Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Το πρόβλημα του, είναι στην επίθεση (stats)...


Έχουμε αναφερθεί πολλάκις τον τελευταίο καιρό, στην ερυθρόλευκη αγωνιστική "κοιλιά", η οποία οδήγησε στην βαθμολογική συρρίκνωση στον πίνακα της Euroleague...
Με μια προσεκτική και ψύχραιμη ματιά στην στατιστική, γίνεται ξεκάθαρο, πως τα προβλήματα του Ολυμπιακού ξεκινούν από... την επιθετική λειτουργία , οπότε εκεί πρέπει να δώσει βάση ο Μπλατ, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Πέμπτης...
Γράφει ο Αντιδραστικός


Μετά την ήττα σοκ απ' την Νταρουσάφακα στο κλείσιμο του 1ου γύρου (9-6 το ρεκόρ), ο Θρύλος ξεκίνησε το 2019 πολύ δυνατά, με 2/2 εντός έδρας νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό και Μπασκόνια (16η και 17η αγωνιστική). Από την 18η στροφή (10 Ιανουαρίου...) και τη Μαδρίτη ξεκίνησε η ερυθρόλευκη αγωνιστική κοιλιά... η οποία κρατεί αισίως παραπάνω από έναν μήνα. Σε πέντε ματς ο Θρύλος έχει μόλις μία νίκη (κόντρα στην Κίμκι) και τέσσερις καταδικαστικές ήττες (οι τρεις συνεχόμενες).

Παρ' όλα αυτά, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία. Όπως σας έχουμε αναφέρει πολλές φορές, δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο, χωρίς μεταπτώσεις και κοιλιές, με τις μεγάλες απαιτήσεις... του σύγχρονου μπάσκετ. Το πρόβλημα λοιπόν του Θρύλου, με μια ψύχραιμη μελέτη της στατιστικής, εντοπίζεται ξεκάθαρα στην επίθεσή του.

Ακόμα και με το κάκιστο μομέντουμ του, ο Θρύλος διατηρεί την 3η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (1η Φενέρ, 2η Μπαρτσελόνα), οπότε οι ήττες προέρχονται από την άσχημη και άκρως προβληματική επιθετική λειτουργία... Στα τελευταία πέντε ματς λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει ενεργητικό 343 πόντους, το οποίο μεταφράζεται σε μ.ο ΜΟΛΙΣ 68.6 πόντους...



Οι αριθμοί στο μπάσκετ, δεν λένε ποτέ ψέματα, οπότε ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι με την στατιστική. 45-21, 29-25, 22-29, 27-23, 43-26... Αυτές είναι οι "καθοριστικές" αναλογίες διπόντων-τριπόντων των τελευταίων πέντε αγώνων. Σύνολο 166 δίποντα για 124 τρίποντα... Ο "νόμος του ευρωπαϊκού μπάσκετ" λέει, πως όσο περισσότερα δίποντα "για τρίποντα" εκτελεί μια ομάδα, τόσο καλύτερο μπάσκετ παράγει. Ε λοιπόν το γεγονός πως ο Ολυμπιακός από τους μ.ο διπλάσιων διπόντων για τρίποντα (2 προς 1) στην έναρξη της σεζόν, έφτασε σχεδόν στον ίδιο αριθμό (1 προς 1), δείχνει πως κάτι πάει στραβά...

Λιγότερη κίνηση, περισσότερη στατικότητα, μείωση των πόντων που παίρνει από το ζωγραφιστό (που ήταν και η μεγάλη του δύναμη, με τους Μιλουτίνοφ-Πρίντεζη!), καθόλου transition και ελάχιστα drive, συμπληρώνουν... το παζλ μέσα στο παρκέ. Γενικά ο Ολυμπιακός μοιάζει χωρίς φαντασία και ιδέες στην επίθεση του... Αυτό είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται χωρίς αμφιβολία στην στατιστική.

Δεδομένα λοιπόν, εκεί, είναι το πρόβλημα. Ο coach Μπλατ για να δώσει επιτέλους τέλος στο άσχημο σερί, από εκεί πρέπει να ξεκινήσει τις αγωνιστικές "αλλαγές", αρχής γενομένης από τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στην Εφές... Ο Ολυμπιακός πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται τόσο πολύ από το περιφερειακό του σουτ -στο οποιο άλλωστε έχει τραγικά ποσοστά (39/124, 31%) - και γενικά πρέπει να παίξει πιο ορθολογικά στην επίθεσή του... Το μεγάλο "μυστικό" βέβαια είναι να βάλει περισσότερους παίχτες στην επιθετική του εξίσωση. Δεν είναι τυχαίο πως ΣΕ ΟΛΕΣ τις μεγάλες του νίκες, είχε τουλάχιστον τέσσερις διψήφιους παίχτες.

Συμπέρασμα; Η άμυνα της ομάδας πρέπει να συνεχίσει να ναι τόσο σφιχτή και αποτελεσματική, αλλά η επίθεσή της δεδομένα χρειάζεται βελτίωση, η οποία μάλιστα κρίνεται επιτακτική και αναγκαία... Για να μην βγει ο Θρύλος "εκτός στόχων" ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στο αρνητικό μομέντουμ...

*Ακόμα έχουμε να δούμε πολύ μπάσκετ. Οχτώ αγωνιστικές είναι πολλές και με ένα καλό σερί, τα δεδομένα αλλάζουν... Υπομονή και πίστη στην ομάδα...

4 σχόλια:

  1. Συμφωνω με το τακτικο κομματι,πρεπει να υπαρξει περισσοτερη κινηση.
    Ελπιζω τωρα με την απουσια του Αρχηγου να βγουν οι υπολοιποι μπροστα(ειδικα οι περιφερειακοι Στρελνιεκς Γκος Ουεμπερ ακομα και Μαντζαρης, γιατι οχι;), να σταματησουν να κολλανε οι επιθεσεις και κυριως να παει η μπαλα κοντα στο αντιπαλο καλαθι.
    Θα διαφωνησω ομως στο σημειο που ξεκινησε η κοιλια.
    Με τη ρεαλ καναμε καλο παιχνιδι, απλα πεσαμε σε τρομερο ματς αντιπαλου(απο πλευρας ευστοχιας) και παιζαμε και χωρις τον καλυτερο παικτη μας.
    Με τη χιμκι, μετριο ματς αλλα πολυ ευκολη νικη.
    Θα ελεγα οτι το ντεφορμαρισμα ξεκινα απο το ματς με τη φενερ.
    Εκει ειδαμε επιθεσεις να κολλανε,μετα απο παρα πολυ καιρο.
    Εγω προσωπικα πρωτα κοιταω τα λαθη σε μια ομαδα.
    Ειδα το Σπανουλη με κακη ισορροπια να πετα τη μπαλα πισω, και να τρωμε 2 ευκολους ποντους στο ανοικτο γηπεδο.
    Ελπιζω ο τραυματισμος του(δε χαρηκε κανεις, προς Θεου, ουτε σε αντιπαλο αυτα) να συνδυαστει με ξεκουραση κυριως πνευματικη, γιατι αυτο που του λειπει τελευταια ειναι το καθαρο μυαλο.
    Θα γυρισει δυνατος ο Αρχηγος και θα ηγηθει στα πλει οφς οπως παντα.
    Θα με θυμηθειτε.
    Κι επειδη κατι εχω ακουσει για βιολογικη φθορα. Οντως φετος κανει πολυ κακη regular season.
    Στα πλει οφ θα ειναι παλι ο γνωστος Μπιλαρος.
    ΟΟΟΟΟ,ΤΙ σας λεω!
    panos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανο συμφωνω απόλυτα στο σχολιο σου!!! Γενικα οι τοποθετήσεις σου ειναι σωστές και τεκμηριωμένες! Αντιδραστικός

      Διαγραφή
  2. Αν μπορούσε να είναι ο γνωστός Μπίλαρος….θα ήταν. Ρε παιδιά,τα χρόνια περνάνε το ίδιο για όλους. Δεν μπορείς να τα σταματήσεις επειδή έτσι νομίζεις. Ελα να σου δείξω βίντεο με τον Σπανούλη το 2002, που στεκότανε στον αέρα μία ώρα. Τώρα σηκώνεται και αμέσως πέφτει. Χώρια τα τρεξίματα, οι ταχύτητες. Δεν παίζουμε τάβλι, μπάσκετ παίζουμε. Όσο και να μην το θέλουμε ο χρόνος πενάει. Η ομάδα πρέπει να βρει παίκτες στα γκαρντ.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε παρατηρητη, οντως περνανε τα χρονια. Καθε χρονο ομως ετσι λεμε και βλεπουμε το Σπανουλη να βαζει 20π σε καθε ματς πλει οφ.
      Οσο για την ενισχυση στα γκαρντ, θα πρεπει παντα να κοιταμε το καλυτερο, και στα καλα του να ηταν ο Σπαν δε θα επρεπε να επαναπαυτουμε.
      Στα 3 επομενα ματς παντως, θα φανει αν οντως οπως λες επρεπε να διωξουμε το Σπανουλη.
      Μακαρι ολα αυτα να πανε περιπατο για καλο της ομαδας.
      panos

      Διαγραφή