Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Οι διακριθέντες ``ξένοι´´ της ελληνικής Basket League 2015 – 2016

Αν εξαιρέσουμε τους δύο ``αιωνίους´´, όπου το Budget, η οργάνωση και η ποιότητα παικτών είναι σε άλλο επίπεδο, οι υπόλοιπες ομάδες (αν και οι ΑΡΗΣ, ΑΕΚ έχουν δείξει σημάδια βελτιώσεις, έχουν αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά τους) προσπαθούν άλλες να κατακτήσουν την τρίτη θέση που ισοδυναμεί με πρωτάθλημα, άλλες να μπούνε στα Play off και άλλες να σώσουν την κατηγορία.  Πάμε να δούμε ποιοί παίκτες έχουν κάνει την διαφορά για κάθε έναν από τους δώδεκα αυτούς συλλόγους ξεχωριστά. Γράφει ο Banis

1. Jemelle Hagins (2, 06 / ΑΡΗΣ)

Μετά από μια καλή χρονιά στην Ρόδο και τον Κολοσσό, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη και την ιστορική ομάδα του ΑΡΗ όπου κάνει σπουδαία πράγματα φέτος και είναι ένας από τους λόγους της καλής πορείας της ομάδας του Βορρά (10,2 πόντους/ 5,6 ριμπάουντ/ 1 μπλοκ). Ένας σύγχρονος ψηλός, ήδη το όνομά του συζητιέται για ομάδες επιπέδου Euroleague.

2. Okaro White (2, 06 / ΑΡΗΣ)

Η ευρωπαϊκή του περιπέτεια ξεκίνησε πέρσι από την Ιταλία και την Virtus Bologna όπου εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του (12, 1 πόντους/ 6, 8 ριμπάουντ) και έτσι έγινε ο διακαής πόθος του coach Πρίφτη, ως αντικαταστάτη του Vezenkov. Ο Λάσκαρης δεν του χάλασε χατίρι. Παρά το ``αλμυρό´´ του κασέ τον έντυσε στα κίτρινα και δεν το μετάνιωσε. Ο Νεοϋορκέζος forward ηγείται της πορείας του ΑΡΗ με 11 πόντους και 6, 5 ριμπάουντ σε κάθε ματς του Eurocup και 14 πόντους και 7 ριμπάουντ στην Ελλάδα.

3. Jerel McNeal (1, 91 / ΑΡΗΣ)

Μπορεί οι δύο ``ψηλοί´´ του ΑΡΗ να είναι οι στυλοβάτες της ομάδας, αλλά το πιο ``βαρύ´´ όνομα και πρώτος σκόρερ της (14, 5 πόντους/ 2,7ασσίστ / 3,1 ριμπάουντ), είναι ο απόφοιτος του και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πανεπιστημίου του Μάρκετ με αποκορύφωμα την 4η  του χρονιά, με 20 πόντους, 4, 5 ριμπάουντ, 4 ασσιστ.   Εκτός από την εκτελεστική του ικανότητα είναι και άριστος αμυντικός. Αυτό το επιβεβαιώνει και η διάκρισή του στο Πανεπιστήμιο, ως καλύτερος αμυντικός της ανατολικής περιφέρειας το 2006 – 07.

4. Dominic Waters (1, 85 / ΑΡΗΣ)

Θα κλείσουμε το κεφάλαιο ΑΡΗΣ με την 4η εξαιρετική επιλογή αμερικανού από το τεχνικό επιτελείο των ``κίτρινων´´. O γκαρντ από το Portland δεν είναι πρωτάρης στην Ευρώπη. Με πέρασμα από Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Ισπανία, Ισραήλ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει και στα μέρη μας. Αντικατέστησε πέρσι τον James του Κολοσσού, όπου μετακόμισε στην Baskonia και δεν άφησε να φανεί καθόλου το κενό του δαιμόνιου άσσου. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το έμπειρο μάτι του coach Πρίφτη και έτσι του έδωσε την ευκαιρία να δείξει στην αξία του στο υψηλότερο επίπεδο που έχει αγωνιστεί ως τώρα. Και ο βραχύσωμος playmaker άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και καθοδηγεί μαεστρικά την ομάδα του (10, 9 πόντους / 4, 5 ασσίτ / 3 ριμπάουντ).   

5. J´ Covan Brown (1, 88 / AEK)

Ένας παλιός μας γνώριμος. Με θητεία στον ΑΓΟΡ (9,3 π.) και εξαιρετική παρουσία στον ΚΑΟΔ (17, 3 π.), ο τεξανός comboguard, μετά από μια μοναδική σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Turk Telekom, επέστρεψε σε υψηλότερο επίπεδο και ηγείται το σκορ στην περιφέρεια της ΑΕΚ με 12, 9 πόντους, 4,3 ασσίστ και 3,9 ριμπάουντ. Αποκορύφωμα οι 25 πόντοι του απέναντι στον Ολυμπιακό.

6. Malik Hairston (1, 98 /ΑΕΚ)

Πρόκειται για έναν από τους πιο ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες της ελληνικής Basket League και το αποδεικνύει. Είναι σταθερά καλός κάνοντας πολλές δουλειές μέσα στο παιχνίδι, με έφεση στην άμυνα, το επιθετικό ριμπάουντ και ίσως είναι, μαζί με τον Περπέρογλου και τον Maciulis, το καλύτερο small forward με τόσο αποτελεσματικό παιχνίδι στο post. Οι αριθμοί του φέτος είναι  11,8 πόντοι,  3,1 ριμπάουντ και 1,6 ασσίστ.

7. Muhammad ElAmin (1, 96 / Νέα Κηφισιά)

Ανήκει στις εξαιρετικές, περσινές  επιλογές  αμερικανών του coach Βετούλα. Ήρθε στην Αθήνα για λογαριασμό της Νέας Κηφισιάς για να αντικαταστήσει τον Stigers. Με το καλημέρα ο guardforward από το Wisconsin άρχισε να πυροβολεί και να μετρά 12,1 πόντους, 2,5 ασσίστ, 2,9 ριμπάουντ σε 13 παιχνίδια στην Ελλάδα.

8. Dustin Hugue (1, 98 / Νέα Κηφισιά)

Ένας τρομερός undersized ψηλός (198cm), με δύναμη, έκρηξη και έφεση στο ριμπάουντ. Ο 23χρονός απόφοιτος του Iowa State στην πρώτη του επαγγελματική απόπειρα μετράει 13,2 πόντους και  8,5 ριμπάουντ σε 22 ματς της ελληνικής λίγκας και ηγείται στην ρακέτας της ομάδας του και έχει κλέψει τις εντυπώσεις των ειδικών.

9. William Hatcher (1, 88 / ΠΑΟΚ)

Άλλος ένας παίκτης ποτ ήρθε στην μέση της περιόδου. Για την ακρίβεια επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη καθώς ο ΠΑΟΚ τον είχε στο δυναμικό του και το 2012 – 2013. Ο comboguard από το Michigan, κάνει τρομερές εμφανίσεις φέτος έχοντας 13,8 πόντους και 3,3 ασσίστ στην Ελλάδα και 11 πόντους και 2,4 ασσίστ στο Eurocup.

10. Trevor Releford (1, 83 / Κολοσσός Ρόδου)

Ο κοντορεβιθούλης Trevor εντυπωσιάζει στο νησί των ιπποτών και οδηγεί τον Κολοσσό σε μια αξιοπρεπέστατη πορεία προς τα Play off . Όσο και να μην μας γεμίζει το μάτι, σε κάθε ματς μετρά 13,6 πόντους, 3,9 ασσίστ, 1,7 κλεψίματα, 3,2 ριμπάουντ και 35% στα σουτ τριών πόντων.

11 . Kevin Dillard (1, 83 / Απόλλων Πάτρας)

Ήρθε στα μέσα της σεζόν για λογαρισαμό του Απόλλωνα, από την Γαλλική Cholet και αμέσως έκανε την διαφορά, με αποτέλεσμα να αλλάξει όλο το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα της Πάτρας, μετά το κακό ξεκίνημα. Οι αριθμοί του εκπληκτικοί: 19,3 πόντους, 4,5 ασσίστ, 4,6 ριμπάουντ σε μόλις 8 ματς!

12. Tony Meier (2, 04 / Απόλλων Πάτρας)

Ο 25χρόνος power forward από το Missouri ήρθε το καλοκαίρι από την πολωνική λίγκα και την άγνωστη Starogard Gdanski και με το φαρμακερό του σουτ αλλά και την αποτελεσματικότητά του στο ``ζωγραφιστό´´ έχει καταφέρει να βοηθήσει σημαντικά τον Απόλλων με 12 πόντους, 4,5 ριμπάουντ  σε κάθε ματς (44,9% στα σουτ τριών πόντων) και να έχει συγκεντρώσει αρκετά… βλέμματα επάνω του.

13. Tyler Stone (2, 03 / Ρέθυμνο Cretan Kings)

Από την Maccabi Rishon LeZion μεταγράφηκε στους Cretan Kings  μετά τον τραυματισμό του Darius Carter και ανταποκρίθηκε εκπληκτικα. Ο 24χρονός εκρηκτικός power forward από το Tennessee αποδείχθηκε λίρα εκατό για την ομάδα του Ρεθύμνου και τον Βαγγέλη Σκουρτόπουλο.  13 πόντοι, 6,5 ριμπάουντ, 2,4 ασσίστ τα κατορθώματά του.

14. Rayan Harrow (1, 88 / Ρέθυμνο Cretan Kings)

Η ομάδα της Κρήτης έψαχνε έναν καλύτερο σκόρερ από τον Vincent Council και τον βρήκε στο πρόσωπο του απόφοιτου του Georgia State. Λιγότερο αλτρουιστής και δημιουργικός από τον προκάτοχό του, αλλά καταφέρνει να σημειώνει 12,8 πόντους, 3 ασσίστ, 1,5 κλέψιμο, 2,5 ριμπάουντ, με 35% στα τρίποντα και λύνει τα χέρια του προπονητή του.

15. Tomas Delinikaitis (1, 90 / Ρέθυμνο Cretan Kings)

Ο έμπειρος Λιθουανός γκάρντ αν και δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, στο Ρέθυμνο έχει συμμαζέψει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη με παραστάσεις από Euroleague και μεγάλους αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Οι αριθμοί του είναι 10,9 πόντοι, 3 ασσίστ, 2,5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε κάθε ματς.

16. Ovie Soko (2, 01 /Aries Τρίκαλα)

Η παράδοση των Τρικάλων (και του coach Φλεβαράκη) με ``ψίχουλα´´ να ``ψαρεύει´´  παικταράδες είναι μοναδική (βλέπε και στο παρελθόν Conger, Kandji, Evans, Ewing, Granger, Cupkovic, Harris)! Και τώρα με τον Βρετανό powercenter, Soko. Ήρθε από την 2η κατηγορία της Γαλλίας και βγάζει μάτια! Με 16,2 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασσίστ και 2 κλεψίματα σε 15 ματς κάνει την διαφορά και κλέβει εντυπώσεις!

17. Brandon Brown (2, 01 /Aries Τρίκαλα)

Μία από τα ίδια και για το ισοϋψή έτερον ήμισυ της ρακέτας των Θεσσαλών. Ο Brown βέβαια έχει πολύ μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει αλλάξει 11 ευρωπαϊκούς συλλόγους, αδύναμων πάντως πρωταθλημάτων. Στα Τρίκαλα όμως, ως αντικαταστάτης του χοντρούλη Teague, σε δέκα ματς μετράει 16,4 πόντους, 7 ριμπάουντ, με 36% στα τρίποντα!

18. Justin Robinson (1, 88 / Aries Τρίκαλα)

 Ο… τρίτος σωματοφύλακας των ``σακαφλίαδων´´ είναι και αυτός Βρετανός. Μας συστήθηκε το 2011 στο Μαρούσι για ένα μόλις μήνα, για να επιστρέψει στα μέσα  του 2015 για χάρη του Κολοσσού με αξιοπρεπή παρουσία και από την επόμενη σεζόν μέχρι και σήμερα ανήκει στα Τρίκαλα, με τις φετινές του εμφανίσεις να ξεχωρίζουν. Οι  11,2 πόντους, 2,3 ασσίστ είναι το πρώτο βιολί στην περιφέρεια της ομάδας του.

19. Brandon Young (1, 93 / Γ.Σ. Λαυρίου)

Ο πρώτος σταθμός της επαγγελματικής καριέρας του 24χρονού από το Maryland είναι το Λαύριο. Τα πρώτα δείγματα του νεαρού γκαρντ είναι άκρως ικανοποιητικά. Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο, οι αριθμοί του αξιοπρεπέστατοι(12,7 πόντους, 2,5 ασσίστ,  3,2 ριμπάουντ) όπως και η σταθερότητα στο παιχνίδι του.

20. Ousman Krubally (2, 01 / Γ.Σ. Λαυρίου)

Ο εκρηκτικός forward από την Γκάμπια με 11,2 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 τάπα ξεχωρίζει στην ρακέτα του Λαυρίου και με τις επιβλητικές του εμφανίσεις και τα εντυπωσιακά του καρφώματα κάνει τον κόσμο του μπάσκετ να ασχολείται θετικότατα μαζί του…

21. DeMarius Bolds (1, 93 / Γ.Σ. Λαυρίου)

Καλοί και χρυσοί οι δύο προαναφερθέντες συμπαίκτες του, όμως ο σεσημασμένος σκόρερ από το Illinois συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στον Απόλλωνα. Μια ακόμα ανακάλυψη του μετρ καλών παικτών, Νίκου Βετούλα, επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος και έχει βαλθεί να κάνει το θαύμα και να σώσει το μαχητικό Λαύριο! Με  16,8 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 1,8 ασσίστ, 1,5κλέψιμο σε 12 παιχνίδια αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

22. Dwayne Davis (1, 93 / Κόροιβος Αμαλιάδας)

Για 2η χρονιά στην Αμαλιάδα και συνεχίζει καλύτερα από πέρσι με μεγαλύτερη συνέπεια στο σκοράρισμα (14,2 πόντους και  4,4 ριμπάουντ, 2ασσίστ). Άρρωστα εργατικός στην προπόνηση και με πολλά περιθώρια βελτίωσης, o 26χρονός Davis, νιώθει έτοιμος για το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Ο Eric Evans, γυμναστής με έδρα την Philadelphia έχει δηλώσει ``βάζαμε κουβάδες σε όλα τα σημεία του παρκέ, γιατί ήξερε ότι θα δουλέψουμε τόσο σκληρά που θα… έκανε εμετό. Δούλευε χωρίς διάλειμμα, Αρνείτο να σταματήσει´´.

23. Darrell Harris (2, 07 / Κόροιβος Αμαλιάδας)

Χωρίς παραστάσεις από δυνατά  πρωταθλήματα, στα μέσα της σεζόν 2015, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΚΑΟΔ. Από το 2009 έως το 2015 έβγαζε το ψωμί του με αξιοπρέπεια στην Πολωνία (3 φορές 10ς ριμπάουντερ και μια φορά 1ος μπλοκέρ της λίγκας) ώσπου ο coach Μέξας του έδωσε την ευκαιρία για… προαγωγή στην καριέρα του.   Ο σέντερ από το Cleveland δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με εντυπωσιακές εμφανίσεις μέχρι και σήμερα, όπου αγωνίζετε για τον Κόροιβο και σημειώνει 10 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 τάπα σε κάθε ματς.

24. Aleksandar Capin (1, 84 / Κόροιβος Αμαλιάδας)

Ο έμπειρος Σλοβένος άσσος ήρθε στην Αμαλιάδα να αντικαταστήσει τον Council και με την πλούσια εμπειρία του (ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει υπηρετήσει 17 ευρωπαικούς συλλόγους στην καριέρα του) και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας (έχει αγωνιστεί σε Πανελληνιό και Πανιώνιο) ξεχώρισε με το καλήμέρα. Στο διάστημα που βρίσκετε στην Αμαλιάδα μετράει 13,3 πόντους, 3 ασσίστ με 36% στα τρίποντα.

25. Leon Williams (2, 03 / Ένωση Καβάλας)

Αν και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Μακεδόνες, Γιατζόγλου έφερε τρεις πολύ καλούς παίκτες στην Καβάλα και αν αυτό είχε συμβεί νωρίτερα όλα θα ήταν διαφορετικά. Ο θηριώδης σέντερ Williams, με το καλημέρα έκανε την διαφορά σε σκορ και ριμπάουντ (14,6 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 46% στα δίποντα) με αποτέλεσμα να βοηθήσει την Ένωση σε μεγάλο βαθμό. Το αν καταφέρει και να την κρατήσει στην κατηγορία, αυτό θα το δούμε…

26. Tyler Laser (1, 85 /Ένωση Καβάλας)

Ο δεύτερος αμερικανός που επέλεξε ο μετρ στο να ξεχωρίζει τους καλούς παίκτες Γιατζόγλου, ήρθε να νοικοκυρέψει τα πράγματα στην περιφέρεια της ομάδας και να οργανώσει με ηρεμία το άναρχο παιχνίδι τους. Σε κάθε ματς σημειώνει 12,3 πόντους, 3,5 ασσίστ, 1,5 κλέψιμο, 47% στα τρίποντα.

27. Lasan Kromah (1, 98 / Ένωση Καβάλας)

Και ο τελευταίος της νεοφερμένης παρέας και πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο  Νεοϋορκέζος Kromah, ήρθε από την Τουρκία και την Konyaspor για να δώσει σταθερά σε κάθε ματς 14,7 πόντους, 2 ασσίστ  και 4 ριμπάουντ  και να προσδώσει σιγουριά στο περιφερικό σκοράρισμα.

28. Chavdar Kostov (1, 96 / Ένωση Καβάλας)

Ο Κυπελλούχος Αυστρίας του 2015, Kostov, επέστρεψε σε γνώριμα γι αυτόν μέρη (έχει ξανά αγωνιστεί με τα χρώματα της Καβάλας τις σεζόν 2010 – 2012) για να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουν οι νεοφώτιστοι να παραμείνουν στην κατηγορία. Με 13,5 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 2 ασσίστ, 2,6 κλεψίματα ο διεθνής Βούλγαρος γκαρντ ξεχωρίζει από το σύνολο του Γιατζόγλου.

29. Cameron Jones (1, 93 / Αρκαδικός Τρίπολης)

Έχει παίξει όλα κι όλα έξι παιχνίδια με την φανέλα του Αρκαδικού και έχει καταφέρει να συνδεθεί με τα αντίπαλα καλάθια και να προσαρμοστεί αμέσως. Οι 14,8 πόντους, 4,8 ριμπάουντ, 2,8 ασσίστ επιβεβαιώνουν πως βοηθάει πολύ στην προσπάθεια που κάνουν οι Αρκάδες για να σώσουν την κατηγορία.

30. Matti Nuutinen (2, 01 / Αρκαδικός Τρίπολης)


Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τα χρώματα της Φιλανδίας, ο μαχητικός forward συνεχίζει τις θετικές παρουσίες στα ελληνικά παρκέ. Σκληρός και τίμιος παίκτης και πολύ καλός σουτέρ από μακριά.  10,1 πόντους, 4,5 ριμπάουντ, με 50,7% στα τρίποντα τα επιτεύγματά του φέτος.

4 σχόλια:

  1. Καλή λύση θα ήταν, συνφωνώ...
    Τον θεωρείς καλύτερος του Petway ;

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί σε χαμηλά σχήματα να παίξει και 5άρι (το τρικ του Σφαιρόπουλου που κάνει και με Πρίντεζη).

      Θα γίνει μάχη μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟ το καλοκαίρι. Να το θυμάστε...

      Stouk

      Διαγραφή
  2. Καλύτερος του Πέτγουέι! Έχει παιχνίδι στο ένας εναντίον ενός, πιο σταθερό σουτ, πικ εν ρολ, πικ εν ποπ, τρεχει καλύτερα το γήπεδο. ίσως είναι λίγο πιο αδύναμος από τον Μπρέντ, αλλά πιο μπασκετικός. Αυτό που και αυτός δεν έχει είναι παιχνίδι στο ποστ και άμυνα στις επαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή