Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Η αποτυχία ας του δείξει το δρόμο


Προσοχή! Σε αυτό εδώ το άρθρο δεν θα διαβάσετε απομυθηποιητικά σχόλια και απόψεις.
Στο σημερινό ποδοσφαιρικό blog του Red Philosopher, συζητάμε για την φετινή αποτυχία στο champions league. Ας αποτελέσει λοιπόν η άσχημη αυτή πορεία/αποκλεισμός την απαρχή για ένα καλύτερο αύριο στον Ολυμπιακό. Ο Αντιδραστικός εξηγεί και προτείνει...


Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε κι επίσημα χθες από την Ευρώπη. Πόνεσε είναι η αλήθεια. Εδώ και δέκα σερί παρουσίες σε ομίλους βλέπετε προκρινόταν (είτε ως 2ος είτε ως 3ος). Σίγουρα το να γυρίζουμε σε εποχές Τροντ Σόλιντ (2006) δεν είναι ωραίο.

Η πρόκριση αυτή χάθηκε τον Σεπτέμβρη άλλωστε. Σε εκείνο το εφιαλτικό καλοκαιρινό βράδυ στο Φάληρο. Το 2-3 (αντί για 0-11 μην τα ξαναλέμε) από τους Πορτογάλους, αποτέλεσε την ταφόπλακα της ομάδας, ας μην γελιόμαστε. Για αυτό κι αν υπάρχει ένας βασικός υπεύθυνος της κακής συνολικά παρουσίας αυτός είναι προφανώς ΜΟΝΟ ο Μπέσνικ Χάσι. Αλλά είπαμε. Εδώ θα μιλήσουμε για το ΜΕΛΛΟΝ. Ας μην λέμε τα ίδια που συζητάμε εδώ και τόσο καιρό.

Ο Ολυμπιακός παιδία φέτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Δεν μπορεί. Δεν έχει καλή ομάδα. Πως να το κάνουμε τώρα; Το θέμα όμως είναι πως μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Σίγουρα βλέπουμε προς το μέλλον, αλλά ακόμα κι έτσι ο φετινός τίτλος μπορεί να έρθει. Ο πόλεμος που δέχεται η ομάδα μας έχει συσπειρώσει όλους και το μόνο σίγουρο είναι πως ο Θρύλος θα παλέψει λυσσασμένα για να βουλώσει τους προκλητικούς ανταγωνιστές.

Τι γίνεται φέτος

Προσωπικά κρατώ σαν δεδομένο πως ο Λεμονής επιτέλους θα στηριχτεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Ναι ο Τάκης μπορεί. Άλλωστε δεν δέχεται και κανείς καλύτερος να έρθει στην Ελλάδα πλέον. Άρα από τον κάθε τυχάρπαστο coach, ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΜΟΝΗΣ.

Αγωνιστικά πρέπει να δεχτούμε πως το ρόστερ πονάει σε συγκεκριμένες θέσεις. Στην θέση του φορ και υπερβολικά στα άκρα της επίθεσης.  Ο Ανσαριφάρντ με τον νεαρό Τζούρτζεβιτς μπροστά και οι υπάρχοντες ΜΕΤΡΙΟΙ εξτρέμ θα παλέψουν φέτος. Στο κέντρο και στην άμυνα η κατάσταση παλεύεται θεωρώ. Γενικά η ομάδα θα πορευτεί με μικρό σχετικά rotation με στόχο τον τίτλο. Προτό-Καπίνος, Φιγκέιρας-Ομάρ, Κούτρης, Ένγκελς, Σισέ, Νικολάου, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οφόε, Ανδρούτσος,  Φορτούνης, Πάρντο, Καρσελά, Καρίμ, Τζούρτζεβιτς είναι νομίζω ένας καλός κορμός (17 παιχτών) για φέτος (με 2-3 προσθήκες το Γενάρη). Ας πάει έτσι τουλάχιστον για φέτος.

Από κει και πέρα οι Μποτία, Μαρίν, Σεμπά, Εμενίκε, Μπεν, Ζιλέ, Μάρτινς, Μίλιτς, Ζντιέλαρ ακόμα και ο Βούκοβιτς θεωρώ πως δεν έχουν μέλλον στην ομάδα. Ας πωληθούν και ας μπουν κάποια καλά χρήματα στα ταμεία. Μιλάμε για  δέκα παίχτες (θα ξεχνάω και κάποιον!) που έχουν αποδείξει (ο καθένας διαφορετική περίπτωση βέβαια) πως δεν έχουν θέση στο ρόστερ.

Με το μάτι στο μέλλον

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αλλαγές. Τα προβλήματα που έχει είναι αρκετά. Δημιουργικότητα από τον άξονα, ριζική ανανέωση στα εξτρέμ και βέβαια βασικοί στόπερ και φορ είναι τα πιο βασικά νομίζω κομμάτια/ΠΥΛΩΝΕΣ από τα οποία θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός. Τα οποία κι έχουμε αναφέρει πολλάκις εδώ στο Red Philosopher.

Επίσης ο Ολυμπιακός είναι ΑΡΓΟΣ. Θέλει περισσότερη ταχύτητα και ένταση, για να μπορεί να φανεί πιο ανταγωνιστικός ειδικά στην Ευρώπη. Το πε και ο coach στην χθεσινή συνέντευξη τύπου. Δεν γίνεται να θες να πιέσεις πχ τον αντίπαλο και τα χαφ σου να είναι οι Ζιλέ-Ταχτσίδης ή τα στόπερ σου οι Μποτία-Ένγκελς. Οπότε επαναλαμβάνω ΤΑΧΥΤΗΤΑ... Ταχύς στόπερ να κολλήσει με τους τρεις τρομερούς μικρούς (Σισέ-Νικολάου-Ένγκελς), ταχύς δημιουργικός μέσος να ταιριάξει με τους αργούς Ρομαό-Ταχτσίδη και να μπορέσει να βγάλει συνδυασμούς με τους Φορτούνη-Οφόε, εξτρέμ έμβολα (και όχι Σεμπάδες-αν υπάρχει θεός) και βέβαια ταχύς φορ να τραβιέται χαμηλά και στα άκρα (παραδοσιακά το έκαναν οι ερυθρόλευκοι φορ που πέτυχαν) και να πατάει ύστερα περιοχή (ακόμα και ο Ιντέγιε κάπως έτσι έπαιζε).

Παράλληλα πρέπει να διορθωθούν κάποια χοντρά λάθη του καλοκαιριού. Γιαννιώτης, Ρισβάνης και Σιόπης (προσωπικά θεωρώ και Γιαννιώτας) πρέπει να γυρίσουν ...χθες, στο ρόστερ. Γενικά η ομάδα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να δώσει ευκαιρίες στους Έλληνες. Υποχρεωμένη από απαίτηση του κόσμου.

Τέλος θα χρειαστεί βάθος σε κάποιες θέσεις. Αριστερά ένας back up του Κούτρη, goalkeeper αν φύγει ο Καπίνος (ανεξαρτήτως τι θα γίνει με Γιαννιώτη) και ανάλογα με τις αποχωρήσεις κι άλλοι ροστεράτοι.

Συμπέρασμα

Τα φετινά λάθη πρέπει να γίνουν οδηγός του Θρύλου. Η σεζόν φέτος δεν τελείωσε, ένας ικανός  κορμός υπάρχει (με ελλείψεις βέβαια) και θα στηριχτεί ώστε να παλέψει για τον τίτλο, αλλά ο στόχος είναι τη σεζόν 2018-19 να δούμε επιτέλους μια διαφορετική ομάδα, πιο ανταγωνιστική και κυρίως πιο θελκτική...

1 σχόλιο:

  1. Μετά από μιά δεκαπενταετία στον θεσμό του Τσάμπιονς Λίγκ, φτάσαμε να δούμε μιά ομάδα που είναι δύο κλασεις κατώτερη της ΤΡΙΤΗΣ κατά σειρά ομάδας του ομίλου της.
    Αυτό είναι επίτευγμα, και αξίζουν πολλά "βραβεία" σε πολλούς. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάποιους:
    1) Οι διοικήσεις, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν σταθερά και σε βάθος χρόνου να καθιερώσουν τον Ολυμπιακό σε οποιοδήποτε εκτός Ελλάδας πλαίσιο
    2)Ο κόαμος που στην πλειοψηφία του ενδιαφέρεται περισσότερο γιά το αν θα πάρουμε ....40 ή 39 ξερωγώ συνεχόμενα πρωταθλήματα, από το να κάνουμε μιά επιτυχία τύπου ΑΠΟΕΛ (ΑΠΟΕΛ λέμε όχι Ρεαλ).
    3)Ξανά ο κόσμος, που νόμιζε ότι η ανημπόρια της ομάδας ήταν ανημπόρια του προπονητή της.
    4)Ξανά οι διοικήσεις που διαχρονικά φορτώνουν όλες τις ελλείψεις του ρόστερ στους προπονητές, και φροντίζουν να το "τρώει" ο κόσμος αμάσητο.
    Τώρα που μοίρασα τα "χρυσά βατόμουρα", να σας πω ότι
    η διοίκηση πρέπει να βγεί να μας πει πως βλέπει την ομάδα σε ένα βάθος χρόνου, τι πρέπει να περιμένουμε και τι όχι. Εμένα προσωπικά, αν κάποιος μου έλεγε "ξεχάστε τα πρωταθλήματα γιά 2-3 χρόνια, θα φτιάξω κάτι καινούργιο γιά μιά δεκαετία με πιτσιρικάδες" θα τον στήριζα. Δεν στηρίζω, όμως, το "θα βλέπετε κάθε χρόνο χειρότερη μπάλα με φθηνότερους παίκτες και θα χαιρόσαστε όταν πουλάω γιατί σας θεωρώ χαχόλους". ΄Οχι, δεν το στηρίζω αυτό.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή