Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Μπασκετική ανάλυση: τα συν και τα πλην του νέου Θρύλου


Έχοντας ένα πρώτο ασφαλές δείγμα στην έναρξη της σεζόν, ο Αντιδραστικός επιχειρεί (σαφώς με πιο καθαρό μυαλό) μια πρώτη ανάλυση του νέου Ολυμπιακού, που χτίζει ο coach Σφαιρόπουλος και το τεχνικό του team.


Οι δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό (διαβάστε εδώ την ανάλυση του χθεσινού αγώνα), έχουν φέρει σύννεφα και αμφιβολίες για τον νέο Ολυμπιακό. Ο Πρωταθλητής Ελλάδος και φιναλίστ της περσινής Euroleague άλλωστε, ξεκινά την φετινή χρονιά με μεγάλους στόχους και προσδοκίες-ο πήχης μην κρυβόμαστε ανεβαίνει κάθε σεζόν στην ομάδα. Έτσι λοιπόν, με καθαρό μυαλό και έχοντας δει τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της ομάδας, επιχειρώ μια πρώτη ανάλυση-αναλύοντας τα συν και τα πλην του νέου Θρύλου και βέβαια κάνω και μια πρόβλεψη για την πορεία της ομάδας.

Η ΑΜΥΝΑ

Τα θετικά (+):


  • Ο Ολυμπιακός διαθέτει ίσως την κορυφαία άμυνα της Ευρώπης. Αυτό είναι το όπλο του άλλωστε. Ταχύτητα, πίεση και δύναμη σε όλες τις θέσεις, με παίχτες που οι περισσότεροι αμύνονται σε όλες τις αντίπαλες θέσεις (αυτό οδηγεί στο σήμα κατατεθέν παιχνίδι αλλαγών). Παράλληλα διαθέτει πολύ αλτικούς παίχτες, οι οποίοι κυριαρχούν πάνω από το καλάθι και βοηθούν στα ριμπάουντ.
  • Διαθέτει τρία πολύ πιεστικά guard , με έφεση στην άμυνα στην μπάλα, οι οποίοι μάλιστα παίζουν καλή άμυνα (από μπροστά πάντα) και στις αλλαγές πάνω στους αντίπαλους center. Βεβαίως και αναφέρομαι στους Μάντζαρη, Χάκετ, Στρόμπερι.
  • Παράλληλα διαθέτει πολύ αθλητικούς forward (Παπαπέτρου-Πρίντεζη-Αγραβάνη, αλλά γιατί όχι και ο Λοτζέσκι), οι οποίοι είναι γρήγοροι στις περιστροφές και μπορούν να αμυνθούν καλά, από το 1 έως το 5, ενώ βοηθούν και στο ριμπάουντ.
  • Τέλος υπάρχουν center πολύ γρήγορα (Γιανγκ-Χάντερ), με έφεση στο δυναμικό hedge out , οι οποίοι παράλληλα είναι πολύ αλτικοί καλύπτοντας την στεφάνη, ενώ μπορούν να παίξουν και δυνατή άμυνα στο low post (όταν υπάρχει απομόνωση-χωρίς βοήθειες).


Τα αρνητικά (-):


  • Μέχρις στιγμής δεν φαίνεται η ομάδα συγκεντρωμένη στο θέμα των ριμπάουντ. Πολλά αμυντικά χάνονται σε κάθε ματς, κάτι το οποίο βέβαια ίσως είναι και θέμα ρυθμού. Μόνο οι Λοτζέσκι-Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ-Γιανγκ δείχνουν συνεπείς στο κομμάτι αυτό και η ομάδα περιμένει πολλά περισσότερα από τους Αγραβάνη-Παπαπέτρου (κυρίως) αλλά και από τους Μάντζαρη-Χάκετ-Στρόμπερι.



Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Τα θετικά (+):


  • Ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός στο transition game. Το δαμε όλοι στην πρώτη περίοδο του ΟΑΚΑ άλλωστε. Και οι 5 παίχτες του παρκέ, τρέχουν το γήπεδο πολύ καλά. Η δυνατή άμυνα και το transition έκαναν τον Ολυμπιακό την κορυφαία ομάδα της τελευταίας πενταετίας στην Ευρώπη μην ξεχνάτε.
  • Η ομάδα παίζει (παραδοσιακά) πολύ καλό pick en roll. Οι ψηλοί επιλέχθηκαν με αυτόν τον επιθετικό γνώμονα, ενώ στην περιφέρεια υπάρχει ο κορυφαίος του είδους στην Ευρώπη Σπανούλης και οι πολύ καλοί Χάκετ-Μάντζαρης.
  • Γενικά διαθέτει κάποιους εκ των κορυφαίων -στις θέσεις τους- σκόρερ στην Ευρώπη. Για τον αρχηγό τα σχόλια είναι περιττά (δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης πίσω από τον la bomba), ο Πρίντεζης σκοράρει με σουτ-διείσδυση και κυρίως με παιχνίδι στο low post (κοινώς με όλους τους τρόπους!), ενώ ο Λοτζέσκι είναι εκ των κορυφαίων σουτέρ της διοργάνωσης.
  • Τέλος λόγω της υψηλής ομοιογένειας που υπάρχει στην ομάδα, η κυκλοφορία της μπάλας είναι πολύ καλή και έτσι ο Ολυμπιακός βρίσκει τα ελεύθερα σουτ (το αν θα μπουν είναι άλλο θέμα). Στατικοί σουτέρ καλοί, υπάρχουν πολλοί. Λοτζέσκι-Πρίντεζης-Μάντζαρης και Παπαπέτρου πυροβολούν ελεύθεροι από τις πλευρές.


Τα αρνητικά (-):


  • Απουσία παιχνιδιού στο low post. Οι Γιανγκ-Χάντερ σκοράρουν μόνο με pick en roll, δεν μπορούν να παίξουν με πλάτη. Μένει μόνο ο Πρίντεζης (πόσες δουλειές να κάνει στο γήπεδο;), άντε και ο δεινόσαυρος Μιλουτίνοφ, ο οποίος όμως δεν ταΐζεται! Παράλληλα, μέσα στο ζωγραφιστό, μπορούν να δώσουν πολλά (αλλά δεν δίνουν!) οι Παπαπέτρου-Αγραβάνης-Χάκετ και γιατί όχι και ο Στρόμπερι.
  • Απουσία διεισδύσεων! Μόνο ο αρχηγός επιχειρεί drives ενώ αυτό μπορεί να το κάνει πολύ καλά ο Χάκετ , αλλά και οι Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι και Στρόμπερι (;).
  • Προσκόλληση στο κεντρικό pick. Η ομάδα δείχνει μονοδιάστατη επιθετικά, περιμένοντας τα πάντα μετά από κεντρικό pick en roll ψηλά (και συνήθως από τον Σπανούλη). Πλέον οι αντίπαλοι προπονητές μπαίνουν ψιλιασμένοι, καθώς ξέρουν πως αν κουράσουν τον αρχηγό και κόψουν το κεντρικό pick, αποσυντονίζουν εμφανώς τους Πειραιώτες.
  • Ο χαμηλός ρυθμός. Στο 5/5 ειδικά τώρα που λείπει ο μπουκαδόρος Σλούκας, η ομάδα έχει πρόβλημα. Κοινώς πρέπει να αναζητείται περισσότερο το transition game, στο οποίο η ομάδα είναι "μανούλα". Κι όμως ο Θρύλος δεν τρέχει αρκετά. Χθες όσο έτρεχε σκόραρε σχεδόν τους 42 από τους 69 πόντους του...


Το συμπέρασμα και η πρόβλεψη



  • Επιθετικά πρέπει να μοιραστούν καλύτερα οι ρόλοι. Ο Χάκετ -που θα πάει- θα βρει ρυθμό και θα βοηθήσει (απελευθερώνοντας έτσι και τον αρχηγό), ο υπερπολύτιμος Χάντερ θα δώσει ενέργεια και το κάτι παραπάνω στην ρακέτα, ενώ ΟΥΡΛΙΑΖΩ πως πρέπει να αναβαθμιστούν οι Παπαπέτρου και Αγραβάνης. Η ομάδα μπορεί να πάρει πολλά και από τους δύο. Ο Παπαπέτρου επιθετικά μπορεί να σκοράρει με όλους τους τρόπους, ενώ πιστεύω πολύ στις φυσικές δυνάμεις και αντοχές του Αγραβάνη-ο οποίος πρέπει να ταΐζεται στο post! Τάισμα στο post απαιτείται και για τον Μιλουτίνοφ (αλλιώς γιατί αποκτήθηκε;). Επιπλέον θεωρώ πως κάποιος πρέπει να μιλήσει και να εξηγήσει στον Μάντζαρη, πως μάλλον αυτός πρέπει να γίνει ο αντί-Σλούκας επιθετικά. Κοινώς περισσότερες επιθετικές ενέργειες από τον 3ο αρχηγό της ομάδας!
  • Δεν σας κρύβω πως χάνω την πίστη μου για τον Στρόμπερι. Ίσως να πρέπει να θυσιαστεί... Στο combo χρειάζεται ένας πιο επιθετικογενής παίχτης (τύπου Ντιλέϊνι για παράδειγμα...). Αν γίνει κάποια αλλαγή, ο πρώτος επιλαχών λογικά θα ναι αυτός... 
  • Παράλληλα , κίνηση που θα άλλαζε ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ , θα ταν η επιστροφή Παπανικολαόυ. Μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν έρθει θα αντιστραφεί το κακό κλίμα στον κόσμο της ομάδας, ενώ ο Παπ μόλις βρει ρυθμό (που ίσως να αργήσει), θα βοηθήσει πολύ στις δυο θέσεις των forward. Επιπλέον η ομάδα θα χει επαναφέρει ακόμα έναν κορυφαίο Έλληνα στην σύνθεση της, ο οποίος θα προστεθεί στους υπάρχοντες , δυναμώνοντας ακόμα πιο πολύ τον κορμό για το μέλλον...
  • Γενικά το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό. Οι ήττες άλλωστε από τον ΠΑΟ καλύτερα που έγιναν τόσο νωρίς. Θυμηθείτε τι έγινε άλλωστε πέρυσι... Το θέμα είναι λοιπόν, η ομάδα να ανακάμψει και όταν βρει αγωνιστικό ρυθμό, σε συνδυασμό πάντα με την εμφανή βελτίωση που απαιτείται, να επιστρέψει σε τροχιά final 4 και διεκδίκησης της baske league...
  • Πολύ προσοχή και πολύ δουλειά απαιτείται από τον coach. Μην παρασυρθεί από τις δύο απανωτές ήττες (δείχνει λίγο έξω από τα συνήθως πολύ ήρεμα νερά του) από τον αιώνιο. Με όπλο την ηρεμία, την πολύ δουλειά (κυρίως), την ομοιογένεια και βέβαια με την τεράστια δυναμική του, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει μέσα στην σεζόν. Θα με θυμηθείτε... 

Υγ: επαναλαμβάνω πως κρίνω πολύ σκληρά τον Σφαιρόπουλο, επειδή -πολύ απλά- τον πιστεύω πολύ. 

Υγ2: τα επόμενα δύο ματς σε Βιτόρια και Μιλάνο θα κρίνουν πολλά. Σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων, λογικά θα χουμε αλλαγή (ες) στο ρόστερ...




6 σχόλια:

  1. Επειδή διάβασα και σε άρθρο του Π. Διαμαντόπουλου ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η έλευση του Παπανικολάου θέλω να πω το εξής, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι μας αγαπάμε τον ΠΑΠ και δεν ξεχνάμε όσα προσέφερε στον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι ο ΠΑΠ σήμερα δεν είναι αυτό που μας λείπει. Μας λείπει ξεκάθαρα ένας παίχτης τύπου Σλούκα που υποτίθεται ότι αντικαθιστά στην ομάδα ο Χάκετ και σίγουρα υπάρχει τρύπα και στο 4 αφού ο Αγραβάνης θέλει ακόμη δουλίτσα. Οχι ότι δεν θα ήθελα και τον ΠΑΠ αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται ότι χρειαζόμαστε. Τέλοσπάντων, είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, οι παίκτες είναι σίγουρο ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί μέσα στο γήπεδο και ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ μας. Αν δε, διαπιστωθεί μέσα από τα παιχνίδια ότι κάποιοι δεν μπορούν να προσφέρουν, υπάρχει και ο Γενάρης για διορθωτικές κινήσεις.

    The Admiral

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε admiral, δεν πρόκειται να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Εγώ βλέπω μιά ομάδα που έστησε ο Ίβκοβιτς, κρατήθηκε επί Μπαρτζώκα (που την βρήκε έτοιμη) και πλέον είναι ξεδοντιασμένη. Οι ξενοι κάθε χρονιά είναι και πιό "λίγοι", οι στυλοβάτες της ομάδας φεύγουν χρόνο με το χρόνο, και μας μένει ο Σπανούλης, ο οποίος όταν δεν έχει στηρίγματα είναι αυτό που είδαμε όλοι στα δυο ματς με τον ΠΑΟ, το οποίο δεν θέλω να το χαρακτηρίσω....Όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν αυτές τις μεταπτώσεις, ειδικά όταν το μπάτζετ μειώνεται δραστικά κάθε χρόνο. Να το πω πιό καθαρά: Ο Ολυμπιακός πλέον δεν μπορεί να βοηθήσει τον Σπανούλη πλέον γιατί τον πλαισιώνει με μετριότητες, και ο Σπανούλης δεν μπορεί να βοηθήσει πλέον τον Ολυμπιακό γιατί ποτέ δεν μπορούσε μόνος του. Ο Σπανούλης είναι ίσως ο καλύτερος ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ παίκτης στον κόσμο, αλλά λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν ήταν ποτέ one-man show. Είναι κλειστός χαρακτήρας, δεν εμπνέει τους άλλους παροτρύνοντάς τους, δεν έχει την "τρέλα" του superstar.
    Αναδείχτηκε δίπλα στον Διαμαντίδη, κορύφωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό, αλλά πάντα ανάμεσα σε πολύ μεγάλους συμπαίκτες. Και τώρα στα γεράματα κάποιοι του λένε "πάρτους όλους μόνος σου". Πως; Δεν γίνονται αυτά.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Poso dikio (gia Spanouli) re Paratiritis?????? Symfono apolyta.
    Diafono gia tin poiotita ksenon pou les. Atomika theoro einai anoteroi ton persinon kai propersinon epilogon.Diladi oi epiloges tou Dunston apo tin Varese itan pio sigouri apo ayti toy Young tis Galata? O Lafayette itan anoteros toy Hackett? O Begic itan kalytero project toy MIludinov? O Hunter den itan poly poio poiotikos tou Simmons? ´H mipos pisteuei kaneis pos o Strawberry einai toso kakos oso deixnei? OXI! Opote den einai dikaio na krinoume apo tora tous paiktes. O Dunston gia na ginei o Dunston pou eixame sto limani ekane agrotiko stin Kina, gelase mazi tou to panellhnio ston Ari kai stin Italia estrose. Kapos etsi kai o Hines tis Italikis A2 alla kai o Hunter tou Ilisiakou, o Simmons tis Kavalas, o Petweay tou Rethymnou klp. Xreiazete xronos! O Young se poly syntomo xrono (oute 12 agonistikous mines stin Europi) kanei 5 fores kalytera pragmata apo oti oi proigoumenoi sto idio xroniko diastima! Apla to symvolaio toy einai poly pio vari aki gi ayto gkriniazoume. To kako loipon nomizo pos einai oti irthan paiktes se lathos theseis. Oi Strawberry kai Hackett exoun paromoia xaraktiristika sto paixnidi tous. Sklyroi, grigoroi, kaloi amyntikoi, aristoi sto trasition, athlitikoi, paizoun kai stis treis theseis tis perifereias alla kakoi shooter kai oxi statheroi scoorer. Enas apo tous dyo loipon xorage sto fetino roster gia na kalipsei se pio poiotiko vathmo ton Darden. O allos eprepe na itan o antikatastatis tou Slouka. Ena grigoro kai (kalo tha itan empeiro kai.. etoimo) combo guard typou (paliou kalou) McCalebb, McCollum(ta elege o Spanios alla...) Pargo, Rochestie, Farmar! Emeis pirame paikti apla gia na paroume. Opos monadika eipe o agapimenos Giatzoglou,``vgikame stin agora na antikatastisoume to xalasmeno psygeio kai gyrisame spiti me kouzina``!! Ap oti akouo deksia kai aristera den yparxei prothesei antikatastasis paikti. I dikia mou gnomi einai pos prepei na ginei toulaxiston mia allagi kai na thisiastei o (kalos paiktis) Strawberry kai na erthei ena stirigma tou Spanouli. As analavei kathara kathikonta organoti o Vasilis opou einai isos o kaluteros se auto se oli tin Europi. Omos thelei kapoion na mporei na eggyate statherotita sto scoore, na apasxolisei antipales amynes, na kselafrosei ton Spanouli gia na apodosi kalutera.
    Isos xreiastei kai mia akomi prosthiki piso apo ton EKPLIKTIKO Printezi giati an (xtypa ksylo) deformaristei ´h traymatistei tote na deis grinia... Kalos o Agravanis alla na parei tin thesi tou Tsaireli san tritos kai na mathei akoma perissotera. Exei xronia mprosta tou... O Papanikolaou epimeno pos tha itan to idaniko sympliroma kai o katallilos krikos tis alysidas, erxomenos apo ton pagko stis theseis ton forwards! Einai ektos formas sigoura omos i empeiria tou mporei na voithisei tin omada ssto agonistiko kommati, sta apodytiria, se pathos kai energia, sto makrino shoot pou toso leipei. Mporei na ekselixthei o epomenos Khryapa tis Europis.Oso pernaei o kairos toso nomizo pos i thesi 4 tou tairiazei perissotero...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου, ανώνυμε, και (για να το καλαμπουρίσω λίγο) το κείμενό σου είναι ένα από τα αρτιότερα που έχω διαβάσει ποτέ γραμμένο σε greeklish! Σημειώνω αυτά που λες για τους ξένους. αλλά στο δικό μου μάτι μόνο ο Χάκετ δείχνει να έχει κάτι ουσιαστικό να δώσει. Φαίνεται να έχει τσαγανό και προσωπικότητα, παρά τις μέτριες εμφανίσεις του στην αρχή. Οι άλλοι για μένα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και δεν το κρίνω από την απόδοσή τους, λέω πως τους΄"κόβω". Ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο για να δει κάτι ξεχωριστό. Το μπάσκετ είναι παιχνίδι. Εμείς έχουμε καταντήσει να τους δείχνουμε έναν υπεραγχωμένο Σπανούλη, που νομίζεις ότι έχει φορτωθεί 500 κιλά βάρος και το πηγαίνει στην ανηφόρα.Χρειάζεται να το "φιλοσοφήσει" λίγο αυτό το παιδί. Με τόσο άγχος δεν πας πουθενά, και βαριέται και ο κόσμος να σε βλέπει να σφίγγεσαι.......
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιδραστικός ο Αγραβάνης για να... ταιστεί στο ποστ, πρέπει να μάθει και να ποστάρει,ε;Επίσης ήρθε ως ένας ψηλός με έφεση στο τρίποντο(νέος Φώτσης λέγανε)και το τρίποντό του αντί να βελτιωθεί κι άλλο,χειροτέρεψε!Και επειδή έχει και ένα μπλαζέ υφάκι ο μικρός με τον ντόρο που γινετεε γυρω απο το ονομα του(παικτης του Ολυμπιακου,κάλεσμα στην Εθνικη κλπ)ας τον προσγιωσει καποιος.Επισης και εμεις να μην ζηταμε παραπανω απ οτι μπορει να δωσει ο μικρος την δεδομενη χρονικη στιγμη.Το εναι μαχητικος δεν παει να πει οτι ειναι απολυτα ετοιμος για τετοιο επιπεδο.Αφου το βλεπουμε πως το ριχνουνε στα βαθια,προσπαθει με ολες τουςτις δυναμεις (και μπραβο)να κολυμπισει αλλα τις περισσοτερες χρειαζετε σωσιβιο.

    Ceballos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ειναι κριμα αυτη η ομαδα να τσαλακωνεται ετσι; Αντι καθε χρονο να ειναι και καλυτερη και πιο ισχυρη με παικτες ετοιμους, με ποιοτητα και εμπειρια εμεις εχουμε μια χρονια καλoi, τερεις μετριoi. Ευχη ή καταρα τελικα οι τιτλοι με χαμηλα μπατζετ και μετρια ροστερ... Μας κακομάθανε και περισσοτερο τους προεδρους. Σιγουρα αλλαξανε τα δεομενα στο ευρωπαικο μπασκετ αλλα δεν μπορει παντα να σου βγαινουνε τα ´´λαχεια´´.
    Το χειροτερο ειναι οτι (αθελα τους βεβαια) εχουν εκθεσει αγωνιστηκα τον Σπανουλη. Αντι να τον θωρακισουν με εναν ισαξιο ή καλυτερο του Σλουκα, δεν φερανε ποτε τον αντικαταστάτη του. Και βγαινουμε ολοι τωρα και λεμε και γραφουμε και βριζουμε και το ενα και το αλλο... Μα δεν το βλεπουμε; Ο ανθρωπος χρειαζεται στιριγμα. Δεν μιλαει και δεν θα μιλησει ποτε. Ετσι ειναι ο χαρακτηρας του. Η αρμοδιοι ομως δεν βλεπουν...; Μην τον αφηνουμε ετσι α ξεφτιλιζεται. Δεν του αξιζει. ´´Αλητης´´ γιατι θελει να παιρνει τα τελευταια σουτ, λένε... Ας τα παρει καποιος αλλος περιφεριακός... Άντε... Ποιος όμως; Ολοι οι περιφεριακοι κρυβονται. Αυτος που ειχε τ αρχιδια να το κανει χαθηκε για 200.000 ευρω.
    ΥΓ. Coach ξυπνα...

    No Name

    ΑπάντησηΔιαγραφή