Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Λογική + δεδομένα = Ουότερς



Τα οικονομικά και αγωνιστικά δεδομένα του Ολυμπιακού, αλλά και το... περίεργο καλοκαίρι που έρχεται, έφεραν στον λιμάνι τον Ντομινίκ Ουότερς. Γράφει ο Stouk


Ήδη έχει ξεκινήσει ένας "πόλεμος" ανάμεσα σε ειδικούς και μη για το αν ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάει σε μια τέτοιου βεληνεκούς μεταγραφή ή σε κάτι ποιοτικότερο.

Το ποιοτικότερο όμως σημαίνει και ακριβότερο και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι καλύτερο.

Γιατί; Το ταβάνι του μπάτζετ της ομάδας είναι συγκεκριμένο εδώ και χρόνια και δεν παρεκκλίνει ανά σεζόν παρά στο ελάχιστο. Αυτό το μπάτζετ έχει φέρει 2 ευρωπαϊκά, αυτό έχει δώσει τρία ΕΠΙΚΑ πρωταθλήματα. Συνεπώς, η συνταγή θεωρείται επιτυχημένη.

Κάποιοι φαντάζονταν ότι ο Ολυμπιακός πάει φέτος για να ξαναπάρει το Ευρωπαϊκό στην Πόλη. Και βάση αυτού κρίνουν εκ προοιμίου τη μεταγραφή του Ουόυερς ως φιάσκο.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν έταξε σε κανέναν τέτοια... μεγαλεία. Αυτό που στοχεύει κάθε χρόνο η ομάδα είναι "πάμε στους 8 και ό, τι βγει". Απόλυτα λογικό και απόλυτα εφικτό μπορώ να πω, πόσο μάλλον αν δούμε τι πακτωλό χρημάτων ξοδεύουν σε Τουρκία, Ρωσία και Ισπανία.

Χιλιοειπωμένα αυτά, οπότε πάμε παρακάτω. Οποιοσδήποτε καλός παίκτης (δηλαδή επιπέδου Χάκετ και κάτι περισσότερο) υπήρχε στην αγορά είχε συμβόλαιο, οπότε για να σπάσει χρειάζονταν αρκετά χρήματα, δλδ πάνω από μισό εκατομμύριο. Αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα (μαζί με την εφορία) που θα έπαιρνε ο παίκτης, μιλάμε για 1.000.000... ξήλωμα! Plus ότι ο Χάκετ θα παίρνει κανονικά τα λεφτά του.

Μαζί με τα παραπάνω, συνυπολογίστε ότι ο χ-ψ υποψήφιος πανωραφικός παίκτης, πρέπει να τηρεί και κάποια άλλα χαρακτηριστικά (ίσως όχι και τόσο αγωνιστικά) που να μην διαταράσσουν τη (επιτυχημένη) χημεία της ομάδας.

Επιπλέον, ο ίδιος χ-ψ παίκτης δε θα δεχόταν 6μηνο συμβόλαιο, με οψιόν της ομάδας. Γιατί ο Ολυμπιακός επέμεινε τόσο σε αυτό; Γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι σα να λες στον κλινήρη Χάκετ ένα μεγαλοπρεπές και πρώιμο ΑΝΤΙΟ και ο Ολυμπιακός δεν έχει συνηθίσει να φέρεται έτσι σε άλλους και άλλους, πόσο μάλλον σε ένα παιδί σαν τον Ντάνιελ, που έχει αγαπήσει την ομάδα, έχει αγαπηθεί, έχει προσφέρει και ήταν πάντα υπόδειγμα συμπεριφοράς.

Συν τοις άλλοις, είναι πια πιο εύκολο ο Ολυμπιακός να ανανεώσει τον Χάκετ το καλοκαίρι, ακόμα και με λιγότερα χρήματα. Κρατήστε το αυτό και θα το θυμηθείτε...

Επιπλέον, αυτό το ρημάδι το καλοκαίρι που μας έρχεται, ΠΡΕΠΕΙ να ανανεώσουν οι Πρίντεζης, Μάντζαρης και Λοτζέσκι. Αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια που θα πάρουν, θα κοστίσουν πιο ακριβά και δικαιωματικά. Αυτοί οι 3 παίκτες, αν ανανεώσουν, θα κοστίσουν (μαζί με την εφορία) κοντά στα 4.000.000 συνολικά!!!! Ενώ τώρα κοστίζουν περίπου 1.000.000 λιγότερο.

Οπότε το εκατομμύριο που κάποιοι ήθελαν να δοθεί τώρα, θα δοθεί το καλοκαίρι σε αυτούς τους παίκτες. Προσωπικά το προτιμώ...

Πάμε τώρα σε αυτή καθαυτή την επιλογή Ουότερς. Ο παίκτης αυτός μπορεί να μην είναι ποιοτικά Λάρκιν, Ντίξον ή Τζέιμς, αλλά το στυλ του προσομοιάζει. Δηλαδή δεν είναι αμυντικός ογκόλιθος, αλλά έχει πολύ καλό τρίποντο και γενικότερα σουτ και δίνει με ευκολία ασίστ.

Και ήρθε σε μια ομάδα που είναι 3η χειρότερη στην Ευρωλίγκα σε ευστοχία πέρα από τα 6,75 και 2η χειρότερη στις ασίστ!!!

Συνεπώς έχει στοιχεία που κολλάνε. Το μέγα ερωτηματικό είναι αν θα αντέξει σε τέτοιο επίπεδο ή θα τρέμουν τα χέρια του, όπως πολλών άλλων παρόμοιων περιπτώσεων που ζήσαμε (πχ Κόλινς, ο οποίος δεν ήταν του πεταματού που λέμε, αλλά δεν άντεξαν τα κότσια του για top επίπεδο).

Έτσι κι αλλιώς, για 10-15΄ στην Ευρώπη και 20΄ στην Ελλάδα ήρθε, όχι για κάτι παραπάνω.

Για καλύτερες και πειστικότερες απαντήσεις, ας περιμένουμε να τον δούμε με τα ερυθρόλευκα στο παρκέ.

ΥΣ: Επειδή είδα και άκουσα απόψεις όπως "ο ΠΑΟ πάει για Ευρωπαϊκό. Πήρε Τζεντίλε, έχει Τζέιμς, εμείς που πάμε με Ουότερς;;" να πω και γω τη γνώμη μου. Να δω αν μείνει 2-3 βδομάδες έξω ένας Μπουρούσης ή ένας Σίγκλεντον  ποιος θα παίζει 5άρι στον ΠΑΟ. Και επιπλέον, οι πράσινοι δεν είχαν από φέτος Διαμαντίδη και έπρεπε να σπρώξουν μπάτζετ για να ισοφαρίσουν την αγωνιστική χασούρα. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα...

ΥΣ2: Αγωνιστικές ελλείψεις είχαν και έχουν ακόμα ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι ομάδες του θεσμού.

1 σχόλιο:

  1. Stouk, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποιον παίκτη προτείνουν όλοι αυτοί που γκρινιάζουν για Waters!!! Ποιον μπορεί να πάρει οποιαδήποτε ομάδα αυτήν την εποχή; Να ζητήσει ο Ολυμπιακός τον ...Τεόντοσιτς από την ΤΣΣΚΑ θέλουν; Ποιον; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω! Τον Ζήση; Θα τον έδινε η Μπάμπεργκ σε ανταγωνιστική ομάδα και με πόσα βρε παιδιά; Τον Θίοντορ (τον μάθαμε κι αυτόν, αν είναι να γκρινιάζουμε...) ποια ομάδα στην Ευρώπη, θα μπορούσε να τον πάρει, μεσούσης της περιόδου, από την αήττητη πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος; Τον Γκόρντον θέλαμε; Μα αν τον έπαιρνε ο Ολυμπιακός, θα γκρινιάζαμε επειδή είναι ρίσκο να παίρνεις παίκτη που δεν έχει παίξει εδώ και μήνες σε ομάδα και κάνει ατομικές προπονήσεις έπειτα από χειρουργείο. Κάποιον NBAer; Έχετε ιδέα τί λεφτά παίζουν στο ΝΒΑ φέτος με την εκτόξευση του salary cap; Πώς να έρθει κάποιος στην Ελλάδα; Με πόσα; Να δώσουν οι Αγγελοπουλοι λ.χ. ένα μύριο σε κάποιον παίκτη και με την εφορία δυόμιση;

    Ο Τζεντίλε, τώρα, τί σχέση έχει, ειλικρινά; Να έπαιρνε ο Ολυμπιακός τον Τζεντίλε για 4ο τριάρι στην ομάδα ή για ...άσο στην θέση του Χάκετ; Τί ακριβώς ψάχνουμε με Τζεντίλε; Μην τα ξαναλέμε για τον Παναθηναικό, πέρσι "άδειασε" και έπρεπε να ξαναγεμίσει, δεν είναι ίδια ομάδα ο Ολυμπιακός.

    Πάμε, τέλος, στα οικονομικά... Υπάρχει μια λάθος εικόνα για τις αμοιβές των παικτών και το επεσήμανα και σε άρθρο του Αντιδραστικού: γράφεις ότι Πρίντεζης, Ματ και Μάντζαρης κοστίζουν τώρα με την εφορία 3 εκατ. Μα ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 2,5 ΕΚΑΤ!!! Με την εφορία κοστίζουν ήδη ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ τον χρόνο! Οι φορολογικές επιβαρύνσεις ξεπερνούν το 150% επί της καθαρής αμοιβής. Ο υπαρχηγός χοντρικά παίρνει καθαρά 1 εκατ., ο Ματ περί τα 800 κι ο Βαγγέλης περί τα 500 εκατ.
    Τα επισημαίνω αυτά όχι γιατί υπάρχει η διάθεση να ...μετράμε το πορτοφόλι των Αγγελόπουλων, αλλά γιατί συχνά έχουμε λάθος εικόνα για τα μεγέθη.

    Αυτά και πάμε να πάρουμε τη Φενέρ!
    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή