Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Οι καμπάνες της Μητρόπολης...



Το μισό κακό, που θα μπορούσε να πάθει ο Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη, αποφεύχθηκε χάρη στο κεφάλι του Χασάν. Το άλλο μισό κακό δεν ξέρουμε ακόμα αν θα το γλιτώσει. Γράφει ο Stouk

Η εικόνα μιας ομάδας δεν μπορεί να κριθεί μεμονωμένα, αλλά σε συνέχεια των προηγουμένων. Όπως και οι επιλογές ενός προπονητή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Μέχρι και τον Αστέρα, η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Για την ακρίβεια σχεδόν εντυπωσιακή! Συνδυασμοί, γκολ, μαχητικότητα και όλα όσα είχαμε θίξει από αυτό εδώ το blog.

Ακόμα και οι επιλογές του Μαρτίνς, τουλάχιστον από εμάς εδώ, δεν είχαν κριθεί παράλογες. Ειδικά η δήθεν (τότε) εμμονή με τον Μπουχαλάκη θεωρήσαμε πως είχε λογική. Προσοχή: Δεν χρίσαμε τον Μπουχαλάκη Τουρέ, αλλά βλέπαμε το γιατί ο Πορτογάλος τον χρησιμοποιεί βασικό. Και στο κάτω κάτω ο Έλληνας μέσος προσπαθούσε και με το παραπάνω.

Με τον Αστέρα μπορεί να ήρθε το τρίποντο σχεδόν με... buzzer beater, αλλά η γενικότερη εικόνα του ματς ήταν ότι αξίζαμε τη νίκη.

Με τη Μπέτις, δεν έκρινα την εικόνα του Ολυμπιακού να περιμένει πίσω από την μπάλα, γιατί θεώρησα ότι όσοι φαντάζονταν "πάτημα" μιας ομάδας Primera που είχε 70-80% κατοχή στο Μεστάγια πριν λίγες μέρες  έκαναν λάθος.

Είπα, ωστόσο, ότι ο Μπουχαλάκης και ο Χασάν δεν "κόλλαγαν" στο ματς. Ο πρώτος άλλωστε αντικαταστάθηκε στο πρώτο ημίχρονο (οπότε και ο Μαρτίνς κατάλαβε το λάθος) ενώ ο Χασάν, ένας βαρύς σχετικά φορ, που αισθάνεται άνετα μέσα στο κουτί και εκεί έχει τις καλές του κινήσεις, "χάθηκε", αφού ο Ολυμπιακός δεν πατούσε συχνά περιοχή και του έμεινε ο άχαρος και αταίριαστος ρόλος του να κυνηγά και να πιέζει.

Και φτάσαμε στο χθες. Η εικόνα του ματς ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Πανιώνιος κλεισμένος πίσω με διπλή ζώνη άμυνας και ο Ολυμπιακός θα προσπαθούσε να τη διασπάσει.

Τις μέρες πριν το ματς διαβάζαμε ότι ο Νάτχο δοκιμάζεται μαζί με τον Καμαρά και αυτός θα είναι ο βασικός. Τελικά είδαμε ξανά τον Μπουχαλάκη, που από τη μια ήταν κουρασμένος γιατί έχει παίξει ΣΕ ΟΛΑ τα ματς, από την άλλη όταν πας για ματς με 75 % κατοχή, δεν υπάρχει λόγος να έχεις έναν τέτοιον παίκτη στο γήπεδο.

Επιπλέον, ο Γκερέρο επανήλθε στο αρχικό σχήμα. Ένας παίκτης που αποδεδειγμένα πια δεν είναι ο κλασσικός φορ, αλλά ένας εργάτης. Κάνει 1002 άλλα πράγματα στο γήπεδο, δεν τον αδικώ, αλλά γκολ "φορίσιο" που λέμε δεν θα σου βάλει. Είδατε τι τέλεια ασίστ είχε βγάλει στον Νάτχο με το κεφάλι κιόλας απέναντι στον Αστέρα; Τέτοια μπορεί. Το γκολ δύσκολα το χει.

Για να μην είμαστε και άδικοι,  το ματς στο 30 θα μπορούσε να είναι 0-2 και να λέγαμε άλλα. Γιατί χάθηκαν ευκαιρίες. Ειδικά το τετ α τετ του Ποντένσε και του Γκερέρο ήταν κλασσικότατες.

Αλλά να το πρώτο καμπανάκι που λέγαμε. Από τη μια στη φάση του Ποντένσε, ο Φετφατζίδης ήταν δίπλα μόνος του και ο Πορτογάλος δεν του "έσπασε" τη μπάλα, για να μπει ένα πανεύκολο γκολ. Ο Φετφατζίδης διαμαρτυρήθηκε μεν, αλλά ίσως ξέχασε ότι το έκανε και αυτός με τη Μπέτις, που δεν πάσαρε στον Χασάν σε παρόμοια φάση. Αυτό πρέπει να λυθεί με τους δύο "κοντούς". Πολλές φορές έχουν μπροστά τους εύκολη ασιστ και δεν την βλέπουν.

Για τη φάση του Γκερέρο τα είπαμε πιο πάνω. Δεν είναι σκόρερ. Αυτό το τετ α τετ ένας Μήτρογλου, ένας Ανσαριφαρντ ή ένας Χασάν θα το βαζαν. 

Από το 30΄ όμως και μετά οι μπαταρίες φάνηκε ότι τελείωναν. Για μένα κάποιες χθεσινές επιλογές του Μαρτίνς ήταν ακατανόητες.

Πρώτον ο Μπουχαλάκης (τα είπα πιο πάνω). Αν ο Νάτχο δεν είναι ακόμα έτοιμος, γιατί εν τέλει τον έβαλε για 35 λεπτά; Αν μόνο για τόσα είναι προς το παρόν, γιατί δεν το ξέρουμε;

Δεύτερον, ο Γκερέρο. Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα θα παίξει φέτος 30 ματς. Στα 20 από αυτά θα έχει κατοχή 75%+ και θα πατάει συνεχώς περιοχή. Τι εξυπηρετεί η παρουσία ΜΟΝΟ του Γκερέρο; Τι προσφέρει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ; Γιατί όχι από την αρχή δίδυμο με Χασάν; Που όποτε έχουν παίξει, ο Ολυμπιακός βγάζει κλασσικές ευκαιρίες;;;

Ακόμα και οι αλλαγές ήταν λάθος, πράγμα που ομολογουμένως ο Μαρτίνς το έκανε πρώτη φορά. Ο Νάτχο για παράδειγμα, μπήκε στη θέση του Φορτούνη. Και φτάσαμε στο σημείο ο Ολυμπιακός να θέλει γκολ και να παίζει με 3 αμυντικά χαφ!! Δεκάρι δεν είναι ο Ισραηλινός, προς Θεού.

Όντως ο αρχηγός δεν ήταν σούπερ, αλλά σε ματς που θα κριθεί στο γκολ, θες τον Φορτούνη στο γήπεδο. Ο Καμαρά τα χε φτύσει στην κυριολεξία.

Ένας φίλος μου είπε ότι "αυτό που ζήσαμε χθες είναι μια φυσιολογική κοιλιά". Πρώτον, αν συμφωνήσω στο "κοιλιά", αυτή σίγουρα δεν είναι φυσιολογική, αλλά τεχνητή. Γιατί κοιλιά στα πρώτα 9 ματς της σεζόν δε νοείται. Η εικόνα χθες οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι ο Πορτογάλος δεν φρέσκαρε την 11άδα και δεν έβαλε παίκτες που ταιριάζουν στο ματς.

Αν το είχε κάνει, ο Ολυμπιακός θα το χε καθαρίσει εύκολα και από νωρίς.

Χθες, λοιπόν, χτύπησαν αρκετές καμπάνες, που αφορούν την ομάδα. Αν μείνουμε στο "τους ξεράναμε στο 93΄" δεν πάμε πουθενά. 

Αν αυτά τα 2-3 πραγματάκια δεν λυθούν τώρα που είναι αρχή, αν ο Μαρτίνς δεν βρει τρόπο να χρησιμοποιεί όλα του τα όπλα και να μην "σκάει" την ομάδα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, τότε η συνέχεια δε θα ναι τόσο ευνοϊκή.

Θυμηθείτε απλά, ότι έρχονται ματς με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ενδιάμεσα Μιλαν. Δεν είναι καιρός για... κοιλιές!

ΥΣ1: Τα τελειώματα του ο Φέτφα (δυστυχώς) φαίνεται ότι τα χει αφήσει στο προ 5ετίας επίπεδο. Αυτό για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και δη για τον Ολυμπιακό, που οι πλάγιοι χαφ του βρίσκουν ευκαιρίες, είναι αρνητικό.

ΥΣ2: Για να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Ο Γκιγιέρμε θα παίξει στο κύπελλο; Γιατί δεν ξέρουμε ακόμα καν τι παίκτης είναι...

ΥΣ3: Κακώς ακυρώθηκε το γκολ του Πανιωνίου. Αν όμως ήταν ανθρώπινο λάθος το πέναλτι του Πρίγιοβιτς ή του Μάνταλου, γιατί όχι και αυτό; Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε ή μάλλον έχουμε καταλάβει από πέρυσι υπερ ποιων κινούνται τα νήματα του παρασκηνίου. Και ένα γκολ οφσάιντ που ακυρώθηκε δε θα μας ρίξει στάχτη στα μάτια. Πόσο μάλλον όταν μαζί με αυτό μπορεί και ο Ολυμπιακός να παραπονιέται για 2 πέναλτι που δεν του δόθηκαν (πριν το ακυρωθέν γκολ)... 


3 σχόλια:

  1. Στο γκολ του πανιωνιου,οφσαιντ δεν πιαστηκε ο σκορερ. Μια πασα νωριτερα δοθηκε. Γι αυτο και συζητουσαν μια ωρα ο διαιτητης με τον εποπτη.
    panos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο νατχο ακομα δεν ειναι ετοιμος γιατι δεν ειχε κανει προετοιμασια. Ολοι αναμενουμε να δουμε γκιγιερμε την πεμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στείλεις βιογραφικό να σε πάρουν προπονητη, γράφε ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή