Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το αήττητο έσπασε ΕΔΩ!

Ο Ολυμπιακός έσπασε το αήττητο της ΤΣΣΚΑ (84-76) στη φετινή Euroleague και έπιασε την κορυφή του ομίλου. Συγκλονιστικός ο Ντάνστον με 11 ριμπάουντ (τα 8 επιθετικά), κλειδί της νίκης η ψυχραιμία του Σπανούλη στις βολές (8/8 στα τελευταία λεπτά) και ρεσιτάλ άμυνας από τους "ερυθρόλευκους" που καθήλωσαν την Αρκούδα, 15 πόντους κάτω από τον μέσο όρο της. spanios


Είναι μια τεράστια νίκη η σημερινή.

Εντάξει, δυο πόντοι μπήκαν στο σακούλι, αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί πλέον να κοιτάζει ξεκάθαρα (και) την πρωτιά, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα του στους Ρώσους, ότι για να τον προσπεράσουν δεν μπορούν να κάνουν πουθενά εκπτώσεις.

Η ομάδα του Σφαιρόπουλου μπήκε μουδιασμένα.
Στην δεύτερη περίοδο και από το -7 στα τέλη της πρώτης, έφτασε στο +7, με ένα επιμέρους 15-4 και μέχρι το τέλος του ματς, συνδέθηκε με μια σταθερή διαφορά 7-11 πόντους και παρόλο το ξέσπασμα του Τεόντοσιτς στο τέλος (στο ΣΕΦ έμαθε το μπάσκετ ο μεγάλος Σέρβος) πήρε την νίκη, πήρε την διαφορά (το +8 είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό) και κυρίως πήρε ψυχολογία και εντυπώσεις.
Με νίκη την επόμενη αγωνιστική στην έδρα της Νίζνι, βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της πρόκρισης..

Απόψε η νίκη ήρθε, προϊόν μιας τέλειας ομαδικής δουλειάς.
Όλοι όσοι αγωνίστηκαν, με γυαλισμένο μάτι και πάθος, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, ενώ ο κόουτς απέδειξε και στον Ιτούδη (μετά τον Ομπράντοβιτς) ότι μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους νικά πειστικά.

Πάμε στην ατομική κριτική.

Ο Μάντζαρης κυνήγησε παντού τον Ντε Κολό, ενώ έβαλε 7 κρίσιμους πόντους, χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος.
Ο Σλούκας πήρε την μπαγκέτα από τον Σπανούλη όποτε χρειάστηκε, έβαλε 8 πόντους με 2/2 τρίποντα τα οποία ήρθαν την στιγμή που οι Ρώσοι έσφιξαν την άμυνα τους, 
Ο Λαφαγιέτ έβαλε κι αυτός 2 τρίποντα ρυθμού, ενώ ήταν πρώτος στις ασίστ με 6, κάνοντας με τον Οθέλο Χάντερ το alley hoop της βραδιάς.
Ο Σπανούλης αυτήν την φορά λοξοκοίταξε τον Ιτούδη.. Έβαλε 19 πόντους, έδωσε 5 ασίστ και κινήθηκε ηγετικά, έχοντας 23 rating στο σύστημα αξιολόγησης.
Ο Λοτζέσκι πήρε μπρος με σπουδαία σουτ, όντας ο δεύτεροε σκόρερ με 13 πόντους.
Ο Ντάρντεν δεν έπαιξε πολύ, λόγω ότι το σχήμα με 2 γκαρντ και Λοτζέσκι τράβηξε, πρόλαβε να κάνει ένα ωραίο κάρφωμα, τους πρώτους πόντους της ομάδας στο ματς.
Ο Πρίντεζης ήταν κομβικός, με 10 πόντους, οι περισσότεροι από το low post που τόσο μας λείπει, παίζοντας και για τον Πέτγουεϊ, μένοντας στο παρκέ για 33', περισσότερο από τον καθένα, κερδίζοντας και 6 φάουλ.
Ο Χάντερ σαν "σκιέρ" πέρασε μέσα από τους διαφημισμένους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ, με το εκπληκτικό 6/8 κάτω από τα καλάθια και σεμιναριακή άμυνα στα hedge out, κατεβάζοντας και 5 ριμπάουντ.
Για τον Ντάνστον τα είπαμε και στον πρόλογο. Μάλλον η βράβευση του Χάινς τον... πείσμωσε. Πραγματικά τον έσβησε τον συμπαθή Κάιλ, δίνοντας του τρία στοπ και νικώντας τον σχεδόν σε όλα τα προσωπικά games. 11 ριμπάουντ τα 8 επιθετικά (!), 5 πόντους, μπορεί να μην έχει την φινέτσα του Χάντερ, αλλά με τέτοιες εμφανίσεις που θυμίζουν τον περσινό Ντάνστον, ο Ολυμπιακός κοιτάζει ψηλά!
Ο Κατσίβελης μπήκε να ρίξει λίγο "ξύλο" στον Ντε Κολό και πρόλαβε να του κάνει ένα κλέψιμο και να καρφώσει στον αιφνιδιασμό.

Η άμυνα ξανά, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της νίκης με προσωπικό μόχθο ακόμα και στα miss match με τα δυνατά κορμιά των Ρώσων, γρήγορες περιστροφές και τρομερή πίεση. Ελάχιστα σουτ των αντιπάλων δεν βρήκαν "κρεμασμένο" κάποιον ερυθρόλευκο παίκτη.

Στο 5-1 ο Ολυμπιακός, ισοβαθμεί με την ΤΣΣΚΑ και την προσπερνά λόγω της αποψινής νίκης.
Κατάμεστο ΣΕΦ και χειροκρότημα σε Χάινς και Τεόντοσιτς (και πολλά "γαλλικά" στον Ιτούδη) που είχε παλιούς γνωστούς (Παπαλουκά) και νέες αφίξεις (Βίτορ Περέιρα).

ΥΓ Ο Βαγγέλης Ιωάννου έχει ταυτιστεί με τις μεταδόσεις του με τα 2 back to back Ευρωπαϊκά.
Σε κάθε ματς όμως θα πει τις εκφράσεις "Σ-λούκι Λουκ που σουτάρει και πασάρει πιο γρήγορα και από την σκιά του, "το πεταχτάρι του Πρίντεζη" και αμέσως αναφορά στο buzzer beater της Πόλης και φυσικά πολλές αναφωνήσεις σε Kill Bill και "Βελούδινο Σφυρί". Λέτε να το κάνει για γούρι;;

3 σχόλια:

  1. Κι όμως, μετά από αυτή την τεράστια νίκη, προβληματίστηκα για το εξής:

    Αν ο Πέτγουεϊ κάνει 1 εβδομάδα γεμάτων προπονήσεων χωρίς ενοχλήσεις και μένει εκτός μετά από 2 προσπάθειες για κάρφωμα, τι άλλο περιμένουν για να αποκτηθεί ένα 4-5άρι και να μείνει ο Μπρέντ μόνο για την Ευρωλίγκα;;;

    Είναι ρίσκο αυτή η τρομερή φετινή προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί όπως πρέπει (για 2η συνεχόμενη χρονιά) λόγω του προβλήματος του Πέτγουεϊ. Γιατί και πέρυσι από εκείνον ξεκίνησε το ντόμινο...

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πολυπίστευα σε αυτή την ομάδα στο ξεκίνημα. Χτες όμως ήταν καταπληκτική.
    Βασικό σημείο , πέρα από την άμυνα είναι το φορμάρισμα των γκάρντ. Η εξέλιξη του Σλούκα είναι εντυπωσιακή, το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το "ανέβασμα" του Σπανούλη. Τρωτά υπάρχουν, αλλά η ομάδα δείχνει να έχει μέταλλο, δείχνει να έχει σχέδιο και ψυχή, και να πιστεύει στον εαυτό της. Η αλλάγή προπονητή είναι επίσης ολοφάνερο ότι λειτούργησε θετικά. Γενικότερα, είμαι πολύ αισιόδοξος, και νομίζω ότι φέτος θα έιναι χρονιά διακρίσεων.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ομάδα ήταν καταπληκική, είναι φοβερή η ενέργεια που βγάζει! Είναι εντυπωσιακή η άμυνα, κυρίως παρόντος του Χάντερ με τα hedge out - θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικήα μπορούσε ο Μπρεντ - και νομίζω ότι πορευόμαστε καλά. Αν έρθει διπλό την Πέμπτη στο Βόλγκογκορντ, θα είναι τέλεια!
    Τώρα σε σχέση εμ το 4-5άρι, ξέρετε την άποψή μου: χρειάζεται ακόμη και ο Μπρεντ να είναι γερός. Ας μην είναι ξένος, ας είναι Έλληνας, έχουμε πει ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Δεν τους θέλεις για να πάρουν ένα μεγάλο ματς...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή