Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Σχεδόν... απαγορεύεται ο αποκλεισμός



Ο γέγονε γέγονε στην κανονική διάρκεια. Ο Ολυμπιακός παίζει στους 8 με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις με πλεονέκτημα και δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη τύχη. Οι λόγοι που η χθεσινή ήττα είναι δώρο ενόψει Playoff. Γράφει ο Stouk

Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε πια τι πήγε καλά, τι πήγε στραβά και τι θα μπορούσε να αλλάξει στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκα. Και αυτό γιατί τώρα πια φτάσαμε στο ζουμί. Στα playoff.

Και σε αυτά ο Ολυμπιακός θα βρει αντιμέτωπη τη Ζαλγκίρις και με μάλιστα με πλεονέκτημα. Και ας πούμε άλλη μια φορά το περσινό... απόφθεγμα, όταν αντίπαλος ήταν η Εφές: Αν μας ρωτούσε κάποιος στην αρχή της σεζόν "θα παίξεις την πρόκριση στο Βελιγράδι με τη Ζαλγκίρις και μάλιστα με πλεονέκτημα. Θες;" θα απαντούσαμε "ναι" πριν καν τελειώσει την έκφρασή του.

Βρε και μέσα στη χρονιά να μας ρωτούσε ή στο μέσον της ή τώρα προς το τέλος, πάλι ναι θα λέγαμε!  Γιατί ναι μεν οι Λιθουανοί εντυπωσίασαν με την μη προβλεπόμενη πορεία τους και την ομολογουμένως αξιοθαύμαστη σταθερότητά τους, ωστόσο σαν μέγεθος και σαν μπασκετικό σύνολο, δεν σε φοβίζει.

Βέβαια, κανονικά ο Ολυμπιακός των 2 τίτλων, των 5 τελικών και των 6 final-4 τα τελευταία 9 χρόνια δεν πρέπει να φοβάται καμία ομάδα ή έστω να ανησυχεί υπέρ του δέοντος για καμία από αυτές που εν τέλει ήταν υποψήφιες για αντίπαλες του. Αλλά στην τετράδα Ρεάλ-Ζαλγκίρις- Μπασκόνια-Χίμκι η ομάδα του Σάρας είναι αυτή που εν τέλει διαλέγεις. Γιατί παρά την πορεία που έκανε, δεν διαθέτει ούτε κάποιο μεγάλο όνομα, ούτε εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις. Ακόμα και αγωνιστικά σου ταιριάζει.

Η Ρεάλ έχει το φαινόμενο Ντόντσιτς, που μπορεί να καθαρίσει μόνος του ομάδες (ου μην και τον τίτλο...), αλλά και παίκτες που ήδη έχουν σηκώσει κούπες ή έστω έχουν τρομερή μπασκετική ποιότητα. Ρέγες, Ρούντι, Κάρολ, Αγιόν στην πρώτη κατηγορία, Ράντολφ, Κοσέρ, Καμπάτσο, Τόμκινς στην δεύτερη.

Η Μπασκόνια από τα τέλη Γενάρη και εντεύθεν βγάζει φωτιές. Σε αυτό το διάστημα έχει ρεκόρ 8-3 και μ.ο. 89 πόντους στην επίθεση όταν νικάει! Φανταστείτε ότι αυτό είναι το γενικό μ.ο. της ΤΣΣΚΑ όλη τη χρονιά... Συν της άλλοις είναι η ομάδα που σου έριξε τριάντα στο κεφάλι...

Την άλλη τριαντάρα την έφαγες από την Χίμκι. Φουλ αθλητική ομάδα, από αυτές που δυσκολεύουν τον Ολυμπιακό όλη τη σεζόν. Έδρα - θέατρο μεν, αλλά σε αυτή βρίσκει συνήθως εκπληκτικό ρυθμό. Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του τουρνουά Σβεντ μπορεί να καταστρέψει ματς, μπορεί όμως και να γίνει ασταμάτητος.

Συνεπώς, η Ζαλγκίρις ήταν η καλύτερη τύχη για τον Ολυμπιακό. Και η τύχη του αυτή μεγαλώνει κατ' εμέ, λόγω της χθεσινής ήττας στην παράταση, αλλά και της αμυντικής προσέγγισης του Σάρας, στο διάστημα που οι Λιθουανοί γύρισαν τη διαφορά. Προσέγγιση που θα μελετηθεί από τον Σφαιρό, ο οποίος στην κατάρτιση πλάνου προ των αγώνων διαπρέπει. Πολλές φορές τα θαλασσώνει κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Πέρα όμως από αυτό, αυτή η γ&#@&νη ψυχοσύνθεση αυτού του Ολυμπιακού, δεν θα είχε ευνοηθεί, αν χθες ερχόταν μια άνετη νίκη. Ή ακόμα ακόμα και αν έμπαινε το buzzer του Σπανούλη ή προηγουμένως είχε βγει η άμυνα.

Τον Ολυμπιακό να τον φοβάσαι όταν μπαίνει με την ψυχολογία "τους έχουμε άνετα". Όταν έχεις χάσει από μια ομάδα, δύσκολα μεν, αλλά δύο φορές, δεν δικαιούσαι να πιστεύεις κάτι τέτοιο, ακόμα και αν ισχύουν όλα αυτά περί "ιδανικής αντιπάλου".

Ή μάλλον όχι "αν". Ισχύουν. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ να κόβουν το ταξίδι στο Βελιγράδι του Σπαν, του Πριντ, του Παπανικολάου, του Μιλουτίνοφ και του Μάντζαρη ο Γιανκούνας, ο Πάνκος, ο Τουπάν και ο Καβαλιάουσκας. Σχεδόν... απαγορεύεται!

3 σχόλια:

  1. Χριστος Ανεστη χρονια πολλα και καλα. Φιλε stouk να σε ρωτησω κατι. Ειχες πει οτι ο Ολυμπιακος δε θα διαλεγε αντιπαλο. Οπως και δεν εκανε. Εγω συμφωνω σε αυτο. Ομως μου ειχες πει σε σχολιο οτι ο Ολυμπιακος δε θελει ταξιδι στη Λιθουανια και προτιμα Μπασκονια. Εννοουσες σαν ταξιδι; Γιατί σαν αντίπαλο από ότι λες (σωστά) την έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Λόγω Πάσχα φυσικά...
      Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να διαλέξει Μπασκόνια, γιατί τα αποτελέσματα της Πέμπτης δεν το επέτρεπαν. Οπότε η όποια θεωρία είναι απλώς... θεωρία και δεν μπορεί να αποδειχθεί.
      Όπως και να χει, δεν πιστεύω ότι ο καλός Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα από την Ζαλγκίρις. Και αν θες να το πάμε και παρακάτω, μπορεί και πρόκριση 3-1 να πάει.... ξεκούραστος στη Σερβία.

      Σ ευχαριστώ και χρόνια πολλά και σε σένα.
      stouk

      Διαγραφή
    2. Εγω πιστευω πολυ σε σκουπα Ολυμπιακου φενερ,3:1 τσσκα και 3:2 ο βαζελος. Για να δουμε.

      Διαγραφή