Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Οι 4+1 Έλληνες Fantastic του NBA

«Τρώγοντας, ανοίγει η όρεξη» λένε και έτσι και εμείς παίρνοντας την σκυτάλη από τον Admiral, θα συνεχίσουμε με το NBA και τα πεπραγμένα των δικών μας παιδιών! Θα κάνουμε ένα μίνι απολογισμό λοιπόν, στην μέχρι τώρα πορεία τους, πως έχει η τωρινή κατάσταση για τον καθένα από αυτούς και τέλος θα τοποθετηθούμε, όσον αφορά σε πια ομάδα εμείς πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν την δεδομένη χρονική στιγμή.. Banis

Κατά αρχήν να τονίσουμε πως και οι τέσσερεις παίκτες που συμμετέχουν στον «μαγικό κόσμο» του NBA, ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής τους, είναι σε τουλάχιστον αξιοπρεπή επίπεδο! Ξεκινώντας από τον καλύτερο και πιο πολλά υποσχόμενο ελληνικό αντιπρόσωπο, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τρομερά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, σχεδόν ηγείται την προσπάθεια της ομάδας του Jason Kidd! Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι ..πενταδάτος πια, ότι είναι ο αγαπημένος της εξέδρας και των συμπαικτών του (ο τρελό – Sanders τον προσέχει σαν μικρότερο αδερφό), ότι είναι.. πηγή highlights κάθε βράδυ που αγωνίζεται, αλλά το σημαντικότερο είναι πως κάνει πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ που δεν μπορούν άλλοι και δεν σταματάει να δουλεύει σκληρά χωρίς να πετάει στα σύννεφα και αναγκάζοντας όλο το ΝΒΑ να παραδέχεται πως ο μικρός, απλά, δεν έχει ταβάνι!

Ας δούμε την πρόοδό του με νούμερα:

Σεζόν 2013- 14: χρ.συμ. 24, 6 – πόντοι 6, 8 – ριμπ. 4, 4 – ασσίστ 1, 9 – κλ. 0, 8 – τάπες 0, 8.
Σεζόν 2014- 15: χρ.συμ. 27, 7 – πόντοι 11, 7 – ριμπ. 6, 2 – ασσίστ 2, 1 – κλ. Ο, 7 – 1 τάπα.

Αν συνεχίσει έτσι, βελτιώσει το μακρινό του σουτ και βάλει μυϊκό όγκο, θα αφήσει εποχή! Η θέση του είναι στο NBA.-

Θα συνεχίσουμε να δούμε ένα άλλο πολύ βελτιωμένο αλλά και πολύ άδικο με τον εαυτό του, Ελληνόπουλο. Τον Κώστα Κούφο. Μπορεί οι ρίζες του να είναι ελληνικές αλλά η συμπεριφορά και η νοοτροπία ξεπερνάει και το πιο καθαρόαιμο αμερικανάκι! Είπαμε ρε Κωστή να κάνεις υπομονή, να είσαι ταπεινός και επαγγελματίας αλλά εσύ το έχεις βγάλει από τα μάτια. Και τα λέω αυτά γιατί μιλάμε για έναν 7-footer NBAer με εξαιρετική τεχνική, δυνατό κορμί, αλτικότητα, γρήγορα πόδια για το ύψος και την θέση του, με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, έφεση στο ριμπάουντ και το μπλοκ και σκληροτράχηλο αμυντικό! Όχι, δεν αναφέρομαι στον Olajuwon. Έχει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δεν επιδιώκει μια μεταγραφή σε ομάδα που θα του δώσει τα κλειδιά της θέσης «5»! Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος Gortat, αρκεί να το πιστέψει!
Δεν μπορεί να παίζει βασικός ο Perkins(!!!!), ο Varejao, o Asik, o Lenn και ο Κωστάκης (γιατί περί Κωστάκη πρόκειται)  να κουνάει την πετσέτα στην άκρη του πάγκου.

Ας δούμε τους αριθμούς του:

Σεζόν 2012 – 13 (Denver): χρ.συμ. 8 πόντους – 7 ριμπ. – 1, 3 τάπες – 0, 5 κλ. – 0,5 ασσίστ.
Σεζόν 2013 – 14 (Grizzlies): χρ.συμ. 15, 7 – 4, 8 πόντους – 4, 5 ριμπ. – 1 τάπα – 0 , 5 κλ. – 0,5 ασσίστ.
Σεζόν 2014 -15: χρ.συμ. 16, 9 - 6, 4 πόντους – 5, 2 ριμπ. – 1 τάπα – 0, 5 ασσίστ -0, 8 κλ.

Θα συνεχίσουμε με τον συμπαίκτη του στους Grizzlies, τον Nick Καλάθη. Η αλήθεια είναι πως ο αποκλεισμός του λόγο τιμωρίας τον άφησε αρκετά πίσω όμως σταδιακά ανεβάζει την απόδοσή του. Σίγουρα έχει τα προσόντα να γίνει ένας πολύ χρήσιμος αναπληρωματικός σε ομάδα με στόχους. Τον πιστεύω αλλά λιγότερο από τους άλλους τρεις! Πρέπει να βελτιώσει κι άλλο το μακρινό του σουτ για να σταθεί και να καθιερωθεί στο NBA.

Σεζόν 2013- 14: χρ.συμ. 16, 5 – 5 πόντους – 3 ασσίστ – 2 ριμπ. -0,5 κλ.
Σεζόν 2014 -15: χρ.συμ. 9, 6 – 2, 9 πόντους – 1, 9 ασσίστ -0,8 ριμπ – 0,5 κλ.

Και πάμε σε ένα πρώην «ερυθρόλευκο» παιδί, που πρόσφερε πολλά με την φανέλα της ομάδας του Πειραιά και δέθηκε όσο λίγοι. Τον Κώστα Παπανικολάου. Ομολογώ πως δεν περίμενα να παίξει στο ΝΒΑ και πως έτσι όπως πήγαινε, έτσι θα γύριζε. Όμως ο Θεσσαλός forward με διέψευσε πανηγυρικά. Μπήκε δυνατά, συγκεντρωμένα και ώριμα λες και δεν ήταν ρούκι! Λες και έπαιζε τουλάχιστον μια τριετία στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού κάνοντας τους ανθρώπους των Rockets να τρίβουν τα χέρια τους. Και ξαφνικά από εκεί που ήταν ο πρώτος παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο, είναι μεταξύ εξέδρας και άκρης του πάγκου! Η έλευση των σπουδαίων Smith και Brewer κυρίως και λιγότερο του Shved, «πέταξαν» σχεδόν εκτός rotation των Paps πράγμα και δίκαιο αλλά και άδικο! Αυτά έχει το NBA. Οι Rockets με την ενίσχυση αυτή αυξάνουν τις πιθανότητες για μεγάλα πράγματα και ο Κωστής αναγκαστικά θα δεχτεί την μοίρα του υπομονετικά και δουλεύοντας για να αυξήσει το χρόνο του. Το πιο σπουδαίο για μένα κατόρθωμα του Παπανικολάου είναι πως σε μια ομάδα με ιδιόρρυθμους σταρ, κέρδισε την συμπάθεια των «κακομαθημένων» και μπλαζέ τύπων, Howard και Harden! Στα συν του 24χρονού η γνωριμία του με τους πρώην «ερυθρόλευκους» Beverley( αυτοκόλλητοι με τους δύο σουπερ σταρ), Dorsey και του free agent πια Powell, που τον βοήθησαν πολύ στην προσαρμογή.

Πάμε να δούμε και τους αριθμούς του Έλληνα άσσου στην πρώτη του χρονιά στο NBA:

Σεζόν 2014- 15: χρ.συμ. 21, 5 – 5 πόντους – 3, 3 ριμπ. – 2, 3 ασσίστ – 0,8 κλ. – 0,3 τάπα.

Λένε πως ο παράγοντας «τύχη» είναι πολύ σημαντικός στην εξέλιξη ενός αθλητή. Πως πρέπει να είναι στο σωστό σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Και ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Να θυμηθούμε το παράδειγμα του Σπανούλη. Εκτός ότι ήταν τρομερά ανυπόμονος, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος, βρέθηκε και σε λάθος ομάδα, με λάθος προπονητή.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν τυχερός. Βρέθηκε σε μια κακή ομάδα, χωρίς στόχους και του δόθηκε η ευκαιρία να βρει χρόνο συμμετοχής και να δουλέψει χωρίς πίεση. Τα αποτελέσματα φαίνονται ξεκάθαρα στην δεύτερη παρουσία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Θεωρώ πως το Milwaukee είναι το κατάλληλο μέρος για τον Γιάννη και θα πρέπει να «ριζώσει».
Για τους υπόλοιπους τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Για τον Παπανικολάου τα είπαμε, όπως και για τον Κουφό. Ο Έλληνας  σέντερ στην σκιά του, ίσως καλύτερου σέντερ στον κόσμο αυτήν τι στιγμή Mark Gasol, δεν έχει και πολλά να περιμένει. Το ίδιο και ο Paps με Brewer, Ariza και Smith, Jones και Montejunas  μπροστά του! Ακόμα και ο Καλάθης είναι σε μειονεκτική θέση, με τον πολύ καλό Conley και τον έμπειρο Udrih  μπροστά του. Πολλές ομάδες, όμως θα βοηθούσαν και θα  βοηθιόντουσαν με τους Έλληνες παίκτες στο ρόστερ τους.
Θα μου άρεσε πολύ να δω για παράδειγμα στους, πολύ κακούς φέτος Lakers, τους Κουφό και Παπανικολάου! Ο πρώτος σε ρόλο βασικού και καλού διδύμου μαζί με τον Boozer και ο Hill να βοηθάει και στο «4» και «5» από τον πάγκο, με μερικά λεπτά και για τον Paps στην θέση του power forward αλλά περισσότερο να βοηθάει στο «3» σαν back up του πολύ αθλητικού αλλά όχι τόσο πολυσύνθετου σαν τον Κωστή, Johnson. Στους «Λιμνάνθρωπους» οπωσδήποτε θα χώραγε και ο Καλάθης καθώς ο Nash  είναι off για όλη την σεζόν και ο Linn 
μετριότατος. Όμως θα μου άρεσε πιο πολύ να τον δω τον Καλάθη σαν back up του εκπληκτικού νεαρού CarterWilliams στους 76ers  καθώς δεν υπάρχει και κανένας άλλος αξιόλογος play maker πέρα από τον νεαρό από το Hamilton της Massachusetts! Θα μάθαινε πολλά από τον Καλάθη ο μικρός (η εμπειρία του Έλληνα άσσου στον ΠΑΟ με τους Zots και Διαμαντίδη δίπλα του, ήταν μεγάλο «σχολείο») αλλά και ο Nick θα κέρδιζε πολλά δίπλα σε ένα τόσο μεγάλο ταλέντο.

Εκτός, βέβαια, από τους τέσσερεις NBAers που προαναφέραμε θα σταθώ και σε έναν ακόμα Έλληνα που θεωρώ πως ανήκει και αυτός στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Πιστεύω πως είναι πολύ κοντά να κάνει το μεγάλο βήμα και αναμφίβολα το ταλέντο του και η θέλησή του, όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά και να καθιερωθεί στο NBA, με κάνει να τον πιστεύω πολύ!! Το στυλ μπάσκετ που παίζει  άλλωστε, ταιριάζει πολύ περισσότερο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, παρά στην Ευρώπη! Στην Ευρώπη, λόγο αθλητικών προσόντων, πολύ φοβάμαι πως θα μεταφερθεί στο «4» να παίζει για 15-20’ για κάποιων απαιτητικό κόουτς, χαραμίζοντας το.. αυθόρμητο ταλέντο του. Η μεταπήδησή του στους τωρινούς Knicks θα ήταν η ιδανική ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο του και να πάρει τις ευκαιρίες του, χωρίς μεγάλη πίεση και απαιτήσεις, ώστε να εξεληχθεί.

Ο Θανάσης με αριθμούς στην DLeague:

Σεζόν 2014- 15: 12, 5 πόντους – 5 ριμπάουντ – 2 ασσίστ, 1 κλέψιμο – 1 κόψιμο.

Η αρχή έγινε και η.. κατάρα έσπασε. Η κατάρα των ταλαντούχων Ελλήνων (Σπανούλης, Φώτσης, Ρετζιάς, Σχορτσιανίτης) που τα έβρισκαν σκούρα στο NBA.Υπάρχουν κι άλλοι νέοι παίκτες που έχουν τις δυνατότητες να καθιερωθούν πια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου όπως Παπαπέτρου και Παπαγιάννης. 

Η συνταγή αποκαλύφθηκε. Δουλειά, με επιμονή, υπομονή, χωρίς φόβο αλλά πολύ πάθος. Στο χέρι τους είναι..

4 σχόλια:

  1. Banis, πολύ κατατοπιστικό άρθρο... Ελπίζω να μπορέσουμε να τους έχουμε όλους στο επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής. Και τρέφω μια κρυφή ελπίδα μήπως κάποια στιγμή δούμε τον Παπανικολάου και πάλι στα ερυθρόλευκα, λίγο αργότερα...

    Court Central

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω ρε γαμωτο. Οι Σχορτσανίτης και Μαυροκεφαλιδης που βέβαια προσέφεραν ελάχιστα, έτρεξαν στην αγκαλιά του Εφευρέτη οταν επέστρεψαν στην Ελλαδα. Ελπίζω ο Παπ να γυρίσει εδω που ανήκει.. spanios

      Διαγραφή
    2. Αν γυρίσει,Court,θεωρώ πως στο λιμάνι θα ξαναδέσει. Δεν εχει αλλωστε κρυψει την αγαπη για τον Ολυμπιακο.Τον συνδεουν πολλα με την ομαδα και η αγαπη του κοσμου ειναι δυνατο κινητρο για ενα... ρομαντικο μπασκετμπολιστα σαν τον Paps! Ευχη ολων βεβαια ειναι να στεριωσει στο ΝΒΑ και να μας κανει περιφανους.

      Banis

      Διαγραφή
    3. Spanios,στην περιπτωση των "Σοφο" και "Μαύρο" υπερισχυσε το συνεσθημα.Και οι δυο εχουν εκδηλωσει αλλωστε τα πρασινα συναισθήματά τους

      Banis

      Διαγραφή