Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Χαρακτήρα έχει. Ρυθμό και ρόλους ψάχνει...



Ο Ολυμπιακός ήθελε τη νίκη για να δείξει σφυγμό. Και τα κατάφερε, βάζοντας μπροστά τον χαρακτήρα του και όχι απαραίτητα το εντυπωσιακό μπάσκετ που (δεν) έπαιξε. Τώρα η Ρεάλ... Γράφει ο Stouk

Βλέποντας τη μάχη στο Μόναχο, θυμήθηκα το περσινό Μπάμπερκ - Ολυμπιακός. Πέρυσι, η βραδιά στη Γερμανία ήταν σχετικά πικρή. Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά στο τελευταίο 7λεπτο του ματς "κάθισε" και οι Γερμανοί είχαν πάρει το ροζ φύλλο.

Φέτος, στο αντίστοιχο ματς (μιας και μιλάμε για τη Γερμανία), η εικόνα ήταν πάνω - κάτω η ίδια. Από την αρχή, παρά το ότι η ομάδα ήταν "παγωμένη" από τις συνεχόμενες ήττες (και δη στο ΟΑΚΑ), κρατούσε τα "γκέμια" του αγώνα. Η διαφορά, έστω και μικρή, ήταν υπέρ του, ενώ η Μπάγερν δεν κατάφερε να ξεφύγει,τις λίγες φορές που πήρε το προβάδισμα.


Έτσι, στο 4ο δεκάλεπτο, λίγα λεπτά πριν το τέλος, έπαιξε ρόλο η ψυχραιμία και η ευστοχία από την περιφέρεια και το ματς καθάρισε.

Αν δείτε τα λάθη, θα απορήσετε  πώς γίνεται να κέρδισε ο Ολυμπιακός, έχοντας 16 και οι Γερμανοί μόλις 7! Αυτό συνέβη γιατί στην τελευταία περίοδο έκανε ένα (!!)+ ένα του Στρέλνιεκς με το σκορ στο +10 και 56΄΄ για το τέλος.

Απόλυτη συγκέντρωση, ευστοχία στα κρίσιμα σουτ των Σπανούλη, Στρέλνιεκς και Λεντέι, έλεγχο των ριμπάουντ και η δουλειά έγινε.

Τα ευχάριστα; Η ουσιαστική επανεμφάνιση του Στρέλνιεκς, η απόδοση του Λεντέι στο 4 (MVP του ματς...), η μη χρησιμοποίηση παίκτη πάνω από 30΄ (Λεντέι 27 και Τίμα 29 και όλοι οι άλλοι κάτω από 25). Είμαστε σε διαβολοβδομάδα και αυτό παίζει ρόλο.

Τα δυσάρεστα; Η εικόνα του Παπανικολάου, που έδειξε χαλασμένο μυαλό, κόπωση, μία ταχύτητα κάτω. Η (ξανά) μέτρια εμφάνιση του Γκος, που για μια ακόμη φορά ήταν άνοστος και το 5 ranking του Τίμα σε 30΄ (0 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 2/6 τρίποντα).

Τα ερωτηματικά; Ο Λεντέι δείχνει πιο άνετα στο 4. Στην επίθεση το χει, αλλά στην άμυνα κουμπώνει καλύτερα με τους αντίστοιχους αντιπάλους-τεσσάρια.Δεν είναι παίκτης τύπου Μπιρτς, Χάντερ κλπ και μάλλον δε θα γίνει ποτέ. Οπότε αν μονιμοποιηθεί στο 4, ο Βεζένκοφ έρχεται πίσω σε ρόλο (που όλοι θυμόμαστε τη συζήτηση ότι έχει δουλέψει τη θέση και πήγαινε καλά), ενώ θα υπάρξει κενό στο 5, που δεν καλύπτεται με τον Μπόγρη.

Ο Έλληνας center, όσο και να είναι συμπαθής στην κερκίδα, δεν έχει ποιότητα για τέτοιο επίπεδο. Αν πέσει όλο το βάρος στον Μίλου, ο Σέρβος τον Απρίλη θα είναι σκασμένος. Οπότε εκεί θες παίκτη.

Επίσης, θέμα είναι ο (μη) ρόλος του Μάντζαρη. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του είναι σταθερά πτωτική (από πέρυσι), αλλά επειδή μιλάμε για παίκτη που είναι χρόνια στην ομάδα (και έχει προσφέρει), το να είναι (έστω και δικαίως) με ένδειξη DNP, είναι λυπηρό τόσο για τον ίδιο και νομίζω και για τους Έλληνες συνοδοιπόρους του. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια. Αλλά η τωρινή εικόνα με θλίβει...

Τώρα, την Πέμπτη ακολουθεί η Ρεάλ. Αυτή τη στιγμή οι Μαδριλένοι μοιάζουν με τρένο που δεν σταματάει (που έλεγε και ο Μαζώ...) και το βράδυ θα είναι δύσκολο. Ωστόσο, θα ταξιδέψουν μάλλον χωρίς Γιούλ και ένα ακόμα θέμα είναι ότι είναι το πρώτο τους ματς με top class ομάδα (δεν έχει παίξει ακόμα ούτε με ΤΣΣΚΑ, ούτε με Φενέρ, ούτε με ΠΑΟ, ούτε καν με Μπάρτσα), οπότε η... χαλαρότητα του σερί ίσως τους αποπροσανατολίσει.

Η αλήθεια είναι ότι τη δεδομένη στιγμή το ταβάνι του Ολυμπιακού φαίνεται να είναι η 8αδα και οι θέσεις 8 έως 6 το πολύ. Αν θέλει να σηκώσει το ταβάνι του πρέπει να κάνει κάποιες πραγματικά τεράστιες νίκες. Και με τη Ρεάλ, η νίκη αν έρθει θα είναι τεράστια...

ΥΣ1: Προσωπικά θα έπαιρνα και center και scoring guard. Και αν αποδέσμευα έναν ξένο, αυτός θα ήταν ο Τίμα. Ξεκάθαρα...

ΥΣ2: Ένας καλός τρόπος για να... μαντέψουμε τις νίκες που θα φτάσει ο Ολυμπιακός, είναι να συγκρίνουμε τα περσινά ματς με τα αντίστοιχα φετινά.

Μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός ήταν στο -1.

  • Ήττες πέρυσι με Χίμκι και Μπασκόνια- Νίκες φέτος

  • Νίκη πέρυσι με Αρμάνι - Ήττα φέτος

  • Νίκη με τη Φενέρ εντός πέρυσι - Ήττα φέτος

  • Νίκη στο ΟΑΚΑ πέρυσι - Ήττα φέτος

(Και πέρυσι και φέτος είχε νίκη εντός με Μακάμπι και ήττα εκτός με ΤΣΣΚΑ )
Οπότε, σήμερα πήγε στο 0 (δηλαδή ίδιο +- με πέρυσι). Θες νίκη με Ρεάλ για να το διατηρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου