Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Μυαλό και τρίποντα... στη Βιτόρια


Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε στην Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα, από την ανανεωμένη Μπασκόνια για την 17η αγωνιστική. Διαβάστε στο pre game του Red Philosopher:
Το παιχνίδι με το "μυαλό της Μπασκόνια", που πρέπει να κάνει ο Θρύλος.
Η επίθεση και τα τρίποντα, που δεδομένα θα κρίνουν το ματς.
Η ερυθρόλευκη ρακέτα που ΠΡΕΠΕΙ να βγει μπροστά.
Ο δαιμονισμένος ρυθμός της Μπασκόνια και πως ο Ολυμπιακός θα τον αντιμετωπίσει.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Game 17 για την Euroleague και ο Ολυμπιακός του 12-4, αντιμετωπίζει την Μπασκόνια του 7-9. Μια Μπασκόνια βέβαια η οποία με τον Μαρτίνες στον πάγκο άφησε πίσω της το κάκιστο ξεκίνημα και μπορεί βάσιμα πια να κοιτάει 8άδα... Πάμε όμως να δούμε τα στοιχεία του ματς που επιλέξαμε για απόψε.

Να παίξει με το μυαλό της Μπασκόνια

Ο Ολυμπιακός εδώ και τρία χρόνια κερδίζει στην Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα. Έχει βρει τον τρόπο απέναντι στους ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥΣ Βάσκους.
Το βασικό στοιχείο είναι να παίξει με το μυαλό της. Η Μπασκόνια δεν είναι σταθερή ομάδα. Δεν έχει κάποιο δεδομένο στυλ παιχνιδιού. Αν δεν πιάσει (ειδικά στην έδρα της) το δικό της γρήγορο ρυθμό σε συνδυασμό με τα μακρινά σουτ, τότε εύκολα αποσυντονίζεται. Αυτό έχει φανεί σε όλες τις φετινές της ήττες αλλά και στα πρόσφατα παιχνίδια των δύο ομάδων (με την παράδοση υπέρ του Θρύλου).
Οπότε με 2-3 καλά δικά του μομέντουμ ο Ολυμπιακός μπορεί να ρίξει νοκ άουτ τους Βάσκους. Μπορεί να τους βγάλει εκτός ρυθμού και να τους χαλάσει το μυαλό και το πλάνο. Πολύ σημαντική λοιπόν απόψε, η mind διακύμανση/διαχείριση του ματς...

Επίθεση και... τρίποντα

Ο Ολυμπιακός προφανώς και πρέπει να παίξει καλή άμυνα για να έχει τύχη στη Βιτόρια. Αλλά την νίκη απόψε δεδομένα θα την κρίνει η επίθεση. Τα 70 points game τα ξεχνάμε απόψε...
Για να ανεβάσει λοιπόν ο Ολυμπιακός τα επιθετικά του νούμερα, πρέπει να σκοράρει τουλάχιστον 10 τρίποντα απόψε. Χωρίς το μακρινό σουτ τα πράγματα θα ναι πολύ δύσκολα απόψε.
Με την ερυθρόλευκη υπεροχή στην ρακέτα (με τους Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη 100% έτοιμους), οι Βάσκοι θα κλείσουν μέσα, άρα τα ελεύθερα σουτ θα προκύψουν. Το θέμα είναι να μπουν...
Οι δύο Παπ (σταθερότατοι φέτος), ο ανεβασμένος Μάντζαρης και βέβαια ο φορμαρισμένος Τόμσον καλούνται να πάρουν τα... όπλα τους! Όσον αφοράν τους Στρέλνιεκς και Ρόμπερτς δεν ξέρω αν θα παίξουν και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται. Αν παίξουν πάντως πρέπει να δείξουν βελτίωση σε σχέση με τις τελευταίες τους εμφανίσεις. Η ομάδα τους έχει ανάγκη.

Ο ρόλος της ρακέτας

Με την περιφέρεια να έχει τραβήξει ΟΛΟ το κουπί τον τελευταίο μήνα, απόψε η ρακέτα πρέπει να βγει μπροστά. Και μιλώ συγκεκριμένα για τον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοφ. Έλειψαν σχεδόν έναν μήνα και απόψε περιμένουμε ένα καλό ματς από αυτούς. Πρέπει να πάρουν μπάλες και να ξεκουράσουν-αποσυμφορίσουν τους περιφερειακούς της ομάδας.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πριν τον τραυματισμό τους, ήταν οι δύο πρώτοι σκόρερ της ομάδας. Πολλά plays σήμερα αναμένεται να είναι δικά τους (και του Μακλίν βεβαίως). Ειδικά με τον Σπανούλη on fire να τους τροφοδοτεί μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στην μικρή σε rotation ρακέτα των Βάσκων! Οι πόντοι τους και τα κερδισμένα φάουλ μπορούν να δώσουν σημαντικές βοήθειες απόψε στο Θρύλο.
Παράλληλα πρέπει να κουράσουν και να φορτώσουν ειδικά τον Σενγκέλια ο οποίος είναι ο κορυφαίος Power Forward  της διοργάνωσης... Πρέπει να βγει εκτός αγώνα ο Γεωργιανός σήμερα...

Ο παραδοσιακός ρυθμός του Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα

Είναι η έδρα και η ομάδα με τον πιο δαιμονισμένο ρυθμό, παραδοσιακά στην Euroleague... Οι Βάσκοι αυτό το μπάσκετ πρεσβεύουν άλλωστε την τελευταία 20ετία...
Ο Ολυμπιακός πρέπει να μειώσει (προφανώς δεν ΓΙΝΕΤΑΙ να το κόψει τελείως) το transition παιχνίδι της Μπασκόνια. Να την οδηγήσει σε επιθέσεις μισού γηπέδου, όπου σαφώς εκεί έχει το πάνω χέρι.
Γενικά για να ελέγξει το ρυθμό απόψε ο Ολυμπιακός, πρέπει πρώτα να διασφαλίσει τα ριμπάουντ και γενικά να διεκδικεί την ΚΑΘΕ φάση μετά από χαμένα σουτ. Αν κοπεί το εύκολο ριμπάουντ των Βάσκων, οι πιθανότητες αιφινιδιασμών τους μειώνονται. Από κει και πέρα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ούτε για 2' να βρουν ρυθμό και ψυχολογία στα μακρινά τους σουτ. Θυμίζω πως με την Ρεάλ η Μπασκόνια είχε σχεδόν 15 τρίποντα και κέρδιζε με 20+ από το ημίχρονο!
Οπότε... Καλή πιεστική άμυνα από την έναρξη των επιθέσεων τους λοιπόν, καλές αποστάσεις στην άμυνα για να μην βρεθούν ελεύθερα σουτ (προφανώς άμυνα με αλλαγές θα δούμε απόψε έστω στην αρχή του ματς) ώστε να μην ξεφύγει το σκορ και ο ρυθμός.
Από παίχτες, ο Σενγκέλια είναι το Α και το Ω της Μπασκόνια. Πάνω του θα πέσει λογικά ο ΚΑΜΙΚΑΖΙ Παπαπέτρου. Πολύ καλός φέτος, ο υπερηχητικός center Πουαριέ (ο Μακλίν λογικά θα τον αναλάβει), ενώ το κομπιούτερ της ομάδας είναι ο Γκρέιτζερ, στον οποίο πάνω βλέπω τον Παπανικολάου. Σκόρερ ρυθμού και οι σουτέρ Μπουμπουά και Τίμα, ενώ ο 7footer Βόινγκτμαν τραβιέται πολύ ψηλά σουτάρει (θα χει θέμα ο Μιλουτίνοφ να τον ακολουθεί στα 6-7m).

Υγ: πολύ καλό το ρόστερ των Βάσκων... Αδικούνται από τη βαθμολογική τους θέση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου