Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Tactic Philosopher: game 10


Διαβάστε στην τακτική ανάλυση του Red Philosopher για το game 10 της Euroleague, Βαλένθια-Ολυμπιακός:
Ο τρόπος που επέλεξε να κλείσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον bomber Έρικ Γκριν.
Τα επιθετικά plays τους 2ου μέρους που οδήγησαν στους τελευταίους κρίσιμους πόντους.
Τα σκριν στην περίμετρο που έφεραν το αξιοπρεπές 47,7% (8/17) στα τρίποντα.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Η προσαρμοσμένη άμυνα στον Έρικ Γκριν

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τον Έρικ Γκριν. Έτσι παρά τους 26 πόντους του, η ομάδα τον αντιμετώπισε εξαιρετικά, τον έπαιξε πανέξυπνα και ουσιαστικά στα κρίσιμα κομμάτια τον είχε εκτός παιχνιδιού.
Καταρχήν πάνω του έπεσε ο Παπανικολάου. Με σαφή επιλογή το over στα σκριν για να μην βρει ούτε ελάχιστα δευτερόλεπτα να εκτελέσει. Άλλωστε ο Παπανικολάου είναι ίσως ο κορυφαίος στην Ευρώπη  στο να σπάει τα σκριν! Του έδωσε το δεξί drive καθώς όλοι ξέρουμε πως ο Έρικ προτιμάει την αριστερή πλευρά-αν και δεξιόχειρας. Με τα ψηλά του χέρια του έκλεισε το τρίποντο και τον οδήγησε μέσα όπου ο The Gunner είχε 7/13 λίγο πάνω δλδ από 50%.
Τα τρίποντα που έβαλε ο Γκριν (3/4) το ένα ήταν αμαρκάριστος μετά από επιθετικό ριμπάουντ της Βαλένθια, ενώ στα άλλα ήταν πάνω ο Τόμσον (έμεινε under σε σκριν ψηλά) και ο Παπαπέτρου. Με τον Παπανικολάου δηλαδή ο Γκριν δεν σκόραρε για τρεις.
Η δεύτερη επιλογή ήταν να βγαίνει πάνω στον Αμερικάνο bomber επιθετικό hedge out συνήθως από τον Μιλουτίνοφ. Ο Σφαιρόπουλος γνωρίζει καλά πως ο Γκριν ΔΕΝ πασάρει. Έτσι τον έκλεινε ψηλά με βοήθεια, γνωρίζοντας πως δεν θα πασάρει στον αμαρκάριστο παίχτη που ρολάρει. Αποτέλεσμα οι μηδέν ασίστ του Γκριν χθες...

Τα επιθετικά plays που έφεραν την νίκη...

Ο Ολυμπιακός κέρδιζε σε όλο το ματς. Παρόλα αυτά στην δ' περίοδο οι παίχτες της Βαλένθια έκαναν την αντεπίθεσή τους. Εκεί ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ και κατάφερε να συντηρίσει την υπέρ διαφορά του. Βλέποντας ο Σφαιρόπουλος πως ο Μιλουτίνοφ είχε αλληλοεξουδετερωθεί με το 2.18 Πλάις και ο Πρίντεζης ήταν αρκετά άστοχος (6/18 εντός πεδιάς) η ομάδα έψαξε άλλους επιθετικούς πρωταγωνιστές. Αυτοί ήταν ο Τόμσον, ο Παπαπέτρου και ο συνήθως ύποπτος στα κρίσιμα Στρέλνιεκς.
Ο Παπαπέτρου έπαιρνε συνεχώς την μπάλα χαμηλά μετά από στοχευμένες αλλαγές στα σκριν με αντίπαλο τον Γκριν σε miss match. Έτσι κατάφερε να βγάλει 4 ασίστ ποστάροντας και πασάροντας στους αμαρκάριστους συμπαίκτες (καθώς έβγαιναν βοήθειες πάνω του ελέω miss match).
Η δεύτερη επιλογή ήταν ο Τόμσον... Παίζοντας στο "4" έπαιρνε τη μπάλα συστηματικά στην περίμετρο, με σκοπό να παίξει τον αντίπαλο στα πόδια και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του! Μια πανέξυπνη απόφαση από τον coach  θεωρώ... Έτσι σκόραρε με drives αλλά έδωσε και εύκολα καλάθια στους αμαρκάριστους ερυθρόλευκους που παραμόνευαν.
Τέλος στα ακόμα πιο κρίσιμα η μπάλα πήγε στην κορυφή στον Στρέλνιεκς. Με υπομονή και απανωτά σκριν ο Λετονός έψαξε και βρήκε καλές επιλογές είτε με μακρινά σουτ είτε ακόμα και με drive. Να θυμίσω πως στο 58-63, με πέντε σερί δικούς του πόντους έγινε 58-68 και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Το σύστημα που φέρνει εύκολο αμαρκάριστο τρίποντο

Παρατηρείστε το σε όλα τα ματς. Ο Ολυμπιακός βγάζει ένα όμορφο και πολύ απλό play από την περίμετρο. Ο guard έχει την μπάλα στην κορυφή, ο forward πάει κοντά του και κόβει απότομα ξανά πίσω πέρνοντας παράλληλα σκριν από τον center! Έτσι με μία πάσα βγαίνει ελεύθερο τρίποντο. Έτσι σκόραρε εχθές τα δύο από τα τρίποντα του τρίποντα ο Παπανικολάου (σύνολο 3/4), ενώ έβαλε κι άλλο ένα ο Στρέλνιεκς!
Σε ένα τόσο δύσκολο ματς ήταν κομβικοί οι εννιά αυτοί πόντοι!
Συνήθως αυτό το σύστημα βγαίνει όταν η αντίπαλη άμυνα είναι σχετικά ανοργάνωτη και χωρίς καλή ισορροπία. Πολλές φορές επίσης, συμβαίνει όταν ο Ολυμπιακός θέλει επειγόντως σκορ (ανάλογα δηλαδή με το momentum του ματς) και γίνεται μάλιστα κατόπιν εντολής του coach!
Γενικά ο Ολυμπιακός είχε ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό στα τρίποντα (8/17) ήτοι 47,7%. Σε αυτό παίζει ρόλο πως τα περισσότερα ήταν ελεύθερα...

Ακολουθεί το super παραδοσιακό ντέρμπι με τη Ρεάλ... Προσωπικά από τον τελικό του 2015 και μετά διψάω για εξιλέωση απέναντι τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου