Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Τα πέντε στοιχεία που θα δώσουν την νίκη...


Λίγες ώρες πριν το μεγάλο αιώνιο ντέρμπι και ο Αντιδραστικός παρουσιάζει τα πέντε  βασικά αγωνιστικά στοιχεία που πρέπει να βγάλει ο Ολυμπιακός στο παρκέ του ΟΑΚΑ, ώστε να πάρει την νίκη που θα τον απογειώσει βαθμολογικά.
Περιορισμός του Καλάθη.
Περιορισμός του Ρίβερς.
Καλό ποσοστό έξω από τα 6.75m.
Εμμονή με παιχνίδι στο low post.
Απελευθέρωση του Σπανούλη.


Η μεγάλη ώρα του μεγάλου ντέρμπι πλησιάζει και ο Ολυμπιακός ξέρει πως ένα διπλό απόψε κλειδώνει κατά 90% την τριάδα! Το δέλεαρ είναι μεγάλο και η προσμονή μας ακόμα μεγαλύτερη! Οι αναλύσεις στον Red Philosopher έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη, με την γενική pre game ανάλυση αλλά και με την mind προσέγγιση του αγώνα. Σήμερα πάμε στα λίγο πιο ειδικά. Θα μιλήσουμε για τα πέντε αγωνιστικά στοιχεία που απαραίτητα πρέπει να παρουσιάσει  ο Ολυμπιακός στο παρκέ του ΟΑΚΑ.

1)Περιορισμός του Καλάθη

Ο Νικ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ΟΛΟΥ του ΠΑΟ. Από αυτόν ξεκινούν και σε αυτόν τελειώνουν ΟΛΑ  στους πράσινους. Σίγουρα θα χρειαστεί ειδικό πλάνο απέναντι του.
Το κλείσιμο του Καλάθη στην περίμετρο είναι λοιπόν το Α και το Ω. Όχι μόνο σκοράρει (με drives/floaters και αν βρει ρυθμό και από μακρυά) αλλά κυρίως δημιουργεί ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ για τους συμπαίχτες του είτε με pick n roll (Γκιστ) είτε με πάσες στις αδύνατες πλευρές (Σίνγκλετον, Ρίβερς).
Καθώς μιλάμε για τον κορυφαίο πασέρ της διοργάνωσης με μ.ο πάνω από 8 ανά αγώνα, θεωρώ λοιπόν πως πρέπει να του κόψουν ΠΡΩΤΑ την δημιουργία. Και ας του δώσουν χώρο και χρόνο να εκτελεί αυτός.  Μια λογική στην οποία πχ πήγε η Μπάμπεργκ. Ο Καλάθης ναι μεν σκόραρε 30 πόντους, αλλά στο τέλος ο ΠΑΟ έχασε και εύκολα.
Αυτό συνεπάγεται δύο αμυντικές προσεγγίσεις. Ή ο αμυνόμενος του θα τον παίζει man2man αυστηρά χωρίς αλλαγή και θα του δίνει ένα μέτρο πλεονέκτημα να εκτελέσει (είτε under είτε over) ή η ομάδα θα πάει σε γρήγορη αλλαγή ρίχνοντας τον ψηλό πάνω του (όπως είχε γίνει με Μιλουτίνοφ και Ντόνσιτς!). Το θέμα με την man2man χωρίς αλλαγή προσέγγιση (συνήθως έτσι τον παίζει ο Ολυμπιακός) είναι πως όταν πάρει το πρώτο βήμα που του δίνουν κι αποκτά πλεονέκτημα, μπορεί να πασάρει ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ και συνήθως αυτό αυτό επιλέγει. Στην δε αλλαγή με τον ψηλό πρέπει να λειτουργήσουν καλά οι περιστροφές και να μην βγουν πολλά miss matches. Να θυμίσω πως στο ματς του ΟΑΚΑ για την Α1 ο Ολυμπιακός πήγε σε αλλαγές και τιμωρήθηκε για δύο λόγους. Αφενός οι διαιτητές φόρτωσαν σε απίστευτο βαθμό τους ψηλούς του Ολυμπιακού σφυρίζοντάς τους και το φύσημα και αφετέρου ο ΠΑΟ βρήκε τα miss matches (κυρίως με τον Βουγιούκα).
Η αίσθησή μου είναι πως αρχικά θα πάει σε αλλαγή με τον ψηλό πάνω του... Αυτό που αποκλείω είναι την προσέγγιση hedge out.

2)Περιορισμός του Ρίβερς

Ότι κι αν επιλεγεί πάνω στον Καλάθη, δεν θα επηρεάσει την άμυνα πάνω στον Ρίβερς.
Στον Αμερικάνο σουτέρ ο Ολυμπιακός θα επιλέξει ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΚΡΙΝ με σκοπό να μην βρει τα ελεύθερα τρίποντά του και να του κόψει τον ρυθμό.
Με την αλλαγή στα σκριν συνήθως θα βγαίνει πάνω του το ερυθρόλευκο τεσσάρι ακόμα και ο σέντερ (ανάλογα με τις περιστροφές στις οποίες η ομάδα πρέπει να ναι πολύ συγκεντρωμένη). Αυτό θα συμβεί για να του περιορίσουν την ορατότητα στο σουτ και επίσης για να μην παίζει με πλάτη στο low post (αν και δεν το χει το ρεπερτόριο του με τον Ολυμπιακό πάντα ποστάρει πάρα πολύ).

3)Καλό ποσοστο στο τρίποντο

Ο Πασκουάλ χαζός δεν είναι.  Ίσα ίσα είναι ένας άξιος προπονητής. Θα χει δει τα τελευταία νικηφόρα παιχνίδια του Ολυμπιακού και θα χει διαπιστώσει πως υπάρχει πλέον ΣΑΦΗΣ αλλαγή επιθετικού πλάνου με (σχεδόν) εμμονή στα drives και την γρήγορη κυκλοφορία. Πλέον το τρίποντο για τον Ολυμπιακό είναι η τελευταία επιλογή.
Ε λοιπόν είμαι βέβαιος ότι θα σφίξει εντός της στεφάνης την άμυνα του (για να κόψει drives και πάσες) και θα δώσει ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΛΟΧΕΡΑ τα τρίποντα.
Ο Ολυμπιακός θα τα βρει λοιπόν τα ελεύθερα σουτ και ΠΡΕΠΕΙ να τα βάλει. Στα εκτός έδρας παιχνίδια, θεωρητικά με δέκα εύστοχα τρίποντα, το διπλό  είναι ακόμα πιο κοντά...
Παράλληλα όσα περισσότερα τρίποντα βάλει ο Θρύλος τόσο θα ανεβαίνει και το σκορ του αγώνα. Και ο Ολυμπιακός έχω την αίσθηση πως θέλει το ματς να πάει σε ψηλό σκορ (χθες λέγαμε πως στο όριο του 70points game η ομάδα φέτος έχει 0/3).

4)Εμμονή στο low post game

Έξι παίχτες μπορούν να δώσουν πράγματα στο συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης.
Ο μετρ Πρίντεζης στο πλάι( ξεκινώντας από τα 4-5m) και βέβαια ο (πιο φορμαρισμένος ερυθρόλευκος) Μιλουτίνοφ που μετά από καλές πάσες κάτω έχει ΤΡΟΜΕΡΑ τελειώματα από την ρακέτα, θα είναι οι αιχμές του δόρατος στο επιθετικό πλάνο όπως πάντα. Αυτοί όμως οκ, είναι δεδομένοι.
Στην εξίσωση του low post game να μπουν οπωσδήποτε και οι δύο Παπ. Όπως στον περσινό δεύτερο τελικό ένα πράγμα (ασχέτως αν η ομάδα έχασε). Στοχευμένα συστήματα για να την παίρνουν χαμηλά και είτε να δημιουργούν είτε να τελειώνουν τις φάσεις. Είναι αθλητικοί, είναι δυνατοί, μπορούν να τελειώσουν καλά και επίσης φέτος δημιουργούν πιο πολύ από άλλες χρονιές.
Εννοείται σε αυτήν την κατηγορία μπαίνει και ο Τζαμέλ Μακλίν (έχει καιρό να κάνει μεγάλο ματς). Ο μοναδικός "mobile ψηλός" της ομάδας, τελειώνει με όλους τους τρόπους από μέση και κοντινή απόσταση (σουτ, drive, pick n roll). Η ομάδα πρέπει να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ να τον εκμεταλλευτεί αυτή τη φορά.
Τέλος ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Έχει μεγάλα χέρια για περιφερειακός και τα drives του κόβονται δύσκολα! Μόνο και μόνο για να κουράσει τον προσωπικό του φρουρό (λογικά Καλάθη) πρέπει να παίξει ΑΡΚΕΤΑ στο χαμηλό post.
Με την εμμονή σε παιχνίδι κοντά στην ρακέτα, ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να φορτώσει με φάουλ και να κουράσει με επαφές τους παίχτες του ΠΑΟ. Επιμένω πως σε πραγματικά αξιόπιστους παίχτες οι Πράσινοι έχουν μικρό rotation και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Θρύλος.

5)Απελευθέρωση του Σπανούλη

Δεν περιμένω τον αρχηγό να παίρνει τις αποφάσεις για το 80% των επιθέσεων, όταν είναι στο παρκέ! Δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα νομίζω ο Ολυμπιακός.
Ο Σπαν προφανώς θα προσπαθήσει να αποφύγει την διασταύρωση με τον Γκιστ. Αν τα καταφέρει και βγαίνει με οποιοδήποτε άλλον Πράσινο παίχτη πάνω του θα επιδιώκει ΞΑΝΑ τα drives και θα κάνει το παιχνίδι του. Αν πάλι του βγαίνει ο Γκιστ, τότε ο Βασίλης θα την ξεφορτώνεται την μπάλα. Θα αναλαμβάνουν άλλοι.
Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλάνο απελευθέρωσης του αρχηγού απόψε. Να μην ταλαιπωρηθεί με τον Γκιστ (ο κορυφαίος ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ στην άμυνα πάνω του, στην Ευρώπη), να μην κουραστεί και να μην βγει εκτός επιθετικού ρυθμού.
Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δυο τρόπους. Αφενός ίσως τον δούμε περισσότερο στον άσσο (με Στρέλνιεκς και ΜΠΡΑΟΥΝ στο δύο) και αφετέρου ίσως τον δούμε στα plays ακόμα και στο "τρία" (να τελειώνει κοινώς τις φάσεις)! Γενικά περιμένω ή να δημιουργήσει ο Βασίλης για τους συμπαίχτες του ή να δημιουργούν εκείνοι για αυτόν. Το να κρατάει μπάλα και να ξεκινά ΟΛΑ τα plays το  βλέπω δύσκολο...
Για αυτό και ο Στρέλνιεκς απόψε ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να κάνει καλό ματς... Για αυτό και περιμένω τον Μπράουν να παίξει απόψε και να χει ρόλο σημαντικό και όχι διακοσμητικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου