Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο καλύτερος Έλληνας προπονητής, αλλά καλώς είχε φύγει



Η Κουμπάν έκανε... κόντρα break στο Palau Blaugrana, είναι πια 1 βήμα μακριά από το Βερολίνο και μοιραία άρχισε μια συζήτηση για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Για το πόσο καλός coach είναι, για το αν άξιζε ή όχι να φύγει από τον Ολυμπιακό, για τα κατορθώματά του με τους Ρώσους. Επικές μέρες για την ελληνική λογική, που είτε εκμηδενίζει είτε αποθεώνει πρόσωπα και καταστάσεις.Stouk


Να θυμηθούμε λίγο τι πέτυχε ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Ολυμπιακό;

Πήρε 2ο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό, αλλά όχι με την ομάδα του Ίβκοβιτς, όπως του καταλόγιζαν εχθροί και φίλοι.

Ο λόγος; Μα από την ομάδα του Μπαρτζώκα, έλειπαν οι Μάντζαρης (έκοψε χιαστούς τον Γενάρη του 13 στην Πυλαία) και Ντόρσεϊ (τρελάθηκε ξαφνικά και έφυγε στην αρχή της σεζόν).

Και οι δύο αυτοί παίκτες δεν αντικαταστάθηκαν επάξια, αφού ο Πάουελ είχε μόνο ένα αξιοπρεπές σουτ από μέση απόσταση και τίποτα άλλο, ενώ ο Πέρκινς ήρθε και δεν έπαιξε καν.

Παρόλα αυτά πήρε Ευρωπαϊκό, το 2ο συνεχόμενο, εμφανίζοντας στο παρκέ ολοκληρωτικό μπάσκετ, ένα από τα καλύτερα που έχουμε παρακολουθήσει στο final 4, δεδομένου ότι κέρδισε με την άμυνα την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό και με  την επίθεση στον τελικό με τη Ρεάλ.

Τι δεν πέτυχε; Να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα. Ενώ είχε σχεδόν ιδανικές συνθήκες.

Το 2013 "σκουπίστηκε" από τον Πεδουλάκη και τον ΠΑΟ, όντας εν ενεργεία Πρωταθλητής Ευρώπης.

Το 2014 έκανε νίκη στο ΟΑΚΑ σε τελικούς (επίτευγμα σημαντικό, αφού ο Ολυμπιακός δεν το είχε κάνει ποτέ σε αυτό το γήπεδο απέναντι στους πράσινους) και στο 4ο ματς της σειράς εμφάνισε μια ομάδα στο παρκέ χωρίς πάθος, χωρίς θέληση, χωρίς δίψα.

Και κύκνειο άσμα του ήταν ο αγώνας κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά  εκείνος ο αγώνας ήταν σε έναν άδειο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ, ενώ ο ΠΑΟ έπαιζε χωρίς Γκιστ, Μαυροκεφαλίδη, Νέλσον, Χαραλαμπόπουλο!!!!!!

Παταγώδης αποτυχία, μην το συζητάμε. Που υποδείκνυε το μοναδικό πρόβλημα του Μπαρτζώκα σε σχέση με το ταλέντο του στην προπονητική. Την ψυχολογία του στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

Ενώ το κοουτσάρισμά του στα ευρωπαϊκά ματς ήταν υποδειγματικό, στα εν Ελλάδι ματς με τον αιώνιο εμφάνιζε ένα άσχημο πρόσωπο. Όλοι θυμόμαστε τις επικές του διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όλες του οι αντιδράσεις σε αυτά τα ματς είχαν χαρακτηριστικά υπερβολής. Κοπανιόταν όταν ο ΠΑΟ έβαζε τυχερά καλάθια, μιλούσε και φερόταν απότομα στους παίκτες και γενικά έχανε την ψυχραιμία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αγγελόπουλοι πίστεψαν σε αυτόν ακόμα και μετά το πατατράκ των τελικών του 2014 και ξεκίνησαν τη σεζόν με αυτόν.

Αλλά η ξεφτίλα του ΟΑΚΑ τον Οκτώβρη της ίδια χρονιάς (γιατί περί ξεφτίλας επρόκειτο) έφεραν την κατάσταση στο απροχώρητο. Ο  Ολυμπιακός με σχεδόν ίδια ομάδα με την περσινή (Λαφαγιέτ, Χάντερ και Ντάρντεν οι αλλαγές) δεν μπόρεσε  να κερδίσει τον χειρότερο ΠΑΟ της τελευταίας 10ετίας και μάλιστα σε άδειο γήπεδο και με 3 βασικούς του να λείπουν.

Δεν ήταν το πρόβλημα οι διαιτητές, που μονίμως εκεί πήγαινε η συζήτηση ο κόουτς. Και κακά τα ψέματα, πολλοί μπορούν να πιστεύουν ότι η διαιτησία δεν ήταν  καλή, αλλά μια σκούπα, ένα χαμένο πρωτάθλημα  μετά από brake στο ΟΑΚΑ και μια την ήττα που περιέγραψα στο κύπελλο δείχνουν ότι μάλλον εσύ είχες το πρόβλημα, και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος.

Καλώς, λοιπόν, είχε αποχωρήσει (ή είχε απολυθεί αν θέλετε) τότε. Ο ίδιος ευθυνόταν. Γιατί ενώ είναι ο καλύτερος Έλληνας κόουτς της νέας γενιάς, άφηνε τον εαυτό του να χάνει το μέτρο, κάτι που μεταφερόταν άμεσα και στους παίκτες.

Φάνηκε ξεκάθαρα στα ματς της φετινής Euroleague στο ΟΑΚΑ, όταν η Κουμπάν κεντούσε στο παρκέ, ενώ ο ίδιος καθόταν απλά στη θέση του και παρακολουθούσε...

ΥΣ: Αν εκείνο το ματς στο ΟΑΚΑ δεν είχε χαθεί, ο Μπαρτζώκας ακόμα θα ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Διαφωνείτε;;;


10 σχόλια:

  1. Stouk, o Μπαρτζώκας παραιτήθηκε, ποτέ δεν απολύθηκε από τον Ολυμπιακό. Το έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη οι πρόεδροι και να επανερχόμαστε δύο χρόνια μετά δεν εχει νόημα.
    Στο ματς του Κυπέλλου, το αποτέλεσμα είχε καθοριστεί για άλλη μια φορά από τους γκρι (άσχετα με την τραγική συμπεριφορά των τελευταίων λεπτών και την έλλειψη ψυχραιμίας από τον ίδιο στις οδηγίες) καθώς πρέπει να είναι το μοναδικό ματς στην καριέρα του Σπανούλη στο οποίο δρν είχε δοθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΦΑΟΥΛ στον αρχηγό!!!! Ξαναγράφω (το έχω γράψει πολλές φορές), όχι φάουλ στο σουτ, αλλά έστω σε επαφή, hand checking, pick'n'roll , πουθενά!
    Στο ματς break to break το 2014 στο ΣΕΦ , ο 2ος Καρακατσούνης και ο 3ος Παναγιώτου ήταν ματιασμένοι. Το έχω επίσης γράψει πολλές φορές, ίσως ήταν η μεγαλύτερη σφαγή του Ολυμπιακού σε ματς με τον ΠΑΟ μέσα στο ΣΕΦ.
    Κι ελπίζω η αλλαγή προπονητή τώρα να μην κρύβει ομορφιές μα τους Πεδουλάκηδες να παίζουν ανενόχλητοι ξύλο.

    Σε ό,τι αφορά το "ο καλύτερος προπονητής" σίγουρα το γεγονός ότι είναι ο μόνος Έλληνας που έχει κατακτήσει το τρόπαιο -και πολύ θα ήθελα να το πάρει και φέτος! Αλλά θυμάσαι πόσα τού λέγαμε, λ.χ. για την αδυναμία του να απελευθερώσει τον Σπανούλη από την άμυνα ενός ψηλού 4αριού και πολλά ακόμη...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, για τα θέματα της διαιτησίας διαφωνούμε διαχρονικά. Οπότε δεν έχει νόημα να το ξανακάνουμε.

    Όσο για τον Μπαρτζώκα, παραιτήθηκε όντως, αλλά μετά από εκείνο το ματς και τις αντιδράσεις του κόσμου ακόμα και αν δεν το είχε κάνει δεν θα είχε μείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

    ΥΣ: Πλάκα πλάκα μετά από τη φυγή Μπαρτζώκα, ο πρώτος για τον οποίον ρώτησαν τότε οι Αγγελόπουλοι (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τουλάχιστον) ήταν ο Τζόρτζεβιτς. Και πήραν αρνητική απάντηση γιατί ήθελε να αφοσιωθεί στην Εθνική. Πώς τα φέρνει η τύχη μερικές φορές...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Stouk, δεν νομίζω ότι οι Αγγελόπουλοι είχαν ποτέ ρωτήσει για τον Τζόρτζεβιτς! Ήταν κάτι που είχε διαρρεύσει από τον ίδιο για προφανείς λόγους...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι αυτό είπα "σύμφωνα με τα δημοσιεύματα", γιατί πολλές φορές δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά την ήττα από το εφηβικό του ΠΑΟ ο Μαρτζώκας δεν μπορούσε να μείνει. Ο κόσμος έβραζε, κακά τα ψέματα, και μόνο κακό θα έκανε η παραμονή του στην ομάδα. Αλλά ακόμη κι αν κέρδιζε τότε τον ΠΑΟ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έμενε και την επόμενη σεζόν εάν δεν έπαιρνε πρωτάθλημα στους τελικούς με ΠΑΟ ...

    Admiral

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα τραγικά λάθοι πολλές φορές ο Μπαρτζώκας σε τρόπο αντίδρασεις και πολλές φορές και σε πιλογές παικτών (Πέρκινς, Σίμονς) αλλά στην ήττα από το κύπελλο δεν τον φάγανε ούτε ή γκρί, ούτε η άτυχη στιγμή αλλά τον φάγανε οι ίδιοι οι παίκτες!! Ας το πει κάποιος επιτέλους. Όσα λάθη καινα κάνει ενας προπονητής αυτό το παιχνίδι δεν χανόταν αλλιώς. Δηλαδή θέλετε να μου πείτε οτι υπάκουσαν πιστα οι παικτες στις δηθεν οδηγιες του Μπαρτζωκα και δεν κανανε ενα γαμημενο φαουλ στο τελος;;;;;;; Έλεος! Υπάρχει ένας που το πιστεύευει αυτό;;;; Ας σοβαρευτούμε. Από μέσα τον φάγανε τον Μπαρτζωκάκο. Τα... αποδητύρια. Γι αυτο και παραιτηθηκε. Ας κατσουμε καναπε τωρα να τον καμαρωνουμε και να εχουμε τον αμπαλο τον ΠΑΟΚτζη να καταστρωνει αμυντικα συστηματα και να τρωει 90άρες...

    Ακης7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άντε μιλήστε τώρα για Μπαρτζώκα. Προπονητές του καναπέ και άμπαλοι, μπασκετικοί οπαδοί, εμείς του Ολυμπιακού. Άντε στο Καραισκάκης γρήγορα. Μόνα για εκεί ειμαστέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγκες ο Μπαρτζώκας μας ξεβράκωσε! Μας έκανε να καταπιούμε την γλώσσα μας. Και όλα τ άλλα είναι να χαμε να λέγαμε...

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ελληνικό μπάσκετ εκπροσωπείται από δύο προπονητές στο φαίναλ φορ. Το γεγονός αυτό, ούτε συμπτωματικό είναι, ούτε τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα μιάς τεράστιας τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε μέσα στην προηγούμενη δεκαπενταετία.Οι ρώσικες ομάδες, όπως και οι τουρκικές, νόμισαν ότι ξοδεύοντας αφειδώς θα κυριαρχήσουν. Στην πορεία κατάλαβαν ότι πρέπει να διδαχτούν από την πείρα των Ελλήνων, που κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, έμαθαν να διαχειρίζονται έξυπνα τα μέτρια μπάτζετ τους. Κατάλαβαν ότι οι Έλληνες να χτίζουν ομάδες δομημένες ιεραρχικά γύρω από τα ατού τους, και όχι ρίχνοντας στο απλά στο παρκέ 5 καλούς παίκτες. Οι Έλληνες προπονητές κατάφεραν να γίνουν περιζήτητοι όταν εγκατέλειψαν την παλιά αμυντικογενή σχολή του Ιωαννίδη, και κατάφεραν να κάνουν ομάδες που ισορροπούσαν την καλή άμυνα με την αποτελεσματική επίθεση. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ντούσαν ίβκοβιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση της γενιάς αυτής, υπήρξαν οι εκπρόσωποι μιάς χώρας όπου το μπάσκετ είναι σοβαρότερο θέμα ακόμα και από την ….εθνική οικονομία! Αυτοί μπόλιασαν με αυτοπεποίθηση και πειθαρχία το ελληνικό μπασκετικό οικοδόμημα. Υπήρξαν, φυσικά, και άλλοι που έδωσαν αυτό το winner spirit , όπως ο Γιαννάκης, με τις επιτυχίες του κυρίως σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι έγινε δουλειά στη χώρα μας, και αυτή τώρα βγαίνει με την φουρνιά του Μπαρτζώκα και του Ιτούδη. Δίπλα τους είναι και μια ακόμα πεντάδα καλών προπονητών που δουλεύουν σε καλές ομάδες εδώ και στο εξωτερικό. Αξίζουν μιάς μνείας αυτοί οι άνθρωποι, σε μια χώρα που οπισθοδρομεί σε τόσους κλάδους….
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλάκα Άντις πες αλεύρι...
    Ο Μπαρτζώκας σε γυρεύει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή