Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η Μπάρτσα το θέλει πιο πολύ, αλλά...(vid+photο)



Είναι ίσως η πιο αφιλόξενη έδρα, βάση αποτελεσμάτων, για τον Ολυμπιακό. Επιπλέον, ο Σπανούλης έμεινε Αθήνα. Πότε, όμως, θα ξαναβρείς την Μπάρτσα με τόσα προβλήματα και τόσο... μπερδεμένη; Γράφει ο Stouk

Το μέχρι τώρα ρεκόρ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, αλλά πολύ περισσότερο το ποιους έχει κερδίσει, δίνουν τη δυνατότητα στην ομάδα να δει με λιγότερο άγχος το σημερινό (22:00, ΕΡΤ1) ματς στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και τη μοναδική αλλά κομβική απώλεια του Σπανούλη, ίσως το μη άγχος μετατραπεί στο μυαλό των παικτών (έστω και υποσυνείδητα) σε "δε βαριέσαι, ας χάσουμε", ανάλογα βέβαια και με τη ροή του ματς.

Το λέω αυτό, γιατί ο Ολυμπιακός μας έχει συνηθίσει σε ήττες (και δη εύκολες) όταν οι παίκτες του κατεβαίνουν (σε οποιοδήποτε γήπεδο) με τέτοια πνευματική χαλαρότητα και μια έτοιμη δικαιολογία.

Βέβαια, για να μην είμαστε και άδικοι, δεν είναι και έγκλημα μια ήττα από την Μπάρτσα στην έδρα της, πόσο μάλλον όταν ο μοναδικός δημιουργός και αρχηγός της ομάδας θα δει το ματς από τον καναπέ του σπιτιού του, ο υπαρχηγός δεν θα είναι σε φουλ φόρμα και ο νεοφερμένος Ουότερς δεν θα έχει (λογικά) και πολύ θάρρος στις επιλογές του, λόγω έλλειψης χημείας και εμπειρίας (δεν ξέρω καν αν έχει ξαναπαίξει εκεί μέσα ή σε μια παρόμοια ιστορική έδρα).

Υπάρχουν, όμως, και κάποια "αλλά", που έχουν να κάνουν με τα αρκετά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μπαρτσελόνα.

1) Ο Στράτος Περπέρογλου είναι τραυματίας. Είναι ο μόνος που θα μπορούσε να απειλήσει από τη θέση "3", ειδικά ποστάροντας τους αντιπάλους του, κατάσταση στην οποία φαίνεται ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία, όταν είναι στο παιχνίδι ο Λοτζέσκι.

2) Ο Τζόι Ντόρσι είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας. Επιχειρήθηκε ανταλλαγή του με τον Τζίρμπες της Μακάμπι, αλλά οι Ισραηλινοί δεν το δέχθηκαν. Άλλος παίκτης μπορεί να πείσμωνε και να έμπαινε στο γήπεδο με μοναδικό κίνητρο να αποδείξει τι αξίζει. Επειδή, όμως, μιλάμε για τον Ντόρσι, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να το διαχειριστεί ειδικά ψυχολογικά. Γιατί αγωνιστικά, εδώ που τα λέμε, υπολείπεται τόσο του Μπιρτς όσο και του Γιάνκ...

3) Ο Τόμιτς είναι αρκετά ανεβασμένος τελευταία. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τους sevenfooters ψηλούς των αντιπάλων, ματσάροντάς τους κυρίως με τον Μιλουτίνοφ. Ο Βόιτμαν στη Βιτόρια έμεινε στα ρηχά, ο Τόμιτς στο ΣΕΦ το ίδιο, ο Μπουρούσης και τις 2 φορές παρομοίως, ο Ερντέν καταποντίστηκε, ο Παραχούσκι κατατροπώθηκε, ο Κούζμιτς δεν άντεξε πολύ. Ο μόνος που τα κατάφερε ήταν ο Vesely, ο οποίος και πιο αθλητικός είναι και έπαιξε 30 λεπτά, κάτι που ο Τόμιτς δεν μπορεί να κάνει και αν το επιχειρήσει δεν θα το κάνει με επιτυχία. Άρα, αν υποθέσουμε ότι ο Κροάτης εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό, η Μπάρτσα δεν θα μπορέσει να απειλήσει στο ζωγραφιστό, δεδομένων αυτών που ανέφερα πιο πάνω για Πέρπε και Ντόρσι.


4) Οι Κλαβέρ και Ντόελμαν επανήλθαν μεν από τους τραυματισμούς τους, αλλά κινούνται ακόμα σε ρηχά νερά. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει τον Πρίντεζη, που είναι πάντα ο Πρίντεζης, ενώ ο Παπαπέτρου ήταν κομβικός τόσο με τη Φενέρ, όσο και με τον ΠΑΟ, συνεπώς είναι σε ανοδική πορεία.

Που χωλαίνει ο Ολυμπιακός έναντι της Μπάρτσα; Ελλείψει του Σπανούλη στη δημιουργία φυσικά. Εδώ και με τον αρχηγό στην 12άδα, οι ερυθρόλευκοι έχουν 14,8 ασίστ και οι Καταλανοί 17,3.

Επίσης, είναι ελάχιστα χειρότερος στα τρίποντα (34,4% έναντι 36,9%) και στα κλεψίματα (6,18 έναντι 7,43). Σε όλους τους άλλους τομείς (δίποντα, βολές, ριμπάουντ, λάθη, κοψίματα, ranking) ο Ολυμπιακός υπερτερεί.

Προσπαθώντας να προβλέψουμε, λοιπόν, τις πιθανότητες του Ολυμπιακού για νίκη, αυτές θα αυξηθούν αν ο Τόμιτς περιοριστεί αρκετά (ο Μιλουτίνοφ θα παίξει αρκετά και θα είναι κομβικός), αν ο Μάντζαρης αντέξει στην αναχαίτιση της δημιουργίας και της εκτέλεσης του Ράις και πόσο θα τον βοηθήσει σε αυτό ο Ουότερς (μην ξεχνάμε ότι στο ματς του ΣΕΦ ο Χάκετ ήταν εκεί...) και στο πόσο θα ανέβει η ταχύτητα του παιχνιδιού, αφού χωρίς τον Σπανούλη, είναι η μόνη λύση για δημιουργία.

Άρα, ναι μεν υπάρχουν σοβαρές και βάσιμες δικαιολογίες για μια ενδεχόμενη ήττα, αλλά μαζί με αυτό υπάρχει και ένα κακό σχετικά Momentum για την Μπάρτσα, που ενδεχομένως άλλη ομάδα με τους ίδιους στόχους με τον Ολυμπιακό να μην έχει τη δυνατότητα να απολαύσει.

ΥΣ1: Ακόμα και σε περίπτωση ήττας, πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχτεί το +7 του πρώτου αγώνα...

ΥΣ2: Θέλω Σακίρα και Πικέ στα court seats για γούρι. Οπωσδήποτε..

ΥΣ3: Ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές και τους αριθμούς από το μοναδικό διπλό του Ολυμπιακού στο Palau Blaugrana, το οποίο ήταν και είναι μια από τις καλύτερες και ιστορικότερες εμφανίσεις της ομάδας μας εκτός έδρας στο θεσμό.





1 σχόλιο:

  1. Μεγάλη νίκη, πως καταφέρνει αυτή η ομάδα και εντάσσει τους παίκτες στο σύνολο και είναι τόσο δεμένη; πραγματικά απορώ.. σπουδαίος ο Πρι, αλλά με εντυπωσίασε η σοβαρότητα του Ουότερς για άλλη μιά φορά μετά το ματς με τον ΠΑΟ. Σοβαρό και φιλότιμο παιδί μέσα στο κλίμα της ομάδας. Μπράβο για άλλη μια φορά, ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή