Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Free Agents που θα βελτίωναν τον Ολυμπιακό

Banis
Ο Ολυμπιακός απέτυχε φέτος στην Euroleague καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί στις ``8´´ κορυφαίες ομάδες τις διοργάνωσης και πλέον έχει στρέψει την προσοχή του στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.
Δεν παύει όμως παράλληλα να ``ψάχνεται´´ στην αγορά για υποψηφίους στόχους παικτών όπου θα ενισχύσουν την ομάδα την νέα σεζόν.


Παίκτες ήδη έχουν αρχίσει να προτείνονται και μέσα σε αυτούς λέγετε πως είναι και δύο Έλληνες ψηλοί.

Πρόκειται για τους Γιάννη Μπουρούση και Ίαν Βουγιούκα.

Ο πρώτος, με όλες τις ιδιαιτερότητες  που εμπεριέχει η περιπτωσή του, πρόκειτε για σούπερ περίπτωση και μεταγραφή από το ``επάνω ράφι´´, 5δάτος,  που θα αλλάξει επίπεδο στην front line της ομάδας.
Για τον MVP της φετινής Euroleague το σενάριο είναι προς το παρόν απλά… μια σκέψη, που μπορεί όμως να μετατραπεί σε κάτι παραπάνω σε λίγο καιρό.
Το συμβόλαιό του με την Baskonia λήγει το καλοκαίρι, όπου μπορεί να διαπραγματευτεί τον επόμενο σταθμό της πλούσιας καριέρας του.
Ο δεύτερος είναι και αυτός με ερυθρόλευκο παρελθόν και με μια σπουδαία σεζόν στο Κάουνας με 11 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 24 ματς στην Euroleague.
Διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα από ένα τριτο ψηλό (πίσω από Young και Hunter), με εμπειρία πια, γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα, πρόσωπα και πράγματα στο ΣΕΦ και θα δώσει βάθος στην γραμμή των σέντερ. Το κυριότερο; Δεν καταλαμβάνει θέση ξένου όπως ο Miludinov

Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε σίγουρα δανεικό τον νεαρό Σέρβο, ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει για πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το ταλέντο του ξεχειλιζει!

Από εκεί και πέρα παίκτες που θα ενδιέφεραν τον Σφαιρόπουλο θα μπορούσαν να ήταν και οι εξής:

Στο ``4´´ κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Κώστας Καιμακόγλου (204cm – power forward)

Μήπως ήρθε η ώρα να ντυθεί στα αγαπημένα του ``ερυθρόλευκα´´; Το συμβόλαιό του με τους Ρώσους λήγει το καλοκαίρι και μοιάζει σαν η ιδανική στιγμή να γυρίσει στην Ελλάδα και να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού. Έμπειρος, σοβαρός, δυνατός, σκληρός αμυντικός, καλός ``τρίποντος´´, τίμιος ριμπάουντερ, με δυναμικά heads out, παίζει με ευκολία και στο``5´´ σε χαμιλά σχήματα (κυρίως στην άμυνα), γνωρίζει άριστα το pick&roll και το κυριότερο το ότι είναι Ελληνας. Μια πολύ καλή λύση για back up του Πρίντεζη.

Okaro White (206cm – power forward)

Ο MVP του φετινού πρωταθλήματος είναι εκπληκτική (και λογικά οικονομική) περίπτωση παίκτη! Νεαρός με όρεξη για μπάσκετ και διάκρισεις, γρήγορος, αθλητικότατος, εξαιρετικός στα σουτ από τα 6, 75,  πολύ καλός ριμπάουντερ, θεαματικός, καλός αμυντικός, δεν είναι ανύπαρκτος στο post, διεισδυτικός και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Μια πολύ καλύτερη έκδοση του Petway.
Kenny Gabriel (204cm – power forward)

Το καλοκαίρι ακούστηκε το όνομά του στο λιμάνι αλλά δεν προχώρησε και έτσι ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο με τους Τούρκους. Έχει περάσει από το Ρέθυμνο οπότε γνωρίζει τα κατατόποια της ελληνικής basket league. Αυτός πλησιάζει ακόμα πιο πολύ στα χαρακτηρηστικά του συμπαθή Petway. Είναι πολύ καλός στο ανοικτό γήπεδο, καλό σούτ από μακριά, θεαματικός, αλτικός και αθλητικός forward, αλλά κακός αμυντικός. Λογικά η τιμή του θα είναι προσιτή…

Victor Rudd (205cm – power forward)

Ο Ράντ στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη, πραγματοποιεί μια εκπληκτική σεζόν φέτος με την Νίζνι, έχοντας μέσο όρο 15, 8 πόντους, 6, 5 ριμπάουντ και 2, 1 ασσίστ. Ο 25χρονός είναι τρομερός έξω από την γραμμή των 6, 75, καλός ριμπάουντερ και πασέρ, καλός στον ένας εναντίον ενός και με πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Κλασσικά αρέσκεται στο γρήγορο μπάσκετ και έχει εκπληκτική αποτελεσματικότητα στην επίθεση μετά από σκριν. Τα καρφώματά του δε είναι άκρως εντυπωσιακά που ξεσηκώνουν τον κόσμο!

Chris Singleton (206cm – power forward)

Μια αξιόλογη περίπτωση παίκτη! Επιτυχημένη επιλογή του Μπαρτζώκα, το νούμερο 18 στο draft του 2011, δίνει πολλές και ποιοτικές λύσεις στον Έλληνα τεχνικό είτε όταν τον χρησιμοποιεί στο ``5´´, είτε στο ``4´´! Με καλό τρίποντο, μεγάλο άνοιγμα χεριών, αλτικός, δυνατός στην επαφή, έφεςη στο επιθετικό ριμπάουντ, με καλό drive και pick&pop! Αν και στο ΝΒΑ ξεκίνησε σαν small forward, έχει χάσει την έκριξή του με αποτέλεσμα να έχει ένα θέμα στα heads out καις τις αλλαγές. Το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του με την Loko

Bojan Dubljevic (205cm – forward/center)

Εκπληκτικής ποιότητας παίκτης! Μοιάζει ιδανικό κομμάτι του πάζλ της front line στο σενάριο που δεν μένει ο Hunter και έρθει Έλληνας 7-footer (βλ. Μπουρούση) οπότε μένουμε με αθλητικό ψηλό τον Young και τον Dubljevic  σαν τρίτο ψηλό που θα δίνει λύσεις στο post up αλλά και με σούτ από μακρινή (43, 8 % στα τρίποντα φέτος με 14/32) και μέση απόσταση καθώς είναι τεσσαροπεντάρι. Δυνατός, τρομερή αποτελεσματικότητα από το ζωγραφιστό, δεν είναι κακός ριμπάουντερ (5, 1 μ.ο.), κλασσικός Σέρβος, σκληρός αμυντικός και αποτελεσματικότατος στις ελεύθερες βολές (81%)!

Hakim Warrik (206cm – power forward)

Επίσης σε ένα τέτοιο σενάριο (με φυγή Hunter, ερχομό Μπουρούση και Young ως έχει) μια πολύ καλή και δίκαιη (είναι θετικότατος στις μέχρι τώρα εμφανίσεις του) λύση θα ήταν να μείνει σαν τρίτος ψηλός ο Warrik. Με δεδομένο το παιχνίδι στο post του Μπουρούση και τον πυραυλοκίνητο Young , τον καθηστά ιδανικό!
το καλό ριμπάουντ, το άχαστο σούτ από τα 5 μέτρα, η δυνατότητα να προσφέρει και στις δύο θέσεις, θα γνωρίζει ήδη την ομάδα και το γεγονός ότι δεν γκρινιάζει για τον χρόνο συμμετοχής του τον καθηστά ιδανικό!
Όσων αφορά την περιφεριακή γραμμή, εάν επέλεγε έναν γκαρντ τύπου Σλούκα η ιδανική περίπτωση θα ήταν οι…

Errick Mc Collum (187cm – guard)

O αμερικανός super σκόρερ απασχόλησε ξανά τον Ολυμπιακό και μάλιστα ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αλλά τελικά κατέλληξε στην Γαλατά με 700.000 ευρώ. Ο coach έχει ξαναδουλέψει με μαζί του στον Πανιώνιο, ο αμερικανός στάζει μέλι για τον Σφαιρόπουλο και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να ξανά παίξει στην χώρα μας, οπότε γιατι όχι; Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία όπου μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα στο σκόρ (κυρίως) αλλά και να δώσει ποιοτικές ανάσες στον Σπανούλη. Σε κάθε ματς φέτος στο Eurocup είχε 19, 7 πόντους, 3, 6 ασσίστ και 3, 8 ριμπάουντ.

Taylor Rochestie (186cm – guard)

Έχει συμβόλαιο συνεργασίας με την Maccabi για 2+1 χρόνια όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει. Οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τις εμφανίσεις του. Πρόκειται για σπουδαίο παίκτη - σκόρερ αλλά στην ``ομάδα του λαού´´ περιμένανε περισσότερα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρισης! Σε ενδεχόμενη παρουσία του στην ομάδα του Ολυμπιακού θα ισχυροποιούσε απίστευτα την περιφεριακή γραμμή (μαζί με Μάτζαρη, Σπανούλη, Hackett, Lojeski) καθώς μπορεί να παίξει άνετα και τις δύο θέσεις, να σκοράρει και από μακριά (κυρίως) αλλά και με drive, να μοιράσει ασσιστ, να ανοίξει το ρυθμό αλλά υστερεί κάπως στα αμυντικά καθήκοντά του. Οι αριθμοί του φέτος σε 10 παιχνίδια στην Euroleague  είναι 14 πόντοι και 5,5 ασσίστ με 40,4 % στα σούτ τριών πόντων. Διαθέτει και κοινοτικό διαβατήριο.

Darius Adams (189cm – point guard)

Ο ``εκτελεστής´´ του ΠΑΟ! Ο βραχύσωμος γκάρντ πήρε την ομάδα της Βασκονίας από το χέρι και την οδήγησε στο φάιναλ φορ και δεν είναι υπερβολή! Με σταθεαρά καλή απόδοση σε όλα τα παιχνίδια ``σκούπισε´´ την ομάδα του Djordjevic και εξελήχθει σε δήμιο του ``τριφυλλιού´´.
 Το σίγουρο είναι πως θα γίνει το ``μήλο της έριδος´´ το καλοκαίρι από Τούρκους και Ρώσους, οπότε αυτόματα γίνετε δύσκολη η απόκτησή του. Όμως απέδειξε πως είναι μια πολύ αξιόλογη περίπτωση παίκτη που βγαίνει μπροστά στα δύσκολα, με δίψα για διακρίσεις και μέταλλο νικητή.
Οι επιδόσεις του στην Euroleague 12,6 πόντους, 3,5 ασσίστ, 1,5 κλεψίματα και 35,5 % στα τρίποντα

Rodrique Beaubois (188cm – guard)

Και μια πιο οικονομική (λογικά) λύση είναι και ένας πρώην ΝΒΑερ, ο Γάλλος Beaubois. Ξεκίνησε σαν εξαιρετικά ταλαντούχος παίκτης, μετακόμισε στο ΝΒΑ και τους Dallas,αφού επιλέχθηκέ πρώτα στο νούμερο 25 στο draft του 2009 από τους Thunder αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (7,1 πόντους και 2,1 ασσίστ σε 182 ματς).
Επέστρεψε στην Ευρώπη και την Γαλλία και φέτος είναι φιναλίστ με την Strasbourg στον τελικό του Eurocup με την Galatasarai.
Είναι ένας combo guard που προταιρεότητά του είναι το σκορ, στο οποίο έχει και έφεση. Γρήγορος με και χωρίς την μπάλα, δεξιοτέχνης, αξιοπρεπής (στατικός) σουτέρ τριών πόντων, άριστος στις ελέυθερες βολές, με καλή διείσδυση και σπεσιαλίστας στο floater αλλά θεωρείτε μέτριος πασέρ και αμυντικός.
Φέτος σε δέκα παιχνίδια στην Euroleague είχε 11,8 πόντους με 37% στα σούτ τριών πόντων, 100% από την γραμμή της φιλανθρωπίας (!!), 2,3 ασσίστ και 1,1 κλέψιμο ενώ σε σε 12 παιχνίδια του Eurocup είχε 13,3 πόντους, 38% στα τρίποντα, 91% στις βολές, 2,5 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 2,3 ασσίστ.

Εάν επέλεγε ένα παίκτη τύπου Law (πράγμα δυσκολό από την στιγμή που αποκτήθηκε ο Hackett) σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ιδανική περίπτωση ο…

Brad Wanamaker (193cm – guard)

Ένας σπουδαίος παίκτης που θα θυμίζει αρκετά τον Acie στο παιχνίδι του. Μπορεί να έρχετε από τον πάγκο και να αλλάζει τις ισσοροπείες ενός παιχνιδιού. Δυνατός, αθλητικός, καλός αμυντικός, πλούσια ευρωπαική εμπειρία και σε καλή ηλικία. Οι μέσοι όροι του φέτος είναι  12, 2 πόντοι, 4, 1 ριμπάουντ , 4 ασσίστ, 1, 5 κλέψιμο και  το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του…
Το χρόνιο βέβαια σοβαρό πρόβλημα της ομάδας το εστιάζω στο ότι έχουμε να δούμε spot shooter από την εποχή Gecevicius (ο Keselj δεν το απέδειξε ποτέ) στο λιμάνι. Ένα παίκτη που να μπορεί να μπεί και να ξεκολλάει την ομάδα από τα 6, 75. Χρειάζετε έναν τέτοιον κι ας είναι ο 9ος ή 10ος παίκτης της. Φέτος προσπάθησε να πάρει τον Βασιλειάδη αλλά δεν τα κατάφερε και ούτε νομίζω το καλοκαίρι να ξανα προσπαθήσει η ομάδα (μένει ελεύθερος) καθως θεωρώ πως είναι άλλοι οι παράγοντες που δεν έρχετε ο διεθνής σουτέρ...

Για την νέα σεζόν λοιπόν  τα συμβόλαια ``ψυχρών εκτελεστών´´ που λήγουν είναι…

Janis Strelnieks (191cm – guard)

Μας έκλεισε το σπίτι με το τρίποντο φωτιά στην Γερμανία και θα ήταν καλό αντί για αντίπαλο να τον έχουμε σύμμαχο! Ο Λετονός εκτός από φαρμακερό τρίποντο διαθέτει και πολύ καλό χειρισμό της μπάλας, οπότε θα μπορεί να ταιριάξει ιδανικά με τα υπόλοιπα γκαρντ της ομάδας. Γρήγορος σε κίνηση και εκτέλεση, φιλότιμος αμυντικός και καλός πασέρ, εξαιρετικός επαγγελματίας. Το καλοκαίρι είναι free agent. Φέτος οι επιδόσεις του 10 πόντοι, 3, 5 ασσίστ,  92% στις βολές και 40% στα τρίποντα στην Euroleague!

Jaycee Carroll (188cm – shooting guard)

Είναι η μεγάλη μου αδυναμία και τον θεωρώ το ιδανικό back up του Kill Bill! Δύσκολή περίπτωση αλλά μιλάμε για έναν παίκτη υψηλής ποιότητας σε σούτ 2 και 3 πόντων, που στην μέρα του απλά μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα αλλά και στην κακή του δεν θα σε καταστρέψει. Σουτ σε πρώτο χρόνο χωρίς τρίπλα, καλό πρώτο βήμα σε τρίπλα, κίνηση χωρίς μπάλα στην αδύνατη πλευρά, γρήγορος στον αιφνιδιασμό (πάντα σε 45 μοίρες σε σχέση με το καλάθι), διαβάζει καλά την άμυνα στα πικ εν ρόλ, τρομερή φυσική κατάσταση, υψηλή αυτοσυγκέντρωση (89% στις ελεύθερς βολές), καλή ψυχολογία (επιμένει να προσπαθεί ακόμα και όταν το ματς δεν του πάει), μεγάλη εμπειρία από δυσκολα ματς, καλός χαρακτήρας και ηγετικές ικανότητες. Τα μειονεκτήματά του είναι πως με την μπάλα κάτω γίνετε πιο αργός, δεν είναι τόσο καλός αμυντικός (δυσκολεύεται πολύ σε πιο ψηλούς και αθλητικούς γκαρντ), δεν θα τον δούμε πολλές φορές να σουτάρει μετά από τρίμπλα και δεν είναι καθόλου πλέι μέικερ. Ακόμα κι έτσι είναι ο Βασιλιάς του σούτ!

Ryan Toolson (193cm – shooting guard)

Ένας ακόμα δεινός εκτελεστής το καλοκαίρι θα κυκλοφορεί ελεύθερος! Κάνει ``όργια´´ στην Ρωσία με την Αγία Πετρούπολη και σημειώνει 18, 5 πόντους σε κάθε ματς, 2, 5 ασσίστ και 51, 6 % στα σουτ τριών πόντων!!! Με εμπειρία από Euroleague (Unicaja), καλό κορμί, γρήγορα πόδια, μέτριος αμυντικός φονιάς από μακρινή και μέση απόσταση αλλά μέτριος αμυντικός, στον χειρισμό της μπάλας και στην δημιουργία. Τα μειονεκτήματά του όμως είναι λίγότερα από τα πλεονεκτήματα!

Jimmy Baron (192cm – guard)

Μια ακόμη αξιόλογη περίπτωση ενός παίκτη με εκπληκτική επαφή με το καλάθι, κυρίως από μακριά! Με εμπειρία από το ευρωπαικό στυλ παιχνιδιού (κατέκτησε το Eurocup του 2013 με την ``Loko´´του Καλάθη, δυνατό κορμί, καλός χειριστής της μπάλας, φιλότιμος αμυντικός και ο ορισμός του παίκτη ``φεύγω στον αιφνιδιασμό και θα σταματάω για τρίποντο´´! Μειονεκτήμα το ότι δεν έχει παίξει σε επίπεδο Euroleague και ότι δεν δημιουργεί για τους συμπαίκτες. Φέτος στο Βέλγιο έχει 14, 7 πόντους, με 35% στα τρίποντα και μόλις 1, 5 ασσίστ.

Jimmer Fredette (188cm – shooting guard)

Και θα κλείσω με μια προσωπική αδυναμία που πιστεύω πολύ πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλο σταρ της Euroleague. Τον Jimmer Fredette! Κάποια στιγμή οι λάτρες του ΝΒΑ αλλά και του.. τριπόντου, Αγγελόπουλοι, θα πρέπει να φέρουν έναν τέτοιο παίκτης την ομάδα!
Πρόκειται για έναν ``δολοφόνο´´ σουτέρ, που θέλει απλως μια στιγμή αδυναμίας του αντιπάλου αμυντικού για να το μπουμπουνίσει είτε από τα 6,75, είτε από τα 7, είτε από τα 7,5, ειτε από τα 5 μέτρα! Κοντός για την θέση του αλλά με σώματοδομή από… μασίφ, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, μπορεί να παίξει περιστασιακά και σαν άσσος, αν και δεν είναι, να συνυπάρξει με τον Σπανούλη όταν ο αρχηγός θα παίζει στον άσσο, μπορεί να τρέξει στο fast break και να αμυνθεί τίμια. Σε πολύ καλή ηληκία (27), δυσκολεύτε να σταθεροποιηθεί σε ομάδα του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια! Μήπως να δοκιμάσει προς τα μέρη μας…;;

Η χρονιά χάθηκε κατά το ήμισυ. Έχουμε μπροστά μας τον πιο σημαντικό τίτλο της χρονιάς, το ελληνικό πρωτάθλημα. Η απώλειά του θα μας στοιχίσει πολύ περισσότερρο από τον αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα, από πολλές πλευρές… Γι αυτό πάμε δυνατά για τον τίτλο και έπειτα, με εμπιστοσύνη στην ομάδα, να διορθώσουμε λεπτομέριες και με 2 - 3 κινήσεις να γίνει ο Ολυμπιακός κυρίαρχος παντού!


ΥΓ. Miller και Zibres δεν είναι στην λίστα καθώς τους θεωρώ ήδη παίκτες της Maccabi.

5 σχόλια:

  1. φιλε μπάνη ο μιλερ δν εχει κλεισει στη μακαμπι... οι τσιμπρες και σονι γουιμς εχουν κλεισει... πολυ ωραια δουλεια-ενδιαφερον αρθρο! αντε να δουμε τι θα γινει με τους ξενους. ηδη οι καμπανες για χαντερ απο μαδριτη χτυπούν... ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιδρεστηκέ δεν το ξέρω καθόλου για Μίλερ. Είχα την εντύπωση πως είχε κλείσει. Αναμφίβολα πρόκειται για σούπερ περίπτωση! Ούτε για Χάντερ το ήξερα για ΡΕΑΛ. Λες να ``ακολουθήσει´´ Χάινς, Ντάνστον κι αυτός;

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ιδανική ομάδα για το 2016-2017:
    1: Μάτζαρης, Χάκετ, Μάκ Κόλουμ
    2: Σπανούλης, Λοτζέσκι
    3: Παπανικολάου, Παπαπέτρου
    4: Πρίντεζης, Γουάιτ,
    5: Μπουρούσης, Γιάνγκ, Γουόρικ

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας περιμένουμε τα playoffs βρε παιδιά!

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι θα αλλάξει στα πλει playoffs, Court Central;;
    Θα αλλάξουν τα δεδομένα προβλήματά μας σε ``εκτελεστή´´ τριών πόντων και ποιοτικό τεσσάρι πίσω από τον Πρίντεζη;
    Το άρθρο αναφέρει κάποιες ενδιαφέρουσες ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ και υποθετικές περιπτώσεις παικτών. Τίποτα άλλο.

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή