Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Πλάνο... απόδρασης!


Pre game ανάλυση του μεγάλου αιώνιου ντέρμπι στον Red Philosopher. Ο Αντιδραστικός εξηγεί το πλάνο Μπλατ και παιχτών, ώστε να φτάσουν στον σκοπό τους... Την απόδραση από το ΟΑΚΑ...


Ο Ολυμπιακός θέλει όσο τίποτα τη νίκη απόψε, για πολλούς λόγους. Για να πάρει κεφάλι στην Basket League. Για να κόψει τον αέρα, που (του) έχει πάρει ο αντίπαλός του. Για τον κόσμο του. Και κυρίως για να δώσει ένα τέρμα στο αρνητικό του σερί, των τελευταίων ημερών.

Το πλάνο του Μπλατ, θα βασιστεί πάνω στον προηγούμενο αγώνα των δύο ομάδων στον οποίο, οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν μια πολύ άσχημη ήττα. Μετά από μια σχεδόν άριστη απόδοση στο α' μέρος, ήρθε η κατάρρευση στο β' και έτσι ένα δικό τους ματς, χάθηκε. Τα κομμάτια λοιπόν που οδήγησαν στην κατάρρευση στο β' μέρος, είναι αυτά πάνω στα οποία ο coach αρχικά θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Καλύτερη διαχείριση στην πίεση στην μπάλα, καλύτερα νούμερα στα ριμπάουντ και περισσότερη κίνηση στην επίθεση είναι λοιπόν τα βασικά και αρχικά ζητούμενα απόψε.

  • Η παρουσία ενός έξτρα χειριστή (του Στρέλνιεκς) σίγουρα θα βοηθήσει στο πρόβλημα της πίεσης των πρασίνων. Όχι μόνο ο Λετονός αλλά και ο Μάντζαρης θα δώσουν βοήθειες στους Γκος και Σπανούλη, τους οποίους ο Παναθηναϊκός στοχοποίησε και εξάντλησε. 
  • Όσον αφοράν τα ριμπάουντ, είναι κυρίως θέμα θέλησης και συγκέντρωσης. Επιπλέον ίσως δούμε λιγότερες αλλαγές μακρυά από τη μπάλα (με ρίσκο ελεύθερα πράσινα σουτ) ώστε να μειωθούν τα miss matches και έτσι στα ριμπάουντ να βγαίνουν πιο ορθολογικά τα match up.
  • Στο θέμα της επιθετικής στατικότητας νομίζω πως ο Μπλατ θα ζητήσει πιο γρήγορο ρυθμό (κοινώς transition) και επίσης υποθέτω πως θα διώξει τη μπάλα από τα χέρια των guard του, ώστε να αποφευχθεί η κατάχριση ντρίμπλας. Κοινώς οι Τουπάν, Παπανικολάου, Τίμα αλλά και ο Στρέλνιεκς καλούνται να δημιουργήσουν περισσότερο από την περίμετρο, ώστε να ελευθερωθούν οι guards...


Από κει και πέρα, ο δεύτερος πυλώνας της ερυθρόλευκης στρατηγικής, θα βασιστεί στα κομμάτια, στα οποία η ομάδα τα πήγε περίφημα στο προηγούμενο αιώνιο ματς. Μιλάω σαφώς για το α' μέρος... Τι έκανε σωστά ο Θρύλος στο α' μέρος; Είχε απίστευτη υπομονή, καθαρό μυαλό και γρήγορη σκέψη στο παιχνίδι του. Έτσι βρήκε τόσα πολλά ελεύθερα και ιδανικά σουτ, τα οποία του έδωσαν το πλασματικό +7 (έπρεπε να είναι παραπάνω) στην ανάπαυλα.

Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει και απόψε. Μέσω της καλής του κυκλοφορίας (το Α και το Ω) θα προσπαθήσει να βρει καλές επιθετικές προϋποθέσεις.  Άλλωστε ο Τσάβι δεν θα ρισκάρει να βάλει στο ματς τον Μιλουτίνοφ ή να δώσει τα drives στον Σπανούλη. Ξανά θα κλείσει μέσα την άμυνα του (για να περιορίσει άλλωστε και τον Πρίντεζη). Τι σημαίνει αυτό; Ο Ολυμπιακός θα βρει σουτ, απλά είναι στο χέρι του να τα βρει όπως εκείνος τα θέλει και με τις σωστές συνθήκες (πχ ο Τουπάν από τις γωνίες κτλ).

Κλείνοντας, να σχολιάσουμε λίγο και την αμυντική προσέγγιση της ομάδας. Δέχτηκε 93 πόντους να θυμίσω τις προάλλες στο ίδιο γήπεδο. Προφανώς θα χρειαστεί καλύτερη αμυντική εικόνα. Όπως ανέφερα και παραπάνω στο θέμα των αμυντικών ριμπάουντ, η άμυνα είναι πρώτα θέμα συγκέντρωσης και βέβαια ατομικής απόδοσης. Πρώτα λοιπόν καθαρό μυαλό και στην πίσω πλευρά του παρκέ. Ο Ολυμπιακός πρέπει δεδομένα να κρατήσει τον ΠΑΟ κάτω από τους 80 πόντους. Οι match up αλλαγές έχουν το ρίσκο τους, οπότε ίσως δούμε κάποια άλλη προσέγγιση (πιο συχνά ζώνη;). Πολύ προσοχή στην άμυνα πάνω στους Καλάθη-Λεκαβίτσιους, δύο παίχτες τους οποίους η ομάδα δείχνει να μην μπορεί για κάποιο λόγο να ματσάρει.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος πως η ομάδα θα κάνει καλύτερο παιχνίδι σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή... Θεωρώ δεδομένο πως ο Μπλατ θα παρουσιάσει την ομάδα όπως πρέπει. Από κει και πέρα είναι θέμα παιχτών (σε τι μέρα θα βρεθούν) και βέβαια μην ξεχνάμε τον παράγοντα διαιτησία... Ελπίζω να μην επηρεάσουν αν και το φοβάμαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου