Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Και να έρθει, δύσκολα θα πετύχει


Κάποιοι εκφράζουν επιθυμία, άλλοι μιλούν για υπαρκτό ενδιαφέρον, άλλοι υποστηρίζουν ότι θα τον… ζητήσει ο Σπανούλης! Καλό όμως είναι, πριν απ’ όλα, να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο λόγος που ο Μπουρούσης απέτυχε όπου και αν πήγε, πλην της Λαμποράλ.Stouk

Ο Μπουρούσης έφυγε από τον Ολυμπιακό το 2011. Η επόμενη στάση της καριέρας του ήταν η Αρμάνι. Εκεί, σε 2 χρόνια παρουσίας, δεν κέρδισε ούτε πρωτάθλημα, ούτε κύπελλο, και δεν πήγε σε κανένα f4.

Στη συνέχεια και για τις σεζόν 2013-14 και 2014-15 έπαιξε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτά τα 2 χρόνια η Ρεάλ κέρδισε ένα πρωτάθλημα, 2 κύπελλα και φυσικά την Ευρωλίγκα στη Μαδρίτη στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Πριν προφτάσετε να αναρωτηθείτε «μα καλά, αυτό δεν τον καθιστά επιτυχημένο;», δείτε τις επιδόσεις του.

Τη σεζόν που η Ρεάλ πήγε στον τελικό, ο Μπουρούσης είχε καλό χρόνο συμμετοχής (20 λεπτά περίπου) και καλή παρουσία (8 πόντους και 6 ριμπ.). Το αποτέλεσμα; Η Ρεάλ πήγε στον τελικό με αντίπαλο τη Μακάμπι του ενός ψηλού (Τάιους) και έχασε το τρόπαιο. Την ίδια σεζόν οι Ισπανοί έχασαν και το πρωτάθλημα στη χώρα τους…

Την επόμενη σεζόν που η Ρεάλ κατέκτησε την κούπα και στην Ισπανία και στην Ευρωλίγκα, ο Μπουρούσης ήταν απλά συμπληρωματικός. Είχε περίπου 10 λεπτά μ. ο παρουσίας και γενικότερα ο Λάσο τον είχε θέσει στο περιθώριο.

Και μην ξεχνάμε ότι με τον Ολυμπιακό ο Μπουρούσης, ως προς την κατάκτηση τίτλων (στην ουσία δηλαδή του πράγματος!) απέτυχε παταγωδώς. Όχι βέβαια ότι ευθύνεται μόνο αυτός, αλλά προστίθεται και αυτό στον συλλογισμό μου.

Φέτος, βέβαια, ο διεθνής σέντερ ήταν ο MVP της Ευρωλίγκα (κατ’ ουσία αυτός ήταν και όχι ο Ντε Κολό). Πώς τα κατάφερε; Φτάνουμε στο «ζουμί» λοιπόν.

Στη Λαμποράλ ο Μπουρούσης ήταν ο ηγέτης. Το όνομα, ο πιο μπαρουτοκαπνισμένος όλων. Μέσα στο γήπεδο μιλούσε συνεχώς στους συμπαίκτες του, τους καθοδηγούσε, είχε γενικότερα το κουμάντο, όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια. Και φυσικά στη φετινή Λαμποράλ δεν υπήρχε κανείς άλλος που σαν προσωπικότητα και σαν «όνομα» να μπορέσει να τολμήσει καν να αγγίξει τέτοιες πτυχές. Κάτι που δεν συνέβαινε ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε στην Αρμάνι, ούτε στη Ρεάλ.

Σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να πετύχει ο Μπουρούσης. Θέλει να είναι αυτός ο τιμονιέρης της ομάδας. Και καλά κάνει στο κάτω – κάτω. Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει Σπανούλη. Και η συζήτηση εδώ τελειώνει.

Δεν μπορείς στην ομάδα που έχει την πιο ισχυρή προσωπικότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ αυτή τη στιγμή, τον υπέρτατο ηγέτη (Σπανούλης), που έχει τον πιο ψυχωμένο παίκτη όλης της Ευρώπης (Πρίντεζη),  που έχει Παπανικολάου και Μάντζαρη, που έχει το καλύτερο κλίμα αποδυτηρίων που μπορεί να υπάρξει, να μπορέσει να χωρέσει ένας χαρακτήρας τύπου Μπουρούση.

Θα μοιάζει σαν θηρίο στο κλουβί. Όχι ότι θα έχει κάποιο πρόβλημα με όλους τους παραπάνω, απλά δεν θα μπορεί να βγάλει αυτό που πραγματικά είναι.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι ακόμα και αν επιστρέψει, δύσκολα θα πετύχει στον Ολυμπιακό.

Δεν είναι αγωνιστικό το θέμα. Παικταράς είναι. Αλλά μάλλον η καλύτερη λύση γι αυτόν είναι να βρει μια ομάδα σαν τη Λαμποράλ, που να είναι αυτός ο κυρίαρχος.

Τοποθετούμαι πριν καν γίνει ο, τιδήποτε, γιατί αυτό νομίζω είναι το πιο τίμιο απ’ όλα. Αν και δεν νομίζω να του γίνει καν πρόταση και φυσικά δεν νομίζω να θέλει και ο ίδιος να επιστρέψει. Όχι στον Ολυμπιακό, αλλά ούτε καν στην Ελλάδα.

ΥΣ1: Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και τις εκάστοτε σχέσεις που είχε με τους προπονητές του. Ιδανικές δεν τις λες σε καμία περίπτωση πάντως…

ΥΣ2: Αν έρθει (πολύ δύσκολο και δεν ξέρω καν αν θα του γίνει πρόταση), όλοι όσοι δεν τον «πάμε» (είμαι και γω μέσα σε αυτούς) φυσικά και θα κάνουμε κωλοτούμπα για το καλό της ομάδας. Ο Ολυμπιακός δεν θα επιστρέψει σε παλιές εποχές και ο κόσμος του το ξέρει πολύ καλά αυτό και έχει τα κότσια να κάνει τέτοιες κωλοτούμπες.

6 σχόλια:

  1. Stouk, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Βέβαια, κάθε ομάδα που αναφέρεις ήταν τελείως διαφορετική:
    η Αρμάνι γνωρίζουμε ότι ήταν πάντα ένα σκορποχώρι, στο οποίο παρολίγο να πάρει τηνν κάτω βόλτα και ο Χάκετ. Η Ρεάλ ήταν πρωταγωνίστρια, αλλά την πρώτη χρονιά του Μπουρούση σε αυτήν, ακόμη ο Λάσο δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πώς χρειάζεται να παίξει και λίγο άμυνα και να σχεδιάσει και κάποια pick' n' rolls και όχι μόνο "run and gun, αλλιώς η μπάλλα στον ψηλό" για ποστάρισμα. Η Μακάμπι του 2014 ήταν η αποθέωση του team work και η εικόνα της έφερε τον Μπλατ στο NBA-έστω κι αν δεν στέριωσε εκεί.
    Η Ρεάλ του 2015 κτίσθηκε γύρω από τον Αγιόν και, βέβαια, τα πολυβόλα λειτούργησαν αρκετά διαφορετικά. Αν είχε σηκώσει την κούπα ο Ολυμπιακός (θυμίζω τέσσερα σερί ελεύθερα άστοχα 3π. με τη διαφορά στους 7 πόντους) ίσως να λέγαμε μετά "ο Λάσο πλήρωσε τον παραγκωνισμό του Μπουρούση".
    Στη Λαμποράλ, η κυρίαρχη μορφή δεν είναι τόσο ο Μπουρούσης, όσο ο Περάσοβιτς! Και αυτό γιατί ο coach κατάφερε να τιθασεύσει το παιχνίδι των δύο εκρηκτικών περιφερειακών του και να πάρει πολλά πράγματα από παίκτες που δεν σού γέμιζαν με τίποτε το μάτι, όπωςο Χάγκα και ο Μπέρτανς, φτάνοντας στο Final 4 παρά τις σοβαρές απουσίες στα playoff (Κοζέρ-πόσο θα μού άρεσε αυτός ο παίκτης στη 12άδα μας -και Σενγκέλια). Ο Μπουρούσης πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο κάτω από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό του συγκεκριμένου προπονητή. Κι αυτό ίσως δείχνει κάποια πράγματα σε σχέση με τις προοπτικές σε ομάδες που είναι συνηθισμένες να ακολουθούν ευλαβικά το προπονητικό δόγμα -μεταξύ των οποίων είναι και ο Ολυμπιακός.
    Το όνομά του Γιάννη δεν έχει καν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα για τους πρωταθλητές, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και τί μπορεί να σημαίνει αυτό. Προσωπικά, θα μού άρεσε να τον έχω να παίρνει δέκα επιθέσεις σε 15 λεπτά και να τις τελειώνει με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, δίνοντας μία εξαιρετική λύση στο παιχνίδι με πλάτη που μάς λείπει. Η ομάδα, όμως, γνωρίζει καλύτερα -άλλωστε, έχω την αίσθηση ότι το ποντάρισμα στην "επένδυση Μιλουτίνοβ" θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση. Υπομονή όμως, πρώτα να κλείσουμε με τον αρχηγό...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπουρούσης δείχνει να θέλει πολύ να έρθει στην Ελλάδα. Γνώρισε την καταξίωση έξω, αλλά θέλει και τη διάκριση μέσα γιά να ολοκληρωθεί, όπως θέλει πολύ και διάκριση με την εθνική. Απλά δεν νομίζω ότι κολλάει με τον Ολυμπιακό μετά τις κουβέντες που έχει πει. Και δεν εκφράζω εδώ ευχή ούτε κατάρα, αλλά σας καλώ να σκεφτείτε λογικά αν ο Ολυμπιακός θα έκανε το κάτι παραπάνω γιά να τον αποκτήσει, ξέροντας πόσο δύσκολα θα περάσει με τον κόσμο, ειδικά αν κάτι δεν πάει καλά αγωνιστικά. Και μιλάμε γιά ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ παίκτη,ένα ρίσκο που δεν το παίρνεις εύκολα ξέροντα πόσο θα διαιρέσεις τον κόσμο του Ολυμπιακού...Κάποιες σούπες ξαναζεσταίνονται, αλλά οι περισσότερες είναι γιά πέταμα μόλις κρυώσουν.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, πάντως, Paratiritis ότι κινήσεις για να ξεχαστούν τα παλιά έχουν γίνει. Το κλίμα που βίωσα, βλέποντας τα ματς με την Λαμποράλ από τα court seats και έοχντας τον Μπουρούση στο ενάμιση μέτρο να προθερμαίνεται, ήταν τελείως διαφορετικό από πρόπερσι, που είχε έρθει με την Ρεάλ-ακόμη και από την αρχική φάση της Ευρωλίγκας φέτος, όταν και πάλι είχαμε παίξει με τους Βάσκους. Για να δούμε όμως...

      Court Central

      Διαγραφή
  3. Δεν σκεφτόμαστε κάτι ουσιώδες.

    Καλώς ή κακώς ο Bill, ως μεγάλος αρχηγός και ηγέτης, έχει και αυτός λόγο στο στήσιμο της ομάδας. Ή αν θέλετε οι Αγγελόπουλοι υπολογίζουν την γνώμη του.

    Οπότε το είδος του ψηλού και του κοντού που θα πάρουμε θα εξαρτηθεί και από αυτό.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Stouk. Ωστόσο, ψηλός για να παίζει δυναμικά hedge out με παγίδες και συνεχώς pick'n'roll υπάρχει και είναι ο Young. Στο πλαίσιο του μεγαλώματος του ρόστερ, φαίνεται ότι επιστρέφει και ο Καββαδάς που παίζει πολύ καλά αυτό το κομμάτι, καθώς έχει πολύ γρήγορα πόδια. Προφανώς, χρειάζονται και ψηλοί για παιχνίδι με πλάτη σε isolation -o Young το έχει σε ένα βαθμό, αλλά δεν θα παίζει 40 λεπτά!- και σίγουρα το έχει ο Μιλουτίνοβ. Αλλά ακόμη μιλάμε για ένα ακατέργαστο ταλέντο, για αυτό και προσωπικά πιστεύω ότι ένας ψηλός με πλάτη ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες. Γράφεται πάλι ο Άιβερσον -δεν γνωρίζω αν ισχύει -αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ο Μπουρούσης.

      Court Central

      Διαγραφή
    2. Στο sport24 διάβασα ότι λύνεται το συμβόλαιο του Καββαδα και ότι ο Μιλουτίνοφ θα πάει δανεικός...

      Άρα έτσι πάμε για μια μεταγραφή Έλληνα (τύπου Μπόγρη) και ενός ξένου (η καψούρα του Σφαιρό είναι ο Άιβερσον).

      Πάντως μια ευκαιρία στον Καββαδά και γω θα την έδινα

      Stouk

      Διαγραφή