Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Της αμύνης τα παιδιά...



O Paratiritis ανάβει τις μηχανές για το ταξίδι της Εθνικής στο Προολυμπιακό τουρνουά και εξηγεί γιατί θεωρεί ως το μεγαλύτερο όπλο της "επίσης αγαπημένης" την άμυνα

Δευτέρα, λοιπόν το προολυμπιακό, και ας πούμε κάποια πρώτα "λογάκια" για την εθνική μας.

Παρά την τεράστια επιθυμία μου να γίνω μάντης καλών, αυτά που είδαν τα μάτια μου με υποχρεώνει να κρατήσω και πάλι μικρό καλάθι. Ο Κατσικάρης προσπαθεί να χτίσει το οικοδόμημα γύρω από τον Αντετονκούμπο, και αυτό είναι λογικό βάσει των εμφανίσεών του στο ΝΒΑ.  Το μπάσκετ, όμως στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού δεν θαμπώνεται με τέτοιου τύπου παίκτες. Οι ταχύτητες είναι μικρότερες, οι διάδρομοι λιγότεροι, οι ζώνες θέλουν καλό σουτ, και όλα αυτά μαζί αναμένεται να κρατήσουν τον Γιάννη σε χαμηλές πτήσεις. 

Απο' κει και πέρα, υπάρχει ο φορμαρισμένος Μπουρούσης, ο καλός αλλά "γκελαδόρος" Καλάθης, ο σταθερός αλλά πάντα συγκρατημένος Περπέρογλου. Ο Σλούκας θα λείψει πολύ αν δεν παίξει, ενώ ακόμη και αν αγωνιστεί, δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση θα αγωνιστεί, οι μικροί μάλλον έχουν να κερδίσουν εμπειρίες παρά να δώσουν πράγματα. 

Από τους άλλους δεν περιμένω και πολλά.

Προσπάθεια του Κατσικάρη είναι να φτιάξει ψηλές αλλά γρήγορες πεντάδες, με την ελπίδα να δημιουργεί miss match σε κάθε πάσα ει δυνατόν.  Αυτά τα σχήματα είναι ωραία να τα βλέπεις, αλλά δεν λειτουργούν εύκολα σε πίεση.

Τι μένει λοιπόν; Η παλιά καλή ελληνική άμυνα! Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ιταλία (που λογικά θα είναι ο αντίπαλός μας στον τελικό) χαμηλά στο σκόρ, θα έχουμε τύχη. Και για αυτή  την Ιταλία στην έδρα της χαμηλά είναι ακόμα και οι 80 πόντοι. Πάνω από τόσους δεν νομίζω ότι μπορούμε εμείς να σκοράρουμε, οπότε εκεί θα παιχτούν τα πάντα.

Το προολυμπιακό γίνεται στην Ιταλία, οπότε λογικά  και αρκετά σφυρίγματα θα πάρει, και υποστήριξη από τον κόσμο θα έχει, οπότε η προβλέψεις "γέρνουν" προς την πλευρά των "ατζούρι".

Περιμένω σχόλια, και φυσικά θα τα λέμε και στην πορεία του τουρνουά....

Paratiritis

3 σχόλια:

  1. Καλύτερα "μικρό καλάθι" παρά μεγάλες προσδοκίες και μεγάλες απογοητεύσεις, Paratiritis. Οι ελλείψεις της Εθνικής είναι τεράστιες, ωστόσο αυτό προσδίδει και ένα στοιχείο αιφνιδιασμού για τους αντιπαλους προπονητές που έχουν συνηθίσει να στήνουν τις ομάδες τους απέναντι στον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τον Ζήση -δεν βάζω τον Κ-Παπ. καθώς έχει αρκετό καιρό να δώσει ισχυρό "εθνικό" στίγμα.

    Εγώ, πάντως, δεν θα υποτιμούσα τον Ιωάννη και τον Αγραβάνη. Όχι επειδή είμαστε Ολυμπιακοί, αλλά επειδή έρχονται από μία πολύ καλή σειρά τελικών και είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Όπως επίσης από καλή σειρά-άσχετα αν δεν πήρε την κούπα - έρχεται ο Καλάθης. Ας μην αγνοούμε, τέλος, και τις παραστάσεις του Μάντζαρη, ενώ προσωπικά έχω μια αγωνία για το αν ο Μπουρούσης στα 32 του μπορεί να κρατήσει τις στροφές που είχε όλη τη χρονιά.

    Συμφωνώ, πάντως, ότι αρχή, μέση και τέλος πρέπει να είναι η άμυνα. Έτσι άλλωστε προχωρούν, όταν προχωρούν, και οι ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα.

    Αναμένουμε τα ματς για τα νεότερα...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά court δεν είχες άδικο για τον Αγραβάνη,
    ίσως τελικά παίξει μεγαλύτερο ρόλο από όσο νόμιζα.
    Μετά και το ματς με το Ιραν, μερικά σκόρπια σχόλια:
    -Ο Θανάσης είναι εντυπωσιακός αμυντικά και θα βοηθήσει πολύ.
    -Κανένα αμυντικό συμπέρασμα δεν προκύπτει από το χαμηλό σκορ του Ιράν. Απεναντίας, όταν δεν βάζεις 80 πόντους σε αυτή την ομάδα συνεπάγεται επιθετικό πρόβλημα.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα όσα έγραψα γιά το προολυμπιακό ήταν λίγο πολύ δεδομένα. Ολοι πχ ξέρουμε ότι το ΝΒΑ είναι ΑΛΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ από αυτό που παίζει η Ευρώπη, εκτός φυσικά από τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας και τον Κατσικάρη που βαλθήκανε να ΚΑΨΟΥΝΕ ένα μεγάλο ταλέντο που τυχαίνει ναι να είναι και καλό παιδί, τον Γιάννη....
    Δεσμεύομαι να γράψω γιά την κακή πορεία που έχει πάρει ο εθνικός σχεδιασμός μας στο μπάσκετ, καθώς βγάζουμε παιδιά που ξέρουν συστήματα και ορολογίες αλλά δεν ξέρουν πως να σουτάρουνε και να κάνουν μπάσιμο!
    Αυτά γιά τώρα...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή