Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Φιλοσοφικά pre games: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός


Ο Θρύλος "φιλοξενείται" στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της Euroleague, στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι της σεζόν. Διαβάστε στην pre game ανάλυση του Red Philosopher:
Η διαφορετική εξάρτηση των δύο αντιπάλων από το μακρινό σουτ.
Οι δύο πράσινοι, τους οποίους ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αφήσει... εκατοστό ελεύθερους.
Ο απαραίτητος αριθμός των ερυθρόλευκων "παραγόντων", στην εξίσωση.
Το πλεονέκτημα του "αιφνιδιασμού" που διαθέτει η ομάδα του Μπλατ.
Επιμέλεια: Αντιδραστικός


Game 6 στην Euroleague και οι αιώνιοι βρισκόμενοι ισόβαθμοι στο 3-2, κοντράρονται στο ΟΑΚΑ, για το πρώτο μεγάλο ελληνικό ντέρμπι της σεζόν. Στις προηγούμενες αναλύσεις μου, σας μίλησα για την ψυχολογική πίεση που διαθέτουν οι πράσινοι, ενώ ανέλυσα και το θέμα της ερυθρόλευκης άμυνας πάνω στον Καλάθη. Πάμε σήμερα να ολοκληρώσουμε την ανάλυση του μεγάλου  αποψινού ματς.

Η διαφορετική εξάρτηση των δύο αντιπάλων από το μακρινό σουτ

Σε ένα ντέρμπι, προφανώς και το μακρινό σουτ παίζει μεγάλο ρόλο. Όσο καλύτερα ποσοστά λοιπόν έχει η ομάδα μας ή... ο αντίπαλος, τόσο πιο κοντά θα είναι στην νίκη.
Το θέμα είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το τρίποντο. Ο Ολυμπιακός με τον Μπλατ παίζει ένα πολυσύνθετο και σκεπτόμενο μπάσκετ (εκτελώντας σχεδόν διπλάσια δίποντα από τρίποντα!), την ίδια ώρα που ο αντίπαλος δείχνει σαφώς μια πιο μονοδιάστατη επιθετική εικόνα (εκτελεί σχεδόν ίδιο αριθμό, δείγμα των μέτριων plays του).
Ο ΠΑΟ, στα φετινά του ματς δείχνει ξεκάθαρα πως, όσο χειρότερο ποσοστό έχει από μακρυά, τόσο πιο... ακίνδυνος και νευρικός γίνεται. Ειδικά στο ΟΑΚΑ. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να του επιστρέψει να βρει ρυθμό έξω από τα 6.75m!

Οι δύο πράσινοι, τους οποίους ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αφήσει... εκατοστό ελεύθερους

Για τον Καλάθη και τους πράσινους center, ο Ολυμπιακός θα έχει έτοιμα πλάνα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Ο ΠΑΟ, δείχνει μέτρια επιθετική εικόνα και οι παίχτες κλειδιά του στο σκορ, είναι οι Λοτζέσκι και Λάνγκφορντ.
Ο μεν "Βέλγος" με το σουτ, ο δε Αμερικάνος με το 1vs1 του, είναι οι game changer των πρασίνων στα κρίσιμα σημεία των αγώνων. Ε λοιπόν σε αυτούς, η ερυθρόλευκη άμυνα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική!
Στον Λοτζέσκι μακρυά από τη μπάλα σίγουρα θα δούμε αλλαγές, ώστε να μην βρει τα σουτ. Τον δε, Λάνγφορντ, ο Μπλατ νομίζω θα τον αντιμετωπίσει με κάποιον πολύ πιο αθλητικό (Παπανικολάου;) και θα τον πάει στις επαφές, καθώς μην ξεχνάμε πως είναι 35 χρονών...

Ο απαραίτητος αριθμός των ερυθρόλευκων "παραγόντων", στην εξίσωση

Ο Ολυμπιακός στις φετινές του μεγάλες νίκες είχε πολλούς πρωταγωνιστές. Είχε πολλούς διψήφιους σκόρερ ή έστω κοντά σε διψήφιο αριθμό.
Έτσι και αύριο λοιπόν. Όσους περισσότερους παράγοντες έχει στην επιθετική του εξίσωση, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες νίκης του. Δεν μιλώ βέβαια, μόνο για σκορ. Γενικά ο Θρύλος τους έχει ανάγκη ΟΛΟΥΣ , για να ανταπεξέλθει στην πιο δύσκολη -για αυτόν- έδρα.
Και αν οι παλιοί, λίγο πολύ ξέρουμε τι θα δώσουν και τι να περιμένουμε, η απόδοση των νέων, αύριο είναι κομβική! Γκος, Λεντέι, Τουπάν, Βεζένκοφ πρέπει να πέσουν στα βαθιά καθώς είναι ΒΑΣΙΚΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ σε άμυνα και επίθεση του Μπλατ, ενώ ίσως έφτασε η ώρα για την μεγάλη εμφάνιση "ξεμπούκωμα" την οποία αναζητά ο Τίμα!!!
*Στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός έχασε αν και έκανε μεγάλη εμφάνιση... Ο βασικός λόγος ήταν πως στα κρίσιμα, δεν βρήκε πρωταγωνιστές, πλην του Σπανούλη...

Το πλεονέκτημα του "αιφνιδιασμού" που διαθέτει η ομάδα του Μπλατ

Ο Ολυμπιακός είναι μια εντελώς νέα ομάδα. Ειδικά στα εκτός έδρας του ματς, ο Μπλατ καταστρώνει εξαιρετικά και... διαφορετικά πλάνα. Μπήκε στη Μπασκόνια και έριξε 90 πόντους, ενώ στην ΤΣΣΚΑ έφερε το ματς στα όρια των 70 πόντων (ασχέτως αν έχασε έλεγξε ΑΠΟΛΥΤΑ αυτός, τον ρυθμό!). Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν ξέρει τι να περιμένει αύριο! Αυτό το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού λοιπόν, ο Θρύλος μπορεί και πρέπει να το εκμεταλλευτεί!
Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΟ παίζει το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ μπάσκετ με πέρυσι... Μια ομάδα βασισμένη ΟΛΗ γύρω από τον Καλάθη... και με μεγάλη ενέργεια στην άμυνα. Δεν θεωρώ πως ο Πασκουάλ μπορεί να κρύβει λαγούς στο καπέλο του.
Ο ΠΑΟ είναι εντελώς προβλέψιμος (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνος βέβαια), ενώ ο Ολυμπιακός σε κάθε ματς του, επιλέγει και μια διαφορετική τακτική προσέγγιση...

2 σχόλια:

  1. Μερικά σχόλια μετά το ματς:
    -O Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου ήταν καλός
    και μας ξεγέλασε. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν...σωσίες.
    -Ο Μπλάτ στο κρίσιμο τρίτο δεκάλεπτο δεν παίρνει
    τάιμ άουτ όταν το παιχνίδι "φωνάζει" να πάρει... Ανεξήγητο.
    -Η διαιτησία στην ευρωλίγκα είναι πάντα κλασεις ανώτερη από την ... μαφιόζικη την εγχώρια. Ρεσιτάλ.
    - Ο ΠΑΟ είχε πολύ περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, και αυτό του έδωσε το παιχνίδι, μαζί, βέβαια με την κλάση του Καλάθη που υπερείχε ολοφάνερα από τα γκαρντ του Ολυμπιακού σε ιδέες και ενέργεια.
    -Κάπου ξεχάστηκε έξω ο Στρέλινιεκς και δόθηκε πολύς χρόνος στον Σπανούλη που δεν βοήθησε.
    -Πρίντεζης και Τίμα οι διασωθέντες, μαζί με τον Μιλουτίνοφ στο πρώτο ημίχρονο. Οι άλλοι, τίποτα.
    Αυτά
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σορυ, ο Στρέλινιεκς έλειπε από την αποστολή. Τον Μάτζαρη εννοούσα....
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή