Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Coach ΑΠΕΤΥΧΕΣ ...


Στον οργανισμό του μπασκετικού Ολυμπιακού, τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ. Η ομάδα αυτή, μας δίδαξε τόσα πολλά την τελευταία 5ετια και μια "στραβή" σεζόν όπως η τρέχουσα, δεν αρκεί για να αναιρέσει τα συναισθήματα, τις χαρές, την υπερηφάνεια που νιώθουμε για αυτήν, ενώ την επόμενη σεζόν όλοι ξέρουμε πως ο Θρύλος θα ναι ξανά εκεί, να πρωταγωνιστεί! Παρόλα αυτά,  η φετινή ΔΕΔΟΜΕΝΗ αποτυχία, έχει αιτία και όνομα και την τονίζω, για να μην επαναληφθεί στο μέλλον! Το όνομα αυτής... Γιάννης Σφαιρόπουλος. Γράφει ο Αντιδραστικός

Ο κάθε "ειδικός" έχει την άποψή του. Έτσι κ γω... Προσωπικά, θεωρώ 100% -και μοναδικό- υπεύθυνο της φετινής τραγωδίας του Θρύλου (γιατί αγωνιστικά μιλάμε, ναι, για τραγωδία), τον προπονητή Γιάννη Σφαιρόπουλο. Έναν άνθρωπο που πίστευα εδώ και πολλά χρόνια, ζητούσα στην ομάδα ακόμα και προ του Ίβκοβιτς και χάρηκα πάρα πολύ όταν ανέλαβε την ομάδα (εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι λοιπόν)!

Αλλά... Ο coach κάπου το έχασε. Λάθη, πολλά λάθη. Λάθη στον σχεδιασμό, λάθη στις "χειμερινές" μεταγραφές, λάθη στα συστήματα, λάθη στους ρόλους. Γενικά φάνηκε να μην έχει κανένα plan b έτοιμο για την ομάδα.

Σίγουρα οι τραυματισμοί των Γιανγκ και Λοτζέσκι έπαιξαν ρόλο. Αλλά θα μπορούσε να τους είχε αντικαταστήσει καλύτερα. Βιάστηκε και με τον Τζέιμς και με τον Όντομ. Έστησε μια ομάδα το καλοκαίρι, χωρίς δεύτερο τεσσάρι. Επιθετικά έκανε ξανά την ομάδα να γυρίζει ΜΟΝΟ γύρω από τους Σπανούλη-Πρίντεζη. Απέκτησε τον Μιλουτίνοφ χωρίς να μπορεί να τον αξιοποιήσει (το ίδιο ο Μπαρτζώκας κάποτε με τον Μπέγκιτς). Προώθησε τον Αγραβάνη και δεν τον πίστεψε ποτέ. Ρίσκαρε με τον Στρόμπερι και τον ακροβόλισε έξω από το 6,75-όπου είναι ανύπαρκτος. Έστησε μια ομάδα χωρίς εύκολο τρίποντο, χωρίς post game. ΜΟΝΟ κεντρικό pick και τίποτα άλλο. Λάθη, πολλά λάθη επαναλαμβάνω.

Δεν αξιοποιεί τον Παπαπέτρου. Μετατρέπει σε ρολίστα τον ΝΒΑer Παπανικολάου. Μαζί του ο Μάντζαρης είναι αρνητικά μεταλλαγμένος. Σπανούλης-Πρίντεζης-Χάντερ τραβάνε όλο το κουπί και ήδη νιώθουν εξαντλημένοι. Και ξαφνικά φέρνει ένα βετεράνο pf, βαφτίζοντας τον center. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Θέλετε κι άλλα;

Από το 2-0 στο top16 έφτασε στο αρνητικό δεκαετίας ρεκόρ 3-5. Πλέον τα πράγματα ας μην γελιόμαστε είναι δύσκολα. Ποιος πείθεται πως μπορεί ρεκόρ 6/7 ή 5/7 ο συγκεκριμένος, κακοστημένος Ολυμπιακός; Κι έστω ότι γίνεται. Ποιος του δίνει πιθανότητες μετά, απέναντι στην πεινασμένη Φενέρ του "λύκου"; Μικρές οι πιθανότητες να συνεχίσει η ομάδα στην Ευρώπη, δυστυχώς...

Η σεζόν στην Ευρωλίγκα τελείωσε λογικά. Σίγουρα ο τίτλος απέναντι στον αιώνιο, είναι μεγάλο κίνητρο και για αυτόν θα παλέψει η ομάδα! Και στο top16 θα συνεχίσει να παλεύει, ασχέτως αν θα τα καταφέρει. Ο Ολυμπιακός μας δίδαξε την refuse to loose νοοτροπία, ο Ολυμπιακός μας έμαθε να ονειρευόμαστε! Τίποτα δεν σβήνεται επαναλαμβάνω... Αλλά.

Κλείνω με ένα τελευταίο αλλά... Μπορεί ο coach Σφαιρόπουλος να οδηγήσει την ομάδα έστω στον τίτλο; Μπορεί να την συνεφέρει μετά από τον ενδεχόμενο αποκλεισμό σοκ από τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας; Το βασικότερο: μπορεί να στηθεί από εκείνον ο διψασμένος για επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης, Ολυμπιακός της επόμενης σεζόν 2016-17; Λυπάμαι αλλά αμφιβάλλω. Ας περάσει και αυτός, σαν τον Μπαρτζώκα μην ξεχνάμε, στο πάνθεον των πετυχημένων προπονητών του Θρύλου (τελικό Ευρωλίγκας πέρυσι και σκούπισμα στους τελικούς δεν είναι και λίγα!) και ας ψάξει η ομάδα για καινούργιο προπονητή...

Ξέρω πως είναι δύσκολη εποχή, αλλά θεωρώ η ομάδα χρειάζεται ένα ΣΟΚ. Άλλωστε πολλοί παρακαλάνε να προπονήσουν τον Ολυμπιακό... Ας βρει έναν... Ας πορευτεί με Τόμιτς μέχρι το τέλος της σεζόν στην εσχάτη!

2 σχόλια:

  1. Από πότε ένας προπονητής αποτυγχάνουν με την σεζόν σε εξέλιξη και με τους στόχους ανοικτούς; Στο μόνο που απέτυχε ο Σφαιρόπουλος ως τώρα είναι στον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ να μην κερδίσει τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη, μετά την πανεύκολη σειρά των playoff, όπου ούτε την Μπαρτσελόνα να "σκουπίσει" δεν κατάφερε...) και φέτος στο Κύπελλο (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, να φανταστείς μέχρι και οι γκρι μας αβαντάρισαν, αφού έδωσαν ένα ολόκληρο φάουλ στον Σπανούλη, ενώ πέρσι με Μπαρτζώκα δεν του είχαν δώσει ούτε ένα).
    Αν μιλάμε, λοιπόν, για αυτές τις αποτυχίες, ΟΚ να τον διώξουμε τώρα τον Σφαιρόπουλο!
    Αν μιλάμε όμως για το ότι στο κρισιμότερο σημείο του TOP-16 και στον δυσκολότερο όμιλο που έχει σχηματιστεί ποτέ δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει την πρόκριση και αν μιλάμε για το ότι στο κρισιμότερο σημείο του πρωταθλήματος, η ομάδα πάει να πάρει την πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας, αλλά μπορεί και να μην τα ακταφέρει, αν την στήσουν στο ΟΑΚΑ ή στο "Νίκος Γκάλης", προτείνω να κάνουμε υπομονή και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ομάδα που μας έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Ολυμπιακού μας.

    Court Central,
    κατά κόσμον Σωτ. Χιωτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά λάθη ο Σφαιρό, αλλά νωρίς για κρέμασμα. Έχει δρόμο ακόμα...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή