Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η βία δεν έχει πρόσωπο


O Stouk γράφει για όλους αυτούς τους «έξυπνους», οι οποίοι επιλεκτικά και προκλητικά, αηδιάζουν ή δικαιολογούν τη βία, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.


Πολύ καλά καταλάβατε. Αφορμή για όσα θα πω είναι το ξεκατίνιασμα που θα ζήσουμε το βράδυ της Κυριακής. Η ατμόσφαιρά πριν το ντέρμπι της Τούμπας ήδη μυρίζει «μπαρούτι» και απ’ ό, τι φαίνεται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Αντικείμενα, μπράβοι στα αποδυτήρια ή ακόμα χειρότερα ντου οπαδών, ξύλο σε παίκτες, οι οποίοι ενδεχομένως θα κουτουλιούνται και μεταξύ τους κλπ κλπ.

Είναι σαν να το βλέπω μπροστά μου. Κάποιοι Ολυμπιακοί θα λένε «Ως πότε θα υπάρχει ασυλία στην καφρίλα της Τούμπας;», ενώ παλαιότερα οι ίδιοι θεώρησαν «άμυνα» τις κλωτσιές στον Σισέ στο Καραϊσκάκη ή (ακόμα χειρότερα) πιστεύουν ότι «έλα μωρέ. Στη Ριζούπολη δεν έγινε και τίποτα. Στη Λεωφόρο τα ίδια δεν γίνονταν;».

Από την άλλη, μερίδα Παοκτσήδων (μαζί με… αλληλέγγυους ΑΕΚτσήδες και Παναθηναϊκούς), θα συγχωρούν την καφρίλα, αφού «ο κόσμος βράζει από την ποδοσφαιρική χούντα του Ολυμπιακού». Βέβαια, είναι πολύ πιθανό το 2011, που διακόπηκε ο αγώνας στο ΣΕΦ, να μην έδιναν στους κάφρους την δικαιολογία των όσων είχαν προηγηθεί στο ΟΑΚΑ (ή στο παρελθόν όσα είχαν γίνει με τον Αθηναϊκό στο Καραϊσκάκη).

Είναι, νομίζω, πολύ εμφανές το που το «πάω». Στην αθλητική βία (ναι, ειδικά σε αυτή…) δεν υπάρχει το ποιος το ξεκίνησε πρώτος. Συμβαίνει επειδή είναι να συμβεί. Επειδή αυτοί που πράττουν είναι άτομα απόλυτα χαμηλής νοημοσύνης.

Γενικότερα, δεν μπορείς να συγκρίνεις τα φαινόμενα αυτά. Αν δεν γουστάρεις τη βία, την αποδοκιμάζεις, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Ο,τιδήποτε άλλο είναι καθαρά υποκριτικό.

Γιατί, στην περίπτωση που δικαιολογείς (μην το μπερδεύεται με το «ερμηνεύεις». Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο) τη μία έκφανση βίας, οφείλεις να αποδέχεσαι και την αντίθετη πλευρά της σαν φυσικό επακόλουθο.

ΥΣ: Φυσικά και θα χαρώ να δω την Κυριακή ένα απόλυτα ποδοσφαιρικό ντέρμπι, χωρίς τίποτα από όλα αυτά. Ωστόσο, τέτοιοι προβληματισμοί και τέτοιες συζητήσεις πάντα κάνουν καλό, γιατί δίνουν τροφή για σκέψη…

ΥΣ2: Μακάρι τα πιο ακραία πράγματα να ήταν οι γαύροι στους πάγκους, η βαζελίνη και το «Μες της Πόλης το χαμάμ» από τα μεγάφωνα. Να υπήρχε και λίγο χιούμορ μέσα σε όλο αυτό…

5 σχόλια:

  1. ανυσηχώ που συμφωνώ ΤΟΣΟ μαζί σου επί ποδοσφαιρικού θέματος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά μπράβο Stouk, που έθιξες αυτό το θέμα. Συμφωνώ σε όλα!

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Stouk, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Και είναι ντροπή να απασχολει όλη την φίλαθλ κοιινότητα "τί θα γίνει την Κυριακή στην Τούμπα". Ελπίζω να μην γίνει τίποτε, αλλά με το πρώτο έκτροπο θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανονισμοί. Και βεβαίως το ίδιο να συμβαίνει σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση.

    Cort Central.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ παιδιά. Για να δούμε πάντως. Οι συναντήσεις του Κοντονή με Μαρινάκη και Αγγελίδη ίσως παίξουν κάποιο ρόλο.

    Το θέμα όμως είναι να βρεθεί μια λύση τελική, όχι μεσοβέζικες παρεμβάσεις.

    Stouk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυση δυσκολα να βρεθει οσο συντηρειτε συστηματικα ο χουλιγκανισμος και η αλητεια.Συνδεσμοι που το μονο που προαγουν ειναι τρομοκρατια,φανατισμο,ψευτοτσαμπουκαδες,ναρκωτικα,οπλα, εγκληματικα στοιχεια και σαπιλα αν δεν εξαφανησθουν δεν προκειτε ποτε να διορθωθει η κατασταση.Ομως απο εκει μεσα,με μανδυα τον αθλητισμο,εξυπηρετουντε σκοτεινα συμφεροντα εγκληματιων με κουστουμια,πουρα και χλιδη,που καμια σχεση δεν εχουν με τον αθλητισμο.Γνωμη μου

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή