Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Team USA: Τελικά, ήταν το next big thing του ΝΒΑ!

Ένας ακόμη red-philosopher, o Admiral - τί σάς θυμίζει, αλήθεια;- έρχεται στην παρέα μας για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του και τις αναλύσεις του γύρω από τον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ. Και πώς ξεκινάει τα ποσταρίσματά του; Μα, αποκαθιστώντας την TEAM USA του τελευταίου Μουντομπάσκετ στο επίπεδο που αποδείχθηκε ότι της αξίζει...

Όσοι αγαπάμε, θαυμάζουμε και παρακολουθούμε – στο βαθμό που ο χρόνος μας το επιτρέπει -  τον μαγικό κόσμο τουNBA, μάλλον είχαμε ξινίσει τα μούτρα μας στην ανακοίνωση της τελικής δωδεκάδας της TEAM USA για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.  

Τα ηχηρά και λαμπερά ονόματα (LebronDurantWestbrookPaulGriffinCarmelo AnthonyLove κ.ά.) απουσίαζαν, είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν. Οι Ισπανοί, στην έδρα τους και με όλα τα όπλα στην φαρέτρα τους φαίνονταν πιο κοντά στο τρόπαιο παρά ποτέ.

Έλα μου όμως που όπως λένε και οι Αμερικάνοι, δεν είχε τραγουδήσει η … χοντρή!

Το τουρνουά βρήκε τους «αχώνευτους» Ισπανούς εκτός νυμφώνος και την TEAM USA πανηγυρικά και δικαιωματικά στην κορυφή του κόσμου, αφού βεβαίως πρώτα είχε σαρώσει τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμα της.

Εκτός από τον τελικό, τον οποίο οι Αμερικανοί πήραν δια περιπάτου με το εκκωφαντικό 129-92 σε βάρος της Σερβίας, η TEAM USA «τερμάτισε» αήττητη, θεαματική και ατσαλάκωτη με μέσο όρο επικράτησης τους 33 πόντους διαφορά!

Τότε θυμήθηκα τις δηλώσεις που είχα διαβάσει σε ένα site αυγουστιάτικα από τον μάνατζερ της εθνικής των Αμερικανών Τζέρι Κολάντζελο που είχε πει : «Αυτή η ομάδα έχει τεράστιο ταλέντο».

Ευλογεί τα γένια του σκέφτηκα … Κι όμως ο μίστερ είχε δίκιο!

Διότι όλοι σχεδόν οι παίκτες αυτής της ομάδας είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της φετινής συναρπαστικής σεζόν του NBA, τραβάνε το κάρο στις ομάδες τους και ξεχωρίζουν για τις ατομικές τους επιδόσεις.

  1. O James Harden αφού βγήκε από την σκιά των Durant και Westbrook  στην OKC έφτασε σήμερα να είναι ο πρώτος σκόρερ της regular season με 26,9 pts και 6,6 ast ανά αγώνα, οδηγώντας με εντυπωσιακές εμφανίσεις τους Houston Rockets (3οι με ρεκόρ 27-11) του δικού μας Κώστα Παπανικολάου, εκ του ασφαλούς στη δύσκολη περιφέρεια της Δύσης.

  1. Ο πληθωρικός Anthony Davis των 24,1 pts, 10,4 reb και 2,9 blk, στα μόλις 22 του χρόνια είναι ο βασικός λόγος που οι NewOrleans Pelicans παλεύουν να περάσουν στα playoffs (9οι με ρεκόρ 18-19).

  1. O Kyrie Irving αποτελεί από τη θέση του point guard το βασικό στήριγμα του «Βασιλιά» Lebron στην προσπάθειά του να κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή με το Cleveland. Στην προσπάθεια αυτή συνεισφέρει με 21 pts, και 5,2 ast ανά αγώνα.

  1. Ο Andre Drummond των Detroit Pistons αποτελεί έναν πραγματικό ογκόλιθο κάτω από το καλάθι έχοντας 12,5 pts και 13reb.Το Detroit δείχνει να έχει γίνει πιο ομάδα σε σχέση με το ξεκίνημα και θα παλέψει μέχρι τέλους για μια θέση στην οκτάδα της Ανατολής.

  1. Το ίδιο ισχύει και για τον τρομερά αθλητικό και δυναμικό Keneth Faried των Denver Nuggets. Με τους 11,6 pts, και τα 8,7reb (αλλά και με πολύ αθόρυβη δουλειά) έχει δώσει ώθηση στην ομάδα του και μας έχει χαρίσει μερικές από τις πιο όμορφες φάσεις του πρωταθλήματος.

  2. Ο Derrick Rose των Chicago Bulls με τον Pau Gasol στο πλευρό του δείχνει να συνέρχεται πλήρως μετά τον διπλό τραυματισμό του. Η ομάδα του μπαίνει στα playoffs (4η με ρεκόρ 26-13), ενώ ο ίδιος έχει μέχρι σήμερα μέσο όρο 17 pts ανά αγώνα.

  3. Οι Toronto Raptors βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην Ανατολή και ένας από τους λόγους είναι και ο DeRozan Demar με τους 19,4 pts και τα 4,2 reb ανά παιχνίδι. Τραυματίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη και αναμένεται να επιστρέψει αυτές τις μέρες στην ενεργό δράση.

    1. Οι Demarcus Cousins και Rudy Gay παλεύουν να σπρώξουν το Sacramento στα playoffs αν και φαίνεται αρκετά δύσκολο, αφού ο ανταγωνισμός στη Δύση είναι σκληρός. Και οι δύο τους ξεχωρίζουν πάντως για τις ατομικές τους επιδόσεις. Ο πρώτος σκέτος οδοστρωτήρας στη ρακέτα με 23,9 pts και 12,3 reb και ο δεύτερος all around player με 20,8 pts, 6,1 reb, 4,2 ast.

10-11. Για το τέλος άφησα τους πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς, τους δύο «μαχητές» των Golden StateWarriorsStephen Curry και Clay Thompson είναι πραγματικά on fire. Με τους δυο τους σε δαιμονισμένη φόρμα το Golden State τρέχει ένα τρελό ρεκόρ 29-5 και είναι 1ο στη Δύση. Δεν ξέρω αν αποτελεί ιεροσυλία αλλά μου θυμίζουν το δίδυμο των Tim Hardaway και Chris Mullin! Φέτος ο Curry έχει 22,9 pts, 8 ast, 5 reb και 2,2 stl και ο Thompson 21,6 pts, 3,5 reb, 3,1 ast.

12. Από τη 12αδα της TEAM USA, ο μόνος που δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι ο Mason Plumlee των BrooklynNets αν και η ομάδα του διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό της στα playoffs (8η στην Ανατολή με ρεκόρ 16-22).

Εάν στα παραπάνω προσθέσετε ότι η ηλικία των Αμερικανών που προαναφέραμε είναι ανάμεσα στα 21-27 χρόνια, τότε αντιλαμβάνεστε ότι στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας κακώς ξινίσαμε – όποιοι το κάναμε - τα μούτρα μας.

Διότι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το next big thing του ΝΒΑ!




Υ.Γ. Στην προεπιλογή της TEAM USA ο κόουτς Σιζέφκσι είχε καλέσει και τον Damian Lillard (PG, 22,2 pts – 6,2 ast) των Trail Blazers που κάνει μια φανταστική σεζόν και έχει αναδειχθεί σε τρομερό clutch shooter. Τελικά κόπηκε αφού προτίμησαν να ψηλώσουν την ομάδα ελέω Ισπανίας την οποία βέβαια δεν συνάντησαν ποτέ…

3 σχόλια:

  1. Καλή αρχή φίλε Admiral. Πολύ χάρηκα το άρθρο σου. Αγαπώ NBA και κάθε αναφορά σ' αυτό! Συνέχισε έτσι. Συμφωνώ σε όλα εκτός από ένα. Πιστεύω πως δεν θα ξανά δούμε ποτέ τον παλιό υπέρ αθλητή Rose! Αν και πολύ καλή σεζόν και καλούς αριθμούς δεν είναι ο παλιός Derrick που έκανε πόστερ όποιον τολμούσε να σηκωθεί να τον κόψει! Είναι διστακτικός, φοβάται μην την ξανά πατήσει. Έχει όμως βελτιώσει πολύ το παιχνίδι στην δημιουργία και δεν κάνει περιττές ενέργειες.Παίζει πιο ώριμα. Άδικο πολύ βέβαια το καλοκαιρινό κόψιμο του - για μένα καλύτερου play maker μετά τον Paul (Curry&Irving είναι περισσότερο "2" παρά play) - Wall για να πάρουν τον Rose! Να είναι καλά ο Thibodeau γι' αυτό!

    Banis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό ξεκίνημα Admiral! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου, πραγματικά, καλη συνέχεια, το ΝΒΑ ενδαφέρει πολύ όλους μας.
    Συμφωνώ απόλυτα ότι τα μέλη της USA Team αποδεκνύουν ότι δικαίως ήταν εκεί, έστω κι αν δεν είχαν τη λάμψη των μεγάλων αστερων. Το ζήτημα για μενα είναι η διάρκειά τους, βέβαια, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι έχουν όλα τα φόντα να διατηρηθούν στο προσκήνιο και να μην αποδειχθούν διάττοντες αστέρες.
    Αρκεί, βεβαίως, να παραμείνουν υγιείς. Και κάνω, έτσι, γέφυρα και στο σχόλιο του Banis για τον Rose, σμφωνώντας είσης ότι δεν είναι ο ίδιος παίκτης. Πολυ καλός, αλλά όχι ο ίδιος Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά, ήταν που ζόρικοι οι τραυματισμοί.

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Court Central και Banis ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Καλό είναι να ρίχνουμε πότε πότε κλεφτές ματιές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εκεί όπου το μπάσκετ είναι κυρίως θέαμα. Είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσουμε πολύ καλύτερα το δύσμοιρο ελληνικό μπάσκετ, τον καλύτερο μας πρέσβη στον αθλητισμό στο εξωτερικό, που τον κατατρώει δυστυχώς καθημερινά η μιζέρια και η εσωστρέφεια ...

    Admiral

    ΑπάντησηΔιαγραφή