Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σπανούλη, ΕΣΥ, σούπερ σταρ!

Banis
Από την ομάδα Ολυμπιακού έχουν περάσει σπουδαίοι μπασκετμπολίστες και μεγάλες προσωπικότητες Ελλήνων και ξένων παικτών. Έχουμε όμως την χαρά και την τύχη, στον Ολυμπιακό του σήμερα, να απολαμβάνουμε και να αποθεώνουμε έναν ζωντανό θρύλο του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ. Τον αρχηγό της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη! Ένας τεράστιος παίκτης και μια γιγάντια προσωπικότητα που θα μείνει στην ιστορία!

Πολλοί από μας που διαβάζουμε αυτό το άρθρο έχουμε δυσαρεστηθεί, έχουμε εκνευριστεί και έχουμε βλασφημήσει εναντίον του Red Span! Εγώ πρώτος σε τελικούς με τον ΠΑΟ, όπου ο Bill είχε εγκλωβιστεί στις πολλαπλά προσαρμοσμένες άμυνες επάνω του και δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, αμφισβήτησα τον αρχηγό τον «ερυθρολεύκων», έστω και εν βρασμό ψυχής. Ο ίδιος όμως με ψυχραιμία και συγκέντρωση ποτέ δεν τα παράτησε, δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν ξέσπασε εναντίων όλων μας. Απλά έκανε την δουλειά του όσο καλύτερα μπορούσε, αφοσιωμένος στους στόχους του και με πίστη στις δυνατότητές του και στο πλάνο της ομάδας. Χωρίς να δημιουργήσει ΠΟΤΕ το παραμικρό πρόβλημα! Ένας άψογος επαγγελματίας, ένας γεννημένος ΗΓΕΤΗΣ!

Η απόφασή του να αρνηθεί για πρώτη φορά το κάλεσμα της Εθνικής, να ξεκουραστεί και να φροντίσει τα ταλαιπωρημένα του πόδια, αποδίδει καρπούς. Ίσως ο καλύτερος Σπανούλης, όχι μόνο με την «ερυθρόλευκη» φανέλα αλλά και σε ολόκληρη την σπουδαία καριέρα του, πείθει και τον πιο απαιτητικό φίλο του Ολυμπιακού και αναγκάζει όλη την μπασκετική Ευρώπη να παραμιλάει. Και πως όχι αφού σε κάθε ματς της Euroleague σημειώνει 17 πόντους, μοιράζει 6 ασσίστ, κατεβάζει 2, 5 ριμπάουντ και κλέβει 1, 2 φορές την μπάλα! Το σημαντικότερο βέβαια είναι η σταθερότητα στην απόδοσή του και τη διάθεση που δείχνει για την νίκη! «Σεληνιασμένος» καθώς είναι λοιπόν, δικαίως θεωρείτε ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης έως τώρα. Και μιλάμε για έναν παίκτη 33 ετών, ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς και με συνεχή παιχνίδια σε εθνικό (να τα βλέπουν μερικοί, μερικοί) και συλλογικό επίπεδο, όπου τρώει απίστευτό ξύλο σε κάθε διοργάνωση για να περιοριστεί.

Απολαυστικός, λοιπόν ο Kill Bill φέτος και σε μεγάλο βαθμό η αιτία της σπουδαίας, μέχρι τώρα πορεία του Θρύλου. Ας ευχηθούμε να είναι υγιής και να συνεχίσει έτσι.

Κλείνοντας θα θυμηθώ και θα μοιραστώ μαζί σας έναν αγώνα της Α2. Ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΓΣ Λάρισας και τον Πανελλήνιο στο κλειστό της Νεάπολης στην Λάρισα. Στην Θεσσαλική ομάδα αγωνιζόταν ο 17χρονος τότε Σπανούλης με συμπαίκτες Ζέρβα (έπαιζε back up του έμπειρου γκαρντ), Τότσιο, Μαματζιόλα, Λιάκο, Μπόγδανο, Βούλγαρη, Γκιουλέκα, Σόμπολο, Πενταζίδη  και άλλους έμπειρους παίκτες.

Σε εκείνο το ματς έγινε ένα εκπληκτικό παιχνίδι και ο μικρός Βασίλης έδειξε τα.. καρύδια του, παρά το μικρό της ηλικίας του. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο – πόντο με έναν σουπερ Κουτρούλια να δίνει προβάδισμα νίκης στην Αθηναϊκή ομάδα.  
Μόλις 5’’ πριν το τέλος και ο Κουτρουλιάς έβαλε μπροστά την ομάδα του Πανελληνίου με 2 πόντους. Το γήπεδο άρχισε να αδειάζει απογοητευμένο, θυμάμαι. Εκεί που κανείς δεν το πίστευε, ο.. αμούστακος Σπανούλης ζητάει την μπάλα από τους έμπειρους συμπαίκτες του, διασχίζει το γήπεδο και παίρνει ένα από τα γνωστά του πια,  σουτ τριών πόντων από τα 7, 5 – 8 μέτρα με δύο παίκτες επάνω του, στέλνει τους Κυψελιώτες στο καναβάτσο!! Απίστευτος! The Eye of the Tiger και άγνοια κινδύνου από τότε! 

Υγ: Θεωρώ τον εαυτό μου «ευλογημένο» που μου δόθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπίσω αυτόν τον παίκτη στα παιδικά μας χρόνια, όταν σε έναν αγώνα Α’ ΕΣΚΑΘ ανάμεσα στον Κεραυνό Λάρισας (πρώτη ομάδα του Σπανούλη) και το ΓΣ Φαρσάλων το 1996, αγωνίστηκα για 4΄ και δέχτηκα - από τον 16χρονο τότε Bill – δύο τρίποντα.. στα μούτρα και 3 κλεψίματα επάνω στην ντρίπλα! Φυσικά ο προπονητής μου με ξανά τράβηξε στον πάγκο και δεν με ξανά έβαλε ποτέ. Μια ανάμνηση που όποτε την σκέφτομαι χαμογελάω αλλά και ντρέπομαι και που αναμφίβολα, θα διηγούμαι στα παιδιά μου κι ας ξεφτιλίστηκα..  J


Υγ2: Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν από το ματς με την Efes, την κάκιστη εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου του Ολυμπιακού και μια από τις χειρότερες εμφανίσεις (αν όχι την χειρότερη) του Σπανούλη στην Euroleague. Λες και τον ματιάσαμε. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί ότι γράψαμε παραπάνω καθώς δικαιούται μια κακή εμφάνιση ο αρχηγός. Όλοι ξέρουμε πως στα δύσκολα θα είναι εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου