Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ολυμπιακός: Το scout report των μεταγραφών

Στον απόηχο των τηλεοπτικών αδειών και τον "πόλεμο" για την έναρξη του πρωταθλήματος, ο spanios κάνει μια αποτίμηση των μεταγραφικών κινήσεων του Ολυμπιακού και σας παρουσιάζει το scout report των Καρντόσο, Μαρίν, Μάρτινς, Ρομαό, Βιάνα, Πασιένσια και Ελιουνούσι.


Στην κλασσική και... πετυχημένη (;) συνταγή του "Διάλυσε το και φτιάχτο από την αρχή" ο χιλιο ταλαιπωρημένος Ολυμπιακός, της διοικητικής καθυστέρησης, των προπονητικών πειραμάτων και της ηρωϊκής (!!) πρόκρισης επί της Αρόουκα (!!!), είδε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (πλην Μάρτινς) και δη των τελευταίων ωρών, τις προσθήκες που περίμενε η ομάδα από την έναρξη της προετοιμασίας,

Πάμε να δούμε σε θεωρητικό επίπεδο (το κλισέ "ο καθρέπτης είναι το γήπεδο" είναι πάντοτε ο κανόνας), το scout report των επτά τελευταίων αποκτημάτων:

'Οσκαρ Καρντόσο

Ο παίκτης για τον οποίο, ο υπογράφων βάζει το χέρι του στην φωτιά, πως θα αποδειχθεί για τον Ολυμπιακό, ότι ο Ζλάταν για την Γιουνάιτεντ.
Ο ορισμός του σέντερ φορ - target man, με έφεση στην κεφαλιά, σουτ με τα δυο πόδια, εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, ο φορ που θα κάνει 20 γκολ ξεκούραστα.
Φυσικά το θέμα της όρεξης παίζει σημαντικό ρόλο για τον 33 χρονο πια Παραγουανό αρχί σκόρερ (225 συμμετοχές και 137 γκολ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και 49 συμμετοχές και 9 γκολ με το εθνόσημο) που κάλιστα από Ντάρκο Κοβάσεβιτς μπορεί να αποδειχθεί Χαβιέ Σαβιόλα.
Η αξία του Óscar René Cardozo Marín είναι κάτι παραπάνω από αδιαμφισβήτη και και ο καλύτερος Παραγουανός ποδοσφαιριστής για το 2006 & το 2009, φυσικά και μπορεί να αποδειχθεί το βαρόμετρο για τον φετινό Ολυμπιακό.
Προέρχεται από γεμάτες χρονιές με την Τραμπζονσπόρ (50 συμ / 25 γκολ), όντας πιο πριν ο "Θρύλος" της Μπενφίκα, αποτελόντας την δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των Αετών πίσω από τον Σιμάο Σαμπρόσα, όταν αποκτήθηκε το 2007 έναντι 10 εκ ευρώ για το 80% των δικαιωμάτων του.

Μάρκο Μαρίν

Η περίπτωση του ποδοσφαιριστή που η καριέρα του ξεκίνησε με φανταστικούς οιωνούς και η πορεία ήταν απολύτως αντίθετη.
Το ότι ανάγκασε την Τσέλσι να τον αγοράσει μετά από μια εκπληκτική τριετία στην Βέρντερ Βρέμης (87 συμ. με 8 γκολ) αλλά και ομάδες όπως η Σεβίλη ή η Φιορεντίνα να τον δανειστούν, προφανώς και κάτι λέει. Το θέμα είναι αν ο Ολυμπιακός αποτελέσει το λιμάνι του, αφού δεν είναι πια δανεικός, αλλά και αν ο 27 χρονός Γερμανός (με βοσνιακές ρίζες) έχει την πυγμή να επιστρέψει στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο.
Μην ξεχνάμε ότι ο Γκαλέτι ήρθε στον Ολυμπιακό εκδιωγμένος από την Primera, ενώ και παίκτες όπως οι Μπεργκ (τέσσερα χρόνια τραυματίας) ή Λέτο (δεν χωρούσε ούτε στην Liverpool Reserves) δεν ήταν στα καλύτερα τους πριν βρουν την "Ιθάκη" τους στην Ελλάδα.
Αριστερό εξτρέμ που παίζει συγκλίνοντας ή και πίσω από τον επιθετικό, οι θέσεις που θα βοηθήσει ο Μαρίν.

Αντρέ Μάρτινς

Πως γίνεται προ διμήνου και επί Σίλβα ο Ολυμπιακός να τον απορρίπτει και να τον αποκτάει μερικές εβδομάδες μετά;
Δείγμα κακού προγραμματισμού ή λύση ανάγκης;
Ο André Renato Soares Martins, γέννημα θρέμμα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, αφήνει τα Λιοντάρια στα 26 του, χωρίς ποτέ να αποτελεί βασικό στέλεχος (72 ματς σε 7 χρόνια όπου διαμεσολάβησαν και δανεισμοί).
Πρόλαβε να κάνει 2 ματς με την Εθνική Πορτογαλίας, ενώ στους Ολυμπιακούς του Ρίο έκανε 4 ματς με την Ολυμπιακή ομάδα under 23, όντας στους 3 παίκτες πάνω από το ηλικιακό όριο ποτ κλήθηκαν.
Στο μη αντιπροσωπευτικό διάστημα της παράτασης επί της Αρόουκα, έδειξε παίκτης με γρήγορη αντίληψη, καλή κάθετη και ταχύτητα στην πάσα, στοιχεία που σίγουρα τον καθιστούν ενδιαφέρον prospect για την μεσαία γραμμή.

Αλέισις Ρομαό

Η αγαπημένη αγορά της Ligue 1 είναι αλήθεια πως δεν έχει αποτέλεσμα έως τώρα (Ντιακιτέ, Μπονγκ, Ντοσεβί, Γιαταμπαρέ, Ντινγκά ο μόνος που σχετικά "έπιασε").
Παρόλα αυτά ο Μοντεστό πίεσε πολύ για την απόκτηση του, συγκρίνοντας τον Τογκολέζο anchor man με τον... εαυτό του.
Παίκτης που θα παίξει σκληρά, θα κλέψει μπάλες, θα κάνει τάκλιν.
Φυσικά αποτελεί ερωτηματικό πως δεν χωρούσε στην φετινή Μαρσέιγ που δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά όπως επανέλαβα, το ότι ο παίκτης έχει "χρεωθεί" στον Μοντεστό είναι καθησυχαστικό.
106 ματς και 4 γκολ σε μια γεμάτη τριετία (2013-2016) στην Μασσαλία για τον 52 φορές διεθνή με το Τογκό.
Επιρρεπής σε κίτρινες αλλά και κόκκινες κάρτες, καλείται να προσδώσει δύναμη και πάθος, στα 32 του.

Μπρούνο Βιάνα

Στα 21 του (05/02/1995) ο Bruno Viana Willemen da Silva, ξεκινά το Ευρωπαϊκό όνειρο, μετά από μόλις 16 επαγγελματικές συμμετοχές.
Παίκτη για τον οποίο εγγυήθηκε ο κόουτς Μπέντο, ο οποίος έχει άποψη δια ζώσης για τον παίκτη, τον οποίο χαρακτηρίζει ύψος (1,87) και ταχύτητα.
Η θέση θέλει εμπειρία όμως και για άλλη μια χρονιά ο Ολυμπιακός δεν στόχευσε σε παίκτη κλάσσης.
Ο Μπρούνο όπως και ο φέρελπις και Έλληνας Ρέτσος φυσικά και δεν ενοχλούν αλλά όταν δίπλα τους υπάρχει η.. αβεβαιότητα των Μποτία, Ντα Κόστα και Σιόβα, που ήταν και οι τρεις υπό καθεστώς αποχώρησης τότε υπάρχει θέμα.
Με έναν Αμπιντάλ ή έστω Κοντρέρας δίπλα του (δεν λέω φυσικά για Μέλμπεργκ) ο Βραζιλιάνος θα είχε σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να "πιάσει".

Γκονσάλο Πασιένσια

Ο φορ που ήρθε για να πλαισιώσει τους Καρντόσο & Ιντέγιε.
Δεν κατάφερε να βρει θέση στην Πόρτο και έτσι κατέληξε στον Ολυμπιακό και αυτός με προτροπή Μπέντο.
Δυνατός και τεχνίτης, ο γιος του Ντομίνγκος Πασιένσια, μετά από έναν δανεισμό στην Ακαντέμικα (27 ματς και μόλις 3 γκολ) έρχεται στον Ολυμπιακό με οψιόν αγοράς, ψάχνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία του να αναδειχθεί.
Αφενός είναι επιλογή του προπονητή, αφετέρου όμως, είναι πραγματικά εύλογο το ερώτημα, αν για τρίτο φορ, υπήρχε ο Διαμαντάκος, ο Βέργος ή ο Ιωαννίδης, πόσο ζημιωμένη θα ήταν η ομάδα.
Και ο Πασιένσια συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Ρίο με την χώρα του.
Ας ελπίσουμε να μην βγει.. Ερνάνι.

Ταρίκ Ελιουνούσι

Άλλη μια μεταγραφική έκπληξη για τα άκρα του Ολυμπιακού. Ο Νορβηγός που πέρσι έπαιξε μόλις 7 ματς στην πολύ κακή χρονιά της Χόφενχάιμ που τερμάτισε 15η και ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, πιάνει λιμάνι και αυτός με την λογική "ανάστησε την καριέρα σου".
Δεξί χαφ που ήρθε σαν αντί Πάρντο (τον άφησε εξ άλλου εκτός ευρωπαϊκής λίστας κι ενώ πέρσι ο Κολομβιανός έκανε 3 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ) με έφεση στο να πατά περιοχή και να ψάχνει το γκολ, άσχετα αν στην Bundesliga έβαλε μόλις 4 σε τρία χρόνια και 52 ματς.
Στα χρόνια της Νορβηγίας με Φρέντρικσαντ και Ρόζενμποργκ έβγαλε αυτό το όνομα με 26 γκολ σε 68 ματς πριν πάρει μεταγραφή στην Χόφενχάιμ.
Τεράστιο ερωτηματικό η απόκτηση του με κίνδυνο να θυμίσει.. Γκαζαριάν.

ΥΓ Φυσικά και οι Ντε Λα Μπέγια, Φιγκέιρας, Λεάλι, με τέσσερα επίσημα ματς οι δυο πρώτοι και σαφή ρόλο ο τρίτος (πίσω από τον Καπίνο, δανεικός) έδειξαν εξ αρχής τις "άγριες" διαθέσεις της διοίκησης.

ΥΓ2 Στα 500.000 ο Μπρούνο Βιάνα, στις 700.000 ο Φιγκέιρας και ελεύθεροι όλοι οι άλλοι παίκτες, ενώ είχαμε και δυο δανεισμούς (Πασιένσια, Λεάλι) καθιστούν το πιο φτωχό, σύγχρονο μεταγραφικό παζάρι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου