Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Αλλαγές στους ρόλους των περιφεριακών



Ψάχνοντας κάποιες από τις αιτίες της κακής εικόνας της ομάδας, είναι εμφανές ότι ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην "ελεύθερη πτώση" των περιφερειακών.... Γράφει ο Stouk


Η εικόνα του Ολυμπιακού στα τελευταία 3 εκτός έδρας ματς είναι από μέτρια (Ζαλγκίρις) έως τραγική (Μπασκόνια-Χίμκι). Αυτό, εκτός του ότι μας στεναχωρεί, μας προβληματίζει κιόλας, σκεπτόμενοι τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει.

Οι περισσότεροι βλέπουν γενικό πρόβλημα, αλλά προσωπικά το εστιάζω στην περιφέρεια, η οποία άλλωστε σε όλες τις ομάδες καθορίζει τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Στην περιφέρεια παίζει και ο Σπανούλης. Και κακά τα ψέματα σε αυτά τα εκτός έδρας ματς ήταν κάτω από τα στάνταρ του. Η συζήτηση, όμως, γύρω από το όνομά του έχει γίνει λίγο ταμπού. Γιατί πολλοί προσπαθούν να τον μειώσουν και έτσι ουσιαστικά "απαγορεύεται" και στους υπολοίπους να του κάνουμε κριτική.

Ο Σπανούλης θα σταματήσει το μπάσκετ όταν σταματήσει να νιώθει δυνατός. Αλλά ακόμα ούτε νιώθει έτσι, αλλά το κυριότερο ούτε και είναι. 36 γίνεται το καλοκαίρι, αλλά αντέχουν ακόμα τα κότσια του.

Το θέμα είναι ότι λόγω του ότι δεν είναι πια και... λυκόπουλο, αλλά και επειδή οι ομάδες της Euroleague γίνονται όλο και πιο αθλητικές, κάποιες φορές καταφέρνουν και τον εγκλωβίζουν, κάνοντας τον να μοιάζει "μικρός" και να χάνει το μυαλό του.

Δεν είμαστε ούτε μια τρίχα απ' τα... μούσια του Σπανούλη για να του κάνουμε υποδείξεις. Πονάει, όμως, η καρδιά μας να τον βλέπουμε να βασανίζεται από τους αντίπαλους αμυντικούς, να κάνει εύκολα λάθη και να μην βοηθάει, όπως (και) ο ίδιος θέλει, την ομάδα.

Ο Σπανούλης ήταν, είναι και θα είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Ως χαρακτήρας, αλλά και ως ο άνθρωπος των κρίσιμων αποφάσεων. Εκτός αυτού, είναι και ο μόνος που δημιουργεί για τους άλλους σε μεγάλο βαθμό, οπότε αυτό και μόνο τον καθιστά απαραίτητο.

Όμως η εικόνα δείχνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ως προς τον Αρχηγό. OXI στον χρόνο που παίζει, OXI στη φυσιογνωμία του, αλλά στον αγωνιστικό προσανατολισμό του. Αυτό που οι περισσότεροι φαντάζονται είναι ότι ήρθε η στιγμή ο Σπανούλης να έχει τον ρόλο του οργανωτή και λιγότερο του γκαρντ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτός θα είναι που θα "κατεβάζει μπάλα", όπως λέμε κοινώς και το βάρος για την εκτέλεση θα πέσει στους άλλους.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τα δίδυμα στην περιφέρεια θα αλλάξουν. Ο Σπανούλης δεν θα παίζει με τον Μάντζαρη, αλλά με τον Στρέλνιεκς ή τον Ρόμπερτς, με τους δύο ξένους να έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης και όχι της δημιουργίας.

Ο Ρόμπερτς δεν μπορεί να δημιουργήσει, αλλά μπορεί να εκτελέσει. Από μέση απόσταση, αλλά και ως spot shooter μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλά. Όσον αφορά τον Στρέλνιεκς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλός εκτελεστής, αλλά παράλληλα "βλέπει" τα κοψίματα των ψηλών και την αδύναμη πλευρά.

Επιπλέον, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός, επί απουσίας του Αρχηγού, έπαιζε πολύ με τρεις φόργουορντ. Δύο εκ των Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Τόμπσον κάλυπταν τις θέσεις 2 και 3, με τον Πρίντεζη ή τον Γουίλτζερ στο 4. Αυτό απέδωσε και μάλιστα πολύ. Μήπως να το ξαναθυμηθεί ο κόουτς, θυσιάζοντας, ανάλογα και το ματς, λεπτά από τον Στρέλνιεκς ή τον Ρόμπερτς, που (πια) θα παίζουν στο 2, σύμφωνα με την παραπάνω "πρόταση;;;

Νομίζω ότι όλα αυτά ή/και άλλα πολλά τα έχουν σκεφτεί στον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Εφόσον, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πρόσωπα, ας αλλάξουν οι ρόλοι των υπαρχόντων. Σκέφτεστε εσείς κάτι το διαφορετικό; Καλά τα συμβούλια, καλό το πείσμα από τις συντριβές, αλλά η λύση στο πρόβλημα κρύβεται αλλού.




2 σχόλια:

  1. Φίλε Στουκ, αφού εντοπίζεις το πρόβλημα, μετά λες ότι θα λυθεί ....μόνο του, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα στον χρόνο και τον τρόπο που παίζει ο Σπανούλης, και λες μάλιστα ότι δεν πρέπει να τον σχολιάζουμε κιόλας...
    Ελπίζω και μόνος σου να καταλαβαίνεις ότι το σκεπτικό σου αυτοαναιρείται. Από τότε που θυμάμαι τον παίκτη αυτόν, ήταν το βαρόμετρο. Και να ήθελε κανείς να τον βγάλει έξω από την εξίσωση, δεν λέει Ο ΙΔΙΟΣ να μας αφήσει να τον βγάλουμε. Και σε πολλά (μα πολλά) φεγγάρια ήταν αρνητικός. Όπως και σε άλλα ήταν εκπληκτικός. Την τελική αποτίμηση της προσφοράς του θα την κάνουμε όταν δούμε πως θα μεθοδεύσει την αποχώρηση και την διαδοχή του. Αν θελήσει να πάρει όμηρο την ομάδα θα είναι κακό. Αν όμως την πάρει όμηρο επειδή ο κόσμος του την χάρισε θα φταίει ο κόσμος...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, paratiritis. Δεν κατάλαβες.Εννούσα ότι εφόσον κάποιοι του κάνουν κακοπροαίρετη κριτική, μετά η μπάλα παίρνει και όλους τους υπόλοιπους. Και λεει μετά κανείς "να μιλήσω ή θα νομίζουν ότι είμαι εμπαθής;"

    Τον έκρινα, λέγοντας ότι δεν βλέπεται. Και δεν είπα ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του. Και για μένα δεν έχει να κάνει με τον χρόνο, αλλά με το τι θα κάνει μέσα στο γήπεδο.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή