Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ε.Ε: ένα αποτυχημένο "πείραμα"...


Ο Αντιδραστικός, μετά από καιρό, μοιράζεται με τους αναγνώστες του red philosopher μια πολιτική του άποψη. Η Ε.Ε απέτυχε παταγωδώς -αυτό είναι πια γεγονός- όσο κι αν παλεύουν λυσσαλέα κάποιοι να αποδείξουν το αντίθετο...


Την δεκαετία του 1990, εφτά Ευρωπαϊκές χώρες, μέσα στα πλαίσια του τυφλού καπιταλισμού, αποφάσισαν την δημιουργία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Η ιδέα ουσιαστικά βασίστηκε στην δημιουργία ελεύθερου εμπορίου προϊόντων,προσώπων και υπηρεσιών, κάτι το οποίο ουσιαστικά είναι και ο ορισμός του καπιταλισμού (να τα λέμε όλα...).

Στην πορεία, το εμπόριο άνοιξε, οι αγορές το ίδιο, ενώ το κοινό νόμισμα ήταν αρκετά σταθερό... Όλα αυτά όμως δεν κράτησαν πολύ. Σιγά σιγά, βγήκε στην φόρα η φούσκα την Ένωσης, έστω στο οικονομικό σκέλος. Θεωρείται τυχαία, την ΟΛΙΚΗ  κατάρρευση της Ελλάδος, την παρολίγον κατάρρευση της Κύπρου ή της Ιρλανδίας, την κατάντια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας; Όχι, δεν είναι τυχαία όλα αυτά.

Πλέον 25 χρόνια μετά, οι χώρες έγιναν από εφτά-εικοσιοχτώ και το όλο project δείχνει 100% αποτυχημένο! Το δημοψήφισμα της Αγγλίας έδειξε το πρόβλημα. Το brexit νίκησε γιατί οι Άγγλοι (ειδικά στον εργατικό Βορρά) "πεινούν", ενώ στο καπιταλιστικό κέντρο, το κοσμοπολίτικο Λονδίνο, ευημερούν και τρώνε με χρυσά κουτάλια! Αλλά ο λαουτζίκος της Αγγλίας είναι περισσότερος από τους πλούσιους/νεόπλουτους "σύμμαχους του συστήματος του Λονδίνου", εξ ού και το αποτέλεσμα.

Η Αγγλία επαναλαμβάνω έδειξε το πρόβλημα. Λαοί που "πεινάνε" και βλέπουν το βοιωτικό τους επίπεδο να μειώνεται, ανεργία στα ύψη, χώρες με εντόνως αυξανόμενα χρέη και πολλά άλλα συμβαίνουν στην Ευρώπη και οδηγούν στην κατάρρευση της. Φυσικό επακόλουθο, καθώς υπό κατάρρευση παγκοσμίως βρίσκεται και το αποτυχημένο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Όπως κάποτε κατέρρευσαν τα κομουνιστικά ή σοσιαλιστικά οικονομικά συστήματα, έτσι και τώρα το καπιταλιστικό...

Και επειδή, την Ελλάδα μας δυστυχώς κανείς δεν την υπολογίζει (για αυτό και την μετέτρεψαν στο βασικό πειραματόζωο...), ευτυχώς τους Άγγλους τους υπολογίζουν και μάλιστα πολύ. Για αυτό και μετά το γενναίο αν μη τι άλλο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματός τους, ίσως να δούμε επιτέλους αλλαγές...

Και η αλλαγή θα σημαίνει ουσιαστικά το τέλος του αποτυχημένου πειράματος της Ε.Ε...

Υγ: ενδεχομένως τα διπλό νόμισμα να έχει μέλλον στην Ευρώπη. Η κάθε χώρα το δικό της, σε ισοτιμίες τέτοιες ώστε τα δήθεν χρέη να μειωθούν και οι εγχώριες αγορές να ανοίξουν, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές μέσα στα σύνορα της Ευρώπης (και μεταξύ των κρατών) θα μπορούσαν να γίνονται με (ένα πιο δίκαιο όμως) ευρώ...

Υγ2: η ζωή με οδήγησε στα 31 μου να δηλώνω ιδιωτικός υπάλληλος, πωλητής, σερβιτόρος και ερασιτέχνης δημοσιογράφος. Κατά τα άλλα βάσει σπουδών, είμαι κι εγώ ένας -από τους πολλούς σε αυτή τη χώρα- οικονομολόγος...

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Αντιδραστικέ,
    Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία στην ανάλυσή σου. Θα σταθώ σε μερικά. Η αγγλική οικονομία είναι πανίσχυρη αυτή τ
    η στιγμή. Χαμηλή ανεργία, υψηλοί μισθοί, σούπερ. Το μόνο κοινό που έχει με την Ελλάδα και το νότο είναι ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ!!! Οικονομικά είναι γελοίο να συγκρίνουμε. Δυστυχώς, όμως παντού υπάρχουν κομπογιαννίτες πολιτικοί που σπέρνουν τη διχόνοια,την ξενοφοβία, την στείρα άρνηση του "κατεστημένου". Όταν όμως ο κόσμος τους δοκιμάζει, βλέπει πόσο ανύπαρκτοι και πόσο πουθενάδες είναι. Στην Αγγλιά, ο απλός κόσμος δεν γουστάρει την Ευρώπη γιατί δεν την ελέγχεο. Μεγαλωμένοι με τα μυαλά της αυτοκρατορίας, οι Αγγλοι δεν νοιάζονται αν υποφέρουν οι λαοί της Ευρώπης, απλά θα θέλανε να είναι αυτοί που θα τους ξεζουμίζανε και όχι οι Γερμανοί!
    Διαπραγματευτήκανε πρόσφατα ένα πακετάκι που τους έδινε φοβερά προνόμια. Στο ευρώ δεν είναι, στην Σένγκεν δεν είναι, πρόσφυγας μπορεί να φτάει εκεί μόνο με ...διαστημόπλοιο. Αντίθετα, έχουν όλους στους απανταχού κυριλέδες και φραγκάτους.
    Ο λαϊκισμός, όμως, προσπάθησε να τους πείσει ότι είναι μια χαρά και δεν έχουνε ανάγκη την Ευρώπη, έπαιξε με την τρομοκρατία, έπαιξε και με το θυμικό τους και τους έφερε στο (οριακό) όχι. Μόλις βγήκε αυτή η "πανέξυπνη" απόφαση, όμως, όλοι οι "μπροστάρηδες" του Brexit λακίζουν ένας ένας με ελαφρά πηδηματάκια, γιατί βλέπουν ότι αν προχωρήσει θα διαλύσει το σύμπαν! Η ιστορία αυτή , για μένα, θα αντιστραφεί με κάποιο τρόπο και δεν θα συμβεί το brexit τελικά. Εδώ είστε και εδώ είμαι.
    Η ελπίδα μου είναι μόνο να αποτελέσει αφορμή για να τελειώνουμε με τον λαικισμό και τον τσαρλατανισμό στην πολύπαθη Ευρώπη.
    Και ένα σχόλιο για΄την Κύπρο. Ας δούμε όλοι τι έγινε εκεί και ας διδαχτούμε. Το πολιτικό σύστημα πήγε ενωμένο, ήπιαν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο και ξεμπέρδεψαν σε δύο χρονάκια. Χωρίς πολλά λόγίά, χωρίς αντιμνημονιακά μπλόκ (που αποτελούν φυσικά ελληνική πατέντα). Εμείς "σκίσαμε" τα μνημόνια, πρώτα ο Σαμαράς, μετά οι Τσιπροκαμμένοι, και στο τέλος και τα κατάπιαν αμάσητα, και χάσαμε και χρόνο.
    Αυτά και εδώ είμαστε
    paratiritis


    ΑπάντησηΔιαγραφή