Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Olympiacos BC 2019-20: the American dream...


Ο Ντέιβιντ Μπλατ φτιάχνει έναν Ολυμπιακό ακριβώς όπως τον θέλει. Γεμάτο ταχύτητα,  ενέργεια,  ελευθερία και... Αμερικανούς παίχτες!
Ο Αντιδραστικός γράφει για την ξεκάθαρη και στοχευμένη "Αμερικανοποίηση" του ερυθρόλευκου ρόστερ (η οποία ακόμα δεν έχει σταματήσει)...


Άπαντες γνωρίζουμε ποια είναι η μπασκετική φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ... Ελεύθερο και γρήγορο μπάσκετ, έμφαση στην πρωτοβουλία και το 1vs1 (και όχι εμμονή και προσκόλληση σε συστήματα), άμυνα βασισμένη στην αθλητικότητα.

Στην περσινή πρώτη του σεζόν στον ερυθρόλευκο πάγκο,  ο coach απέτυχε (χωρίς οι ευθύνες πάντως να τον βαραίνουν απόλυτα, καθώς ήταν γενικά σεζόν προβλημάτων-ας μην λέμε τα ίδια και τα ίδια) και την νέα σεζόν, "έχοντας μάθει απ' τα λάθη του'',  θα επιδιώξει να βγάλει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο παρκέ, φτιάχνοντας αυτή τη φορά μια ομάδα πολύ περισσότερο...  "στα μέτρα του".

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, ζούμε την απόλυτη "Αμερικανοποίηση" του ερυθρόλευκου ρόστερ, μια "Αμερικανοποίηση" η οποία άργησε ένα χρόνο...

Ήδη έχουν αποκτηθεί τρεις αθλητές από την... απέναντι όχθη του Ατλαντικού! Κέβιν ΠάντερΌγκουστιν Ρούμπιτ και Μπράντον Πολ! Αναμένονται δε,  δύο ακόμα guards (με δεδομένη την αποχώρηση Γκος!!!) και ένας τουλάχιστον ψηλός, ενώ σε περίπτωση αποχώρησης του Νίκολα,  οι ψηλοί θα γίνουν δύο! 3-4 μεταγραφές ακόμα,  οι οποίοι δεν αποκλείεται να είναι και αυτοί (όλοι τους;) Αμερικάνοι!

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα λοιπόν την νέα σεζόν να μιλάμε για έναν Ολυμπιακό,  ο οποίος θα έχει 6-7 Αμερικανούς στο ρόστερ του!  Ο Μπλατ είχε τους λόγους του, που πήγε σε αυτή την επιλογή. Βασικά οι λόγοι αυτοί είναι τρεις.

  • Αρχικά γνωρίζει πολύ καλά την αγορά αυτή. Αμερικάνος γαρ, εμπιστεύεται τους συμπατριώτες του,  έχει πολύ καλές άκρες στα summer league, γνωρίζει την θυγατρική D-League,  μπορεί να βρει ένα σωρό παίχτες! "Κομμένους",  πιτσιρικάδες, φτασμένους κτλ κτλ.
  • Επιπλέον,  ξέρει πως σε αυτούς μπορεί να βασιστεί καθαρά αγωνιστικά. Το στυλ του που λέγαμε παραπάνω, είναι το "κλασικό Αμερικάνικο". Μπάσκετ κυρίως  ενστίκτου και αθλητικότητας,  όχι προσκολλημένο στις τακτικές και τα συστήματα! Μην ξεχνάμε πως ο Μπλατ έχει προπονήσει στους τελικούς του NBA ενώ φοίτησε σε Πανεπιστήμιο (Princeton) και σαν παίχτης. Οι Αμερικάνοι παίχτες λοιπόν μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που ζητάει,  καθώς τα έχουν διδαχθεί από πιτσιρικάδες στα Πανεπιστήμια τους αλλά και στις ομάδες τους.
  • Τέλος,  με δεδομένο το "περιορισμένο" ερυθρόλευκο  budget (θέλει λίγο χρόνο η οικονομική κατάσταση της ΚΑΕ να έρθει και πάλι στα ίσια της, μετά την τελευταία διετία δικαστηρίων),  μην ξεχνάμε πως είναι και προσιτοί. Ο Πάντερ για παράδειγμα. MVP του BCL,  με γεμάτη σεζόν στην Βίρτους (που πήρε τον Τεόντοσιτς) και ήρθε με μόλις 400 χιλιάρικα. Ο Ρούμπιτ με πολύ καλή καριέρα στη Γερμανία (και με παραστάσεις από την Euroleague) με το ίδιο συμβόλαιο!  Ο δε Πολ,  ένας καταξιωμένος αθλητής σε Ευρώπη (Μπανταλόνα, Εφές), NBA (στους Σπερς του Πόποβιτς) και Κίνα (με μ.ο 29 πόντους) ήρθε με σχεδόν 800! 


Αντικειμενικά η αγορά της Αμερικής είναι για όλα τα πορτοφόλια. Οι ερυθρόλευκοι ανέκαθεν έψαχναν τις value for money μεταγραφές-επενδύσεις, ενώ σε μια Ευρωπαϊκή αγορά που φέτος έχει "ανώμαλα" ξεφύγει, φέτος "υποχρεωτικά" στράφηκαν στην Αμερικάνικη...

Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Πως ο νέος Ολυμπιακός θα έχει έντονο το Αμερικάνικο στοιχείο,  καθώς ο Μπλατ "το παίρνει πάνω του",  απόλυτα,  με παίχτες "δικούς του" και με συμβόλαια ρεαλιστικά*...

Συνεχίζουμε,  έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...

*Ένα συμβόλαιο πχ των 800.000 €,  με το ελληνικό φορολογικό σύστημα, βγαίνει παραπάνω από 1.2 εκ. €... Ένα budget όπως του Ολυμπιακού της τάξης των 10-12 εκ.  αυτομάτως,  φτάνει σε επίπεδα 16-17 εκ. Ας το καταλάβουμε αυτό επιτέλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου