Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ακόμα και μισός μπορεί...


Με τις διαφαινόμενες απουσίες των Πρίντεζη-Παπανικολάου και Μακλίν, ο Ολυμπιακός θα ψάξει την μεγάλη νίκη κόντρα στην ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη Ζάλγκιρις. Διαβάστε στο pre game του Red Philosopher:
Το μεγάλο υψομετρικό πλεονέκτημα των Λιθουανών και ο τρόπος που ο Ολυμπιακός θα (προσπαθήσει να) το πολεμήσει.
Η ερυθρόλευκη περιφέρεια που κρατά κατ' αποκλειστικότητα τα κλειδιά της νίκης.
Η άμυνα πάνω στον ιθύνοντα νου της Ζάλγκιρις, Πάνκο.
Τα όρια σε επίθεση και τρίποντα που αν φτάσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ δεν χάνει.
Επιμελείται ο Αντιδραστικός


Ο Ολυμπιακός λαβωμένος (τι περίεργο) φιλοξενεί τη Ζαλγκίρις (η πιο μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ) στο ΣΕΦ για την τελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης. Η νίκη είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ για να μην υπάρξουν μπλεξίματα για την ομάδα μας και να μην τεθεί υπό διαπραγμάτευση η 3η θέση.

Ζήτημα... ύψους

Η Ζαλγκρίρις είναι μια πανύψηλη ομάδα με μεγάλο ατού τη δύναμη  εντός ρακέτας. Οι small forward της (Μιλάκνις-Ουλάνοβας) είναι μεγάλα ε
κορμιά ενώ και οι power forward της απειλούν κυρίως από κοντά (Γιανκούνας-Γουάιτ-Ντέιβις).
Υπό προϋποθέσεις ο Ολυμπιακός δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα αλλά το γεγονός πως θα απουσιάζουν οι Πρίντεζης-Μακλίν-Παπανικολάου (θα μάτσαραν ΑΝΕΤΑ) δημιουργεί ένα μεγάλο υψομετρικό πρόβλημα στο λιμάνι. Στο "3" και στο "4" ο Θρύλος κατεβαίνει ΜΟΝΟ με τους Τιλί (κι αυτός με πρόβλημα) και Παπαπέτρου οι οποίοι μαζί με τον Μιλουτίνοφ (δεν θα ναι και στο 100% του) θα τα βάλουν με τα έξι ψηλά κορμιά των Λιθουανών (οι πέντε που ανέφερα πάνω μαζί με τον Βαλαντσιούνας). Τρεις vs έξι λοιπόν...
Για ακόμα ένα ματς λοιπόν ένας combo θα πέφτει πάνω σε small forward (πχ Σπανούλης ή Στρέλνιεκς) ώστε ο Παπαπέτρου να ανεβαίνει στο "4". Παράλληλα οι "τρίτου ραφιού" Γουίλτζερ-Μπόγρης και Τόμσον, ενδεχομένως να βρουν χρόνο στο rotation (υποχρεωτικά) αλλά προσωπικά έχω πάψει να έχω απαιτήσεις από αυτούς.

Τα κλειδιά... οι κοντοί.

Ο Ολυμπιακός σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα θα επιλέγει small ball σχήματα. Αναγκαστικά βασικά. Έτσι αύριο η ερυθρόλευκη περιφέρεια θα κρίνει το ματς και κρατά τα κλειδιά της νίκης.
Και όταν μιλώ για περιφέρεια σαφώς εννοώ τον ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟ Σπανούλη, τον φορμαρισμένο Στρέλνιεκς και βέβαια τον αναγεννημένο Μάντζαρη.  Αν αυτοί οι τρεις βρουν ρυθμό (ο Σπανούλης με τα drive του και οι Στρέλνιεκς-Μάντζαρης έξω από τα 6.75m) τότε δύσκολα η Ζάλγκιρις θα μπορέσει να ακολουθήσει.
Πάνω στον Βασίλη ο Σάρας θα ρίξει αρχικά τον Τουπάν και στις αλλαγές τον Γουάιτ. Καλοί αμυντικοί και οι δύο, με γρήγορα πόδια αλλά ο Kill Bill... τους έχει.
Από κει και πέρα ρόλο και χρόνο, θα έχουν και οι Ρόμπερτς και Μπράουν και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως επιθετικά υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από αυτούς. Απέναντι στους πιο ψηλούς αντιπάλους που θα τους μαρκάρουν μπορούν να βρουν χώρους και να δράσουν...

Η άμυνα πάνω στον Πάνκο...

Η Ζαλγκρίρις είναι μια ομάδα που εκμεταλλεύεται σχεδόν στο 100% τα miss matches, ενώ σαν παραδοσιακή Λιθουανική ομάδα ψάχνει τις έξτρα πάσες για ελεύθερα σουτ. Για αυτό έχω την αίσθηση πως ο Ολυμπιακός δεν θα ρισκάρει παίζοντας με αλλαγές.
Αυτο τι σημαίνει. Θα παρθεί ρίσκο στην άμυνα πάνω στον Πάνκο. Ο Αμερικάνος κάνει ΦΟΒΕΡΗ σεζόν. Είναι το Α και το Ω των Λιθουανών. Θα του δοθεί λοιπόν στην περίμετρο χώρος. Δεν βλέπω να πέφτουν ψηλοί πάνω του, ούτε βοήθειες (hedge outs ή double teams) καθώς είναι και πολύ ταχύς και πασάρει τρομερά. Θα του δώσει ο Ολυμπιακός το πρώτο βήμα (ο αμυνόμενος θα μένει λίγο πίσω λόγω σκριν) με σκοπό να εκτελεί μόνος του και ΟΧΙ να δημιουργεί για τους συμπαίχτες του.
Έτσι ο Ολυμπιακός θα πάει στην λογική του "από έναν παίχτη δεν χάνω" ώστε να κλείσει καλά τους υπόλοιπους παίχτες της Ζάλγκιρις. Γιανκούνας από pick n pop, Γουάιτ-Ντέιβις από pick n roll και βέβαια οι Γιανκούνας-Μιλάκνις ακροβολισμένοι στις γωνίες για τρίποντα. Η Ζαλγκρίρις απειλεί με διάφορους τρόπους και οι περισσότερες καταστάσεις από αυτές ξεκινούν από τον Πάνκο. Οπότε θα προσπαθήσει η ερυθρόλευκη άμυνα να του δώσει τα σουτ/drives παρά να δημιουργήσει για τους υπόλοιπους.

Οι νόμοι του ΣΕΦ

Το ΣΕΦ φέτος δίνει φτερά στα πόδια των παιχτών του Ολυμπιακού. Με 12/14 νίκες είναι από τις καλύτερες έδρες της διοργάνωσης.
Θα τονίσουμε λοιπόν αυτό που λέμε εδώ και καιρό. Αν ο Ολυμπιακός σκοράρει πάνω από 80 πόντους, ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ. Δυο ματς πήγε χαμηλά (με ΠΑΟ και Μπάρτσα σχεδόν στους 60 πόντους!) δυο ματς έχασε. Στα υπόλοιπα δώδεκα που πέρασε τους 80 πόντους (μόνο με Βαλένθια είχε 79 νομίζω και με Μπασκόνια 75 στην πρεμιέρα όμως) έκανε το απόλυτο. Είναι τέτοια και η άμυνά του βλέπετε (2η καλύτερη του τουρνουά) που δύσκολα εντός δέχεται πάνω από 70-75 πόντους.
Εδώ να τονίσω πως για να φτάσει ο Ολυμπιακός στα επιθετικά του "όρια" πρέπει να σουτάρει καλά έξω από τα 6.75m. Ο Σάρας θα κλείσει καλά και θα ρίξει παγίδες πάνω στους Σπανούλη-Μιλουτίνοφ. Αυτό σημαίνει πως θα δοθούν ελεύθερα τρίποντα. Αν ο Ολυμπιακός λοιπόν σκοράρει έστω δέκα, τότε το 80point game είναι πιθανότατο. Οι έχοντες καλό ρυθμό στο σουτ Στρέλνιεκς-Μάντζαρης-Ρόμπερτς και Τιλί, αυτομάτως κρίνονται κομβικότατοι. Οι δε Παπαπέτρου και Μπράουν παίρνουν τουλάχιστον από 3-4 μακρινά σουτ έκαστος (ο Μπράουν έχει νομίζω 0/15 στην Euroleague), ενώ μην ξεχνάμε τον killer σουτέρ Γουίλτζερ που μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις...

*Με μισή ομάδα/ρακέτα κέρδισε την ΤΣΣΚΑ και την Ρεάλ. Στην Ζαλγκίρις θα κολώσει;!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου