Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Όσα μας σημάδεψαν στα 90's (pics & vids)

Για όσους μεγαλώσαμε την εποχή των 90's θα θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία το ατελείωτο παιχνίδι στις πλατείες, τα πρώτα video games και τα cartoon που αγαπήσαμε, τα "παιχνιδάδικα" της γειτονιάς που ακουμπούσαμε το χαρτζιλίκι μας, αλλά και πολλές άλλες ωραίες στιγμές που θαρρείς στις μέρες μας έχουν εκλείψει. Ο spanios ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων..

1) Ποδόσφαιρο αλάνας

Μπάλα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε κλωτσιέται. Από κουτάκι αναψυκτικού, πατημένο με μαεστρία, μέχρι μπουκαλάκι νερού με το πώμα καλά βιδωμένο για να έχει βάρος, μέχρι φυσικά την μπάλα που θα κατέληγε να σκάσει από πάτημα αυτοκινήτου, μέχρι δάγκωμα σκύλου!
Φυσικά, όποιος ήταν κάτοχος της μπάλας, έπαιζε βασικός.
Άγραφοι κανόνες: οι άσχετοι και χοντρούληδες έπαιζαν τέρμα ή άμυνα, το ματς δεν έληγε σχεδόν ποτέ και ανεξαρτήτου αποτελέσματος κρινόταν στο τελευταίο λεπτό!
Δοκάρια ήταν σίγουρα το δέντρο και "κάτι άλλο", από μια σάκα, μέχρι έναν κάδο, μέχρι και έναν συμμαθητή!
Ποιος ξεχνά επίσης το "γερμανικό" αλλά και το "αμερικάνικο". Έστω και δυο άτομα αρκούσαν..

2) Οι σχολικές συνήθειες

Ευτυχώς οι κοινωνικές αδικίες ήταν ελάχιστες εκείνη την εποχή. Όλα σχεδόν τα παιδιά, διέθεταν χρήματα για ένα κολατσιό από το κυλικείο ή για μικρό αγορές.
Στο διάλειμμα το πιο "vfm" γεύμα ήταν το Choco bloom, ενώ το καλοκαίρι είχαν την τιμητική τους οι γρανίτες, με αγαπημένη την γεύση coca cola. Τρελές πωλήσεις το Carnation για σοκολατούχο γάλα.



Ανταλλάζαμε χαρτάκια ποδοσφαίρου (panini & carusel) ή με ήρωες όπως τα χελωνονιτζάκια, ενώ οι αγορές από το ψιλικαντζίδικο ήταν επίσης φυσοκάλαμα, μπίλιες ή βόλοι και γενικά ότι μπορούσες να ανταλλάξεις.




O Carnation και η Λόλα, διαφημισάρα https://www.youtube.com/watch?v=Iz09sUWBRs0

3) Τα παιδικά στην τηλεόραση

Θα αρχίσω την καταγραφή χωρίς περιττές εισαγωγές. για όσα πρόχειρα θυμάμαι, τα λεγόμενα και ως λιγότερο γνωστά (δεν θα βάλω πχ thundercats & transformers)

Τα τρία νιντζάκια 




Τα εφτά νιντζάκια (δεν βρήκα καν screenshot)

Καμπαμαρού (με cast τους Χαγιάτε, Σιτζούνε κτλ) 




Ασημένια γεράκια



Τα ρακούνς




4) Τα πρώτα video games

Το attari υπήρχε σε ελάχιστα σπίτια, ενώ πιο μετά διαδόθηκε το game boy, το sega game gear και το mega drive.
NBA Jam, Lion King, Sonic, Super Mario είχαν την τιμητική τους, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έκαναν την εμφάνιση τους οι Η/Υ (τα amiga) με το επικό Sensible Soccer να μας κολλάει για τα καλά.




Ποιος ξεχνά τον Eric Hoftun, τον Giovanni, τον Signori, την Amazulu με τα ταλέντα της (Vincent Goliath) και το finish season που μπορούσε με τα συνεχή result να γίνεται κάθε 15'! Δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=kL2T4Yn2Tq8
Τέλος, ακριβό αλλά υπέροχο gaming ήταν τα λεγόμενα ηλεκτρονικά στα πλοία!
Ούτε φουρτούνες, ούτε πολύωρα ταξίδια δεν καταλαβαίναμε.

5) Τα "παιχνιδάδικα"

Τότε δεν είχε Jumbo, Μουστάκα κτλ. Η κυρά Μαρία η Μπέζα (στην δική μου γειτονιά) έπαιρνε όλο το χαρτί.
Subbutteo, transformers & Τζι άι Τζο (οι κακοί Cobra), επιτραπέζια Monopoly και θρυλικό Hotel (Boomerang & President τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία), γίγαντες του Κατς, παικταράδες..
Πόσα σίγουρα ξεχνάω και πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί δεν τα κράτησα.. Κλασσικά, όταν πηγαίνω το γιο μου αγορές σκέπτομαι "στην εποχή μου είχαμε καλύτερα παιχνίδια"...

Δείτε τις φώτο και κλείστε τα μάτια:






6) Τραγούδια της εποχής

Αυτό το γ@μ&%νο το Lambada έμπαινε σε κάθε πάρτυ. Μα σε κάθε;


Από ελληνικά, θέε μου, μπορώ να απαριθμώ όλο το βράδυ! Μόνο ένα θα αναφέρω:
Vips "χωρίς εσένα" (θυμάμαι ο αδερφός μου ο Αντιδραστικός είχε κερδίσει ένα έπαθλο χορού με αυτό το τραγούδι και πήγε και αγόρασε την Montpellier στο Subutteo) τραγούδι σταθμός της εποχής.



Σε μια περίοδο που τα πολιτικά, τα οικονομικά και η τρομοκρατία, βαυκαλίζουν την καθημερινότητα μας, ελπίζω η γενιά μας, αυτοί που σήμερα είμαστε μεταξύ 30 και 40 να πάρει παράδειγμα και να αναδείξει το αύριο της πατρίδας.
Μέχρι τότε ελπίζω να σας θύμισα πολλά και να σας έκανα να χαμογελάσετε...




2 σχόλια:

  1. Τώρα κατάλαβα ποιός ήταν ο λόγος που έκανα "καριέρα" ως τέρμα!!!!

    ΥΣ: Στην μπάλα ξέχασες τον απίθανο θεσμό "μπακότερμα"! Έτσι οι καλοί δεν ασχολούνταν καν με την άμυνα, όλοι μπροστά για γκολ και ο άσχετος ή ο χοντρούλης επωμιζόταν και την ευθύνη της άμυνας!! Και στο τέλος έτρωγε και το κράξιμο!!! Α ρε φίλε, τι εποχές...

    ΥΣ2: Καλά, η Μαρία η Μπέζα ήταν μια κατηγορία μόνη της. Από το μπάχαλο στο μαγαζί, που ήταν το ένα πράγμα πάνω στο άλλο, την σκορδίλα του άντρα της, μέχρι και τα ξεθωριασμένα παιχνίδια της βιτρίνας αλλά και το ασύλληπτο ΦΤΙΑΞΙΜΟ με τιμές, δόσεις και ευκολίες πληρωμής. Θεά η κυρά Μαρία. Τέλος...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Spanios,καθως το διαβαζα επιασα τον εαυτο μου να χαμογελαει αυθορμητα!!Μας γυρισες σε μια αγνή εποχη, με πολλες ευχαριστες αναμνησεις που δυστηχως αυτην την εποχη δεν την ζουν δυστηχως τα σημερινα παιδια!Υπεροχο άρθρο,πραγματικά

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή