Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τελικά φταίει το ιατρικό team;;


Ο Ολυμπιακός παίζει εδώ κι ένα μήνα μισός και η γκρίνια στον κόσμο είναι μεγάλη... Δικαιολογημένα ή όχι;;;
Στο σημερινό blog του Red Philosopher, παραθέτουμε τους τραυματισμούς και των 16 ομάδων της διοργάνωσης (μέχρις στιγμής) και απαντάμε στο ερώτημα "τελικά φταίει το ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας, ή όχι;"...
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Λοιπόν έχουμε και λέμε! Χωρίς πολλούς πολλούς προλόγους. Οι φετινοί  τραυματισμοί των 16 ομάδων είναι οι εξής (λογικά θα χάνω και κάποιους ενημερώνω):

  • Ολυμπιακός: μακροχρόνιοι των Τιλί (αποκόλληση προσαγωγού!) και Αγραβάνη (ρήξη χιαστών). Δίμηνη απουσία Σπανούλη (θέμα στο γόνατο). Διαστρέματα οι Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ (ήδη σχεδόν 20 μέρες έκαστος εκτός και συνεχίζουμε). Κάκωση στο δάχτυλο και διάστρεμα ο Μάντζαρης. *Κάποια μικροπροβλήματα δεν τα πιάνουμε καν (βλέπε Στρέλνιεκς ώμο κτλ)
  • Παναθηναϊκός: πρόβλημα στο πόδι και 2 μήνες έξω ο Λεκαβίτσιους στην αρχή της σεζόν. Πρόβλημα στον ώμο ο Καλάθης (τρέχων τραυματισμός) και ήδη δυο βδομάδες έξω.
  • ΤΣΣΚΑ: χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες,  έχουν μείνει έξω οι Βοροντσέβιτς, Χάντερ (αυτός πιο πολύ) και ο Βεστερμαν. 
  • Ρεάλ: χιαστούς ο Γιουλ, 9 μήνες εκτός. Χιαστούς ο Κούζμιτς όλη τη σεζόν έξω. Μεγάλο πρόβλημα στο πόδι (νομίζω) ο Αγιόν και τέσσερις μήνες έξω! Πρόβλημα στο πόδι αρχικά και ύστερα εξάρθρωση ώμου ο Ράντολφ. Αρκετά διάσπαρτα ματς εκτός και ο Ρούντι.
  • Εφές: σχεδόν δύο μήνες έξω ο κομβικός Ντέρικ Μπράουν με πρόβλημα στο πόδι.
  • Φενέρ: μακροχρόνια απουσία του Νίκολα Κάλινιτς. Μόλις μία συμμετοχή στην διοργάνωση. Παράλληλα σχεδόν τρεις μήνες ο Αμερικάνος "Μοχάμεντ Άλι" που σιγά σιγά τώρα γυρίζει.
  • Μπαρτσελόνα: ένα μήνα έξω στην έναρξη της σεζόν ο Ρακίμ Σάντερς. Πολλά προβλήματα για τον Κλαβέρ , ο οποίος έχει παίξει μόλις 9 παιχνίδια στην σεζόν. Στις 8 μόλις συμμετοχές ο αρχηγός Λα Μπόμπα Ναβάρο με επίσης συχνά προβλήματα.
  • Μπάμπεργκ: ένα μήνα έξω ο Χάκετ με διάστρεμα. Παράλληλα η μεταγραφή του καλοκαιριού Κουίνσι Μίλερ δεν έπαιξε ποτέ (στα πιτς μόνιμα) ενώ και ο Λούκα Μίτροβιτς αντιμετωπίζει συνεχή προβλήματα.
  • Μπασκόνια: ο Ροντρίγκο Μπομπουά έχασε όλη την προετοιμασία και το πρώτο ματς της σεζόν. Ο Τζόρνταν Μακρέι (ήρθε για βασικός) έχει παίξει μόλις 3 παιχνίδια με συνεχή προβλήματα. Ο αρχηγός Ιλιμάν Ντιόπ έχει παίξει μόλις τα μισά της σεζόν, λόγω προβλήματος στο πόδι.
  • Ζαλγκίρις: η ομάδα με τους λιγότερους τραυματισμούς. Ο Ντι Μποστ ουσιαστικά λόγω προβλημάτων τραυματισμών έπαιξε ελάχιστα και αποχώρησε, ενώ μόλις ένα ματς έχει χάσει ο Ουλάνοβας.
  • Αρμάνι: μόνιμα εκτός με θέματα στο γόνατο ο Πάτρικ Γιανγκ. Περίπου ένα μήνα εκτός έμεινε ο αρχισκόρερ της, Γκάουντλοκ.
  • Ερυθρός Αστέρας : μόλις τρία ματς έχει παίξει ο Μάρκο Κέσελ με πολλά θέματα τραυματισμών, ενώ ο Πέρο Άντιτς έχει χάσει με μικροπροβλήματα 3 παιχνίδια.
  • Βαλένθια: σοβαρότατοι τραυματισμοί για τους βασικούς Ντιό και Λατάβιους Γουίλιαμς ακόμα δεν έχουν παίξει καν! Μεγάλο πρόβλημα στο χέρι ο Σάστρε ήδη ένα μήνα εκτός. Πρόσφατα πρόβλημα και για τον Βίβες που εδώ και 2 αγωνιστικές είναι εκτός. 
  • Μάλαγα: τρία παιχνίδια εκτός ο βασικός pg Νέντοβιτς, ενάμιση μήνα έξω ο Ισπανός Ντίεθ.
  • Μακάμπι: μοναδικός απόντας (καμία συμμετοχή ακόμα) ο έμπειρος αρχηγός της Ντέβιν Σμιθ. Κατά τα άλλα σχεδόν απαρτία.
  • Κίμκι: έχασε σχεδόν τρεις μήνες ο αστέρας της Χάνεϊκατ ενώ ο mvp της ψηλός Ρόμπινσον, έσπασε το χέρι του -δύο μήνες τουλάχιστον εκτός.


Το συμπέρασμα:

Σχεδόν ΟΛΕΣ οι ομάδες έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Δεν είναι μόνο στον Ολυμπιακό το φαινόμενο αυτό λοιπόν, όπως βλέπετε από την παραπάνω έρευνά μας. Δείτε ομάδες όπως η Ρεάλ φέτος, η Μπάρτσα πέρυσι, ακόμα και η Βαλένθια ή η Μπάμπεργκ. Όλες οι ομάδες βγάζουν συχνά προβλήματα τραυματισμών. Άρα το να απορρίπτονται τόσο μεγάλες ευθύνες (ή όλες) στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας δεν έχει λογική.

Άλλωστε δεν μιλάμε για μυϊκούς τραυματισμούς. Μιλάμε για χτυπήματα/διαστρέματα, ή για ειδική συντήρηση (Σπανούλης). Γενικά νομίζω πως η ομάδα μας (όλα τα χρόνια) απλά διεκδικεί Όσκαρ Ατυχίας. Ενδεικτικό παράδειγμα ο υπεράνθρωπος Τιλί. 5 σεζόν στην Euroleague είχε χάσει μόλις ένα ματς! Και στον Ολυμπιακό, έπαθε αποκόλληση προσαγωγού (4-5 μήνες εκτός!) στην προθέρμανση! Πραγματικά απίστευτο κι όμως... Ολυμπιακό!

Οι συχνοί τραυματισμοί είναι νομίζω κυρίως λόγω της αγωνιστικής υπερφόρτωσης των παιχτών-υπό το νέο μαραθώνιο σύστημα της Euroleague, σε συνδυασμό με την έλλειψη καλοκαιρινής ξεκούρασης (ελέω εθνικών). Όσο τετριμμένο λοιπόν κι αν ακούγεται, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή και τέλος.

Για να καταλάβετε, αντίστοιχα προβλήματα με τραυματισμούς αντιμετωπίζουν ακόμα και στο NBA, όπου επίσης παίζονται τουλάχιστον δυο ματς την εβδομάδα. Είναι λοιπόν θέμα υπερφόρτωσης, ίσως και θέμα έντασης του σύγχρονου πιο γρήγορου και αθλητικού μπάσκετ!

Αν υπάρχει κάτι που προσωπικά με προβληματίζει στο ιατρικό κομμάτι της ομάδας μας, είναι η ελλιπής ενημέρωση. Ελλιπής ενημέρωση για το πρόβλημα και κυρίως για τον χρόνο αποκατάστασης.

Παράλληλα το ιστορικό με τον μεγάλο Έισι Λο (έκοψε το μπάσκετ πριν τα 30), με τον Μασιγιάουσκας και τον Βασιλόπουλο πιο παλιά, με τον Λοτζέσκι, ακόμα και η διετής ιστορία με τον Πάτρικ Γιανγκ, σε συνδυασμό με το ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ (έστω κι σιωπηρά) φετινό λάθος με τον Αγραβάνη (προφανώς νομίζοντας πως είναι κάτι πιο απλό τον πίεσαν να επιστρέψει και το πρόβλημα στον χιαστό μεγάλωσε) προκαλούν νομίζω σωστά απορίες από τον κόσμο-τα οποία καλό είναι να απαντηθούν από κάποιο επίσημο, αλλά συνολικά η ευθύνη ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ δεν είναι του ιατρικού stuff!

Νομίζω σας κάλυψα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου