Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Δύο οι επιλογές, μα ο δρόμος ΕΝΑΣ...


Ο Βασίλης Σπανούλης μετά τους τελικούς θα περάσει τις πόρτες της Arcadia με σκοπό να συζητήσει την (τελευταία) ανανέωση του συμβολαίου του.
Όποιος κι αν είναι ο ρόλος του στην νέα ομάδα, νομίζω πως πρέπει να θεωρείται ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως θα κλείσει την καριέρα του στα ερυθρόλευκα.
Ο Αντιδραστικός αρθρογραφεί για το μεγάλο αρχηγό και ΘΡΥΛΟ... του Θρύλου.


Πολύ κουβέντα τις τελευταίες μέρες για το μέλλον του Σπανούλη στον Ολυμπιακό. Βέβαια όπως θα χετε διαβάσει και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου στο RP η ανανέωση του αρχηγού θεωρείται τυπική διαδικασία. Βλέπετε ο Βασίλης λατρεύει τον Ολυμπιακό κι ο Ολυμπιακός λατρεύει τον Βασίλη! Η απόφαση για συνέχιση της συνεργασίας των δυο πλευρών συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. Δεν πάει να λέει τα δικά του ο Ραζνάτοβιτς και ο κάθε δημοσιογράφος- ο οποίος εξυπηρετεί σκοπούς. Η σχέση Ολυμπιακού-Σπανούλη είναι παθολογική, ιστορική, ιδιαίτερη. Όλα τα άλλα αποτελούν λεπτομέρειες!

Λεπτομέρειες βέβαια σημαντικές. Για αυτό και σας αναφέρω στον τίτλο δυο επιλογές. Στην συζήτηση του καλοκαιριού θα τεθεί λοιπόν αρχικά θέμα ρόλου του αρχηγού και επιπλέον θέμα (αριθμητικό) συμβολαίου.

Η πρώτη επιλογή (και η αίσθησή μου) είναι πως θα υπάρξει εύκολη και γρήγορη συμφωνία. Ο Σπαν θα πάρει ένα καλό ΔΙΕΤΕΣ συμβόλαιο, σίγουρα σε απολαβές όχι όσο τα προηγούμενα του (αλλά σε βαθμό αναγνώρισης της προσφοράς του), ενώ ο ρόλος του προφανώς θα παραμείνει σημαντικός αλλά ΟΧΙ προσωποκεντρικός. Δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο άλλωστε το επιζητά ούτε ο ίδιος. Ο Βασίλης είναι εγωιστής ΝΑΙ. Αλλά ξέρει πολύ μπάσκετ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν, όχι πως δεν μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο (ίσα ίσα φέτος έδωσε τις απαντήσεις του, όντας ΞΑΝΑ ο κορυφαίος της ομάδας στα 36 του) αλλά πως οι προσωποκεντρικές ομάδες δεν μπορούν να επιτύχουν στο σύγχρονο μπάσκετ! Άρα και ο ίδιος δεν θα ζητήσει την αποκλειστικότητα των αποφάσεων. Θα θελήσει έναν "έξυπνο" στο κάτω κάτω ρόλο (σαφώς και θέλει να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι κι όχι όπως πχ ο Ναβάρο).

Εδώ να τονίσω και το εξής. Για να καταλάβουμε λίγο πόσο "ώριμος" είναι ο Βασίλης, θα σας θυμίσω πως φέτος ήταν ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ να κάνει συντήρηση το πρώτο δίμηνο της σεζόν (πρώτη του συμμετοχή την 10η αγωνιστική στην Euroleague...). Εκείνος ξέρει καλύτερα από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ τι μπορεί να προσφέρει λοιπόν. Άρα ο φόβος αρκετών, πως ο Σπαν θα επιμείνει πεισματικά σε ρόλο ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ στα 37 του, είναι λανθασμένος. Θα επαναλάβω άλλωστε πως ο φετινός προσωποκεντρισμός της ομάδας (που στοίχισε δεν διαφωνώ) δεν οφείλεται στον "πεισματάρη" Βασίλη. Οφείλεται στην μη αποδοτική χρησιμοποίηση των υπόλοιπων guard από το προπονητικό επιτελείο...

Περνάμε τώρα στην δεύτερη επιλογή... Η δεύτερη και με σαφώς ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ πιθανότητα λοιπόν είναι να υπάρξει κάποια διαφωνία στις συζητήσεις. Λόγω ρόλου (θεωρώ δύσκολο ο Ολυμπιακός να προτείνει ρόλο που θα μειώνει τον ΑΘΛΗΤΗ Σπανούλη), λόγω χρημάτων (αυτό κι αν αποκλείεται), ακόμα και λόγω project. Ε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση θεωρώ δεδομένο πως μια από τις δύο πλευρές θα κάνει πίσω. Στη χειρότερη λοιπόν επιλογή, απλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ πως θα βρεθεί η λύση.

Όσες και να είναι οι επιλογές λοιπόν, ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ. Ολυμπιακός και Σπανούλης έγιναν συνώνυμο την τελευταία οχταετία. Κι έτσι θα συνεχίσουν. Ο Βασίλης ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ αποδυτηρίων είναι υπερ-απαραίτητος. Αυτός θα μεταλαμπαδεύει το ξεχωριστό ερυθρόλευκο dna στους νέους, αυτός θα συσπειρώνει γύρω του όλη την ομάδα και βέβαια στο παρκέ μπορεί να δίνει τρομερά πράγματα-παρά την ηλικία του. Τρομερά πράγματα, αρκεί να χρησιμοποιείται ΣΩΣΤΑ* και έξυπνα.

*Ο Βασίλης μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά σε ρόλο δημιουργού (να παίζει καθαρός ΑΣΣΟΣ-ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ, έχει τρομερό αριθμό στις ασίστ) και βέβαια σαν πλάγιος (να ολοκληρώνει -και όχι να τα δημιουργεί- συστήματα με σουτ είτε με drives). Κοινώς. Δεν πρέπει να βασίζεται το παιχνίδι του (και της ομάδας) στο κεντρικό pick n roll και βέβαια δεν πρέπει να κρατά τόσο πολύ την μπάλα στα χέρια του. Αυτά είναι μπασκετικά προβλήματα που λύνονται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ. Πως;;; Πολύ απλά με άλλο στήσιμο στο επιθετικό παρκέ και βέβαια με άλλα plays...

1 σχόλιο:

  1. Όσο έκανε ....συντήρηση ο Βασίλης, η ομάδα έσπασε όλα τα κοντέρ. Με το που γύρισε, άρχισε η κατιούσα....
    Το σχόλιο ενδεικτικό του πόσο το μαύρο γίνεται άσπρο από την προσωπολατρεία. Έται πάει όλο το άρθρο, αλλά δεν έχει νόημα να πιάσω όλα τα σημεία.
    Όχι σε όλα από μένα...
    paratiritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή