Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Άλλη μπάλα με τον Ισπανό...


Το χθεσινό παιχνίδι κόντρα στην Ξάνθη, ήταν ίσως ό, τι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Αντιδραστικός σχολιάζει:
Η εμφανής (κι όμως) επίδραση του Γκαρθία στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας.
Το ερυθρόλευκο κέντρο που βγάζει σιγά σιγά τρομερή ενέργεια και συνοχή και ο παίχτης που κάνει τη διαφορά σε αυτό.
Ο Καρίμ που βγαίνει λίρα εκατό, ο αδικημένος Ανδρούτσος και ο... (άνευ σχολίου) Σεμπά.
Τα μεγάλα ματς με την ΑΕΚ που θα κρίνουν όλη τη σεζόν.


Εχθες είδαμε ωραία ΜΠΑΛΑ μετά από πολύ καιρό. Το χθεσινό 3-0 επί της Ξάνθης, είναι ίσως το κορυφαίο παιχνίδι της ομάδας μας (σε θέμα θεάματος) την τελευταία τετραετία (από εποχής Μίτσελ)... Στο red philosopher, στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς, μπαίνουμε σε άκρως ποδοσφαιρικό κλίμα (χωρίς να σημαίνει πως θα παραμελήσουμε τα καθιερωμένα μπασκετικά blog μας) καθώς αναμένεται ένα καυτό δίμηνο που θα κρίνει τα πάντα για την εφετινή σεζόν!

The Garcia's effect

Κι όμως αν και είναι τόσο νωρίς, η επίδραση του Γκαρθία στην ομάδα είναι πολύ μεγάλη! Η αφόρητη πίεση στο 90% του γηπέδου, η υψηλή κατοχή μπάλας και η ταχύτητα στην ανάπτυξη ήταν οι βασικοί πυλώνες  του νέου coach και ήδη φαίνονται στο γήπεδο! Όσο νωρίς κι αν είναι, φαίνονται! Δείγμα (θετικότατο) πως ο Γκαρθία δουλεύει αρκετά στου Ρέντη.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν πιέζει πολύ ψηλά σχεδόν στο ύψος της αντίπαλης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα η άμυνα ανεβαίνει στην σέντρα. Αυτό όμως γίνεται ΔΟΥΛΕΜΕΝΑ και ΣΩΣΤΑ (αυτοματοποιημένα!) για αυτό και δεν βλέπουμε μεγάλα κενά/αποστάσεις στο κέντρο και στην άμυνα (θυμηθείτε τα κενά στο ματς με τη Σπόρτινγκ και θα καταλάβετε).
Παράλληλα οι γιόμες κόπηκαν παντελώς (μόνο ο Σισέ που και που), η μπάλα δεν γυρνά ΣΥΝΕΧΕΙΑ πίσω (γυρνά αλλά με μέτρο), ενώ βλέπουμε ειδικά από τους τέσσερις μπροστινούς εναλλαγές θέσεων και συνεχείς κινήσεις!

Το κέντρο κάνει τη διαφορά

Η άμυνα (τέσσερα σερί ματς με μηδέν παθητικό) έχει σταθεροποιηθεί, ο Καρίμ μποστά γράφει, αλλά η διαφορά έρχεται από τους 5 παίχτες του κέντρου.
Ο Ρομαό με την εξαντλητική πίεσή του, ο Φορτούνης με τις κάθετες μπαλιές του και τα πατήματά του στην περιοχή, ο Μιραλάς με τις ντρίμπλες του και τις συνεχείς εναλλαγές θέσεών του, ο Πάρντο ή ο Μάριν που δείχνουν στο καλύτερό τους ερυθρόλευκο φεγγάρι (τουλάχιστον προσπαθούν και κάνουν τα βασικά) και ΚΥΡΙΩΣ ο Ταχτσίδης (εξηγώ παρακάτω), έχουν δέσει, συνεργάζονται πολύ καλά και αποτελούν την κύρια δύναμη της ομάδας.
Ο Ταχτσίδης όσο κι αν κράζεται από κάποιους (για κάποιες λάθος πάσες και επειδή είναι αργός) είναι πολυτέλεια για την ομάδα μας. Πολυτέλεια βασικά είναι η ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΑΣΑ του. Είτε κάθετες, είτε αλλαγές παιχνιδιού, οι μεταβιβάσεις του είναι εξαιρετικές και βοηθούν στο ξεκλείδωμα των μαζικών αμυνών που αντιμετωπίζει ο Θρύλος. Ούτε ο Ρομαό, ούτε ο Ζιλέ μπορούν να έχουν τόσο σημαντική συμβολή στο χτίσιμο των επιθέσεων.
Παράλληλα πιέζει αρκετά (χθες έβγαινε μέχρι με τον τερματοφύλακα για να πιέσει) ενώ αμυντικά είναι αρκετά αξιόπιστος (θυμηθείτε το ματς με τη Μπάρτσα).
Νομίζω γενικά πως πρόκειται για παίχτη κλειδί, ειδικά στο στυλ παιχνιδού που θέλει ο νέος coach να εφαρμόσει...

Μικρά-μικρά για κάποιους παίχτες

Δεν περίμενα το ματς με την Ξάνθη για να σχηματίαω άποψη για τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας. Απλά το παιχνίδι αυτό είναι η αφορμή.
Ο Καρίμ βγαίνει πραγματικά ΛΙΡΑ ΕΚΑΤΟ. Βάζει γκολάρες φορίσιες, γουστάρει να παίζει στην ομάδα, έχει ταιριάξει τρομερά με τον Φορτούνη, ενώ έχει το στυλ του striker που παραδοσιακά ταίριαζε στην ομάδα: καλά τελειώματα μες την περιοχή και παράλληλα γρήγορος και με καλή τεχνική ώστε να τραβιέται ψηλά ή στα άκρα... Προσωπικά μου φέρνει υπερβολικά στον Ραφίκ Τζιμπούρ, ένα φορ που έπιασε 100% στην ομάδα μας (όσο έπαιξε).
Από κει και πέρα δεν σας έχω κρύψει ποτέ πως ο Ανδρούτσος είναι η μεγάλη μου καψούρα. Σας τα λεγα από πέρυσι... Χθες τον είδαμε και σαν μπακάκι (τα πήγε πολύ καλά!), ενώ παίζει και εξάρι έχοντας τρομερή κάθετη κίνηση (έπαιξε στην πρεμιέρα με τη Λάρισα και λίγο χθες) αλλά και σαν εξτρέμ (στα φετινά ματς του ch-l)! Κι όλα αυτά ενώ η θέση του είναι πίσω από το φορ πατώντας περιοχή (πέρυσι ή φέτος στο εντός έδρας ματς με τη Ριέκα). Πραγματικό πολυεργαλείο, που δεν πρέπει να χαμένο (με δανεισμούς κτλ).
Τέλος ο Σεμπά... Τα σχόλια περιττεύουν για αυτόν. Τόσο άτεχνος ή μάλλον πόσο άτεχνος μπορεί να είναι. Ακόμα και χθες σε 6'-7' πρόλαβε να κάνει 3-4 λάθος κοντρόλ. Ειλικρινά ο χειρότερος εξτρέμ που έχω δει στα 27-28 χρόνια που βλέπω τον Θρύλο...

Και τώρα η... ΑΕΚ

Όλη η σεζόν παίζεται ουσιαστικά τον επόμενο μήνα. Η επικίνδυνη (και κορυφαία των τελευταίων ετών) ΑΕΚ αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο για το Κύπελλο (όπου κάτι της χρωστάμε από πρόπερσι και πέρυσι) κι ενδιάμεσα στο Φάληρο και για το Πρωτάθλημα! Αναμένω τρία πολύ μεγάλα ντέρμπι, ντέρμπι που έχουν λήψει από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός νομίζω πως θα τα πάει πολύ καλά, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένος να επιτεθεί κατά κύματα. Πιο ισορροπημένοι αγώνες νομίζω ταιριάζουν καλύτερα στο ερυθρόλευκο σύνολο-τουλάχιστον προς το παρόν. Για παράδειγμα αν η ΑΕΚ ανοιχτεί σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ο Μιραλάς στους ανοιχτούς χώρους... Κατά τα άλλα η άμυνα του Θρύλου έχει δέσει και δεν θα έχει καμία σχέση με το "σκορποχώρι" στο 3-2 του πρώτου γύρου.
Η αίσθησή μου λοιπόν λέει πως ο Ολυμπιακός την έχει την ΑΕΚ-η οποία νομίζω άλλωστε  βρίσκεται σε μεγαλύτερη πίεση. Αν βάλεις κάτω άλλωστε τα δυο ρόστερ, το ερυθρόλευκο είναι σαφώς ανώτερο-αλλά ήρθε η ώρα να το δείξει μέσα στο χορτάρι..! Εύκολο ματς δεν είναι κανένα βέβαια, για τον απλούστατο λόγο πως η φετινή ΑΕΚ είναι μια πολύ καλή ομάδα...

Υγ: Κέβιν ήρθε η ώρα σου...

1 σχόλιο:

  1. Ο Σεμπά φίλε έχει σοβαρότατο πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Τον έχουμε 3 χρόνια στην ομάδα πλέον και αυτό ειναι πασιφανές. Την πρώτη χρονιά επι Σίλβα που δεν υπολογίζοταν ήταν ακόμη χειρότερος απο οτι είναι τώρα. Την δευτερη χρονια όμως επι Μπέντο, και ειδικά το διάστημα απο Νοέμβρη μέχρι Φλεβάρη ήταν ο καλύτερος εξτρεμ του Ολυμπιακού. Αεικίνητος, διεσδυτικός, με συνεχή προσφορά στην ομάδα τόσο με γκολ όσο (κυρίως) με ασίστ. Πέρυσι ήταν ΤΑΝΚ. Φέτος φανηκε απο την αρχη πως θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ανώμαλος απατεώνας Χάσι, δεν τον υπολόγιζε καθόλου στο rotation δίνοντας κατα κύριο λόγο θέσεις βασικού σε Μαριν, Καρσελά. Ο παίκτης κλονίστηκε. Και όταν κλονίζεται, φαίνεται πως ΔΕΝ μπορεί να επανέλθει. Ειδικά απο την στιγμή που υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, είναι χαμένος απο χέρι. Για εμένα πρέπει να φύγει. Απλά πιστεύω πως προσέφερε στον Ολυμπιακό έχοντας ενεργή συμμετοχή στην κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή