Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ναι μεν χαμηλό budget, αλλά...


Ο Ολυμπιακός στην φετινή μεταγραφική αγορά, δεν σκοπεύει να κάνει υπερβάσεις. Η ομάδα θα συνεχίσει με το ίδιο "χαμηλό" budget της τελευταίας πενταετίας... Το γεγονός αυτό βέβαια ελοχεύει κινδύνους, καθώς ο ανταγωνισμός στην προσεχή Euroleague αναμένεται ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ... "Ναι μεν αλλά", λοιπόν... Γράφει ο Αντιδραστικός


Μηδενιστής δεν είμα και προφανώς ούτε άσχετος! Για αυτό και πρωτίστως αναγνωρίζω το εξής βασικό: Ο Ολυμπιακός κράτησε τον κορμό του κι αυτό είναι πολύ σημαντικό! Πχ πέρυσι ή πρόπερσι τέτοια εποχή άλλαζε την μισή του ομάδα σας θυμίζω. Οπότε είναι γεγονός σημαντικότατο πως του χρόνου ο Θρύλος, θα ναι μια ομάδα με τρομερή συνοχή!

Μάντζαρης-Χάκετ-Σπανούλης-Αθηναίου-Παπαπέτρου-Λοτζέσκι-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Αγραβάνης-Γιανγκ, δηλαδή 10 παίχτες (!), συνεχίζουν από πέρυσι, όπερ σημαίνει πως τα βασικά συστήματα και το αγωνιστικό project της ομάδας θα ναι γνωστά στους παίχτες! Ο Ολυμπιακός ζητά μόλις 3 "δωδεκαδάτους" παίχτες, έχοντας αποκτήσει ήδη τον έναν, τον Κιμ Μπιρτς στην θέση "5"! Κοινώς όλο το καλοκαίρι η ομάδα ψάχνει μόλις για δυο παίχτες, έναν combo guard και έναν power forward... Οι λιγοστές αυτές προσθήκες θα ναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστούν σε μια ήδη "έτοιμη" ομάδα!

Ας πάμε όμως και στο αρνητικό σκέλος της μεταγραφικής περιόδου στο Λιμάνι, το οποίο αποτελεί την αφορμή του άρθρου μου...

Οκ ψάχνει μόλις δυο παίχτες, αλλά... Το παραδοσιακά μικρό budget της διοίκησης, φέτος ίσως αποτελέσει πρόβλημα. Οι ανταγωνιστές στην Euroleague δυναμώνουν επικίνδυνα, σκορπώντας χρήμα και ο Ολυμπιακός πρέπει ίσως να δώσει το κάτι παραπάνω (στην κομβική θέση του combo...) για να παραμείνει ανταγωνιστικός... Ειδικά στο back up του Σπανούλη, το ταβάνι των 500-600 χιλιάδων ευρώ ίσως να μην αρκεί. Δεν είμαι δυνατόν ο Ολυμπιακος να προσφέρει το ΜΙΣΟ συμβόλαιο στον Τζέιμς (τον παίχτη μάλιστα που λέγεται πως πρότεινε ο ίδιος ο Σπανούλης σαν παρτενέρ του...), από τον Παναθηναϊκό! Δεν γίνεται!!! Και ο παίχτης πανηγυρικά να πηγαίνει στους πράσινους.

Οι ομάδες της euroleague δυναμώνουν. Η Ρεάλ πήρε Χάντερ, παίρνει Ράντολφ, κράτησε Αγιόν. Η Μπάρτσα μάλλον πείθει τον Άνταμς. Η ΤΣΣΚΑ ανακοίνωσε τον ποιοτικότατο ψηλό που τόσο της έλειψε-Ογκουστίν. Η Νταρουσάφακα ήδη Μπλατ-Ουοναμέικερ και έπονται κι άλλοι. Η Μακάμπι έριξε το αεροδρόμιο του Τελ Α Βιβ με Ουίμς-Μιλερ και Τσίρμπες. Παράλληλα ο βασικός αιώνιος αντίπαλος (και στην Α1) προχώρησε σε εντυπωσιακές κινήσεις: Τζέιμς και Σίνγκλετον, ενώ αν τυχον πάρει και τον Μπουρούση τότε κυριολεκτικά πάει για το final 4, ενω γίνεται και φαβορί για την basket league... Και ο Ολυμπιακός πως απαντά; Με φήμες για τον Εϊτζέι Σλότερ (???) και για guards από την Τρανζοσπόρ;;;

Ελπίζω να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε η ομάδα να δυναμώσει. Να ΤΟΝΙΣΩ άλλωστε πως το περσινό "μεταγραφικό" δείγμα  δεν ήταν απόλυτο θετικό για τον Σφαιρόπουλο. Οι επιλογές του (Στρόμπερι, Όντομ, Τζέιμς, Γουόρικ) δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές... Για αυτό και είμαι σχετικά δύσπιστος και θα θελα μια μεγάλη κίνηση έστω στον combo... Πως να εμπιστευτώ λοιπό για δεύτερη σεζόν τα "άπειρα" λαβράκια του coach για τα οποία ψάχνει και φέτος;;;

Κλείνοντας... Προσωπικά, η επιλογή του Οκάρο Ουάιτ στο "4" με καλύπτει απόλυτα (μήπως όμως εμπεριέχει ρίσκο να τον περιμένουν μέχρι τέλη Ιουλίου;;;) , ενώ προφανώς θα θελα τον serial killer Ροτσέσκι στο "2"! Κι ας μην παίζει άμυνα! Είδαμε και με τον defensive machine Στρόμπερι τι κερδίσαμε... Παραδόξως και η επιλογή του Έρικ Γκριν δεν μου ακούγεται κακή... Με θητεία bomber σε Σιένα, NBDL και ολίγον από ΝΒΑ...

Όχι όμως και Σλότερ ρε παιδιά! Προς θεού όχι!

Υγ: καλό είναι να μάθουμε τι συμβαίνει και με τον τρίτο center. Μένει ο Μιλουτίνοφ ή ο Καββαδάς, η ομάδα ψάχνει, τι συμβαίνει;; 

Υγ2: αλήθεια η περίπτωση Μιλουτίνοφ πρέπει να απασχολήσει. Πως ένας Ευρωπαίος γίγαντας wonder kid "καίγεται" έτσι...;

4 σχόλια:

  1. Αντιδραστικέ, πέραν της γενικότερης κατάστασης που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψν μας τα εξής:

    -Αφήνοντας στην άκρη τα διάφορα που κυκλοφορούν για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός (πώς πληρώνει, από πού κλπ) τα οποία αποτελούν αντικείμενο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σημειώνω ότι με την αποχώρηση Διαμαντίδη και Ραντούλιτσα ο ΠΑΟ απελευθέρωσε ένα ποσό πέρί τα 3 εκατομμύρια (χωρίς την Εφορία, πάντα). Το αντίστοιχο ποσό που απελευθερώθηκε από τον Ολυμπιακό με τις αποχωρήσεις Χάντερ και Στρόμπερι ήταν λίγο πάνω από 1 εκατ. δολάρια. Να υποθέσουμε ότι ο αρχηγός μας "πρόσφερε" άλλο μισό εκατ.; Μιλάμε για ενάμιση εκατ. χοντρικά έναντι τριών εκατ. χονδρικά (ευρώ και δολάριο δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλες διαφορές). Δεν συμπεριλαμβάνω τους παίκτες που ήρθαν ένθεν κι ένθεν μέσα στην χρονιά, αλλά τα σταθερά συμβόλαια.

    -Ο Ολυμπιακός έχει ήδη μία σημαντική ενίσχυση σε σχέση με πέρσι, την οποία δείχνουμε να αγνοούμε! Πάτρικ Γιανγκ!!! Ο πρώτος σέντερ της ομάδας, η οποία πήρε το πρωτάθλημα χωρίς αυτόν. Ήδη, δε, ο Ολυμπιακός έχει καλύψει την απώλεια του Χάντερ με τον Μπιρτς και, βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να πει από τώρα ότι ο Καναδός θα δώσει τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα. Αυτό μόνο στην πράξη θα το δούμε, ωστόσο το κενό αυτό έχει ήδη καλυφθεί με παίκτη.

    -Ο Ολυμπιακός πάει για μια προσθήκη στο "4". Είτε αυτός είναι ο Οκάρο είτε κάποιος άλλος, μιλάμε για έναν παίκτη που πέρσι δεν υπήρχε. Είμαστε λοιπόν στο "+2" σε κάθε περίπτωση.

    -Ο Ολυμπιακός θα πάρει έναν περιφερειακό παίκτη σε διαφορετικό στιλ από τον συμπαθή DJ, καθώς διαγνώστηκε η έλλειψη πόντων και δημιουργίας από τον 4ο γκαρντ. Πρόσεξε: μιλάμε για τον 4ο γκαρντ της ομάδας που ζητάμε, καθώς πριν υπάρχει ο Σπανούλης, ο Χάκετ και ο Μάντζαρης, ενώ είναι προφανές ότι, με τους δύο "Παπ" στο τριάρι (αφού θα υπάρχουν τρία τεσσάρια) ο Ματ θα κατεβεί αρκετά στο "2".

    -Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός πάει για τον 3ο του γκαρντ, καθώς πριν από αυτόν υπάρχει μόνο ο Καλάθης και ο Παππάς Δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι "ο Σπανούλης υπέδειξε Τζέιμς, αλλά ο ΠΑΟ έδωσε τα διπλά λεφτά και τον πήρε" -ίσως από τις ίδιες πηγές που έστελναν τον Μάντζαρη και τον Σλούκα στον ΠΑΟ, τον Σπανούλη στην Μπάρτσα και, εσχάτως, και τον ...Πρίντεζη στην Φενέρ!!! Αλλά ακόμη κι αν έχουν κάνει και οι δύο αιώνιοι προσφορά στον Τζέιμς, ακόμη κι αν του ΠΑΟ είναι μεγαλύτερη, αυτό, προφανώς, είναι απολύτως δικαιολογημένο από αγωνιστικής πλευράς.

    -Το ίδιο ισχύει για τον σέντερ. Ο ΠΑΟ, μετά την αποχώρηση Ραντούλιτσα, Παπαγιάννη έχει έναν καθαρό σέντερ, τον Σίνγκλετον, τον οποίο μόλις απέκτησε και έναν παίκτη που παίζει 4-5, τον Γκιστ. Χρειάζεται ψηλό πρώτης κλάσης και, όντως, ο Μπουρούσης φαντάζει ως μια ιδανική περίπτωση, με βάση και την χρονιά που έκανε πέρσι. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα εξετάζει τί θα κάνει με τον 3ο σέντερ του! Εντάξει, σε άλλες εποχές, θα ήταν ιδανικό -έχω γράψει άλλωστε για την προτίμησή μου - να ερχόταν ο Μπουρούσης στην ομάδα. Αγωνιστικά, όμως, μού λες ποιος δεν θα έπαιζε 12άδα; Ή θα ερχόταν ως 2ος ο Μπουρούσης, οπότε δεν θα είχαμε πάρει τον Μπιρτς, είτε ως 3ος, οπότε είτε αυτός είτε ο Μπιρτς συχνά θα έμεναν εκτός.

    -Σε αυτό που συμφωνώ απόλυτα είναι ο Μιλουτίνοβ! Τον πιστεύω πολύ, ως 3ος σέντερ θα δώσει ακόμη περισσότερα φέτος. Ωστόσο, προφανώς ισχύει και για αυτόν ότι συχνά θα βλέπει τα ματς εκτός 12άδας, αν πάμε σε μια λογική των 5 γκαρντς, των 3 φόργουορντ και των 4 ψηλών κάθε φορά. Εδώ, για μένα, ίσως όντως αξίζει να γίνει η υπέρβαση.

    -Να σκεφτούμε, τέλος, τα εξής: φέτος είναι χρονιά πολλών ανανεώσεων, καθώς το επόμενο καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Πρίντεζη, Μάντζαρη, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Αγραβάνη, ενώ δεν είμαι σίγουρος αν Γιανκ και Χάκετ είναι στο 2+1!!! Προφανώς θέλουμε να ανανεώσουμε με όλους αυτούς (εκτός αν το ΝΒΑ κτυπήσει την πόρτα κάποιων). Αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη υπέρβαση, μετά την πρόσφατη ανανέωση Σπανούλη...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι πολύ παρακαλέσαμε τον Okaro White! Ο ανθρωπος... βλαζει από την τσέπη του για να είναι μεταξύ πάγκου και εξέδρας σε μια μικρόμεσαία ομάδα του ΝΒΑ. Δεν έχει μυαλό για σοβαρό μπάσκετ. Και να έρθει, ξενερωμένος θα είναι. Και μιλάμε για έναν άλλον Petway (ο τραγουδιστης ηρθε απο το Ρεθυμνο στο λιμανι με σχεδον 13 ποντους και ο Νεουουρκέζος Οκάρο είχε κατι περισσότερο από 13), μόνο που έχει καλύτερο drive και λίγο καλύτερο παιχνιδι στο post. Δεν φέρνω πίσω τον τραγουδιστεί που έχει αγαπήσει την ομάδα... Αν θέλουμε παικταρα θα χτυπίσουμε τον Victor Rudd! 205cm, 25 χρονων, 15,8 p, 7 reb ειχε στην Ρωσια και με φαρμακερο σουτ απο μακρια. Όσο για τον τριτο σεντερ, δεν πρεπει να παρουμε παικτη, απλα για να παρουμε αλλά χρειάζετε ένας παίκτης που θα έχει πολύ καλό παιχνίδι με πλάτη και να μπορεί να σκοράρει ευκολους πόντους από το ζωγραφιστό. Και να μην έχει απαιτήσεις για πολύ χρόνο γιατί πρέπει και ο Αγραβάνης να πάρει χρόνο φέτος γιατί έχει ανέβει πολύ ψυχολόγικα κυριως. Κάποιος σε ενα άλλο άρθρο ανέφερε την λύση Σχορτσιανίτη.... Εγω συμφωνώ!!! Μπάσκετ ξέρει, κίνητρο θέλει για ένα αξιοπρεές φινάλε στην καριέρα του. Και να ..χρωστάει πολλά και στους προεδρους οπότε... Ούτε ο Καββαδας, ούτε ο Μπόγρης, ούτε Μαυροειδης κλπ μπορούν καλυτερα απο τον αγαπημένο Σόφο.

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης θα είναι σκάνδαλο άν μείνει ελέυθερος ο Rochestie (ο οποίος θέλει Ολυμπιακό και λογικά θα ρίξει το κασέ του) και εμείς δεν τον πάρουμε. Με αυτόν η ομάδα αλλάζει επείπεδο ξεκάθαρα! Εκτελεστής και δημιουργός, ισχυροποιεί απίστευτα την περιφέρια του Θρύλου!! Μαλιστά, με Rochestie,Okaro ή Rudd (ακόμα και Petway) και ``Big Sofo´´ θα τολμήσω να πώ πως είμαστε εκ των φαβορί για τουλάχιστον τελικό Euroleague!Με πάνω απ όλα υγεία, έτσι...

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπασκετικέ, πρόσθεσε και την εμπειρία του Σόφο... Προς Θεου μην παρεξηγηθούμε πως ο Σχορτσιανίτης είναι ο παίκτης του 2005.... Απλα εμεις ψαχνουμε παικτες για να διορθώσουν λεπτομέριες, αδυναμίες στο παιχνίδι και να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Σταρ ειχαμε και από πριν... (Σπανουλη, Πρίντεζη, Γιάνγκ).

    Coach

    ΑπάντησηΔιαγραφή