Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Προστατέψτε ΤΟΥΣ...


Οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται πλέον 100% πάνω στους δύο ερυθρόλευκους αρχηγούς, με αποτέλεσμα η επιθετική εικόνα/συγκομιδή της ομάδας να είναι στα χειρότερα της.
Οι ίδιοι οι συμπαίχτες τους και κυρίως ο coach  πρέπει να τους προστατέψουν. Οι πρώτοι παίρνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες, ο δεύτερος "αλλάζοντας" τους ρόλους τους.
Μπασκετοκουβέντα στον Red Philosopher, λίγο πριν το ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ με τον Ερυθρό Αστέρα.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Ο Ολυμπιακός επιθετικά βρίσκεται σε "ελεύθερη πτώση" τις τελευταίες 8-9 αγωνιστικές. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα αρνητικά αποτελέσματα-αποκαρδιωτικές εμφανίσεις και βέβαια στην υποχώρηση της ομάδας στην τελευταία θέση στο στατιστικό της επίθεσης. Είναι λίγο βαρύ νομίζω, για την ομάδα μας να έχει την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ επίθεση των 16 ομάδων μετά από 19 αγωνιστικές. Μια ομάδα με στόχο το f4 ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να έχει τόσο άσχημα  επιθετικά νούμερα.

Ο βασικός λόγος της επιθετικής καθίζησης είναι το κλείσιμο των δύο αρχηγών. Οι αντίπαλες ομάδες προσαρμόζουν ΟΛΗ την άμυνα τους πάνω στους ερυθρόλευκους "διόσκουρους". Όταν το project τους πετύχει (η Κίμκι για παράδειγμα τους έκλεισε και τους δύο "ακαδημαϊκά") τότε ο Ολυμπιακός ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ.

Σπανούλης και Πρίντεζης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ παίχτες. Το γεγονός όμως πως στοιχειώνουν τις αντίπαλες άμυνες εδώ και πολλά χρόνια, τους κάνει πλέον πιο εύκολα αντιμετωπίσιμους. Λογικό είναι. Το μπάσκετ προοδεύει άλλωστε, οι άμυνες γίνονται πιο επιστημονικές, ενώ οι περισσότερες ομάδες δίνουν πλέον έμφαση στους αθλητικούς αμυντικούς παίχτες (και αυτό ο Ολυμπιακός το εισήγαγε). Μέσα σε όλα αυτά βάλτε πως οι παίχτες-ΜΥΘΟΙ μας, μεγαλώνουν και δεν είναι παιδαριέλα, ενώ έχουν και προβλήματα τραυματισμών. Δεν μπορούν άλλο να παίζουν ΜΟΝΟΙ τους.

Ήρθε η ώρα λοιπόν η ίδια ομάδα να τους προστατέψει. Παίχτες και προπονητής πρέπει να βγουν μπροστά, ώστε να καλύψουν τους δύο αρχηγούς και το κυριότερο ώστε να τους απελευθερώσουν αγωνιστικά.

Ειδικά οι Έλληνες Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης αλλά και οι "σταθεροί" ξένοι Στρέλνιεκς, Μακλίν και Μιλουτίνοφ πρέπει να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Ειδικά τώρα η ομάδα τους χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ. Να βρουν αυτοί ρυθμό. Να δώσουν αυτοί το έναυσμα/τη σπίθα  και οι δύο αρχηγοί -για μια φορά κι αυτοί- ας ακολουθήσουν.

Στρέλνιεκς-Μάντζαρης να αναλάβουν την οργάνωση, οι δύο Παπ τις άμυνες και το transition ενώ οι Μίλου και Μακλίν να είναι οι πυλώνες στην ρακέτα. Κι αν πάνε αυτοί καλά, οι αντίπαλοι θα ξεκολλήσουν από τους αρχηγούς κι έτσι θα μπορέσουν κι αυτοί να πάρουν μπρος. Έτσι θα απελευθερωθούν...

Αλλά είναι και θέμα προπονητή. Βλέπεις ρε coach τους έχουν ταράξει στο ξύλο και στις προσαρμογές. Βγάλε δυο νέα plays. Ο Σπανούλης στη Μόσχα έπαιζε με τη βοήθεια στο 1 μέτρο έτοιμη να πέσει πάνω του. Ο Πρίντεζης ΑΓΚΟΜΑΧΟΥΣΕ να πάρει μια μπάλα χαμηλά με κοντύτερους αντιπάλους να βγαίνουν μπροστά του και να τον χτυπούν στα πόδια. Έτσι γίνεται σε ΚΆΘΕ ματς. Έτσι έκανε πέρυσι και στον τελικό ο Ομπράντοβιτς. Ας δούμε άλλα plays ΓΑΜΏΤΟ. Το κεντρικό pick και η low post επιλογή (τα σήματα κατατεθέν του Θρύλου) πλέον μπορούν κι αντιμετωπίζονται.

Ας παίξει λίγο άσσος ο Βασίλης. Να κατεβάζει τη μπάλα και να τη δίνει. Να βγάζει 6-7 ασίστ, να παίρνει και 4-5 σουτ/drives από τις πλευρές. Δεν γίνεται ΟΛΕΣ οι επιθέσεις/αποφάσεις να περνάνε  από αυτόν. Παράλληλα ας τραβηχτεί στις αδύνατες πλευρές και ο Πριντ. Ας σουτάρει από μακρυά ή ας ξεκινά με πρόσωπο τις επιθέσεις του! Άλλωστε ο Γιώργος επιτίθεται με ΟΛΟΥΣ τους τρόπους. Μην τον κάψουμε ΜΟΝΟ με post παιχνίδι να τρώει το ξύλο της ζωής του...

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΏ να θεωρώ τους αρχηγούς μας τους δυο κορυφαίους μας παίχτες. ΜΟΝΟ με αυτούς καλά, θα φτάσουμε στο Βελιγράδι. Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Αλλά στο συγκεκριμένο μομέντουμ πρέπει οι υπόλοιποι παίχτες να πάρουν πρωτοβουλίες και το κυριότερο ο Σφαιρόπουλος να αλλάξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την επιθετική ρουτίνα. Χρειάζονται προφύλαξη οι "διόσκουροι"... Προφύλαξη έτσι ώστε στα δύσκολα να ηγηθούν ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου