Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τα επιθετικά plays του Θρύλου...


Στο σημερινό μπασκετικό άρθρο του red philosopher, σας αναλύουμε το σύνολο των επιθετικών plays που βάσει ρόστερ, μπορεί να παίξει ο νέος Ολυμπιακός... Αναλύει ο Αντιδραστικός


Μπορεί το δόγμα του Σφαιρόπουλου να είναι το "πρώτα η άμυνα" , "βρίσκουμε ρυθμό από την άμυνα" (η οποία άμυνα επί ημερών του Καβαλιώτη coach αποτελεί βέβαια, εν τέλει την αχίλλειο φτέρνα της ομάδας...), αλλά στο σύγχρονο μπάσκετ τους τίτλους εν τέλει τους δίνει η επίθεση (βλέπε Μακάμπι το 2014, Ρεάλ το 2015 και ΤΣΣΚΑ πέρυσι!)!

Για αυτό και παρακάτω θα ασχοληθούμε με την ερυθρόλευκη επίθεση και τα βασικά plays που μπορεί η ομάδα να υποστηρίξει. 

- Κεντρικό pick σε Σπανούλη:

  • Το βασικό play του Θρύλου. Το play που επειδή επιλέγεται συνεχώς, κάνει πολλές φορές προβλέψιμο το παιχνίδι της ομάδας... Όταν συμβαίνει σε φυσιολογικό βαθμό μπορεί ,πάντως, να αποδώσει πολύ καλά! 
  • Ο αρχηγός της ομάδας και κορυφαίος επιθετικός combo της Ευρώπης, ξεκινά κάτω από τη μπασκέτα και μετα από διπλό σκριν χαμηλά, ανεβαίνει στην κορυφή όπου παίρνει τη μπάλα. Ο center του δίνει σκριν και εκεί υπάρχουν τρεις επιλογές: ή παίζεται pick n roll και ο Σπαν πασάρει στον ψηλό που έχει κόψει μέσα (γενικά ο Ολυμπιακός είναι από τις καλύτερες ομάδες στο p'n'r), ή  σουτάρει τα κλασικά του τρίποντα (ειδικά αν το σκριν είναι πετυχημένο και βρεθεί χώρος ή υπάρξει στιγμιαία αμυντική ανισορροπία), ή ο αρχηγός διεισδύει ψάχνοντας τους ελεύθερους παίχτες στις αδύνατες πλευρές.
  • Το πρόβλημα είναι αν η αλλαγή στο σκριν είναι πετυχημένη και γρήγορη ή αν το hedge out του αντίπαλου ψηλού είναι δυναμικό και επιθετικό, τότε ο Σπαν κλείνεται καλά (δν είναι πια τόσο ταχύς όπως κάποτε) και η επίθεση όλη καθυστερεί...

- Η μπάλα στο low post στον Πρίντεζη:

  • Ο έτερος αρχηγός, επίσης είναι εκ των κύριων εκφραστών επιθετικά! Συνήθως βγαίνει ψηλά στο πλάι (σχεδόν στα 6 μέτρα), όπου παίρνει τη μπάλα και παίζοντας ΑΡΙΣΤΑ στο παιχνίδι με πλάτη, τελειώνει τις φάσεις με τα παραδοσιακά του πεταχτάρια, μέσα από το ζωγραφιστό. Παράλληλα στις βοήθειες ο Πριντ βρίσκει τους ελεύθερους παίχτες! 
  • Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές οι αντίπαλοι δεν επιτρέπουν καν στον Πρίντεζη να πάρει τη μπάλα, πολλες φορες με βοήθειες πάνω του ή παίζοντας τον από μπροστά. 

- Isolation με Χάκετ, Λοτζέσκι και πλέον Γκριν:

  • Μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας, δημιουργείται "κατάσταση απομόνωσης" για έναν εκ των Χάκετ-Λοτζέσκι και (αισίως τον μετρ) Γκριν, ο οποίος δημιουργεί για τον εαυτό του παίζοντας one to one! Ο Λοτζέσκι συνήθως απειλεί με μακρινό σουτ (όταν δε, διεισδύει πασάρει εξαιρετικά στις αδύνατες πλευρές), ο Χάκετ με διείσδυση (με όπλο το δεξί του drive αν και αριστερόχειρας) αλλά και με σουτ απο τα 6 μέτρα, ενώ ο νεοαποκτηθής Γκριν απειλεί από παντού καθώς έχει και καλό drive (αριστερό κυρίως) και καλό σουτ μετά από ντρίμπλα.
  • Αυτό το παιχνίδι το παιζαν εξαιρετικά οι Λο και Σλούκας κάποτε...

- Επιτέλους transition:

  • Το σύγχρονο μπάσκετ κρίνεται πλέον από τον αριθμό των κατοχών. Έτσι λοιπόν, οι επιθέσεις πολλές φορές πρέπει να πέφτουν στα 10"... Σε κατάσταση transition, o Παπανικολάου είναι top, ενώ το ίδιο παιχνίδι μπορούν να το στηρίξουν οι Παπαπέτρου, Χάκετ, Λοτζέσκι, αλλά και ο Γκριν! Μετά το ριμπάουντ λοιπόν, γρήγορη επίθεση ή με coast2coast, ή μετά από μια γρήγορα στημένη συνεργασία (εκεί πολλες φορές περνά η μπάλα στο low post, όπου η αντίπαλος δεν έχει προλάβει να οργανωθεί).
  • Πολύ σημαντικό το γεγονός να ρίξει ο Ολυμπιακός το μ.ο εκτέλεσης των επιθέσεων του. Τα 24" πλέον είναι κάτι ξεπερασμένο και απαιτούνται πολύ καλά ποσοστά... Στο σύγχρονο μπάσκετ λοιπόν απαιτούνται πιο γρήγορες επιθέσεις...

- "Τάισμα" στον δεινόσαυρο, Μιλουτίνοφ 

  • Από την στιγμή που τον κράτησε, πρέπει να τον εκμεταλλευτεί! Ο ύψους 2,12 σέντερ μπορεί να τελειώνει καλά τις φάσεις μέσα στο ζωγραφιστό αλλιώς να παίρνει το φάουλ. Φήμες λένε πως φέτος παρουσιάζεται πολύ ανεβασμένος...
  • Γενικά στο low post η ομάδα δεν μπορεί να χτυπά μόνο με τον Πρίντεζη. Ο Μιλουτίνοφ σαφώς, αλλά και ο δίμετρος pg Χάκετ σε miss matches, όπως και οι αθλητικοί Παπαπέτρου και Παπανικολάου μπορούν να απειλούν από χαμηλά!

Συνοψίζοντας...: ο Ολυμπιακός διαθέτει το ρόστερ για να παίξει σύγχρονο επιθετικό μπάσκετ. Αυτό προϋποθέτει πως ο μονοδιάστατος τρόπος επίθεσης της ομάδας (κεντρικό pick με Σπανούλη κι αν δεν βγει, η μπάλα χαμηλά στον Πρίντεζη) πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν όπως διαβάσατε παραπάνω αρκετοί τρόποι που μπορεί να επιτεθεί η ομάδα κι ελπίζω να χουν δουλευτεί στην προετοιμασία (σύμφωνα με τις δηλώσεις του coach στην media day έχουν!). Σημείο κλειδί αποτελεί το πιο γρήγορο μπάσκετ, οι πιο γρήγορες επιθέσεις δηλαδή. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει η "εμμονή" με την άμυνα-η οποία δεν είναι πια το σημείο αναφοράς της ομάδας. Εκτός κι αν ξαναγίνει βέβαια, κάτι το οποίο εύχομαι!

Εδώ είμαστε να τα συζητάμε όλη τη χρονιά!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή ανάλυση των βασικών επιθετικών συστημάτων Αντιδραστικέ, αν και είμαι βέβαιος ότι η χρονιά θα δείξει κι άλλα, όπως λ.χ. το high -low από το 5 στο 4, ειδικά όταν το 4άρι έχει miss match από τις περιστροφές, ή το τελείωμα με drive είτε του αρχηγού είτε του Γκριν, όταν οι αντίπαλες άμυνες δεν δίνουν βοήθειες, φοβούμενες ακριβώς την πάσα προς τα έξω σε ένα ακροβολισμένο 3άρι ή 4άρι. Γενικότερα, υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα -βασική παράμετρος για αυτό η προσαρμογή του K-Pap και η έλευση του Γκριν. Για να δούμε...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή