Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ελλάδα έχεις ταλέντο…

Banis
Ο Έλληνας έχει το basket στο DNA του. Αυτό αποδεικνύετε συνεχώς καθώς όπου βρεθούν, σε όποιο σημείο της γης, ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και αναγκάζουν τους ειδικούς να ασχολούνται μαζί τους.

Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με περιπτώσεις Ελληνοαμερικανικών μπασκετμπολιστών (Πέτρος, Μπιζούκας, Παύλος, Γεωργάτος, Ηλιάδης, Λούπος κλπ), καθώς και Ελληνόπουλα που αγωνίζονται στις ΗΠΑ (Αντετοκούνμπο Θ., Γόντικας, Μαραγκός, Τσαλμπούρης, Δημακόπουλος κλπ) που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Basket League αλλά και γιατί όχι και τις Εθνικές ομάδες.
Πάμε να δούμε μαζί κάποιες ακόμη εξαιρετικές περιπτώσεις ομογενών, νεαρών μπασκετμπολιστών που δεν θα ήταν κακό η ομοσπονδία να ασχοληθεί μαζί τους …
1.Kevin Pangos (point guard/1, 88cm/1993)

Ξεκινάμε με, κατά την γνώμη μας, το πιο καυτό όνομα της λίστας. Ο Ελληνοκαναδός (φωτ.) play maker έχει αναγκάσει τους ειδικούς στον Καναδά να μιλούν για τον επόμενο Steve Nash (προφανώς υπερβάλλοντας) και για μια σπουδαία καριέρα στο NBA. Πρόκειται για έναν τρομερό σουτέρ και ακόμη καλύτερο πασέρ, γρήγορο σε εκτέλεση και σκέψη, εκπληκτικό χειριστή της μπάλας, με υψηλό μπασκετικό IQ και υπερβολικά εργατικό. Επίσης είναι πολύ καλός αμυντικός επάνω στην μπάλα και ικανός «κλέφτης». Ίσως κάπως κοντός για το σύγχρονο μπάσκετ όμως καλύπτει αυτό το μειονέκτημα με την ωριμότητα που επιδεικνύει στο παιχνίδι του. Και επειδή μιλάμε για σπουδαίο ταλέντο, ας τον ενοχλήσει η Ομοσπονδία, που αν μη τι άλλο έδρασε με αυξημένα αντανακλαστικά στις περιπτώσεις αφοί Καλάθη, Κουφού και Μπράμου.
2. Zachary Elias Auguste (power forward/2, 08cm/1994)

Ο 21χρονός Ζαχαρίας Ηλίας Auguste είναι ίσως από τα καλύτερα «τεσσάρια» στην πρώτη κατηγορία του NCAA σήμερα. Ο δυναμικός forward από 6,7 πόντους και 4,2 ριμπάουντ ανέβασε την απόδοσή του φέτος σε 13,5 πόντους και 7,9 ριμπάουντ. Επίσης έχει 1,5 ασσίστ, 1 κλέψιμο και ένα κόψιμο ανά παιχνίδι. Είναι δουλευταράς, δυνατός, γρήγορος, καλός στο pick & roll, καλό σουτ από μέση απόσταση ενώ και στην άμυνα βάζει πολύ δυνατά το κορμί του. Έχει κερδίσει την ψήφο διάσημων σκάουτερ και είναι σχεδόν σίγουρό το πλασάρισμά του σε καλό νούμερο του Draft. Με μητέρα από τα Γρεβενά, την κυρία Λέα Τζημούλη έχει μεγαλώσει σαν Ελληνάκι, μιλάει την γλώσσα και θέλει να διεκδικήσει θέση στην Εθνική…
3. Micheal Travlos (shooting guard/1, 95cm/1998)

Άλλος ένας χαρισματικός Ελληνοαμερικανικός. Ο 17χρονός είναι ένας σούπερ σουτέρ ο οποίος αναμένει μετά από μια εκπληκτική χρονιά στο σχολείο του να λάβει προσφορά από κάποιο πολύ σοβαρό μπασκετικό πρόγραμμα, όπου και θα συνεχίσει τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια της ζωής του, σε πρώτης κατηγορίας μπασκετικό Πανεπιστήμιο. Τρομερός σουτέρ, όπως είπαμε και πολύ γρήγορος σε εκτέλεση αλλά και κίνηση, στην μέρα του μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην τελευταία του χρονιά στο σχολείο ο Μιχαλάκης ήταν η κύρια αιτία που η ομάδα του, το Luke Zurich, κέρδισε τον τίτλο της περιοχής μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

4. Elijah Long-Μitrou (point guard/1, 88cm/1998)

O Elijah είναι γιός του Jersey Long και της Γεωργίας Μήτρου από την Καλαμάτα. Είναι ένας από τους καλύτερους Καναδούς point guard της τάξης, του 2015. Είναι ένα ταχύτατο play maker με τρομερή διείσδυση, που βλέπει γήπεδο και μπορεί να πασάρει σαν έμπειρος αν και μόνο 16 ετών. Η μητέρα του φρόντισε να μάθει την Ελληνική γλώσσα και να τιμά τις ελληνικές παραδόσεις και συνήθειες.

5. Nick «Bubba» Mandis (point guard/1, 95cm/1999)

Ο εγγονός του πρώτου Ελληνοαμερικανού που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ, ο Νίκος Μάντης, είναι μόλις 16 ετών αλλά λόγο των σούπερ μπασκετικών γονιδίων του (και ο πατέρας του Άγγελος έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ την δεκαετία του ’80) αλλά και της σκληρής δουλειάς που άρχισε από τώρα έχει όλο το μπασκετικό μέλλον μπροστά του. Έχει.. ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά καθώς παίζει για την ομάδα και όχι για την πάρτι του. Ψηλό play maker (που θα ψηλώσει κι άλλο), εξαιρετικός αμυντικός, καλός ριμπάουντερ, ικανός σκόρερ, μα αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι η ευκολία που κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους με τις ασσίστ του. Δύσκολα βρίσκεις 16χρονό με τέτοιο πλουραλισμό σαν τον Nick. Τρομερό ταλέντο που μάλλον θα αφήσει εποχή.

6. Jared Dimakos (small forward/2, 00cm/ 1993)

O 22χρονός γιος του Πλάτωνα Δημάκου από τον Πύργο Ηλείας, που αγωνίστηκε στον Ηλησιακό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με συμπαίκτες όπως Καστρινάκης, Γκούμας κ.α. είναι ένα καθαρά μπασκετικό παιδί, που ξεκίνησε το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία και ήταν ένας από τους κορυφαίους της ηλικίας του στο Σικάγο. Ένας τραυματισμός του στοίχισε την πρώτη κολεγιακή του χρονιά. Πολυεργαλείο, τρομερός αμυντικός, γυμνασμένο κορμί, ταχύς, θρασύς, αλτικός, καλός χειριστής της μπάλας, με θεαματικά τελειώματα αλλά μέτριος σουτέρ, δηλώνει Έλληνας με περηφάνια και θέλει να αγωνιστεί στην Ελλάδα (βοηθάει και το Ελληνικό διαβατήριο) και είναι αποφασισμένος να παίξει μια μέρα στην Εθνική!

7. Κώστας Αντετοκούνμπο (small forward/ 2, 02cm/ 1999)

Ο Κώστας συνεχίζει την παράδοση που έχουν δημιουργήσει τα αδέρφια του Γιάννης και Θανάσης και στα 16 του έχει ήδη απασχολήσει αρκετούς ειδικούς καθώς ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις του και τα αθλητικά του προσόντα. Γρήγορος, αλτικός, μακρύς, εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο και με καλό τρίποντο έχει όλα εκείνα τα χαρακτηρίστηκα για να δοκιμάσει στο ΝΒΑ. Αγωνιζόμενος με την φανέλα των Dominican High School, ο νεαρός αναμένεται να μεταπηδήσει στο κολεγιακό πρωτάθλημα σε ενάμιση χρόνο. Αποτελεί άλλωστε στόχο ορισμένων κολεγίων για το καλοκαίρι του 2016.

8. Nazareth Long-Mitrou (point guard/ 1, 93cm/1993)

O μεγάλος αδερφός του Elijah που προαναφέραμε είναι ένας καλός άσσος και τρομερός αμυντικός, με το καλό του σουτ να ξεχωρίζει στο επιθετικό του κομμάτι. Κάνει φέτος την καλύτερή του χρονιά με 11 πόντους, 4 ασσίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα σε 27’ συμμετοχής με την ομάδα του Iowa State και με συμπαίκτη τον νεαρό Τσαλμπούρη. Ο πεισματάρης και «τσαμπουκάς» Νάζαρετ δεν φοβάται τα δύσκολα και «εξολοθρεύει» αντιπάλους πολύ ψηλότερους από αυτόν. Το ελληνόπουλο της διασποράς είναι άλλο ένα παιδί που ίσως πρέπει να βάλει στο μάτι ο ομοσπονδιακός τεχνικός καθώς οι εξαιρετικές εμφανίσεις του έχουν «συγκινήσει» αρκετά πολλούς σκάουτερ ανά τον κόσμο.

9. Dean Danos (point guard/ 1, 83cm/ 1994)

O 21χρονός γκαρντ Ντιν Ντάνος, με την μητέρα του να έχει ρίζες από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, είναι ένας play maker με το κυριότερο χαρακτηριστικό του να είναι η ταχύτητα με και χωρίς την μπάλα, όπως και η εκπληκτική ικανότητά του στον χειρισμό αυτής. Καλός πασέρ, διεισδυτικός σκόρερ, με αξιοπρεπή τρίποντο, θυμίζει πολύ τον πρώην άσσο του Ηρακλή και της Εθνικής, Λευτέρη Κακιούση. Είναι στέλεχος της ομάδας North Kentucky University στην πρώτη κατηγορία του NCAA. Κατά την διάρκεια της σχολικής του μπασκετικής καριέρας ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19,5 πόντους στο Γυμνάσιο του Aurora. Φέτος δεν παίζει πολύ στο Πανεπιστήμιό του σε ένα τρομερά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά δεν το βάζει κάτω αφού το Ελληνικό πείσμα τον διακατέχει…

10. Anthony Spiridis (guard-forward/ 1, 96cm/1993)

Ο Αντώνης Σπυρίδης είναι άλλος ένας Ελληνοκαναδός παίκτης ο οποίος γίνετε όλο και καλύτερος χρόνο με το χρόνο. Στην τέταρτη και τελευταία σεζόν του ο Καναδός guard/forward με ρίζες από την Αλεξανδρούπολη, έχει γίνει καλύτερος από ποτέ αφού οδηγεί την ομάδα του από νίκη σε νίκη και την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Εξαιρετική σωματοδομή, εκρηκτικός και πολύ θεαματικός, χρειάζεται δουλειά στο μακρινό σουτ χωρίς να είναι τραγικός.

11. Dimis Georgiadis (small forward/ 2, 04cm/ 1999)

Ο Δημητράκης είναι ο τρίτης γενιάς Έλληνας αφού ο παππούς του ήταν από την Κρήτη. Ο μικρός έχει το παρατσούκλι «ο Έλληνας Κούκοτς» καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικό point forward που έχει κλέψει τις εντυπώσεις! Αγωνιζόταν με τρομερή επιτυχία και ωριμότητα για την ηλικία του, στην θέση του point guard αλλά πήρε 12 πόντους σε έναν χρόνο και πέρασε στην θέση «3» πια, όπου τα πάει εξίσου καλά. Εκτός από την μοναδική του τεχνική κατάρτιση και τα σωματικά του προσόντα διαθέτει φαρμακερό σουτ και πλαστικές κινήσεις κοντά στο καλάθι. Πρόκειται πραγματικά για σούπερ περίπτωση που όμως θέλει αρκετή δουλειά στο κομμάτι της ενδυνάμωσης.

12. Jamie Nikitas & Dan Nikitas (point guard/1, 89cm/1993 & point guard/ 1, 89cm/1995)


Η οικογένεια Νικήτα είναι αρκετά διάσημη στο Σικάγο αφού ο μπαμπάς Νικήτας (με καριέρα στον Απόλλων Πατρών) και ο αδερφός του (με καριέρα στον Άρη) μετά από 20+ πλέον χρόνια έχουν αντικαταστάτες. Τα αγόρια του, Τζέιμι και Ντάνιελ πέσανε …κάτω από την μηλιά. Με ακριβώς το ίδιο ύψος παίζουν στην νευραλγική θέση του άσσου. Τριτοετής ο Jamie στο Πανεπιστήμιο του Lawrence και πρωτοετής ο Dan στο Lake Forest. Είναι και οι δύο πολύ ικανοί παίκτες με τρομερά χαρακτηριστικά και οδηγούν της ομάδες τους εκ του ασφαλούς, ιδιαίτερα ο μικρός που έχει όλα τα εχέγγυα για επαγγελματική καριέρα.      

5 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραίο θέμα Banis. Οι Όγκουστ και Πάνγκος, αλλά και ο Greek Freak III είναι πραγματικά σπουδαίοι παίκτες. Ίσως υπερβάλλεις λίγο για τον Naz Long. Καλός σουτέρ, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Banis ο παίκτης στην φώτο δεν είναι ο Pangos αλλά ο Auguste φίλε. Διόρθωση. Ενδιαφέρον θέμα!

    Ceballos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Ceballos η φωτο μπήκε απο εμενα. Ο Banis στέλνει και φωτο στο εσωτερικό αλλα για λόγους ταχύτητας δεν τις δημοσιεύω, για να ειναι εύκολο το φόρτωμα του άρθρου. Έβαλα τον Auguste γιατι ειναι επίκαιρο όνομα. spanios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον περίπτωση και ο Μάντης αγαπητέ Banis. Πολυ λιγοι απο αυτούς. ομως θα. ερχοταν στην μιζερη Α1 οταν μεγαλωσανε με τέτοια αθλητικη παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Γιωργο η Basket League μπορει να μην εχει την λαμψη αλλων ευρωπαικων (δεν σιγκρινω καν αμερικανικες συνθηκες)πρωταθληματων αλλα μην ξεχνας ποσοι παικτες περασαν απο την Ελλαδα σαν αγνωστοι ή αμφιβοκου αξιας και τωρα περνουν παχυλα συμβολαια .Ο Jamond Lucas-Gordon είχε κοπεί απλοτον Αίολο Τρικάλων πριν παει στο Μαρουσι και γινει αυτος που εγινε.Ο Smith της Maccabi στον Πανελληνιο ηρθε με αμφιβολίες.Ο James ξεκινησε απο τον Κολοσσο,ο Dimbler απο τον Πανιωνιο,οπως και ο Rise και ο Stephenson περασε απο εκει, ο Jaaber απο Αιγαλαιω, οHunter απο Ηλησιακο,ο Dunston απο Αρη, ο Massey απο Αρη, ο Μπραμος απο Περιστερι.Το ελληνικο πρωταθλημα ειναι τοσο σκληρο που αν εχεις καταφερει να ανταποκριθεις σε αυτο,μπορεις να τα καταφερεις σχεδον σε ολα τα αλλα πρωταθληματα.Οποτε ας μην το υποτιμαμε τοσο. Πολλα απο τα παραπανω Ελληνοπουλα της Διασπορας θα μπορουσαν να ερθουν και να δουλεψουν απο καποια ηλικια και μετα στα μέρη μας και το μονο σιγουρο ειναι πως μονο καλο θα τους εκανε. Ο Μαντης θεωρω πως εχει τις μεγαλυετερες προοπτικες μετα τους Πάνγκος και Ζαχαρία. Ανωνυμος ο Μήτρου μπορει να μην εχει τα σωματικα προσοντα αλλα ειναι ανμφιβολα πολυ δυναμικος,ταλαντουχος και πεισματαρης για να τα καταφερει. Ceballos ευχαριστω για την διορθωσ και Spanios για την παρεμβαση ;-)

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή