Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Retro Stories: Ντούσαν Μπάγεβιτς ο αναμορφωτής


Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελεί έναν legend της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Ολυμπιακού. Είναι ένας άνθρωπος που άπαντες νομίζω οι οπαδοί του Ολυμπιακού σεβόμαστε και "δεχόμαστε", παρά το κιτρινόμαυρο υπόβαθρό του. Η σημερινή στήλη Retro Stories θυμάται τα πεπραγμένα του "Πρίγκηπα" στο λιμάνι.
Επιμέλεια: Αντιδραστικός


Όταν το καλοκαίρι του 1996 ο Σωκράτης Κόκκαλης "έκλεινε" τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, έπαιρνε ένα τεράστιο ρίσκο.  Η χώρα κόντεψε να φτάσει σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ υπήρξαν ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις και από τους οπαδούς της ΑΕΚ (κυρίως) αλλά και από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού. Κι όμως η ιστορία δικαίωσε και τον Σωκράτη Κόκκαλη για το ρίσκο του και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για το "τόλμημά" του.

  • Ο "πρίγκηπας" λοιπόν ήρθε στον Ολυμπιακός το 1996. Ήταν αυτός που έδωσε τέλος στα δεκαετή πέτρινα χρόνια της ομάδας! 
  • Φτιάχνοντας μια ομάδα άκρως ελληνική (σάρωσε βασικά την ελληνική αγορά) και παίζοντας ένα επιθετικό σύστημα 4-4-2 πέρασε στην ιστορία, καθώς έμεινε 3,5 χρόνια παίρνοντας 3 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο!
  • Με έμφαση στο παιχνίδι από τα άκρα, κατάφερε να παίξει ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο ελληνικής ομάδας!
  • Μάλιστα, τη σεζόν 1998-99, η ομάδα του έφτασε ένα βήμα και από τους "4" του champions league αλλά αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους...
  • Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Πασσαλής, Πουρσανίδης, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Νινιάδης, Αλεξανδρής, Καραπιάλης, Γιαννακόπουλος απάρτιζαν τον εξαιρετικό Ελληνικό  κορμό-όμοιος του ίσως να μην έχει υπάρξει ξανά στην χώρα.
  • Ξένοι εργάτες όπως ο Τζόρτζεβιτς, ο Ίβιτς, ο Οφορίκουε και ο Γκόγκιτς ολοκλήρωναν την μεγάλη ομάδα της τριετίας 1996-1999 που σάρωσε τα πάντα.
  • Τη σεζόν 2000 ο Μπάγεβιτς αποχώρησε από τον Ολυμπιακό λόγω των κακών σχέσεών του (έτσι λέγεται) με τους αστέρες Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς. Πολύς κόσμος τότε προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, σε μια αποχώρηση που πόνεσε τον κόσμο της ομάδας.
  • Παρ'όλα αυτά τη σεζόν 2004-05, στην ιστορική  πρώτη  χρονιά της ομάδας στο νέο Καραϊσκάκης,  ο Κόκκαλης ΞΑΝΑ επέλεξε τον Μπάγεβιτς, ο οποίος επέστρεψε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά!
  • Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός έκανε νταμπλ, πήρε εννιά βαθμούς στο champions league (!), όμως στο τέλος αποχώρησε! Ο λόγος ήταν το αμυντικογενές ποδόσφαιρο- πλέον- του Ντούσαν. Το 4-4-2 είχε μετατραπεί πια σε ένα 4-5-1. Την ίδια ώρα δυσκολευόταν να χωρέσει στην τακτική του τους Τζιοβάνι και Ριβάλντο (προτιμούσε τον Οκκά!) κι αυτό έστρεψε τον κόσμο εναντίον του.
  • Έτσι το καλοκαίρι του 2005 έπεσαν οι οριστικοί τίτλοι τέλους σε αυτη τη σχέση...
  • Τον διαδέχθηκε ο Τροντ Σόλιντ. Μετά από λίγα χρόνια ο Μπάγεβιτς "αποσύρθηκε" και εδώ και κάποια χρόνια αποτελεί παράγοντα της ΑΕΚ.


Παρ'όλα αυτά ο Ντούσαν κέρδισε αγάπη απο τον κόσμο και ΚΥΡΙΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ. Προσέφερε τεράστιο έργο και ήταν ο αναμορφωτης του Θρύλου. Αυτός έβαλε τα θεμέλια της 20ετούς (μέχρι σήμερα!) ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας! Στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, συγκρίνεται ΜΟΝΟ με τον μέγα Ερνέστο Βαλβέρδε...

1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλο το retro αρθρο.

    Και για να το φερω σε συγκριση με την τωρινη εποχη για μια ακομη φορα αποδικνύεται πως το μεγαλο προβλημα του Ολυμπιακου δεν ειναι τα καβουρια του Μαρινακη και η διοικηση οπως βλαωδως πιστευουν πολλοι οπαδοι. Το μεγαλο προβλημα ειναι η ελλειψη στηριξης ενος προπονητη καθως και η γκρινια της εξεδρας. Φερτε το παραδειγμα μπαγεβιτς στο μυαλο σας. Για να μπορεσει να φτιαχτει η ομαδα μοντελο της περιοδου 1998-1999, Ο Ολυμπιακος εκανε γκελες με βεροια, ξανθη, παναχαικη (σε ματς που ακομα το πρωταθλημα παιζοταν) εχανε με το που στριψει το πουλμαν για την δεκελειας στα φιλαδελφεια επι 3 συνεχομενα χρονια, ενω ετρωγε 5 γκολ απο τους ψαραδες της Ροζενμποργκ.

    Για να φτιαχτει μια καλη ομαδα με σταθερο κορμο, απαραιτητη προυποθεση ειναι η στηριξη απο τον κοσμο και η ανοχη προς τους παικτες που μαθαινουν ο ενας το παιχνιδι του αλλου. Ο κοσμος μας εχει υπομονη η παλι στο πρωτο στραβο αποτελεσμα θα αρχισουμε τα «παρε κανεναν παικτη χοντρε, τοσα λεφτα παντελονιάζεις απο τον Θρύλο?»

    ΑπάντησηΔιαγραφή