Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Συσπειρωμένος για το πλεονέκτημα!



Οι "off programme" ήττες από Γαλατά και Μακάμπι, λειτούργησαν ευεργετικά στον Ολυμπιακό, που πλέον πιο ώριμος και συγκεντρωμένος από ποτέ, μετρά 3/3 νίκες και βρίσκεται ουσιαστικά στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας μετά από 12 αγωνιστικές! Παράλληλα τα προβλήματα τραυματισμών συσπειρώνουν την ομάδα, που με "λίγη τύχη" βάζει πλώρη για το πλεονέκτημα έδρας... Μπασκετική ανάλυση από τον Αντιδραστικό


Το καμπανάκι χτύπησε δυνατά στις 24 του Νοέμβρη. Η ήττα από την Μακάμπι στο ΣΕΦ, αμέσως μετά μάλιστα από το μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ, ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην ομάδα, που έκτοτε σοβαρεύτηκε, δούλεψε, συγκεντρώθηκε και απέκτησε σταθερότητα στην απόδοσή της... Και ιδού τα αποτελέσματα! 3/3 νίκες και μάλιστα με δύο ΜΕΓΑΛΑ διπλά (vs Νταρουσάφακα και Ζαλγκίρις, παιχνίδια που ο περσινός Ολυμπιακός δεν έπαιρνε ποτέ...), πολύ καλό ρεκόρ (8-4) και σταθεροποίηση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου! 

Το σημαντικότερο βέβαια (πιο σημαντικό και από τους έξι πόντους) είναι πως η ομάδα παίζει καλό μπάσκετ:

-Οι ρόλοι, οι θέσεις και οι περιστροφές στην άμυνα "μαθεύτηκαν" καλύτερα από όλους και σιγά σιγά η άμυνα σήμα κατατεθέν της ομάδας επιστρέφει! Ηδη ο Ολυμπιακός διαθέτει την δεύτερη καλύτερη του τουρνουά...

-Παράλληλα στην επίθεση υπάρχει πλουραλισμός. Ο Σπανούλης σκοράρει και δημιουργεί με πολλούς τρόπους (έβαλε μετά από χρόνια ΞΑΝΑ το drive στο ρεπερτόριο του- καθώς είναι σε καλύτερη κατάσταση αφού ξεκουράστηκε μετά από χρόνια φέτος το καλοκαίρι!), ο Πρίντεζης εξακολουθεί να ναι ασταμάτητος στο low post, ο  Μπιρντς είναι εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη στο pick n roll, οι Παπαπέτρου και Παπανικολάου "βάζουν την μπάλα μέσα στο παρκέ" απειλώντας με πρόσωπο αλλά και στο transition,  ο Μάντζαρης έχει σταθερά καλά ποσοστά έξω από τα 6,75 ενώ το κυριότερο νέο χαρακτηριστικό στην επιθετική φαρέτρα είναι η κοινή χρησιμοποίηση δυο τρομερών σουτέρ στο παρκέ,  των υπερόπλων Λοτζέσκι και Γκριν, που σμπαραλιάζουν τις αντίπαλες άμυνες και τις αναγκάζουν να "ανοίγουν"!

Επιπλέον οι τελευταίοι τραυματισμοί των Χάκετ και Πρίντεζη (ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό...) συσπείρωσαν όσο ποτέ άλλοτε την ομάδα! Άπαντες είναι μια γροθιά και κάθε απουσία καλύπτεται εκ των έσω! Στην zalgiris arena τον ρόλο του Χάκετ πήρε ο Γκριν-που ακόμα και αμυντικά σκύλιασε και αποβλήθηκε με 5 φάουλ (!!!), ενώ τον ήδη καταπονημένο Πρίντεζη (πριν το στραβοπάτημα, είχε πρόβλημα στην μέση) αντικατέστησαν επάξια ο Παπαπέτρου που έσβησε τον Μότουμ και κυρίως ο Παπανικολάου που έκανε εμφάνιση εφάμιλλη με αυτές της διετίας 2012-14 γεμίζοντας τον κόσμο με αισιοδοξία για το δικό του μεγάλο come back!

Πλεον ακολουθεί μια πολύ κρίσιμη δυάδα αγώνων... Με τον Ερυθρό ,που έριξε 30άρα στην Μακάμπι, στο ΣΕΦ και ύστερα με την πάντα επικίνδυνη Μπάμπεργκ στην Γερμανία... Ο Θρύλος θα παίξει χωρίς τον Χάκετ βέβαια (δυστυχώς όλη την σεζόν) και τον Πρίντεζη... Θα καλύψει εκ των εσω ξανά τις δυο αυτές βασικές απουσίες. Ο Γκριν  θα κατέβει ξανά στον άσσο δίπλα στον Μάντζαρη, με τον Λοτζέσκι να περνά στο δύο πλάι στον αρχηγό, ενώ στο 3-4 θα παλέψουν "λυσσαλέα" οι Παπαπέτρου-Παπανικολάου! Στις τέσσερις θέσεις -πλην των σέντερ-κοινώς, ο Θρύλος θα κατέβει με μόλις 6 παίχτες (!) κάτι που σημαίνει 25λεπτα και 30λεπτα έκαστος σχεδόν... Εκεί βέβαια θα υπάρξουν και βοήθειες από τους Αθηναίου και Αγραβάνη που καλούνται να βγουν μπροστά... Αν στην δυάδα γίνει το 2/2 τότε το ρεκόρ θα εκτοξευθεί στο 10-4 (με σαφή στόχο μετά το πλεονέκτημα...) ενώ ακόμα κι ένα ενδεχόμενο ρεκόρ 9-5 (πχ με ήττα στο Μπάμπεργκ) δεν θα ναι δα και καταστροφικό (δεδομένων των απουσιών κανείς δεν απαιτεί το 2/2)!

Και μην ξεχνάμε και πως η ομάδα αναμένεται να κάνει μια ακόμα προσθήκη guard (;)... Λογικά θα πάμε για τις αρχές του 2017 καθώς ο Σφαιρό θα το ψάξει καλά μετά τις περσινές αποτυχίες στις χειμερινές επιλογές. Ο Γκόρντον θα ταν η ΙΔΑΝΙΚΗ επιλογή πραγματικά και καλές μπασκετικές πηγές (το κορυφαίο Eurohoops!) λένε πως είναι υγιέστατος! Προσωπικά θα μου άρεσε και μια ακόμα επιστροφή... Ο Μαρντί Κολινς...! Λίγο υπομονή για την μεταγραφή λοιπόν!

Κλείνοντας να κάνω μια ευχή... Να μείνει μακρυά η ομάδα από άλλους τραυματισμούς... Ειλικρινά είναι άδικο. Είναι άδικο γιατί κρατάει πολλά χρόνια αυτή η ιστορία (από εποχή Λο κτλ)... Υγεία λοιπόν στην ομάδα και είμαι σίγουρος πως το φετινό ταξίδι μπορεί να κρατήσει μέχρι... τον Μάιο...

Υγ: πραγματικό ξαλάφρωμα στο άκουσμα της είδησης πως ο τραυματισμός του Πρίντεζη δεν είναι σοβαρός. Ναι ρε ψυχάρα!

Υγ2: συγκλονιστικός αφανής ήρωας χθες ο Μιλουτίνοφ... Ογκόλιθος σε άμυνα και ριμπάουντ...

Υγ3: είχα καιρό να πανηγυρίσω τόσο πολύ καλάθι σαν το χθεσινό τρίποντο του Παπανικολάου...! Nothing but net μάλιστα για τον Παπ μετά από καιρό...!

Υγ4: το συμβόλαιο του Χάκετ λήγει το καλοκαίρι όπως και πολλών άλλων... Μήπως σιγά σιγά να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες;

Υγ5: γιατί όχι τον Τζεντίλε; Τελοσπάντων πάντως ο Παναθηναϊκός, μάγκες, δυναμώνει επικίνδυνα...

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχηθώ καλές γιορτές και ένα 2017 που θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα άγονα χρόνια που ζούμε.
    Ομολογώ ότι οι μέχρι στιγμής εμφανίσεις του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα με ξαφνιάζουν θετικά.
    Είχα τονίσει τις ελλείψεις σε έμψυχο υλικό στην αρχή της χρονιάς, φαίνεται όμως ότι σε μεγάλο βαθμό τις "κρύβει" η ομοιογένεια και απελευθερωμένη πλουραλιστική επιθετική λειτουργία της ομάδας. Υπάρχει, προφανώς, καλό κλίμα στα αποδυτήρια, κάτι που βγαίνει στο παρκέ.
    Απεναντίας, δεν περίμενα να δω τον ΠΑΟ τόσο αδύναμο, ειδικά εκτός έδρας. Πέρα από τον εκπληκτικό (πέραν κάθε προσδοκίας) Καλάθη, η υπόλοιπη ομάδα είναι ένα σκορποχώρι που κάνει μεγάλους παίκτες να φαντάζουνε παικτάκια της σειράς. Αναθεωρημένη πρόβλεψη:Ο Ολυμπιακός θα αγγίξει το φάιναλ φορ με μεγάλες πιθανότητες να το πιάσει κιόλας, ενώ ο ΠΑΟ μάλλον θα μείνει κάτω και από την οκτάδα.
    Ευχές, και τα λέμε...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή