Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Φορμάρισμα και τρικ...


Μετά από δυο σεζόν, το νέο "μαραθώνιο"συστημα της Euroleague, "αποκαλύφθηκε"!
Δεν χρειάζεται διάρκεια στην απόδοση για να επιτύχεις. Απαιτείται ΜΟΝΟ σωστό χρονικά ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ και έτοιμα ΤΡΙΚ στα τελευταία ματς.
Ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί με αφορμή τα back2back παθήματα του Θρύλου στην διοργάνωση.


Ο Ολυμπιακός την πάτησε δυο συνεχόμενες χρονιές με το νέο σαφώς πιο απαιτητικό σύστημα της Euroleague! Κατάφερε μεν να βρεθεί στην 3η θέση έκαστων των κανονικών περιόδων (κάτι πολύ δύσκολο για να τα λέμε όλα), έχοντας το πλεονέκτημα έδρας αλλα στο τέλος είχε ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ.

Εκ του αποτελέσματος ο ερυθρόλευκος "προγραμματισμός" κρίνεται λανθασμένος. Το νέο σύστημα πλέον αποκαλύφθηκε. Δεν χρειάζεται διάρκεια στην απόδοση. Δεν ωφελεί ΠΟΥΘΕΝΑ το πλεονέκτημα έδρας (στο σύγχρονο μπάσκετ οι έδρες σπάνε πια για πλάκα). Κοινώς τα κομμάτια στα οποία στόχευε/στόχευσε η ομάδα μας δεν ήταν τα σωστά.

Στο καινόυργιο σύστημα της Euroleague (με πάρα πολλά ματς σε συνδυασμό με τα εγχώρια πρωταθλήματα) χρειάζονται ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ πράγματα. Σωστό φορμάρισμα (κοινώς ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΗ) και παράλληλα έτοιμα και καλά κρυμμένα τρικ για τα κρίσιμα ματς (κοινώς στα play offs και το f4).

Μα θα μου πείτε η κανονική περίοδος δεν σημαίνει τίποτα; Όσο περίεργο και να ακουστεί, οκ όχι δεν σημαίνει τίποτα αλλά σημαίνει ελάχιστα πράγματα. Ρωτήστε τον Ολυμπιακό ή την ΤΣΣΚΑ και θα σας το επιβεβαιώσουν αυτό!

Στην κανονική περίοδο, χρειάζεται ΠΡΟΦΑΝΩΣ ένας καλός αγωνιστικός ρυθμός ώστε να εξασφαλιστεί η πρόκριση στα play offs. Ακόμα και με 16-17 νίκες (αριθμός νικών εύκολος για τις μεγάλες ομάδες, φανταστείτε τα 15 μόνο είναι τα εντός έδρας!) άλλωστε τα προημιτελικά είναι σχεδόν κλειδωμένα! Σωστή διαχείριση των παιχτών, χτήσιμο ομοιογένειας, δουλειά πάνω σε αδυναμίες λάθη και βέβαια διαμόρφωση του χαρακτήρα της ομάδας! Σ' αυτά ΚΑΙ ΜΟΝΟ χρησιμεύει η regular season... Σε ΤΙΠΟΤΑ άλλο.

ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ είναι τι κάνεις λοιπόν Απρίλη και Μάη. Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος. Έξι μήνες είναι "βοηθητικοί" και ουσιαστικά ανούσιοι. Τα πάντα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ παίζονται Απρίλη, Μάη (και Ιούνη για τους εγχώριους τίτλους). Σκληρό, άδικο, ναι. Αλλά έτσι είναι.

Απρίλης και Μάιος λοιπόν. Χρειάζεται ένα καλό κλείσιμο στην regular (ώστε στα τελευταία ματς να μπορείς κατά κάποιον τρόπο να διαλέξεις αντίπαλο στα play offs), ετοιμότητα και ωριμότητα στην διαχείριση της σειράς αγώνων στα play offs και βέβαια μια παρουσία γεμάτη εκπλήξεις, τρικ και πρωταγωνιστές στο final 4!

Αυτά τα συμπεράσματα βγήκαν από το αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων σεζόν. Φενέρ και Ρεάλ οι πρωταθλήτριες για το 2017  και το 2018. Οι 5ες της κανονικής διάρκειας. Με μειονέκτημα έδρας και οι δύο (και μάλιστα πήγαν/παρέλασαν στο ΟΑΚΑ). Με μέτριες regular, μέτριο μπάσκετ και πολλά προβλήματα τραυματισμών έκαστες. Και όμως στο τέλος αυτές βγήκαν πρωταθλήτριες. Με φορμάρισμα την κατάλληλη στιγμή και με διαφορετικά πλάνα/τρικ η καθεμιά, συγκεκριμένα για το final 4 και ΜΟΝΟ*!

*Ο Ζοτς στον περσινό τελικό έπαιξε με double team τους Σπανούλη-Πρίντεζη αφήνοντας σχεδόν προκλητικά τους υπολοίπους. Μπροστά δε, βρήκε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κάλινιτς! Φέτος η Ρεάλ έπαιξε λυσσασμένη περιφερειακή άμυνα στον τελικό (ποιος να το περίμενε αυτό) και ήρωες μπροστά τους Κοζέρ και Τόμκινς! Ακόμα και η 30άρα στον 1ο προημιτελικό στο ΟΑΚΑ δεν αποκλείω να ταν σχεδιασμένη από τον Λάσο...!

Από του χρόνου, με 4 έξτρα ματς μάλιστα στην regular season (από 16 πάμε στις 18 ομάδες), περιμένω το ίδιο από τον Ολυμπιακό ΜΑΣ. Τέλος στο εμμονικό κυνήγι του πλεονεκτήματος και του γοήτρου. Διαχείριση ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ και μετά ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ. Κι αν μας βγει, μας βγήκε... Άλλωστε και στα δύο back2back τρόπαια η ομάδα όλη τη σεζόν δεν έπαιζε και καμιά μπασκετάρα. Στο παρά πέντε και με αμφισβήτηση έφτανε στο f4! Αλλαγή πλάνου λοιπόν από την επόμενη σεζόν στην προσέγγιση της Euroleague...

Υγ: στο ελληνικό πρωτάθλημα η ομάδα το κατάφερε αυτό. Έκανε μια σχετική διαχείριση, σίγουρα πολύ καλύτερη από την περσινή. Κι ας βγήκε 2η. Ε και;! Ρωτήστε τον Βασίλη και τα άλλα ελληνόπουλα αν μπορεί να γίνει break τίτλος στο ΟΑΚΑ. Αυτοί ξέρουν καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου