Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιος θα κατακτήσει την φετινή Euroleague;


Ο red philosopher παρουσιάζει τις βασικές υποψήφιες ομάδες για την κατάκτηση της νέας Euroleague, τις αναλύει, τις συγκρίνει , ενώ κάνει την παραδοσιακή πρόβλεψή του για τις ομάδες που θα δώσουν το παρόν στο final4! Επιμελείται ο Αντιδραστικός



16 ομάδες, μία κλειστή λίγκα, προημιτελική φάση, Final 4,  ένας νικητής! Η νέα Euroleague κοντοζυγώνει (λίγο παραπάνω από ένας μήνας έμεινε!) και o red philosopher, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και να παλέψουν αφενός για την παρουσία τους στο final4 (σε Πόλη ή Βελιγράδι) και αφετέρου για το μεγάλο τρόπαιο!

Η φετινή ιδιομορφία:

Με το νέο σύστημα της κλειστής λίγκας, ο ανταγωνισμός θα ναι τεράστιος . Παράλληλα οι ομάδες για να διακριθούν θα χρειαστούν βάθος ρόστερ και το κυριότερο διάρκεια. Για αυτό λοιπόν και θεωρώ πως οι εκπλήξεις (πχ πέρυσι στο f4 οι Λαμποράλ και Κουμπάν κτλ) θα ναι αισθητά μειωμένες στο νέο πρωτάθλημα.

Όσον αφοράν τα φαβορί - τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω- θεωρώ πως είναι οι παραδοσιακές ομάδες του τουρνουά: η κάτοχος ΤΣΣΚΑ, η Φενέρ του Γκαστόνε (με ότι αυτό συνεπάγεται...), οι ισπανικές Ρεάλ-Μπάρτσα και βέβαια οι ελληνικοί "αιώνιοι" εχθροί , Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός! Αυτές οι έξι ομάδες είναι τα φαβορί για το final4 λοιπόν.

Η ανάλυση των φαβορί:

ΤΣΣΚΑ: απέταξε την κατάρα...



Η περσινή κάτοχος ΤΣΣΚΑ ξεκινά και φέτος σαν το πρώτο φαβορί. Με υψηλή ομοιογένεια, καθώς ο κορμός της και ο προπονητής (Ιτούδης) παραμένουν για τρίτη σερί σεζόν! Παράλληλα έδιωξε και την κατάρα του looser από πάνω της και πλέον θα παίξει πιο απελευθερωμένα. 

Διαθέτει εκπληκτική περιφέρεια με τους κορυφαίους guards Τεόντισιτς και Ντεκολό,  τους έμπειρους Τζάκσον-Φριτζόν και τον αθλητικό Χίγκινς, ενώ στην ρακέτα έχει την εμπειρία των Χριάπα-Βοροβτσέβιτς, την ενέργεια του Χάινς και βέβαια απέκτησε και τον ικανότατο finisher Όγκουστιν (η μοναδική της ουσιαστικά προσθήκη). Παράλληλα περιμένει και τον NBAer Φρίλαντ-που πέρυσι έμεινε σχεδόν όλη τη χρονιά στα πιτς.

  • Ξεχωρίζει γιατί: το δίδυμο Τεόντοσιτς και Ντεκολό είναι το κορυφαίο στην Ευρώπη! Πολύ απλά!
  • Μειονεκτεί γιατί: δεν έχει μεγάλο ρόστερ. Σε τυχόν τραυματισμούς βασικών θα χει μεγάλο πρόβλημα, καθώς βασίζεται σε 7-8 παίχτες ουσιαστικά. Οι Ρώσοι της (πλην Χριάπα-Βοροβτσέβιτς και Φριτζόν) είναι ανύπαρκτοι ρολίστες.

Φενερ: τρίτη και... φαρμακερή;!



Η Φενέρ τα δυο τελευταία χρόνια απέτυχε στα final4. Φέτος θα ναι η τελευταία της ευκαιρία αλλιώς ο Ομπράντοβιτς θα πάψει να είναι στο απυρόβλητο. Κράτησε τον εξαιρετικό της κορμό και όλα τα μεγάλα της ονόματα (Σλούκας, Ντίξον, Ντατόμε, Ουντόχ, Άντιτς, Βέσελι, Μπογκντάνοβιτς, Κάλινιτς) ενώ πρόσθεσε και τον Αμερικάνο bomber forward Νάναλι. Παράλληλα βασίζει πολλά στον Γιαν Βέσελι που πέρυσι έλειψε πολύ. 

  • Ξεχωρίζει γιατί: διαθέτει τον εμπειρότερο προπονητή, τεράστιο μπάτζετ και γεμάτο γήπεδο. Αγωνιστικά η δύναμη της είναι οι δυο σούπερ σέντερ της (Ουντόχ-Βέσελι).
  • Μειονεκτεί γιατί: αντίστοιχα με την ΤΣΣΚΑ έχει μικρό ρόστερ/ροτέισον. Δεν υπάρχουν οι Τούρκοι του ρόστερ της. Παράλληλα έχει μεγάλη πίεση να επιτύχει καθώς το μπάτζετ της είναι τεράστιο.

Μπαρτσελόνα: επιτέλους αλλαγή!



Μετά από χρόνια ο Πασκουάλ αποχαιρέτησε. Με τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, Μπαρτζώκα, θα επιδιώξει να αλλάξει στυλ παιχνιδιού και να φτιάξει μια πιο physical ομάδα. Έφερε τους bomber guards της Χίμκι, Ράις και Κόπονεν, τον all around p.f Κλαβέρ από την Κουμπάν και επίσης τον νεαρό s.f Έρικσον με καλή θητεία στην liga endessa! Παράλληλα κράτησε τους Ναβάρο-Ρίμπας-Όλεσον-Περπέρογλου για την περιφέρεια, ενώ διαθέτει εξαιρετική γραμμή ψηλών με Τόμις-Ντόρσεϊ-Ντόλμαν-Λαουβάλ! Ενδεχομένως να κάνει κι άλλες μεταγραφές...

  • Ξεχωρίζει γιατί: ο Μπαρτζώκας θα την αλλάξει! Πιο σκληρή αμυντικά (οι Όλεσον-Ρίμπας-Ντόρσεϊ-Κλαβέρ θα του κάνουν την δουλειά), πιο γρήγορη (Ράις-Κόπονεν), με εξαιρετικούς ψηλούς (Ντόλμαν-Κλαβέρ-Ντόρσεϊ-Τόμιτς). Με την αύρα λοιπόν ενός εξαιρετικού head coach...
  • Μειονεκτεί γιατί: δεν έχει βάθος στην περιφέρεια της. Ναβάρο 37, Περπέρογλου 34, Όλεσον 34. Μεγάλοι σε ηλικία που στερούνται ενέργειας. Μεγάλα στοιχήματα οι Σκανδιναβοί Κόπονεν και Έρικσον...

Ρεάλ: με την ίδια συνταγή



Μικρές οι αλλαγές στο ρόστερ της. Δυνάμωσε σημαντικά με τους Χάντερ και Ράντολφ στην ρακέτα (προσέθεσε ενέργεια που της έλειπε), αλλά έχασε τον Σέρτζι και αυτό είναι μεγάλη απώλεια. Τον αντικατέστησε με τον έμπειρο Ντρέϊπερ αλλά... Κατά τα άλλα κράτησε τον δεινόσαυρο Αγιόν, θα στηριχθεί στους φούριας ρόχας της Λουλ-Ρούντι-Ρέγιες, έμειναν οι πανέμπειροι Μασιούλις και Νοτσιόνι, ενώ πολλά περιμένουν στην Μαδρίτη από τον Σλοβένο wonderkid pg Λούκα Ντόντσιτς!

  • Ξεχωρίζει γιατί: διαθέτει την κορυφαία γραμμή ψηλών (center) της διοργάνωσης. Ράντολφ-Χάντερ-Αγιόν! Δεν συγκρίνεται με καμία άλλη front line στην Ευρώπη!
  • Μειονεκτεί γιατί: κορεσμένη ομάδα, μεγάλη ηλικιακά, με έναν μετριότατο προπονητή στον πάγκο (Λάσο).

Ολυμπιακός: παύση ενός έτους



Μετά από μία κακή σεζόν ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει. Κράτησε τον εκληπτικό κορμό του, κράτησε τον προπονητή, η ομάδα ξεκουράστηκε μετά από χρόνια και δείχνει έτοιμη να επιστρέψει. Έχασε τον Χάντερ , πήρε έναν ίδιας κοπής ψηλό (Μπιρντς)- ίσως και ακόμα πιο αθλητικό!- ενώ έφερε και τον σούπερ σουτέρ Γκριν στο combo για να τον βοηθήσει στο σκορ . Θα βασιστεί στους "back2back"ers του (Σπανούλη-Πρίντεζη-Μάντζαρη-Παπανικολάου), στους δυναμικούς Παπαπέτρου-Χάκετ-Αγραβάνη-Λοτζέσκι, ενώ περιμένει πολλά από τον Γιανγκ που επανήλθε από σοβαρό τραυματισμό.

  • Ξεχωρίζει γιατί: έχει ομοιογένεια και διαθέτει μια γεμάτη ενέργεια ομάδα! Στο transition κομμάτι, στο physical game είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη! Παράλληλα οι παίχτες του ξεκουράστηκαν μετά απο πολλά χρόνια...
  • Μειονεκτεί γιατί: ο Σφαιρόπουλος δεν δείχνει να έχει εναλλακτικά πλάνα σε επίθεση και άμυνα. Αν στραβώσει ένα ματς τακτικά, ο Ολυμπιακός μοιάζει να στερεύει από λύσεις.

Παναθηναϊκός: μετά από χρόνια δυνατός



Η απόσυρση του μύθου Διαμαντίδη αποτέλεσε καμπανάκι και η διοίκηση της ομάδας επένδυσε πολλά! Έφερε τους Μπουρούση-Τζέιμς από την Λαμποράλ, τον Σίνγκλετον από την Κουμπάν , τον Κέισι Ρίβερς από την Ρεάλ και τον ρολίστα πολυτελείας της ΤΣΣΚΑ, Νίκολς! Άπαντες έμπειροι και ικανότατοι παίχτες! Παράλληλα κράτησε τους Καλάθη-Φώτση-Γκιστ-Φελντίν-Παππά, ενώ σκοπεύει να βασιστεί στον Έλληνα wonderkid sf Χαραλαμπόπουλο!

  • Ξεχωρίζει γιατί : έκανε εντυπωσιακές μεταγραφές. Συνολικά ίσως τις καλύτερες στην Ευρώπη! Μπουρούσης-Τζέιμς και Σίνγκλετον είναι  παίχτες που τον αλλάζουν επίπεδο αδιαμφισβήτητα! Ειδικά ο Μπουρούσης μαζί με τον Καλάθη συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο...
  • Μειονεκτεί γιατί: έχει ένα ρόστερ επιθετικό κι έναν προπονητή θιασώτη της άμυνας... Παράλληλα ο Πεδουλάκης είναι ο προπονητής που σε περίπτωση στραβής, θα αποτελέσει παρελθόν πιο εύκολα από τους συναδέλφους του...

Η πρόβλεψη:

Θεωρώ πως και εφέτος μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη στην διοργάνωση. Εφές, Νταρουσάφακα (του Μπλατ...), Μακάμπι (των Ζίρμπες-Ουίμς-Ροτσέσκι), Λαμποράλ (του Μπαρνιάνι μην ξεχνάμε), Μιλάνο (έμεινε ο Τζεντίλε...) θα μπορούσαν να κάνουν μια καλή πορεία ως το final4. Παρόλα αυτά λόγω του μαραθώνιου προγράμματος-όπως προανέφερα, θεωρώ πως στο F4 θα είναι η ΤΣΣΚΑ, η Μπάρτσα, η Ρεάλ και βέβαια... ο Ολυμπιακός! Κοινώς προβλέπω μια μεγάλη μάχη των Ελλήνων προπονητών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου