Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Το περίεργο θα ήταν αν περνούσε...



Όταν μια σύμπτωση επαναλαμβάνεται, τότε μάλλον είναι κανόνας. Ο Ολυμπιακός προσέθεσε ακόμα μία βατή ομάδα που τον αποκλείει στη μακρά λίστα του (Σεντ Ετιέν, Λεβάντε, Ντνίπρο, Μέταλιστ και δε συμμαζεύεται) και πρέπει να ψάξει να βρει τον φταίχτη όχι στον Μαζουακού ή τον Ντα Κόστα, αλλά στον εν γένει οργανισμό του. Stouk


Άλλη μια χρονιά, που το μόνο που θα μας μείνει ως ανάμνηση είναι κάποιες καλές βραδιές, όπως π. χ. το διπλό στο Λονδίνο. Δυστυχώς όμως ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη από "αρπαχτές", αλλά από κάτι άλλο. Από το κάτι παραπάνω, που διψάμε να το δούμε από εποχής 1999. Δηλαδή εδώ και 17 χρόνια...

Ωραία πάσα για τη συνέχεια. Μπορεί το ποδόσφαιρο τότε να ήταν αρκετά διαφορετικό, αλλά τα πράγματα μπορούν να συνδεθούν άριστα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Μπάγιεβιτς έκανε το κάτι παραπάνω στην 3η του χρονιά στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ένα λογικό, δηλαδή, διάστημα για να γίνει κτήμα μιας ομάδας η φιλοσοφία του κόουτς. Αν ψάξετε να βρείτε από πότε έχει να κρατήσει ο Ολυμπιακός (και οι εκάστοτε...ιθύνοντες) 3 συνεχόμενα χρόνια τον ίδιο προπονητή, μάλλον δεν θα βρείτε κάτι στο πρόσφατο παρελθόν!

Οπότε ξεκινάμε από εκεί. Πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος που θα θέλει να μείνει για χρόνια, να χτίσει μια ομάδα δική του, και φυσικά θα τον αφήσουν να το κάνει και δεν θα τον καρατομούν επειδή χάνει το αήττητο ρεκόρ στην Superleague. Ο Σίλβα ελπίζω να είναι αυτό που ψάχναμε.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Αν ανατρέξουμε στην ομάδα του 1999, αλλά και σε αυτή του 2006-2007, αλλά και σε όλες τις ομάδες του ΠΑΟ για παράδειγμα, όταν έκανε πορείες, θα δούμε ότι το ελληνικό στοιχείο δεν΄ήταν ψήλος στ' άχυρα, αλλά η πλειοψηφία. Εκείνη τη μαγική σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε 7-8 βασικούς Έλληνες. Λιγότερους μεν το 2007, αλλά όχι και αυτό που ζούμε σήμερα.

Ο ξένος (ειδικά τύπου Κασάμι-Μαζουακού) δεν αφουγκράζεται τι πραγματικά θέλει ο κόσμος, δεν "αγχώνεται" (με την καλή έννοια) για τον ίδιο τον σύλλογο, αλλά για το πώς θα πλασαριστεί καλύτερα το δικό του όνομα. Γι΄αυτό και στο Champions League που πέφτουν όλα τα φώτα είναι εντελώς διαφορετικοί, από το "άσημο" (συγκριτικά)  Europa.

Και στο κάτω-κάτω δεν μπορώ να καταλάβω τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ένας Ντα Κόστα ή ένας Μποτία ή ένας Πουλίδο ή ένας Σεμπά, από έναν Βούρο, έναν Βέλλιο, έναν Γιαννιώτα ή έναν Κολοβό.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΣΤΕΛΕΧΗ

Αν έκανες μια ερώτηση στον Μαρινάκη "θες να πας στους 8 του Europa ή να κερδίσεις τον ΠΑΟ 5-0 στο Καραϊσκάκης και 0-3 στη Λεωφόρο την ίδια σεζόν;;;;" τι πιστεύετε ότι θα απαντούσε; Είμαι σίγουρος ότι θα διάλεγε τις νίκες επί του ΠΑΟ. Ή αν θέλετε επί της ΑΕΚ, μιας και η κόντρα με τον Μελισσανίδη είναι λίγο πιο επίκαιρη. Ε λοιπόν αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο οργανισμός του Ολυμπιακού, υπ' ευθύνη του ιδιοκτήτη του, γυρίζει αποκλειστικά γύρω από τις κόντρες του Μαρινάκη με τον Αλαφούζο, τον Τίγρη και τον Σαββίδη. Πιο μεγάλος στόχος φαντάζει το αήττητο στο πρωτάθλημα ή (επί του παρόντος) ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από το κύπελλο και η κατάκτησή του στον τελικό με την ΑΕΚ  (να άλλο ένα κουίζ για τον Βαγγέλη...), παρά ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Μα αυτό φαίνεται και από τη στελέχωση της ομάδας σε καίριες θέσεις. Άνθρωποι τύπου Θεοδωρίδη και Καραπαπά δεν υπάρχουν (και δεν πρέπει να υπάρχουν) σε καμία ευρωπαϊκή ομάδα που έχει στόχο την καταξίωση και τις (κατά το κοινώς λεγόμενο) πορείες. Τα tweets για τα μπαλάκια στις κληρώσεις και τα ντου του κυρ-Σάββα είναι καλά για εσωτερική κατανάλωση, η οποία όμως φαίνεται ότι κατατρώει τους πάντες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Ολυμπιακός, αντί να επιζητά το αήττητο θα έπρεπε να παρακαλάει να χάνει. Ναι, να χάνει. Και η διαφορά να μην είναι στους 18, αλλά το πολύ στους 8. Ου μην και λιγότερο. Αυτό θα έκανε όλη την ομάδα να είναι σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζει και να βελτιώνεται συνεχώς. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν γίνεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΚΟΣΜΟΣ

Η ώρα να ρίξουμε τον αμανέ χαμηλά έχει φτάσει, για να μην πω ότι έχει περάσει κιόλας. Οι ψωνίστικες εκφράσεις τύπου "ο πρέσβης είμαστε εμείς" ή "πάμε να για πορεία στο Europa" πρέπει να κοπούν μαχαίρι. Ξεφτιλιζόμαστε στους ίδιους μας τους εαυτούς. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στην Ευρώπη και φέτος το καταλάβαμε (για μια ακόμη φορά...) με το χειρότερο τρόπο.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;;;

Καλή η πρόκριση επί του ΠΑΟΚ και μακάρι να έρθει, μαζί και το κύπελλο, αλλά παιδιά, ο Ολυμπιακός ΚΑΠΟΤΕ πρέπει ν αλλάξει σελίδα. Να γίνει πρωτοπόρος σε νοοτροπία πρώτα απ όλα. Ελπίζω κάτι απ όλα αυτά ν αλλάξει το προσεχές καλοκαίρι και η Άντερλεχτ (και ο Ατσεαμπόνκ της...) να ήταν η τελευταία της λίστας...

1 σχόλιο:

  1. Αρχίζω με χαιρετισμούς προς όλους τους φίλους του Red-philosopher. Mου λείψατε!
    Επικροτώ τα σχόλια σου stouk με απόλυτο τρόπο. Ετσι είναι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χθες έχασε πανηγυρικά και την "τεμπελιά" των απ' ευθείας ομίλων του CL. Και την έχασε γιατί η κορυφαία του ομάδα, ο ΟΣΦΠ είναι μέτρια και χωρίς προσωπικότητα. Μια ομάδα που δεν μπήκε καν στην φιλοσοφία των νοκ άουτ, στα οποία κυνηγάς γκόλ και όχι αποτέλεσμα. Μια ομάδα που έχει τραγική συμπεριφορά σε όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια που θυμάμαι από το 1982 και τον Άγιαξ και εντεύθεν. Μια ομάδα που δεν έχει σέντερ φορ και ζαλίζει την μπάλα γύρω-γύρω από την περιοχή. Όπως είπε και ο Στουκ, αν δεν βάλεις στόχο την διάκριση στην Ευρώπη, και αν δεν σταματήσεις να χαίρεσαι για τα ρεκόρ που σπας τρέχοντας μόνος σου στην Ελλάδα, θα κάνεις καιρό να ξαναμπείς στο κλάμπ που θεωρούσες δεδομένο, αλλά τώρα θα το βλέπεις με το κυάλι πλέον....
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή