Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τα "θέλω" και τα "δεν μπορώ"


Όταν ήμασταν παιδιά, οι μεγαλύτεροι μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω» . Και εμείς το πιστέψαμε. Ε, λοιπόν στη ζωή υπάρχει τελικά και το «θέλω, αλλά δεν μπορώ»! Paratiritis


Είναι αδύνατον να περιμένει κανείς από μια ομάδα που φτωχαίνει κάθε χρόνο σε υλικό και ξεμένει από φρέσκιες ιδέες να διατηρείται σε κορυφαίο επίπεδο. Είναι αδύνατον να περιμένουμε από έναν Σπανούλη τριπλάσια πράγματα από αυτά που πραγματικά μπορεί να κάνει - και να του μουτρώνουμε επειδή …νομίζαμε ότι θα τα έκανε. 

Και δεν θα σταθώ στην παικτική αξία του. Έχω γράψει εδώ κατ’ επανάληψιν ότι ο Σπανούλης δεν έχει τα ψυχικά χαρίσματα του ηγέτη. Είναι καθαρά θέμα προσωπικότητας. Δεν δύναται ο άνθρωπος αυτός να εμψυχώσει τους υπόλοιπους, να  τους ξυπνήσει, να ηγηθεί. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης που οδεύει προς τα τελειώματα, τα «σώσματα» που λέει και ο Γεωργίου. Αλλά από ψυχική επαφή με τους συμπαίκτες, ένας περαστικός στο δρόμο παίζει να έχει περισσότερη από τον Βασίλη. Χτίζεις, λοιπόν μια ομάδα κάθε χρόνο γύρω από τον συγκεκριμένο παίκτη. Αν την χτίσεις με γερά υλικά, πάει και έρχεται. Αν την χτίζεις, όμως κάθε σεζόν και με πιο ευτελή υλικά, δεδομένης και της φθοράς του Σπανούλη μέσα στο χρόνο, κάνεις τον Ολυμπιακό που βλέπουμε φέτος. Απλό είναι.

Επειδή, όμως, είμαστε  μπασκετικοί και αγαπάμε το άθλημα, χάρηκα χθες που είδα ένα μεγάλο αστέρι να ανατέλλει. Μιλάω για τον Σβέντ. Καταπληκτικός παίκτης, από αυτούς που ομορφαίνουν τα γήπεδα. Πλαισιωμένος από συμπαίκτες πρώτης κατηγορίας, μας προσέφερε ένα ωραίο θέαμα. Καιρό είχα να δω και τον Κοπόνεν, τον παικταρά που διέλυσε πρόπερσι την Εθνική μας μόνος του. Να μια καλή περίπτωση για φρεσκάρισμα της ομάδας. Παίρνεις έναν Κοπόνεν και βρίσκεις τους σίγουρους πόντους που σου λείπουν (το παιδί αυτό μιλάει με το καλάθι). 

Αλλά  τα μυαλά έχουν παγώσει.  Προτιμάμε να αποδίδουμε ….φανταστικές ιδιότητες σε παίκτες που δεν τις διαθέτουν, παρά να κοιτάμε που θα βρούμε αυτούς που πραγματικά κάνουν για τη δουλειά που τους θέλουμε.

Paratiritis



11 σχόλια:

  1. O Σπανούλης δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε μέσα στο γήπεδο, είναι κάτι το ευρύτερο στη λειτουργία μιας ομάδας, όπως είναι ο Ολυμπιακός. Και σε αυτή τη βάση, οι μαρτυρίες για το τί ακριβώς σημαίνει ο Kill Bill είναι καταλυτικές.
    Θα συμφωνήσω για τον Σβεντ- τον γνωρίζαμε βέβαια, άλλωστε τελευταία φορά που έπαιξε εναντίον μας ήταν το 2012, όταν έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και μετά ακολούθησε τις σειρήνες του ΝΒΑ. Είναι όμως ίσως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ατραξιόν στην Ευρωλίγκα, μαζί με τον Ντε Κολό.
    Τώρα για τα υπόλοιπα, ας μην μηδενίζουμε -ούτε και να αποθεώνουμε, βεβαίως, όταν έρχονται οι νίκες.
    Επιφυλάσσιομαι για συνολικότερο άρθρο μετά το ματς της ερχόμενης Παρασκευής.

    Για την ώρα να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός αποκλείεται μαθηματικά μόνο αν απόψε η Ρεάλ φέρει διπλό στη Βιτόρια. Διαφορετικά, τα πάντα θα κριθούν στους τρεις αγώνες της 7ης Απριλίου και στον δικό μας την επόμενη. Θέλουμε δύο νίκες της Λαμποράλ και νίκες γηπεδούχων στα άλλα ματς του ομίλου. Έτσι, περνάμε -πολύ λίγες πιθανότητες, αλλά υπάρχουν...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Court, σοβαρά τώρα;Μετά τα χθεσινά μιλάς για πιθανότητες; Δηλαδή εσύ πώς την είδες την ομάδα; Ότι αντέχει να περάσει, ακόμα και αν κοιμηθεί ο θεός και χάσει η Μπάρτσα απ τη Ζαλγκίρις;

      Stouk

      Διαγραφή
  2. Συφωνώ 100% με Paratiriti! Σε ολα! Μπορεί ο Σπανούλης να είναι πολύ μεγάλος παίκτης, τεράστια προσωπικότητα, αλλά υστερεί στο επικοινωνιακό κομμάτι, ειδικά με τους συμπαίκτες του. Δεν είναι απαραίτητά κακό, απλά δεν το έχει. Ως εκεί όμως. Ο αξία του δεν μειώνετε επ ουδενί. Ο Καπόνεν είναι η μεγάλη μου αδυναμία και το λέω στον φιλικό μου κύκλο πως πρέπει να έρθει πριν τα ματς με την Φιλανδία.

    Μπασκετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά τι λέτε;;;;;;;;

    Ο Σπανούλης δεν το χει;;;; Δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείτε. Δηλαδή έχετε βρεθεί σε ομιλίες μέσα στα αποδυτήρια ή είστε μπροστά και βλέπετε πώς διαχειρίζεται τα συναισθήματα των συμπαικτών του ο Σπανούλης σε δύσκολες καταστάσεις;;;

    Σε κάθε συνέντευξη, σε κάθε τοποθέτηση παικτών και προπονητή, όλοι παραδέχονται τον Σπανούλη ως τον μεγάλο ηγέτη αυτής της ομάδας.

    Δεν είναι σωστό λόγω της αγωνιστικής του κάμψης και λόγω της αποτυχημένης χρονιάς στην Ευρώπη να εκμηδενίζουμε τα πάντα.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια παντα και που βλεπεις εκμηδενισμο???????
    Μιλησε κανεις για εκμηδενισμο του τεραστιου ΠΑΙΚΤΗ Σπανουλη??? Ισα ισα τονισαμε πως επ ουδενι δεν μειωνει την αξια του το οτι δεν εχει χαρακτιρηστικα ηγετη. Αλλα δεν ειναι ο τυπος που θα εμψυχωσει τους αλλου *βλ. Παπ, Ματζαρη, πιο παλια Παπαλουκα, Τομιτς). Θα βγει να κανει δηλωσεις μετα απο εναν τοσο μεγαλο αποκλεισμο. Να κανει πισω (αγωνηστικα) αν χρειαστει για το καλο της ομαδας. Ειναι στον χαρακτιρα του να ειναι εσωστρεφης και χαμηλων τονων. Ειναι ομως κορυφαιος παικτης και ο πιο πετυχημενος στον Ολυμπιακο. Να λεμε τα πραγματα οπως ειναι

    Μπασκετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To "να κάνει πίσω αγωνιστικά" είναι το μόνο που συμφωνούμε. Συζήτηση όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει το καλοκαίρι και αφού ανανεώσει.

      Stouk

      Διαγραφή
  5. Stouk, δεν κατάλαβα τί εννοείς... Αν έρθουν τα αποτελέσματα την Πέμπτη όπως θέλουμε, θα πρέπει να χάσουμε από την ΤΣΣΚΑ την Παρασκευή; Φυσικά, αν χάσουμε, λέμε "αντίο", αλλά δεν πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα; Η ομάδα δεν είναι αυτή που είδαμε στη Μόσχα. Μπορεί να ξεκουραστεί και να παρουσιαστεί καλύτερη, συν την προσθήκη του Λοτζέσκι, που τόσο λείεπι. αλλά θα γράψουμε περισσότερα το Σάββατο, όταν πια θα γνωρίζουμε τί θα έχει γίνει.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν θα ¨πρέπει" να χάσουμε, αλλά και να περάσουμε, στην κυριολεξία θα σύρουμε το σαρκίο μας για 3-4 ματς, που θα μας αποτελειώσουν ψυχικά και σωματικά, ακόμη και εν όψει πρωταθλήματος.

      Ο Ολυμπιακός, ακόμα και αν έρθουν τα αποτελέσματα όπως τα θέλουμε, και η ΤΣΣΚΑ κοιμηθεί ή τελοσπάντων εμείς την κερδίσουμε, δεν είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τίποτα στο top-8, Ούτε καν την αξιοπρέπειά μας.

      Από εδώ, αλλά και στο ΣΕΦ, έχω στηρίξει και θα στηρίξω απόλυτα την ομάδα και στα δύσκολα, αλλά στη Ρωσία είδα έναν Ολυμπιακό άδειο από ενέργεια και όρεξη.

      Και θυμίζω απλά ότι ο Πρίντεζης έχει πελματιαία απονευρωσίτιδα και είτε θα τον έχουμε στους 8 (αν περάσουμε...) και θα διακινδυνεύει συνεχώς κάτι σοβαρότερο ή θα είναι απών, οπότε επανερχόμαστε σε αυτά που είπα πριν...

      Stouk

      Διαγραφή
  6. Oλοι στο ΣΕΦ την Παρασκευή.Oχι για την πρόκριση που έτσι κι αλλιώς είναι πααααρα πολύ δύσκολο να επιτευχθει πια, αλλά για να χειροκροτήσουμε την ομάδα. Κοντά και στις χαρές και στις λύπες. Eτσι κι αλλιώς σε έναν τέτοιο όμιλο-φωτιά όλα ήταν ανοιχτά. Tο πρόβλημα βέβαια άρχισε από τις καλοκαιρινές επιλογές σε λάθος θέσεις, ωστόσο έλειψε πολύ ο καλύτερος ψηλός (Γιάνγκ) -μέχρι να τραυματιστεi- της Ευρωλιγκας και ίσως ο καλύτερος 6ος παίκτης της διοργάνωσης(Λοτζέσκι). Του χρόνου ΣΙΓΟΥΡΑ θα είμαστε άλλη ομάδα! Θέλω να πιστεύω πως τα παθήματα θα γίνουν μαθήματα και επειδη ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει καλύτερο, περιμένω του χρόνου πολύ όμορφα πράγματα στην Ευρωλίγκα. Έχω εμπιστοσύνη στους Αγγελόπουλους. Για να γινει βεβαια αυτό και να ξεχάσουμε αυτόν τον αποκλεισμό, θα πρέπει να πάρουμε το ελληνικό πρωτάθλημα!

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν αλλάζει. Στο ΣΕΦ θα είμαστε και θα χειροκροτήσουμε έτσι κι αλλιώς. Και του χρόνου καλύτερα.

      Stouk

      Διαγραφή
  7. Όλοι στο ΣΕΦ, ναι! Ανεξαρτήτως αν από την Πέμπτη το βράδυ έχουμε αποκλειστεί.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή