρο από το 1'. Επί 98' αγώνα, οι Ισπανοί όριζαν απόλυτα τον ρυθμό. Μπροστά τους δε, στο "10", ο ΗΓΕΤΗΣ και κορυφαίος της ομάδας, Φορτούνης χθες φάνηκε ξεκάθαρα σκασμένος και κουρασμένος κι έτσι δεν έδωσε τα αναμενόμενα... Πόσο να αντέχει κι αυτός;

Το κέντρο λοιπόν, ο άξονας, είναι αυτός που θέλει ακόμα δουλειά. Τα νέα πρόσωπα που αργά ή γρήγορα θα μπουν στο rotation, θα αλλάξουν την εικόνα ΟΛΗΣ της ομάδας. Βλέπετε τα νέα πρόσωπα που περιμένουν την σειρά τους... είναι ο Γιάγια Τουρέ των 500 σμμετοχών σε Μπάρτσα και Σίτυ, ο Νάτχο των 100 ευρωπαϊκών συμμετοχών και βέβαια ο σκύλος Γκιγιέρμε, που έπαιζε βασικός σε serie A και Primera Division την τελευταία τετραετία!!!

Καταλαβαίνετε λοιπόν, γιατί σας μιλάω για απογείωση. Μόλις μπουν στην ενδεκάδα/rotation οι τρεις που ανέφερα παραπάνω, ο Θρύλος θα ανέβει άλλα δύο επίπεδα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γαρ, η θέση των κεντρικών χαφ είναι η πιο νευραλγική και σημαντική. "Δείξε μου τα χαφ σου, να σου πω τι ομάδα είσαι"...

  • Ο Γιάγια Τουρέ λοιπόν θα μπει στην θέση "8". Πραγματικά ακόμα και στα 35 του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από πίσω του θα είναι ο "μαθητής" του, Καμαρά, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα παραγκωνιστεί. Τι λαβράκι βρήκε ο Μοντεστό... 
  • Λίγο πιο πίσω, ο Γκιγιέρμε θα λάβει την θέση του μπροστά από τα δύο στόπερ (λέγεται πως στην πίεση στο κέντρο είναι μετρ) ενώ στα πιο "εύκολα" ματς (όπου η ομάδα θα έχει υψηλά επίπεδα κατοχής) ο αλλαγμένος, ανανεωμένος και αποφασισμένος Μπουχαλάκης θα συνεχίσει να προσφέρει με το καλό του passing game, την ηρεμία του και την υψηλή τεχνική του. 
  • Τέλος στο "10" ο άνθρωπος -και όχι ρομπότ- Φορτούνης θα πρέπει και να παίρνει ανάσες, οπότε από πίσω του θα έρχεται ο Νάτχο, ο οποίος στα τελευταία ματς που έπαιξε έδειξε (νομίζω) πως αποδίδει πιο καλά σε πιο προωθημένο ρόλο, παρά μπροστά από τα στόπερ. Ο Ισραηλινός βασικά θα είναι μπαλαντέρ και για τις τρεις θέσεις του κέντρου...


Το συμπέρασμα είναι πως ο Ολυμπιακός είναι αξιόπιστος και γεμάτος σε κάθε θέση του ρόστερ του. Η "περιοχή" στην οποία ακόμα πονάει (και διαπιστώσαμε χθες...) είναι ο άξονας, ο οποίος όμως διαθέτει τα πιο βαριά χαρτιά της ομάδας! Όταν λοιπόν δέσει και μόλις μπουν οι "ανέτοιμοι" αστέρες του στο rotation, τότε θεωρώ πως θα απογειωθεί..!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου