Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Η ευχή και η κατάρα του μπασκετικού Ολυμπιακού...


Ο #ζίο_7 με αφορμή την επιθυμία της ΤΣΣΚΑ να κάνει μόνιμο κάτοικο Μόσχας τον Νίκολα Μιλουτίνοφ υπενθυμίζει τι έχουν ''καταφέρει'' οι ερυθρόλευκοι απ' το 2011 και μετά σε αντίστοιχες περιπτώσεις...

Κατ'αρχάς θα ήθελα να ξεκινήσω στέλνοντας τα περαστικά μου και ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον Κώστα Φορτούνη, τον αρχηγό του Ολυμπιακού μας. Οι ατυχίες δυστυχώς είναι μέσα στον αθλητισμό και το σημαντικότερο είναι ο άνθρωπος Κώστας να γυρίσει υγιής και όπως ήταν πριν το τραυματισμό του. Ολα τα άλλα θα τα βρούμε.

Πάμε και στο "φλέγον ζήτημα" που προέκυψε τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το ενδιαφέρον της ΤΣΣΚΑ για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Για αρχή να πούμε λοιπόν, οτι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απορρίφθηκε και η τελευταία χρονικά πρόταση των Ρώσων για τον παίκτη. Να υπενθυμίσω οτι η πρώτη κρούση ήταν γύρω στις 500.000 ευρώ ενώ αυτή που ήρθε πριν μερικές ώρες στα γραφεία των ερυθρολεύκων ήταν αυξημένη κατά 1.000.000 ευρώ, ήτοι 1,5εκ... Αυτά είναι τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή και που μπορεί φυσικά να αλλάξουν.

Πάμε όμως να δούμε τι έχουν καταφέρει οι Πειραιώτες με το δικό τους my way που ουσιαστικά έχει μπεί σε εφαρμογή απ'το 2011 και αρκετές φορές κατά μια έννοια τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Η απόφαση λοιπόν των αδερφών Αγγελόπουλων το 2011 έμελλε ουσιαστικά να αλλάξει το ευρωπαικό μπάσκετ ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να βάζει μια ομάδα αν θέλει να πετύχει και δίδαξε πως ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύονται απ'τις ομάδες δεν είναι πανάκεια, αν δεν υπάρχει σχέδιο και πλάνο απο πίσω. Οι ερυθρόλευκοι εισήγαγαν και την έννοια του undersize ψηλού με κορυφαίο παράδειγμα τον Κάιλ Χάινς. Μέχρι τότε οι ''δεινόσαυροι'' ήταν το must εαν ήθελες να 'χεις ενα σημείο αναφοράς στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός το άλλαξε κι αυτό και τα 5άρια με ύψος μέχρι 2,05 περίπου έγιναν μόδα. Ολα αυτά φυσικά δεν έτυχαν.

Το my way των Πειραιωτών στηρίχθηκε εν πολλοίς στην "επιστήμη της στατιστικής". Το προπονητικό επιτελείο τότε, μελέτησε στατιστικά στοιχεία, πίνακες, διαγράμματα και πιθανότητες και έστησε ένα ρόστερ με βασικό πυλώνα τον Βασίλη Σπανούλη και γύρω του παίκτες με δίψα για διάκριση, αθλητικότητα, έκρηξη και καλούς χαρακτήρες ώστε τα αποδυτήρια να αποτελούν οικογένεια.

Σε συνδυασμό με τη καθοδήγηση του ''σοφού'' Ντούσαν ίβκοβιτς η ομάδα αυτή σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της. Και πως να μην γινόταν αυτό αφου η επιστήμη των μαθηματικών είχε μιλήσει.
Μέσα απ'ολη αυτή τη διαδρομή λοιπόν, ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο χτυπούσε ''διάνα'' στις επιλογές ξένων-και οχι μόνο-και κάθε χρόνο δημιουργούσε υπεραξίες με αποτέλεσμα και ο ίδιος να κάνει δύσκολη τη ζωή του όσον αφορά τις ανανεώσεις των παικτών που ο ίδιος ανακάλυψε. Με δεδομένο επίσης οτι η οικονομική πολιτική ήταν και είναι αμετάκλιτη για τον οποιονδήποτε χωρίς ''τρέλες'', καταλαβαίνετε τις συνθήκες που δημιουργούνταν όταν τα μεγάλα πορτοφόλια της ευρώπης χτύπαγαν τη πόρτα.

Η παράδοση μάλιστα που 'χουν δημιουργήσει οι ερυθρόλευκοι ειδικά με τους ψηλούς δεν έχει προηγούμενο: Χάινς στη ΤΣΣΚΑ, Ντάνστον στην Εφές, Χάντερ στη Ρεάλ και μετέπειτα στη ΤΣΣΚΑ, Μπίρτς στο NBA και το Ορλάντο και τώρα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αυτός που 'χει προσελκύσει το ενδιαφέρον της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ.

Όπως διαπιστώνουμε, κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός στρέφει τα βλέμματα πάνω του στο μεταγραφικό παζάρι μιας και το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο του ''παράγει'' με συνέπεια παίκτες έτοιμους για το βήμα παραπάνω είτε στους πλούσιους της Ευρώπης είτε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA.

Ευχή και κατάρα λοιπόν το να ''φτιάχνεις''εσύ τους παίκτες και να έρχονται οι οικονομικά ισχυροί της ηπείρου μας και να στους παίρνουν.
Αυτό όμως είναι το project του Ολυμπιακού μας και είναι τόσο επιτυχημένο ώστε ολόκληρη η Euroleague να 'χει γεμίσει με πρώην παίκτες των Πειραιωτών. Τα παραδείγματα πολλά άλλωστε..για κάθε έναν παίκτη που φεύγει ένας άλλος ξεπροβάλλει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία του...

Υ.Γ: Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό που γίνεται, όμως τα πράγματα στη Euroleague έχουν  αλλάξει κατά πολύ και πρέπει, όπως μπορείς, να ακολουθείς..έστω και με πωλήσεις παικτών για να αυξήσεις το μπάτζετ...

Υ.Γ2: Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε και τον Αμπρίνες! Δεν αστειεύονται εκεί στη Βαρκελώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου