Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια...


Με αφορμή τη συμπλήρωση του 1/3 της κανονικής περιόδου της Euroleague βγήκαν σε πολλά sites τα πρώτα συγκεντρωτικά στατιστικά για τις ομάδες και τους παίχτες. Σε αυτά δεν υπάρχει σε υψηλές θέσεις ουσιαστικά κανείς παίχτης του Ολυμπιακού, ούτε η ομάδα η ίδια...
Αυτό νομίζω δείχνει πόσο ομαδικά λειτουργεί ο Θρύλος και αποτελεί το πρώτο του "παράσημο".
Αρθρογραφεί ο Αντιδραστικός


Σε πολλά sites χθες κυκλοφόρησαν στατιστικά για την 1/3 της Euroleague. Ομαδικά και ατομικά. Σε όλα αυτά ο Ολυμπιακός και οι παίχτες του απουσιάζουν από τις πρώτες θέσεις... Κι όμως ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή...

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Θρύλος (και) φέτος είναι ΟΜΑΔΑ. Νικά μέσω του συνόλου του και για αυτό κανείς παίχτης δεν ξεχωρίζει (πλην του ποσοστού στα τρίποντα του Στρέλνιεκς-48,5%!) στις στατιστικές κατηγορίες. Το "Όλοι για έναν και ένας για όλους" αντιπροσωπεύει 100% τον νέο Ολυμπιακό και αυτό νομίζω πως αποτελεί το πρώτο παράσημο της ομάδας!

Δεν έχει δεινό σκόρερ, γιατί σκοράρουν όλοι. Ηγείται ο Πρίντεζης, ακολουθούν οι Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς, ύστερα οι Ρόμπερτς, Παπανικολάου και Μακλίν. Το σκορ μοιράζεται. Σε κάθε ματς η ομάδα έχει κι άλλον πρωταγωνιστή! Πχ στην Πόλη ήταν ο Ρόμπερτς. Στο Μιλάνο ο Στρέλνιεκς και ο Μακλίν. Στη Βαλένθια οι Πρίντεζης και Παπανικολάου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει για παράδειγμα και με τα ριμπάουντς. Πηδάνε ΟΛΟΙ. Παίχτες όπως ο Τόμσον ή ο Παπαπέτρου (που θεωρούνται "κοντοί"), έχουν πολύ καλά νούμερα. Ακόμα και οι guard (Μάντζαρης και Ρόμπερτς μαζεύουν σκουπίδια). Κι εδώ βέβαια ξεχωρίζουν οι ψηλοί. Στην Πόλη μάζεψε διψήφιο αριθμό ο Μιλουτίνοφ. Στην Βαλένθια ο Πρίντεζης. Σε πολλά ματς ο Μακλίν.

Όσον αναφορά τις ασίστ (η ομάδα εδώ χάνει πολύ λόγω της απουσίας του Σπανούλη) ξεχωρίζει μεν ο Στρέλνιεκς (κύριος εκφραστής των pick n roll), αλλά πασάρουν πολύ καλά ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ και οι Ρόμπερτς, Μιλουτίνοφ, Μάντζαρης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Στη Βαλένθια για παράδειγμα ο Παπαπέτρου είχε 4 ασίστ! Με τον Ερυθρό ο Τολιόπουλος πρόλαβε να κάνει 3! Σε πολλά ματς βλέπουμε τις no look high-low πάσες του Πρίντεζη! Κοινώς και στη δημιουργία υπάρχει πλουραλισμός.

Στα ομαδικά στατιστικά αν εξαιρέσουμε την άμυνα όπου ο Ολυμπιακός έχει την 2η καλύτερη μετά τη Φενέρ (3 πόντους λιγότερους), επίσης η ομάδα δεν ξεχωρίζει. Σε αυτό παίζουν ρόλο δύο παράγοντες.

Ο ένας είναι οι πολλοί τραυματίες/ανέτοιμοι παίχτες. Σε πολλά ματς λείπουν αρκετοί παίχτες και ο Ολυμπιακός κατεβαίνει με σχήματα-τακτικές ανάγκης. Αυτό έχει επιπτώσεις για παράδειγμα στις επιθετικές/δημιουργικές κατηγορίες ή στα ποσοστά. Ο Ολυμπιακός με μισή ομάδα πολλές φορές θα πάει τα ματς για παράδειγμα σε ένα όριο 70-75 πόντων, για να τα κερδίσει από την άμυνα του.

Ο δεύτερος βασικός παράγοντας ήταν η μέχρις στιγμής απουσία του Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός σε επίθεση, ασίστ, ποσοστά ευστοχίας και κερδισμένα φάουλ για παράδειγμα είναι μείον λόγω της απουσίας του αρχηγού του.

Εδώ να τονίσω πως η ομάδα λόγω της επιμονής της για παιχνίδι στο low post βρίσκεται ψηλά (εκτός από την συνολική άμυνα) και στα κερδισμένα φάουλ (λογικά ηγείται ο Πρίντεζης στην κατηγορία αυτή).

Συμπεραίνοντας να πούμε πως ο Ολυμπιακός χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα σαν ομάδα. Δεν έχει αστέρες, δεν αποδίδει (στατιστικά) τέλεια, αλλά με το μαχητικό DNA του, την τεχνογνωσία του και την εξαιρετική ομαδικότητά του καταφέρνει πάντα να βρίσκεται πάντα στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας και στα final 4... Να λοιπόν γιατί τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια..!

*Εν αναμονή του μεγάλου ντέρμπι με τη Ρεάλ... Πολύ σημαντικό και δύσκολο ματς αναμένεται... Ο Θρύλος όμως όλα τα μπορεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου