Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, τελικά, η νέα Κεντροαριστερά;

Με …απόσταση, πλέον, από τις πρόσφατες εκλογές, ο Paratiritis κάνει τη δική του αποτίμηση για το αποτέλεσμα, εντοπίζοντας τους λόγους που έφεραν το άνοιγμα της ψαλίδας..

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έδωσαν μια καθαρή νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ, μια  νίκη που δεν ήταν καθόλου βέβαιη πριν μερικούς μήνες, και που δείχνει να διαμορφώθηκε  περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιτυχία αυτή φαντάζει σαν  «εκδίκηση»  του αντιμνημονιακού μπλoκ, σε μια εποχή που έδειχνε να έχει ξεπεραστεί το μνημόνιο σαν διαχωριστική γραμμή. Έχουμε λοιπόν μια πρώτη λογική αντίφαση που μένει να  εξηγηθεί. Η δεύτερη αντίφαση έγκειται στο γεγονός ότι  η διαφορά αυξήθηκε, παρ’ ότι  η πλειοψηφία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων  έδειχνε ότι μάλλον θα αμβλυνθεί, καθώς η πλευρά της ΝΔ είχε (ή φαινόταν ότι είχε) τα διακυβεύματα με το μέρος της. Ένα τρίτο ζητούμενο είναι το κατά πόσο η ήττα της ΝΔ οφείλεται στην λεγόμενη «τακτική του φόβου», μια τακτική που είχε θεαματικά αποτελέσματα το 2012, ενώ το 2015 κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Περισσότερο θετική η ψήφος

Στην πρώτη αντίφαση, αυτή της αντεπίθεσης του αντιμνημονιακού μπλoκ, η απάντηση πρέπει να βρίσκεται στο ότι  σε μεγάλο βαθμό η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ  υπήρξε πιο θετική από όσο πολλοί νομίζουν, και συνεπώς δεν υπήρξε  ψήφος αντίδρασης . Το εκλογικό σώμα έκρινε ότι η δυνατότητα προσφοράς του αστικού χώρου έφτασε σε κάποιο όριο, και σε αυτό βοήθησε η  φανερή έλλειψη διάθεσης από την πλευρά των δανειστών να διαπραγματευτούν με την προηγούμενη κυβέρνηση κατά  τους τελευταίους μήνες. Ο  ψηφοφόρος ένιωσε ότι η σταθεροποίηση της  χώρας που επήλθε την τελευταία πενταετία, έπρεπε να έχει συνέχεια με μια πιο επιθετική στάση, και αυτή η επιθετική στάση έπρεπε να εκφραστεί από καινούργιο πολιτικό προσωπικό. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων απ’ ευθείας από την ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι η απόφαση στήριξης του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα εν πολλοίς πάρθηκε από ανθρώπους που είχαν στηρίξει τη σταθερότητα μέσω της ψήφου στην ΝΔ το 2012. Η αντιμνημονιακή λογική  και οι διαχωριστικές γραμμές δεν αποτέλεσαν τελικά τις αιτίες της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα αυτό ωφελήθηκε ακριβώς από το ξεπέρασμα των φραγμάτων, και την δυνατότητα που απέκτησε προιόντος του χρόνου να απευθύνεται στον πυρήνα των «νοικοκυρέων» που μέχρι πρότινος κράταγαν  σταθερό το οικοδόμημα των αστικών κομμάτων.
Η δεύτερη αντίφαση, αυτή με την αδυναμία των ποιοτικών χαρακτηριστικών να εξηγήσουν την εξέλιξη της πρόθεσης  ψήφου, έχει να κάνει με ένα θεμελιώδες σφάλμα στο οποίο υπέπεσαν πολλοί αναλυτές -και συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου σε αυτούς.  Η πλειοψηφούσα τάση , που όντως ήταν στάση σταθεροποίησης και επιθυμία παραμονής στα ευρωπαϊκά πλαίσια, δεν είχε ως  μόνο εκπρόσωπο τη ΝΔ, αλλά μια σειρά κομμάτων. Η αποτυχία της ΝΔ  ήταν κυρίως η αδυναμία της να κυριαρχήσει  σε σχέση με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές επιλογές  στον κρίσιμο χώρο που βρίσκεται στα αριστερά της, αλλά και στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, και που ονομάζεται Κεντροαριστερά. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και της κομμουνιστικής Αριστεράς σημειώνω ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, στο βαθμό που ούτε συνολικά η Κεντροαριστερά, ούτε η κομμουνιστική Αριστερά υπέστησαν την πτώση που θα περίμενε κανείς.  Η ΝΔ, λοιπόν, πίστεψε προς στιγμήν ότι μέσω της στρατηγικής της  θα παγιδεύσει  τόσο τους ψηφοφόρους που απεγκλωβίστηκαν από τα φυλλορροούντα  κόμματα εκ δεξιών της, όσο και όσους κεντροαριστερούς δυσκολεύονταν  να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική αυτή φαίνεται να λειτούργησε εν μέρει για τους δεξιούς , αλλά να απέτυχε παταγωδώς  στους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς.   Οι κεντροαριστεροί αντέδρασαν  έντονα στην «λαϊκοδεξιά»  στροφή και την  υπουργοποίηση προσώπων που απείχαν από το μετριοπαθές και σοβαρό προφίλ  της κυβέρνησης, πράγμα που είναι ολοφάνερο στο  “timeline” της πρόθεσης ψήφου.

Το «ανώδυνο» κόμμα

Περνώντας στην τρίτη αντίφαση, η παράταξη Σαμαρά επένδυσε πολύ στον φόβο, θεωρώντας  ότι η  ίδια έχει τεράστια δυνατότητα συσπειρώσεων και προς τα δεξιά της και προς τα αριστερά της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δείξει το 2012 ότι έχει «ταβάνι» προς τα δεξιά και περιορισμένη δυνατότητα οικειοποίησης δυνάμεων του ΚΚΕ. Το γιατί αυτό δεν λειτούργησε, έχει να κάνει με την  επιτυχημένη «εισβολή» του ΣΥΡΙΖΑ στην καθημερινή ζωή των πολιτών σε μεγαλύτερο βαθμό από το 2012, και την καλλιέργεια της εικόνας του οικείου και ασφαλούς κόμματος , στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ευχάριστη και χαμογελαστή προσωπικότητα του ηγέτη της.  Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιήθηκε έτσι ώστε να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποδεκτός ως «ανώδυνο» κόμμα, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσει και «ανώδυνες» θέσεις. Η σημειολογία της  παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, ενός λαμπερού νέου αστικής καταγωγής έκανε την διαφορά που περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε λίγο πριν τις εκλογές,  βλέπουμε  ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προσλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα της Kεντροαριστεράς(!), πράγμα που νομίζω  ότι απαντά από μόνο του  στο γιατί ο φόβος δεν λειτούργησε.

(πηγή GPO  Ιανουάριος  2015)

Πρόκειται για μια σχεδόν  «φαντασιακή» μετακίνηση  από πλευράς των πολιτών  ενός αριστερού κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς,  η εξήγηση της οποίας έγκειται μάλλον στη σφαίρα  της  κοινωνικής ψυχολογίας, αλλά και που αποτελεί την πιο μεγάλη επικοινωνιακή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.   H παρανόηση αυτή παγιώθηκε ήδη από τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με μια σειρά σχετικών δημοσκοπήσεων, και κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα. Μια απλή εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι ότι οι εκλογείς προβάλλουν την δική τους αυτό-τοποθέτηση  στον άξονα Αριστεράς-Δεξιάς  σαν τοποθέτηση του κόμματος το οποίο τελικά επιλέγουν. Η μετατόπιση αυτή κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος του παραδοσιακού πολιτικού παιχνιδιού της μεταπολίτευσης, όπου συχνά η πόλωση έπαιρνε διαστάσεις υπερβολής, χωρίς όμως οι ιδεολογικές διαφορές να είναι  τόσο μεγάλες.  Σήμερα, αν και οι διαφορές είναι  απείρως μεγαλύτερες, η παγιωμένη στην κοινή γνώμη αντίληψη είναι ότι  μεγεθύνονται  τεχνηέντως, χωρίς να υφίστανται στο βαθμό που παρουσιάζονται.

Συμπερασματικά,  η στρατηγική Σαμαρά υπήρξε αποτυχημένη, κυρίως γιατί   προσπάθησε να δαιμονοποιήσει τον αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα διολίσθαινε η ίδια προς τον δικό της δεξιόστροφο  λαϊκισμό. Η διαφορά δημιουργήθηκε και παγιώθηκε λόγω αυτής της αμφισημίας. Η επιλογή της να δώσει έμφαση στην προσέλκυση ακροδεξιών και λαϊκοδεξιών ψηφοφόρων της δυσχέρανε την πρόσβαση στην κρίσιμη  δεξαμενή των κεντρώων  που και αυτή τη φορά καθόρισαν το αποτέλεσμα, σπάζοντας φράγματα προκαταλήψεων που είχαν αντέξει το 2012, δίνοντας τότε  την εντύπωση  ότι θα άντεχαν για πάντα. 

5 σχόλια:

  1. άκρως ενδιαφέρουσα κ επιστημονική άποψη!!! σε μια πιο λαϊκή μορφή, έχω ακριβώς τις ίδιες θέσεις! απλά θεωρώ πως πιο σημαντικό ρόλο από όλα όσα παρέθεσες, στην μεγαλειώδη ν'ικη του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε η εντελώς-παντελώς-100% αποτυχημένη , τακτική του φόβου της ΝΔ... Για αυτό υπήρξε τόσο μεγάλη διαφορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καθοριστικό ρόλο έπαιξε πρώτα η καθιέρωση του σύριζα σαν συστημικού κόμματος και δευτερευόντως η δεξιά ρητορική της ΝΔ. Η τακτική του φόβου απλά έπεσε στο κενό. Είχαμε και το παγκοσμίως πρωτοφανές φαινόμενο να μην ξέλει ο δεύτερος ντμπέιτ με τον πρώτο...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Paratiritis, συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις. Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτή η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Κεντροαριστερά της χώρας έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη με τις πρώτς ημέρες διακυβέρνησης -και, πάντως, αμέσως μετά τη συνάντηη Βαρουφάκη/Ντάισελμπλουμ η κατάληξη της οποιας μας είχε παγώσει όλους.
    Ως Έλληνες, τέτοιες "κωλοτούμπες" θα πρέπει να μας ικανοποιούν, καθώς κανείς δεν θελει η χώρα να πέσει στα βράχια. Το κρισιμο ζήτημα για μενα είναι αν η όποια συμφωνία με ην Ευρώπη συνοδευθεί και απο νέα μέτρα, κάτι που φοβάμαι καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σε μία τέτοια περίπτωση ναι, μεν, θα αποφύγουμε τ σύγκρουση, ωστόσο η φθορα του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να καταγράφεται και αυτήν την φορά δεν θα είναι προς τη Νέα Δημοκρατία ή προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά προς τα άκρα, στα αριστερά και στα δεξιά..

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον άρθρο και επίσης ενδιαφέρον το σχόλιο του court, που μας οδηγεί να δούμε και μια άλλη πλευρά του αποτελέσματος.

    Η δεδομένη επιτυχία της Χ. Α. δείχνει ότι απέκτησε σταθερούς ψηφοφόρους και δεν υπέστη καμία φθορά, παρά τις δικονομικές και ποινικές εξελίξεις.

    Αυτό μαρτυρά το πόσο επιπόλαιος είναι ο Έλληνας στις επιλογές του (αρνούμαι μετ' επιτάσεως να δεχτώ ότι ζουν ανάμεσά μας τόσοι φασίστες...) αλλά εκτός αυτού, ξεπροβάλλει το σενάριο που έθιξε ο court. Σε ενδεχόμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως έρθουμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δούμε (τουλάχιστον) αντιπολίτευση τη ΧΑ;;;;

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοι φίλοι. Μην βιάζεστε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τι θα γίνει μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πόσο θα διαρκέσει. Η ΧΑ για μένα είναι σε φθίνουσα πορεία, τόσο οργανωτικά όσο και δημοσκοπικά. Θυμίζω ότι μόλις πριν ένα χρόνο και κάτι , είχει χτυπήσει 14 και 15% σε δημοσκοπήσεις. Σιγά σιγά φτάνει σε ανώδυνα νούμερα. Επαναλαμβάνω, ακόμα, ότιη εποχή των μνημονίω έχει τελειώσει, και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ψήφος αντίδρασης, αλλά θετική. Για μένα, η επόμενη περίοδος θα φέρει πιο ορθολογικές συμπεριφορές απ' όλους. Οι εξαλλοσύνες τελειώνουν.
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή