Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Περιφερειακοί που ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ


Με την 9η αγωνιστική της Ευρωλίγκας να πλησιαζει, στον Red Philosopher φτιάχνουμε ξανά μπασκετική ατμόσφαιρα.
Στη σημερινή συζήτηση, σχολιάζουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του φετινού Ολυμπιακού. Η ομάδα διαθέτει guard που ανά πάσα στιγμή μπορούν να πάρουν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για τα επιθετικά plays. Αυτό οδηγεί στον πλουραλισμό που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες και οδήγησαν την ομάδα στο 3/3, το συνολικό 7-2 και την κορυφή.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Πολλοί θα σκεφτείται τι εννοώ "περιφερειακοί που αποφασίζουν". Θα σας εξηγήσω λοιπόν την άποψή μου. Οι αποφάσεις που θα πάρει ένας guard δεν είναι πάντα εύκολες και το κυριότερο δεν είναι πάντα οι σωστές. Έτσι το στοιχείο της "λήψης αποφάσεων" όχι μόνο δεν είναι αμελητέο αλλά είναι και κομβικότατο.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την σεζόν ουσιαστικά χωρίς guard! Ο βασικός δημιουργός των περισσότερων plays Σπανούλης στα pits, ο έμπειρος στα συστήματα της ομάδας Μάντζαρης να παίζει τραυματίας (και κατάκοπος από το Eurobasket), ενώ οι δυο νέοι (Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς) αφενός μεν αντιμετώπισαν μικροπροβλήματα τραυματισμών και ήθελαν και χρόνο προσαρμογής (100% λογικό και αναμενόμενο), αφετέρου δε δεν ήξεραν καλά καλά τα συστήματα της ομάδας! Αυτό οδήγησε στην απίστευτη επιθετική στατικότητα, στα 60 points games του Σεπτεμβρίου, στις ήττες από ΠΑΟ και Μπάρτσα, τα οποία έφεραν προβληματισμό.

Πλέον όμως ο Μάντζαρης δείχνει να πατάει καλύτερα (το θέμα με τον τραυματισμό του θα το λύσει τώρα άλλωστε με ξεκούραση), ενώ οι Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς ξεμπούκωσαν ή ξεψάρωσαν (όπως θέλει ο καθένας ας το πάρει!). Η επιθετική απόδοση ανεβαίνει αισθητά, κάτι που φαίνεται από τους περίπου 88 πόντους μ.ο που έχει στα τελευταία τρία ματς! Ειδικά από την στιγμή που ο μεγάλος αρχηγός επιστρέφει, πλέον θα υπάρχουν ΤΕΣΣΕΡΙΣ (πολύ καλοί) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ στην ομάδα και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον!

Η μπάλα στην περιφέρεια δεν θα θυμίζει ορολογιακή βόμβα (πχ όπως με τον Ουότερς που έψαχνε να την ξεφορτωθεί από πάνω του), ούτε το "ανοργάνωτο" 1vs1 θα αποτελεί μονόδρομο (όπως με τον Γκριν...), ούτε η ομάδα θα αναλώνεται σε απονενοημένα τρίποντα από τα 9m-10m στην λήξη του χρόνου των επιθέσεων. Πλέον θα βγαίνουν οι σωστότερες επιθέσεις/plays δεδομένων των συνθηκών και τα οποιαδήποτε miss matches θα διαβάζονται εξ αρχής.

Αυτοί ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

  1. Ο αρχηγός ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι να κάνει την μπάλα. Είτε για να δημιουργήσει για τον εαυτό του (με drive ή με σουτ μακρινό) είτε για τους συμπαίκτες του (με pick n roll ή ψάχνοντας ακροβολισμένους στις γωνίες), ο Kill Bill (εν ενεργεία 2ος σκόρερ και 1ος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης) θα πάρει τις σωστές αποφάσεις! Παράλληλα είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος όταν η μπάλα καίει. Στα δύσκολα έχτισε τον μύθο του άλλωστε.
  2. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ξέρει καλύτερα από τον καθένα ΟΛΑ τα plays της ομάδας! Είναι ο βασικός της guard τα τελευταία έξι χρόνια βλέπετε! Ώριμος και καλός χειριστής, φημίζεται για την υπομονή του και ψάχνει κυρίως να εκμεταλλευτεί τους συμπαίχτες του. Με ελάχιστο μ.ο λαθών και αξιόπιστο ποσοστό στα τρίποντα και βέβαια όντας ένας εκ των κορυφαίων περιφερειακών αμυντικών, ο Μάντζαρης είναι ο ορισμός του "οικονομικού" guard.
  3. Ο Ρόμπερτς με μεγάλη καριέρα στο NBA είναι ένας σύγχρονος game changer. Ταχύτατος, με γρήγορες πάσες και κυρίως ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΚΕΨΗ. Επιδιώκει κυρίως τα πλάγιες συνεργασίες ενώ λόγω ευελιξίας μπορεί να τρυπάει τις άμυνες διεισδύοντας. Παράλληλα εκτελεί αξιόπιστα, χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες (βασικό στοιχείο αυτό).
  4. Τέλος ο Γιάνις Στρέλνιεκς, το έτερον ήμισυ του αρχηγού το οποίο έψαχνε η ομάδα από το 2014 (α ρε Λο). Παρεμφερής τρόπος επίθεσης και δημιουργίας (συνήθως από την κορυφή της περιμέτρου) με τον Σπανούλη, πασάρει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μετά από pick n roll ενώ εκτελεί (επίσης χωρίς ίχνος εκβιασμού) άριστα από μέση και μακρινή απόσταση.


Το συμπέρασμα είναι πως φέτος ο Ολυμπιακός διαθέτει τέσσερις καταπληκτικούς οργανωτές και πλέον το επίπεδο δημιουργίας και ο "δείκτης αποφάσεων" στην ομάδα είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Οι τέσσερις guard της ομάδας αποφασίζουν σε κάθε φάση για την καλύτερη και ορθότερη επιλογή επίθεσης, είτε αυτό συνεπάγεται μια προσωπική ενέργεια, είτε ένα καλό διάβασμα ενός miss match, είτε το εκτελεστεί άριστα ένα play. Σε αυτόν τον τομέα και καθώς κλείνω την σημερινή μου τοποθέτηση να τονίσω και το εξής. Σημαντικό ρόλο παίζει και η πολύ δυνατή ρακέτα που διαθέτει φέτος η ομάδα μας. Αφενός τα double teams στους περιφερειακούς απαγορεύονται κι αφετέρου όταν μια επίθεση "κολλήσει" υπάρχει η εύκολη λύση να περάσει η μπάλα χαμηλά στο low post  είτε για δημιουργία είτε για ποστάρισμα.

Θα ακολουθήσει το pre game του μεγάλου game 10 απέναντι στην Βαλένθια του Έρικ Γκριν... Stay tuned...

1 σχόλιο:

  1. Σωστη η αποψη σου και ωραιο το αρθρο σου Αντιδραστικος, με μερικες ενστάσεις..
    Καταρχην ειπες πως ο Ματζαρης ειναι κατάκοπος απο το καλοκαιρι. Αν εννοεις απο τα ταξιδια και οτι δεν εκανε τθς διακοπες του, οκ γιατι κατα τ αλλα δεν επαιζε σχεδον καθολου. Ειπες επισης πως ειναι δημιουργος. Με 1,3 ασ Μ.Ο. φετος και καριερας 2 και κατι ψιλα ειναι κακιστος πασερ-δημιουργος. Συμφωνω οτι ξερει τα plays, ειναι εμπειρος και ηρεμος. Επισης ειναι πανεξυνος και ειναι ο πρωτος λογος που επιβιωνει σε αυτο το επιπεδο. Γνωριζει οτι ειναι ποκυ μετριος σε ταχυτητα, δυναμη, αλτικοτητα, ενεργια drive, πάσα και ακριβως γι αυτον τον λογο ειναι 100% συγκεντρωμενος σε καθε ματς και δεν κανει πραγματα που θα τον εκθεσουν και αυτον και την ομαδα. Τόσο όσο.. Κι αυτο ειναι καλο, βεβαια. Ο αλλος λογος ειναι ο Σπανουλης. Γιατι no Bill no party για τον Βαγγελη. Εφτιαξε το οναμα του διπλα στον τεραστιο Μπιλ. Αφουγκραστηκε, ο γατις, τι θελει ο Σπανουλης διπλα του και κανει ολα τα μικρα πραγματακια για να δεσει το γλυκο. Και τοσα χρονια εχει δεσει εκπληκτικα. Αλλα βλεπουμε (και στον Ολυμπιακο και στην Εθνικη) πως χωρις τον Μπιλ ειναι αλλος παικτης. Και βεβαια τον συμπαθω και τον θεοω για παντα στην ομαδα αλλα ας μην του φορτωνουνε περισσοτερα απ' οσα μπορει να κανει. Επιδης θεωρω κομβικο στην καθιερωση του στον Ολυμπιακο, οι δυο γεματες σεζον στο Περιστερι, σε αντιθεση με τον πιο ταλαντουχο πχ Κατσιβελη που καηκε τελειως σε εμας.
    Θελω να υπενθυμισω πως στην περιφερεια εχουμε εναν 22χρονο (ο Σλουκας ειχε παρει ευρωπαικο σε τετοια ηλικια) ο οποιις εχει μετα τον Μπιλ τα πιο βαρια καρυδια, αν και απειρος. Με προσωπικοτητα, ταχυτητα, αγνοια φοβου, αυτοπεπιθεση και ικανοτητες. Το μονο που του λειπει ειναι σωματικα προαοντα (αν και τον δινουν 1,88 δεν ξεπερναει το 1,83). Τον πιστευω πολυ και θεωρω πως αξιζει πιο πολυ χρονο.
    Ειπες για πολυ δυνατη ρακετα. Συμφωνω. Δυνατη αλλα.. ρηχή. Παιζουμε ουσιαστηκα με Miludinov, Πριντεζη, McLean. Ο Αγραβανης ειναι ακομα μια του "υψους" και μια του βαθους. Ο Μπογρης απενεργοποιημενος και ο αλλος... Ο αλλος... Τι να πω τωρα γι αυτο το παιδι; Θελω αληθεια την γνωμη σου. Τι ενοουσε ο coach οταν ελεγε οτι ο αντικαταστατης του Τillie θα πρεπει να ειναι κατι πολυ καλο; Τον Wildjer εννοουσε; Ε, τοτε ή μας δουλευουν ή οι προεδροι τον γραφουν κανονικα.. Δεν μπορει να κοβει χρονο αυτο το απειρο, αργο, αδυναμο, άνευρο και καθολου αθλητικο παιδι ουτε απο τον Μπογρη. Θελετε κυριοι να παρετε σουτερ ψηλο; Κυκλοφορει free agent o Steve Novak... Κυκλοφορουσε ο Dorell Wright (Bamberg τωρα). Θες αθλητικο; Υπηρχεο ο Ndour (τον πηρε ο Πριφτης) με εμπειρια απο Real, υπαρχει ο Evans.. Θες παλι να μην δωσεις πολλα και χρειαζεσαι εναν σουτερ στο "4" με περιορισμενο χρονο; ΟΠαρε εναν ετοιμο (Καλάθη ή Faye). Τι μου φερανε αυτο το πιτσούνι; Δεν περνανε καλυτερα τον κουμπαρο του Σπανουλη τον Τσιαρα απο τον Απολλων (αστειευομαι). Θεωρω πως ηταν ενα λαθος και επειδη εχουμε Γολγοθα μπροστα μας, πρεπει να το διορθωσουμε αμεσα.

    Red Bull

    ΑπάντησηΔιαγραφή